Székesfehérvárra is elhozzák a busójárás szokásait

 A hosszú, hideg tél elűzésében segítenek azok a mohácsi busók, akik február 18-án, szombaton rendhagyó módon Székesfehérvárra is elhozzák a busójárás szokásait: a Kolompos busócsoport délelőtt a Jancsárkertben, délután pedig a belvárosban tart zenés-táncos télűzést a Poklade Zenekar közreműködésével.
2017.02.14. 16:25 |
A hosszú, hideg tél elűzésében segítenek azok a mohácsi busók, akik február 18-án, szombaton rendhagyó módon Székesfehérvárra is elhozzák a busójárás szokásait: a Kolompos busócsoport délelőtt a Jancsárkertben, délután pedig a belvárosban tart zenés-táncos télűzést a Poklade Zenekar közreműködésével.
Sokan unják már a mostani hosszú telet, és várják a tavaszt. A busók sem bírják ki a farsang farkáig: Fehérvárra legalábbis már két héttel húshagyókedd előtt megérkeznek, hogy látványos táncaikkal segítsenek elűzni városunkból a telet. A mohácsi Kolompos busócsoport nyolc tagja február 18-án, szombaton érkezik Fehérvárra, az ugyancsak mohácsi Poklade Zenekar kíséretében, hogy nálunk is bemutassák a busójárás szokásait. A borzas busóbundákat és faragott álarcokat viselő fiatalok jellegzetes kellékeikkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot 10-12 óra között a Jancsárkert termelői piacon, ahol az ő közreműködésükkel tartják a IV. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál beharangozóját is. A szervezők tervei szerint közös táncukba bevonják a vásárlókat, nézelődőket is, de senki ne ijedjen meg: kormozás nem lesz.
A busók és a zenészek ezután, 13 órától az Alba Plaza előtti téren folytatják a télűzést hagyományos páros- és körtáncaikkal, amelyeket kifejezetten a busójáráson adnak elő: mohácsi nagykolót, farbarica körtáncot és todorét láthatnak tőlük a fehérváriak. A látványos és hangos busójárás a Liszt Ferenc utcán folytatódik: a busók előbb az Országalmánál, majd a Fő utcán, a Szent István Király Múzeum előtt táncolnak. A továbbiakban 14 órától a busók közreműködésével ingyenes tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők a Csók István Képtár A DÖNTÉS című kiállításában, Párkányi Raab Péter szobrászművész, fotóművész és Tóth Norbert kurátor társaságában. A busókkal itt közös fotókat is készíthetnek a látogatók.
 
A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás régen farsangvasárnap reggelétől húshagyókedd estéjéig tartott. A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló népszokás. A Kolompos csoport 2005-ben alakult néhány elszánt busó közreműködésével. A kezdetben mindössze 5 fős csapat mára 35 tagú, fiatalokból álló társasággá bővült, ahol a busók mellett egyre több sokac lány is színesíti az összképet. A csoport nevét a télűzés egyik fontos kellékéről, a kolompról kapta, ami minden méretben és mennyiségben fellelhető a csoport tagjain, eszközein. A maszkosok közül egyre többen maguk faragják álarcaikat, készítik kellékeiket, a kolompot, kereplőt és a buzogányt. A program egyaránt jó lehetőség azoknak, akik nem tehetik meg, hogy elutazzanak Mohácsra, és azoknak is, akik ezzel szeretnének bemelegíteni a hagyományos farsangfarki programra.

Kultúra

 1. Az utolsó esti beszélgetés következik A DÖNTÉS kiállításon

  A héten zárul a Szent István Király Múzeum A DÖNTÉS című kiállításához kapcsolódó esti beszélgetések sorozata a Csók István Képtárban. Az utolsó alkalommal, április 25-én, kedden 18 órakor kezdődik a beszélgetés, amelynek vendége Bereczky Zoltán református lelkész, tanár, Takaró Mihály irodalomtörténész és Tóth Norbert, A DÖNTÉS című kiállítás kurátora lesz.

  2017.04.24.
 2. Hermann Napok - koncertek és zeneiskolai meghallgatások lesznek a héten

  Koncertek lesznek héten az iskola dísztermében, ahol bemutatkoznak a művésztanárok és a növendékek, valamint hangversenyt ad a Musica Bella Vonószenekar. A Kodály-est pénteken lesz, ahol hangszeres és kamaraművek várják a zenekedvelőket. Játékos hangszerbemutató előadásokat, valamint alkalmassági meghallgatásokat is szerveznek kisiskolásoknak és óvodásoknak.

  2017.04.24.
 3. Floralia - hétvégén tavaszköszöntő ünnep lesz Gorsiumban

  Kétnapos tavaszköszöntő ünnep lesz hétvégén az újjáépült Gorsium Régészeti Parkban: színházi előadás, római kori esküvő, gladiátorjáték, császári bevonulás, ókori témájú játékok és foglalkozások, kézműves vásár, gladiátorok és légiós katonák csatái színesítik az egész napos programokat.

  2017.04.24.
 4. Folklórprogrammal zárult a X. Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozó

  Vasárnap az énekkarok folklórhangversenyét hallhatta a közönség a Best Western Lakeside Hotel MKOSZ Edzőcsarnokában, ahol általános iskolások számára rendezett néptánc találkozó is szerepelt a programban. A néptánccsoportok közül a Kodályból a Bátorkák és a Botladozók, a Vörösmarty Mihály Általános Iskolából a Csombor csoport, az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskolából a Gabonca, míg a Csitáry Emil Művészeti Műhelyből a Szamóca csoport lépett fel.

  2017.04.23.

Tavaszköszöntő

Eseménynaptár

2017. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kiállítás