Világpolitikai kitekintést nyújtott az Öreghegyi Disputa Dr. Lukácsy Józseffel

 A fehérvári kultúra kincsei helyett ezúttal tágabb környezetünk, a változó világ, a migráció, az értéksemleges ellenkultúra, valamint az amerikai és nyugat-európai politika került terítékre az Öreghegyi Disputa rendezvényén. Az Öreghegyi Közösségi Házban Dr. Lukácsy József közíró, a Vörösmarty Társaság alelnöke volt Bobory Zoltán vendége.
2017.02.14. 20:33 |
A fehérvári kultúra kincsei helyett ezúttal tágabb környezetünk, a változó világ, a migráció, az értéksemleges ellenkultúra, valamint az amerikai és nyugat-európai politika került terítékre az Öreghegyi Disputa rendezvényén. Az Öreghegyi Közösségi Házban Dr. Lukácsy József közíró, a Vörösmarty Társaság alelnöke volt Bobory Zoltán vendége.
Az est folyamán olyan érdekes témákat járt körül a disputa Dr. Lukácsy Józsefnek köszönhetően, mint hogy milyen okok vezettek el az amerikai elnökválasztás eredményéhez, hogyan néz ki ma a világhatalmi ambícióit visszaszerző Oroszország, vagy, hogy mi vezetett el Nyugat-Európa történelmi pártjainak pozícióvesztéséhez. Dr. Lukácsy József érdekes definícióval szolgált arra vonatkozóan is, hogy mit jelent ma az „értéksemleges világ”, vagy „ellenkultúra”, amely jelentősen hozzájárult ahhoz, ami ma a világban zajlik.
Dr. Lukácsy József szerint az „értéksemleges világ” egyik része egy olyan teoretikum gyakorlatba fektetve, ami magatartásformákat, attitűdöt, viszonyulást szabályoz és ehhez ad egyfajta „ideológiát” is a hagyományos kultúra értékeit szükségtelennek nyilvánítva. „Ez a mentalitás, vagy ellenkultúra a joggal operál és egyik tulajdonsága az, hogy az egyéniséget felszabadítja a kötöttségek alól, de ezek a "kötöttségek" igazából a konszolidált, mindenkor érvényes magatartási formákat jelentik, amelyeket a régi közösségi kultúra hozott létre. Ezek szabályozták a romboló ösztönöket és az energiákat az alkotó munka, az összetartó közösség és a szerető család felé irányították.” – fogalmazott Dr. Lukácsy József, aki szerint az ellenkultúra a jog eszközével támadja az identitásokat, legyen az nemi, vagy nemzeti identitás. Jelszava, hogy „szabadítsd fel önmagad” és a megtartó családi és társadalmi közösség helyett a bármelyik pillanatban felbontható pillanatnyi szövetségeket idealizálja, végeredményben pedig elveszi az ember belső autonómiáját.
Az Öreghegyi Disputa vendége tágabb kitekintést is nyújtott a résztvevőknek a világban zajló eseményekről. Szólt arról, hogy a nyugat európai polgárság jelentős része érezte úgy az elmúlt években, hogy nem foglalkoznak velük a hatalmon levő pártok és szembefordultak történelmi pártjaikkal - a szociáldemokrata és kereszténydemokrata pártokkal - és olyan új politikai közösségek születtek, mint a francia Nemzeti Front, vagy a holland Szabadságpárt.
Dr. Lukácsy József szólt a jelenlegi amerikai helyzetről is, idézve Trump választási beszédét, aki azt mondta, visszaveszi a hatalmat Washingtontól és átadja az amerikai polgároknak, hogy egységben cselekedve városokat, utakat, hidakat építsenek amerikai munkaerővel. Ezzel ráérzett a többség akaratára, akik a politikailag korrekt beszéd helyett biztonságra, élhető életre és szerető családra vágynak.

Kultúra

 1. Testvérvárosi dallamok a Harmonia Albensis zárókoncertjén

  Csütörtökön a Harmonico ConCento énekegyüttes fellépésével zárul a Harmonia Albensis templomi koncertsorozat. A Szent Imre templomban Centóhoz és Ferrarához kötődő zeneszerzők darabjai csendülnek fel az egyházzenei örökségből, vezényel Pier Paolo Scattolin. Jegyeket online, valamint a Vörösmarty Színház jegyirodájában és a Tourinform Irodában lehet vásárolni. 

  2017.07.24.
 2. Újabb nemzetközi sikert ért el a Vox Mirabilis Kamarakórus

  Nyolcadik alkalommal rendezték meg a „The Bridge of Music” Nemzetközi Kórusversenyt és Fesztivált július 21-e és július 22-e között. A székesfehérvári kórus 2016-ban az 1. helyezést hozta el a versenyről, a 2017-es versenyen megvédték a tavalyi győzelmet. Az idei megmérettetésen több, mint 20 kórus indult, többek között Kínából is érkezett énekkar.

  2017.07.24.
 3. Óda a sörhöz – irodalom és sörkóstolás a Fejér Megyei Levéltárban

  A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára irodalmi sorozatot indít a József Attila Kör és a Szépírók Társasága közreműködésével, amelynek első részében „Az Óda sörhöz” című irodalmi antológiát mutatják be. A csütörtökön, 19 órakor a Fejér Megyei Levéltárban kezdődő esten beszélgetést rendeznek az otthoni sörfőzés rejtelmeiről valamint a sör irodalommal való kapcsolatáról is. Sörkóstolót tart a Balaton17 Brewing Co. kisüzemi sörfőzde.

  2017.07.23.
 4. Szentmise és hagyományőrző est a csángó magyarokért Székesfehérváron

  Székesfehérvár meghívására hatodik alkalommal érkeztek Csángóföldről vendégek a moldvai Pusztinából, Lészpedről és Csík faluból. A mintegy harminc vendég, gyerekek és kísérőik a Velencei-tavi Gyermek- és Ifjúsági Táborban nyaraltak, meglátogatták a Bregyó Sportcentrumban zajló Napraforgó Városi Napközis Tábort, szombaton a csángó magyarokért mondott szentmisén vettek részt a ciszter templomban, majd este, a Városházán emlékezetes hagyományőrző esttel ajándékozták meg a székesfehérvári közönséget.

  2017.07.22.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka

Kiállítás