Sakkpalota - játék és tanulás 45 percben


A megyében elsőként a székesfehérvári István Király Általános Iskolában indították el a Sakkpalota képességfejlesztő oktatási programot, amit nyílt tanítási óra keretében ismerhettek meg a szülők az intézményben. A Polgár Judit nemzetközi sakk nagymester által kidolgozott, egyedülálló módszer fejleszti a kisiskolások képességeit, logikus és kreatív gondolkodását, és előmozdítja a különböző tantárgyak elsajátítását.
2015.02.25. 12:06 |
A megyében elsőként a székesfehérvári István Király Általános Iskolában indították el a Sakkpalota képességfejlesztő oktatási programot, amit nyílt tanítási óra keretében ismerhettek meg a szülők az intézményben. A Polgár Judit nemzetközi sakk nagymester által kidolgozott, egyedülálló módszer fejleszti a kisiskolások képességeit, logikus és kreatív gondolkodását, és előmozdítja a különböző tantárgyak elsajátítását.
KÉPGALÉRIA a bemutató óráról

A sakk az egyik leghatékonyabb képességfejlesztő eszköz, amelynek segítségével a gyerekeket az óvodáskor végén, az iskoláskor első éveiben be lehet vezetni a tudatos ismeretelsajátítás világába. A sakkozás, alapvető kognitív lelki folyamatokat és funkciókat működtetve, jótékonyan hat az értelmi képességek, mindenekelőtt a megértést és a problémamegoldást biztosító gondolkodás fejlődésére, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni nevelő-fejlesztő erejét, személyiségformáló hatását sem. A sakkjáték tanulásának-gyakorlásának kedvező hatása a gyermekek egész intellektuális fejlődésére tudományosan is kimutatott.
Az István Király Általános Iskolában évek óta működik sakkszakkör. Erre építve Fejér megyében elsőként ebben az intézményben, az első évfolyamon indították el a Sakkpalota programot, melyet ma délelőtt nyílt tanítási óra keretében mutattak be a szülőknek Kiss Diána és Radóczné Földi Éva tanítók vezetésével. Krählingné Kovács Tünde, az intézmény igazgatója hangsúlyozta: a sakk elsajátítása nem cél, hanem eszköz. Segítségével nem sakkversenyzőket nevelnek, hanem általános képességfejlesztés zajlik, pótolva a digitális korban fellépő gondolkodásfejlődési hiányosságokat. A módszer játékos keretek között fejleszti a memóriát, a stratégiai készséget, a síkbeli és térbeli tájékozódást, a szókincset, a matematikai gondolkodást. A tanórák környezetét a Sakkpalota adja, a figurák a mesékből kelnek életre, a gyerekek pedig megszokják, hogy tervszerűen, előre gondolkodjanak, és azt is, hogy minden döntésüknek, lépésüknek következménye lesz. Az is nagyon fontos szempont, hogy a tanulók roppantul élvezik a módszert, örömmel vesznek részt az órákon, hiszen ők maguk is sakkfigurákká válnak. A Székesfehérvári István Király Általános Iskola célja, hogy a térségben a program referencia intézményeként működjön.
A Polgár Judit nevével fémjelzett módszer egyszerűn zseniális. Játékos módon úgy szerzik meg ismereteiket a gyerekek, hogy észre sem veszik, hogy tanulnak. Ezt ők maguk fogalmazzák meg. Számomra is érdekes felismerés volt, hogy ez a módszer nem konkrétan a sakk játékáról szól, hanem a sakkon keresztül a matematika és a nyelvi készségek elsajátításáról. Ebbe az intézménybe hátrányos helyzetű kisgyermekek is járnak, így a Sakkpalota programnak esélyegyenlőségi szempontból is nagy szerepe van. Azt kívánom, hogy itt Fehérváron minél több iskola minél több osztálya alkalmazhassa a módszert a jövőben.” – hangsúlyozta Brájer Éva oktatási ügyekért is felelős alpolgármester.
 
Az István Király Általános Iskola három pedagógusának módszertani továbbképzését Székesfehérvár Önkormányzata támogatta a Sakkpalota program kapcsán. Rendkívül fontos, hogy a gyerekek kreatív módon tanuljanak, és a különböző tantárgyakban fejlesszék képességeiket. Örömmel fogadtuk az iskola megkeresését, és igyekszünk minden eszközzel támogatni a programot a jövőben.” – mondta Mészáros Attila alpolgármester.
 

A tervek szerint a Sakkpalota programot felmenő rendszerben fogják alkalmazni az István Király Általános Iskolában. A módszerről további információk olvashatóak a
http://www.istvaniskola.hu
/ weboldalon.
 

Közélet

 1. 1956 - utcaszínház és imádságos megemlékezés Székesfehérváron

  Idén is fehérvári fiatalok elevenítik meg Október 23-án a Belvárosban az '56-os forradalom és szabadságharc eseményeit. „A Tűz csiholói” című utcaszínházi műsort a város középiskolás diákjai adják elő két fehérvári forradalmár, Bokor Rózsa és Versegi Jenő Béla élete alapján. A műsorban mintegy 150 fiatal szerepel majd, melyet idén is Matuz János a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa rendez.

  2017.10.21.
 2. Több helyszínen is emlékezett 1956-ra Székesfehérvár diáksága

  Pénteken az 56-osok terén a Székesfehérvári SZC Bugát Pál Szakgimnázium és Szakközépiskola kezdte a megemlékezések sorát, a Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél a Tóvárosi Általános Iskola, a Hotel Magyar Király ’56-os emléktáblájánál, a Ciszterci Szent István Gimnázium emlékezett 1956-ra. A Vasvári Pál Általános Iskola udvarán egy korhű ágyút is felállítottak.

  2017.10.20.
 3. Közmeghallgatás és közgyűlés - kerékpárutakról és faültetésekről is döntött a testület

  Pénteken reggel Közmeghallgatást tartott a Közgyűlés előtt a város képviselő-testülete a Városháza Dísztermében. A fórumnak két napirendi pontja volt: tájékoztató hangzott el a Modern Városok Program Székesfehérvárt érintő fejlesztéseiről, valamint a helyi közérdekű ügyek közül a kerékpárutakról, a parkolóépítésről, illetve a lakásszövetkezeti működésről volt szó.

  2017.10.20.
 4. Honvédelemért Kitüntető Címet vehetett át Dancs Norbert és Újházi Mária

  Honvédelemért Kitüntető Címeket adományozott a honvédelmi miniszter Dancs Norbertnek, a Székesfehérvári Járási Hivatal hivatalvezetőjének a katonai toborzás segítéséért. Szintén átvetette az elismerést Újházi Mária, aki a Veterán Repülősök és Ejtőernyősök Fejér Egyesületének és a kegyeleti bizottságnak is tagja.

  2017.10.20.

seuso kiállítás

Év honlapja

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek