Székesfehérvárra is elhozzák a busójárás szokásait

 A hosszú, hideg tél elűzésében segítenek azok a mohácsi busók, akik február 18-án, szombaton rendhagyó módon Székesfehérvárra is elhozzák a busójárás szokásait: a Kolompos busócsoport délelőtt a Jancsárkertben, délután pedig a belvárosban tart zenés-táncos télűzést a Poklade Zenekar közreműködésével.
2017.02.14. 16:25 |
A hosszú, hideg tél elűzésében segítenek azok a mohácsi busók, akik február 18-án, szombaton rendhagyó módon Székesfehérvárra is elhozzák a busójárás szokásait: a Kolompos busócsoport délelőtt a Jancsárkertben, délután pedig a belvárosban tart zenés-táncos télűzést a Poklade Zenekar közreműködésével.
Sokan unják már a mostani hosszú telet, és várják a tavaszt. A busók sem bírják ki a farsang farkáig: Fehérvárra legalábbis már két héttel húshagyókedd előtt megérkeznek, hogy látványos táncaikkal segítsenek elűzni városunkból a telet. A mohácsi Kolompos busócsoport nyolc tagja február 18-án, szombaton érkezik Fehérvárra, az ugyancsak mohácsi Poklade Zenekar kíséretében, hogy nálunk is bemutassák a busójárás szokásait. A borzas busóbundákat és faragott álarcokat viselő fiatalok jellegzetes kellékeikkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot 10-12 óra között a Jancsárkert termelői piacon, ahol az ő közreműködésükkel tartják a IV. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál beharangozóját is. A szervezők tervei szerint közös táncukba bevonják a vásárlókat, nézelődőket is, de senki ne ijedjen meg: kormozás nem lesz.
A busók és a zenészek ezután, 13 órától az Alba Plaza előtti téren folytatják a télűzést hagyományos páros- és körtáncaikkal, amelyeket kifejezetten a busójáráson adnak elő: mohácsi nagykolót, farbarica körtáncot és todorét láthatnak tőlük a fehérváriak. A látványos és hangos busójárás a Liszt Ferenc utcán folytatódik: a busók előbb az Országalmánál, majd a Fő utcán, a Szent István Király Múzeum előtt táncolnak. A továbbiakban 14 órától a busók közreműködésével ingyenes tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők a Csók István Képtár A DÖNTÉS című kiállításában, Párkányi Raab Péter szobrászművész, fotóművész és Tóth Norbert kurátor társaságában. A busókkal itt közös fotókat is készíthetnek a látogatók.
 
A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás régen farsangvasárnap reggelétől húshagyókedd estéjéig tartott. A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló népszokás. A Kolompos csoport 2005-ben alakult néhány elszánt busó közreműködésével. A kezdetben mindössze 5 fős csapat mára 35 tagú, fiatalokból álló társasággá bővült, ahol a busók mellett egyre több sokac lány is színesíti az összképet. A csoport nevét a télűzés egyik fontos kellékéről, a kolompról kapta, ami minden méretben és mennyiségben fellelhető a csoport tagjain, eszközein. A maszkosok közül egyre többen maguk faragják álarcaikat, készítik kellékeiket, a kolompot, kereplőt és a buzogányt. A program egyaránt jó lehetőség azoknak, akik nem tehetik meg, hogy elutazzanak Mohácsra, és azoknak is, akik ezzel szeretnének bemelegíteni a hagyományos farsangfarki programra.

Kultúra

 1. Testvérvárosi dallamok a Harmonia Albensis zárókoncertjén

  Csütörtökön a Harmonico ConCento énekegyüttes fellépésével zárul a Harmonia Albensis templomi koncertsorozat. A Szent Imre templomban Centóhoz és Ferrarához kötődő zeneszerzők darabjai csendülnek fel az egyházzenei örökségből, vezényel Pier Paolo Scattolin. Jegyeket online, valamint a Vörösmarty Színház jegyirodájában és a Tourinform Irodában lehet vásárolni. 

  2017.07.24.
 2. Újabb nemzetközi sikert ért el a Vox Mirabilis Kamarakórus

  Nyolcadik alkalommal rendezték meg a „The Bridge of Music” Nemzetközi Kórusversenyt és Fesztivált július 21-e és július 22-e között. A székesfehérvári kórus 2016-ban az 1. helyezést hozta el a versenyről, a 2017-es versenyen megvédték a tavalyi győzelmet. Az idei megmérettetésen több, mint 20 kórus indult, többek között Kínából is érkezett énekkar.

  2017.07.24.
 3. Óda a sörhöz – irodalom és sörkóstolás a Fejér Megyei Levéltárban

  A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára irodalmi sorozatot indít a József Attila Kör és a Szépírók Társasága közreműködésével, amelynek első részében „Az Óda sörhöz” című irodalmi antológiát mutatják be. A csütörtökön, 19 órakor a Fejér Megyei Levéltárban kezdődő esten beszélgetést rendeznek az otthoni sörfőzés rejtelmeiről valamint a sör irodalommal való kapcsolatáról is. Sörkóstolót tart a Balaton17 Brewing Co. kisüzemi sörfőzde.

  2017.07.23.
 4. Szentmise és hagyományőrző est a csángó magyarokért Székesfehérváron

  Székesfehérvár meghívására hatodik alkalommal érkeztek Csángóföldről vendégek a moldvai Pusztinából, Lészpedről és Csík faluból. A mintegy harminc vendég, gyerekek és kísérőik a Velencei-tavi Gyermek- és Ifjúsági Táborban nyaraltak, meglátogatták a Bregyó Sportcentrumban zajló Napraforgó Városi Napközis Tábort, szombaton a csángó magyarokért mondott szentmisén vettek részt a ciszter templomban, majd este, a Városházán emlékezetes hagyományőrző esttel ajándékozták meg a székesfehérvári közönséget.

  2017.07.22.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka

Kiállítás