Hajdú-Sobor Csaba nyerte meg a VI. Fehérvári Versünnep döntőjét

Megtelt a Szent István Művelődési Ház Szent István terme a VI Fehérvári Versünnep döntőjén, melyen idén is 12 Fehérváron tanuló diák lépett színpadra. Az idei évi döntőbe is nagyon „erős mezőny” jutott be és a költészet napjához méltón bizonyították be a fiatalok, hogy szeretik és értik is a verseket. Ügyesek, tehetségesek és bátrak voltak a versmondó fiatalok és kivétel nélkül mindannyian elvarázsolták a népes közönséget.
2015.04.13. 06:29 |
Megtelt a Szent István Művelődési Ház Szent István terme a VI Fehérvári Versünnep döntőjén, melyen idén is 12 Fehérváron tanuló diák lépett színpadra. Az idei évi döntőbe is nagyon „erős mezőny” jutott be és a költészet napjához méltón bizonyították be a fiatalok, hogy szeretik és értik is a verseket. Ügyesek, tehetségesek és bátrak voltak a versmondó fiatalok és kivétel nélkül mindannyian elvarázsolták a népes közönséget.
KÉPGALÉRIA a döntőről
A Versünnep elődöntőjében harmincegy fiatal versmondó diák lépett színpadra, akik 12 oktatási intézményből érkeztek az idei évben, közülük 12-en jutottak a döntőbe. A zsűri kivétel nélkül elismerő szavakkal illette mindegyik előadót, akik rendkívül felkészülten léptek színpadra. Az elődöntő után a 12 döntősnek egy mentorprogram keretében a Vörösmarty Színház művészei segítettek a felkészülésben. „Nem tudom hány helyen van még az országban hasonló versünnep, de mi itt Székesfehérváron nagyon szerencsések lehetünk.” - monda Kubik Anna Kossuth-díjas színművész, a zsűri elnöke.
A döntősöket és a mintegy százötven résztvevőt Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte. Mint mondta a Vörösmarty Színház művészeinek közreműködésével elindított mentorprogram is nagyon sokat segített a diákoknak, akik évről évre bizonyítják tehetségüket. „Büszkék lehetünk a fehérvári fiatalokra és a város számára természetes, hogy segíti a fiatalokat a tehetségük kibontakozásában.” – mondta a város alpolgármestere. Az eseményen jelent volt Gombó Viola Lotti a IV. Fehérvári Versünnep győztese valamint Bukosza Zita az V. Fehérvári Versünnep első helyezettje is.
Közhely, hogy nehéz dolga volt a zsűrinek a döntésnél, de idén ez különösen igaz volt. Kubik Anna a zsűri elnöke a VI. Fehérvári Versünnepet értékelve elmondta: „csodálatos délelőtt volt, amit mindenki érezhetett, mert értelmet nyertek a versek és mindannyian sok-sok gondolattal lettünk gazdagabbak. Teljes egyetértésben kiosztottunk öt első díjat, ami persze lehetetlenség éppen ezért különdíjakkal jeleztük a döntésünket.” A zsűri elnöke köszönetet mondott a városnak, az egyházmegyének, a médiacentrumnak, hogy ennyire figyel a fiatalokra és nem engedik el később sem a kezüket. „Csupa jót lehet felsorolni a fiatalokról, akik felemelték a lelkünket.” – zárta gondolatait a Kossuth-díjas művész.
A VI. Fehérvári Versünnepet Hajdú-Sobor Csaba, a Kodolányi János Középiskola diákja nyerte, a második helyezett Börcsök Olivér, a két harmadik helyezett pedig Mihály Szidónia Renáta és Tőke Zsófia lett. A Széphő Zrt. különdíjasa Jónás Olivér, a Váci Mihály Ipari Szakképző iskola diákja, akinek Szauter Ákos, a Széphő vezérigazgatója adta át a díjat. A Fehérvár Médiacentrum különdíját pedig Szabó Diána, a Teleki Blanka Gimnázium diákja kapta, akinek Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum igazgatója gratulált. A harmadik különdíjat Závodszky Noémi ajánlotta fel, ennek nyertese Marth Fruzsina lett. A VI. Fehérvári Versünnepet megnézhetik a Fehérvár Televízióban is 2015. április 14-én, kedden 20 óra 20 perckor.
 
A döntőbe jutott diákok és az általuk előadott versek:
 
Kurucz Flóra – Kányádi Sándor: Fától Fáig (Teleki Blanka Gimnázium)
Tőke Zsófia – Babits Mihály: Az elbocsátott vad (Keleti István Művészeti Iskola)
Szigethy Norbert – Rab Zsuzsa: Vaspántok (Ciszterci Szent István Gimnázium)
Mihály Szidónia Renáta – Reményik Sándor: Eredj, ha tudsz (Teleki Blanka Gimnázium)
Vas Réka – Babits Mihály: Esti kérdés (Vasvári Pál Gimnázium)
Hajdú-Sobor Csaba – Szabó Lőrinc: Semmiért Egészen (Kodolányi János Középiskola)
Jónás Olivér – Petőfi Sándor: A magyar nemzet (Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola)
Strasszer Domokos – Ady Endre: a Tűz márciusa (Ciszterci Szent István Gimnázium)
Börcsök Olivér Benjámin – Tóth Árpád: Esti sugárkoszorú (Vasvári Pál Gimnázium)
Marth Fruzsina – Juhász Gyula: Gioconda (Ciszterci Szent István Gimnázium)
Szabó Diána – Tóth Árpád: Lélektől lélekig (Teleki Blanka Gimnázium)Marton Dávid – Gyóni Géza: Csak egy éjszakára… (I. István Középiskola Hunyadi Mátyás Tagintézménye)
 
A Fehérvár Médiacentrum a Székesfehérvári Egyházmegyével, Székesfehérvár önkormányzatával, a Szent István Művelődési Házzal és a Vörösmarty Színházzal együttműködve szervezte meg a Fehérvári Versünnepet az idei évben is. A programsorozat fővédnöke Spányi Antal megyés püspök, valamint dr. Cser-Palkovics András polgármester. A nagy múltú verseny a város és a térség egyik jelentős tehetséggondozó, értékközvetítő programja.