Világpolitikai kitekintést nyújtott az Öreghegyi Disputa Dr. Lukácsy Józseffel

 A fehérvári kultúra kincsei helyett ezúttal tágabb környezetünk, a változó világ, a migráció, az értéksemleges ellenkultúra, valamint az amerikai és nyugat-európai politika került terítékre az Öreghegyi Disputa rendezvényén. Az Öreghegyi Közösségi Házban Dr. Lukácsy József közíró, a Vörösmarty Társaság alelnöke volt Bobory Zoltán vendége.
2017.02.14. 20:33 |
A fehérvári kultúra kincsei helyett ezúttal tágabb környezetünk, a változó világ, a migráció, az értéksemleges ellenkultúra, valamint az amerikai és nyugat-európai politika került terítékre az Öreghegyi Disputa rendezvényén. Az Öreghegyi Közösségi Házban Dr. Lukácsy József közíró, a Vörösmarty Társaság alelnöke volt Bobory Zoltán vendége.
Az est folyamán olyan érdekes témákat járt körül a disputa Dr. Lukácsy Józsefnek köszönhetően, mint hogy milyen okok vezettek el az amerikai elnökválasztás eredményéhez, hogyan néz ki ma a világhatalmi ambícióit visszaszerző Oroszország, vagy, hogy mi vezetett el Nyugat-Európa történelmi pártjainak pozícióvesztéséhez. Dr. Lukácsy József érdekes definícióval szolgált arra vonatkozóan is, hogy mit jelent ma az „értéksemleges világ”, vagy „ellenkultúra”, amely jelentősen hozzájárult ahhoz, ami ma a világban zajlik.
Dr. Lukácsy József szerint az „értéksemleges világ” egyik része egy olyan teoretikum gyakorlatba fektetve, ami magatartásformákat, attitűdöt, viszonyulást szabályoz és ehhez ad egyfajta „ideológiát” is a hagyományos kultúra értékeit szükségtelennek nyilvánítva. „Ez a mentalitás, vagy ellenkultúra a joggal operál és egyik tulajdonsága az, hogy az egyéniséget felszabadítja a kötöttségek alól, de ezek a "kötöttségek" igazából a konszolidált, mindenkor érvényes magatartási formákat jelentik, amelyeket a régi közösségi kultúra hozott létre. Ezek szabályozták a romboló ösztönöket és az energiákat az alkotó munka, az összetartó közösség és a szerető család felé irányították.” – fogalmazott Dr. Lukácsy József, aki szerint az ellenkultúra a jog eszközével támadja az identitásokat, legyen az nemi, vagy nemzeti identitás. Jelszava, hogy „szabadítsd fel önmagad” és a megtartó családi és társadalmi közösség helyett a bármelyik pillanatban felbontható pillanatnyi szövetségeket idealizálja, végeredményben pedig elveszi az ember belső autonómiáját.
Az Öreghegyi Disputa vendége tágabb kitekintést is nyújtott a résztvevőknek a világban zajló eseményekről. Szólt arról, hogy a nyugat európai polgárság jelentős része érezte úgy az elmúlt években, hogy nem foglalkoznak velük a hatalmon levő pártok és szembefordultak történelmi pártjaikkal - a szociáldemokrata és kereszténydemokrata pártokkal - és olyan új politikai közösségek születtek, mint a francia Nemzeti Front, vagy a holland Szabadságpárt.
Dr. Lukácsy József szólt a jelenlegi amerikai helyzetről is, idézve Trump választási beszédét, aki azt mondta, visszaveszi a hatalmat Washingtontól és átadja az amerikai polgároknak, hogy egységben cselekedve városokat, utakat, hidakat építsenek amerikai munkaerővel. Ezzel ráérzett a többség akaratára, akik a politikailag korrekt beszéd helyett biztonságra, élhető életre és szerető családra vágynak.

Kultúra

 1. Nyáresti kórusmuzsika hangjai töltötték be a Liszt Ferenc utcát

  A Vox Mirabilis Kamarakórus szervezésében a soproni Kórus Spontánusz adott koncertet pénteken este a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház díszudvarán. Az emlékév tiszteletére többségében Kodály-műveket adtak elő, de egy-egy darab erejéig a reneszánsz kortól napjainkig felcsendültek kórusművek. A koncertet Kocsis-Holper Zoltán, a Nemzeti Énekkar vezetőkarnagy-helyettese vezényelte.

  2017.07.29.
 2. Pompeji, Aba-Novák, Pinke és Medgyessy a múzeumban

  Gorsium és a székesfehérvári kiállítóhelyek nyáron is várják a látogatókat. A tárlatok között az egyedülálló Pompeji-tárlat és az Aba-Novák-életmű színes válogatása mellett az autizmushoz kapcsolódó művészeti munkákat, a Pinke Miklós alkotói pályáját összefoglaló kiállítást és Medgyessy Ferenc felnőtt grafikáit is a kínálja a Szent István Király Múzeum.

  2017.07.28.
 3. Megkezdődött a VII. Székelyföldi Varga Sándor Verstábor eseménysorozata

  Pénteken hajnalban indultak a fehérvári fiatalok Erdélybe, a július 28 és augusztus 6-a között Csíkszereda, Csíksomlyó és Csíkcsomortán érintésével rendezendő VII. Székelyföldi Varga Sándor Verstáborba. Az útvonalon számos eseménnyel várják az érdeklődőket a szervezők. A Varga Sándor nevét viselő táborban a gondolatgazdag programokon az ősi magyar nyelv, az autentikus népművészet és a kortárs művészet kapcsolódási pontjait ismerhetik meg a résztvevők.

  2017.07.28.
 4. Dubrovnikban rendez a Vörösmarty Színház igazgatója

  Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója G. F. Händel Orlando című operáját rendezi a Dubrovniki Nyári Fesztivál keretében. A premier július 28-án lesz egy különleges helyszínen, Lokrum-szigetén, ahol a szereplőknek szó szerint és átvitt értelemben is egy labirintusban kell megtalálniuk egymást és önmagukat.

  2017.07.28.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka

Kiállítás