Sakkpalota - játék és tanulás 45 percben


A megyében elsőként a székesfehérvári István Király Általános Iskolában indították el a Sakkpalota képességfejlesztő oktatási programot, amit nyílt tanítási óra keretében ismerhettek meg a szülők az intézményben. A Polgár Judit nemzetközi sakk nagymester által kidolgozott, egyedülálló módszer fejleszti a kisiskolások képességeit, logikus és kreatív gondolkodását, és előmozdítja a különböző tantárgyak elsajátítását.
2015.02.25. 12:06 |
A megyében elsőként a székesfehérvári István Király Általános Iskolában indították el a Sakkpalota képességfejlesztő oktatási programot, amit nyílt tanítási óra keretében ismerhettek meg a szülők az intézményben. A Polgár Judit nemzetközi sakk nagymester által kidolgozott, egyedülálló módszer fejleszti a kisiskolások képességeit, logikus és kreatív gondolkodását, és előmozdítja a különböző tantárgyak elsajátítását.
KÉPGALÉRIA a bemutató óráról

A sakk az egyik leghatékonyabb képességfejlesztő eszköz, amelynek segítségével a gyerekeket az óvodáskor végén, az iskoláskor első éveiben be lehet vezetni a tudatos ismeretelsajátítás világába. A sakkozás, alapvető kognitív lelki folyamatokat és funkciókat működtetve, jótékonyan hat az értelmi képességek, mindenekelőtt a megértést és a problémamegoldást biztosító gondolkodás fejlődésére, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni nevelő-fejlesztő erejét, személyiségformáló hatását sem. A sakkjáték tanulásának-gyakorlásának kedvező hatása a gyermekek egész intellektuális fejlődésére tudományosan is kimutatott.
Az István Király Általános Iskolában évek óta működik sakkszakkör. Erre építve Fejér megyében elsőként ebben az intézményben, az első évfolyamon indították el a Sakkpalota programot, melyet ma délelőtt nyílt tanítási óra keretében mutattak be a szülőknek Kiss Diána és Radóczné Földi Éva tanítók vezetésével. Krählingné Kovács Tünde, az intézmény igazgatója hangsúlyozta: a sakk elsajátítása nem cél, hanem eszköz. Segítségével nem sakkversenyzőket nevelnek, hanem általános képességfejlesztés zajlik, pótolva a digitális korban fellépő gondolkodásfejlődési hiányosságokat. A módszer játékos keretek között fejleszti a memóriát, a stratégiai készséget, a síkbeli és térbeli tájékozódást, a szókincset, a matematikai gondolkodást. A tanórák környezetét a Sakkpalota adja, a figurák a mesékből kelnek életre, a gyerekek pedig megszokják, hogy tervszerűen, előre gondolkodjanak, és azt is, hogy minden döntésüknek, lépésüknek következménye lesz. Az is nagyon fontos szempont, hogy a tanulók roppantul élvezik a módszert, örömmel vesznek részt az órákon, hiszen ők maguk is sakkfigurákká válnak. A Székesfehérvári István Király Általános Iskola célja, hogy a térségben a program referencia intézményeként működjön.
A Polgár Judit nevével fémjelzett módszer egyszerűn zseniális. Játékos módon úgy szerzik meg ismereteiket a gyerekek, hogy észre sem veszik, hogy tanulnak. Ezt ők maguk fogalmazzák meg. Számomra is érdekes felismerés volt, hogy ez a módszer nem konkrétan a sakk játékáról szól, hanem a sakkon keresztül a matematika és a nyelvi készségek elsajátításáról. Ebbe az intézménybe hátrányos helyzetű kisgyermekek is járnak, így a Sakkpalota programnak esélyegyenlőségi szempontból is nagy szerepe van. Azt kívánom, hogy itt Fehérváron minél több iskola minél több osztálya alkalmazhassa a módszert a jövőben.” – hangsúlyozta Brájer Éva oktatási ügyekért is felelős alpolgármester.
 
Az István Király Általános Iskola három pedagógusának módszertani továbbképzését Székesfehérvár Önkormányzata támogatta a Sakkpalota program kapcsán. Rendkívül fontos, hogy a gyerekek kreatív módon tanuljanak, és a különböző tantárgyakban fejlesszék képességeiket. Örömmel fogadtuk az iskola megkeresését, és igyekszünk minden eszközzel támogatni a programot a jövőben.” – mondta Mészáros Attila alpolgármester.
 

A tervek szerint a Sakkpalota programot felmenő rendszerben fogják alkalmazni az István Király Általános Iskolában. A módszerről további információk olvashatóak a
http://www.istvaniskola.hu
/ weboldalon.
 

Közélet

 1. Búcsú az Alma Matertől - elköszöntek a diákévektől a fehérvári geodéták

  “Valete!”, azaz “Éljetek boldogul! - a Selmeci diákhagyományok szerint, valétálással vettek idén is búcsút az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinfarmatika szakjának végzős hallgatói iskolájuktól és a Székesfehérvártól.

  2017.05.27.
 2. A hősökre emlékeztek szombaton a Donát utcai hálaadási keresztnél

  A Hősök Napja alkalmából tartottak megemlékezést a II. világháborús emlékmű és hálaadási keresztnél szombaton délután. A Donát utca és a Zobori út kereszteződésében található II. világháborús emlékművet 1946-ban közadakozásból emelték, 2014-ben pedig felújítás után szentelték újra.

  2017.05.27.
 3. European Federation "One of Us" - fehérvári ülés a Városházán

  A Családok Budapesti Világtalálkozójához kapcsolódó „ONE OF US FORUM” konferencia székesfehérvári ülését tartották pénteken este a Városháza Dísztermében. Az ülést Jaime Mayor Oreja, korábbi spanyol belügyminiszter, a European Federation "One of Us" elnöke nyitotta meg, majd Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyéspüspök beszélt az Európa minden részéről érkezett hallgatósághoz. A konferencia mottója: Új világrend: élet és család kulturális vitáink középpontjában.

  2017.05.26.
 4. A katonatemetőkben emlékeztek pénteken az elesett hősökre

  A háborúkban elesett katonák emléke előtti tisztelegnek Székesfehérváron a Hősök Napja alkalmából. A koszorúzások pénteken a katonatemetőkben kezdődtek, szombaton a Donát és Zobori utca kereszteződésénél folytatódnak, vasárnap pedig a Hősök terén zárulnak.

  2017.05.26.

Játékfesztivál

Könyvhét

Eseménynaptár

2017. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera

360 Fehérvár

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek