Székesfehérvárra is elhozzák a busójárás szokásait

 A hosszú, hideg tél elűzésében segítenek azok a mohácsi busók, akik február 18-án, szombaton rendhagyó módon Székesfehérvárra is elhozzák a busójárás szokásait: a Kolompos busócsoport délelőtt a Jancsárkertben, délután pedig a belvárosban tart zenés-táncos télűzést a Poklade Zenekar közreműködésével.
2017.02.14. 16:25 |
A hosszú, hideg tél elűzésében segítenek azok a mohácsi busók, akik február 18-án, szombaton rendhagyó módon Székesfehérvárra is elhozzák a busójárás szokásait: a Kolompos busócsoport délelőtt a Jancsárkertben, délután pedig a belvárosban tart zenés-táncos télűzést a Poklade Zenekar közreműködésével.
Sokan unják már a mostani hosszú telet, és várják a tavaszt. A busók sem bírják ki a farsang farkáig: Fehérvárra legalábbis már két héttel húshagyókedd előtt megérkeznek, hogy látványos táncaikkal segítsenek elűzni városunkból a telet. A mohácsi Kolompos busócsoport nyolc tagja február 18-án, szombaton érkezik Fehérvárra, az ugyancsak mohácsi Poklade Zenekar kíséretében, hogy nálunk is bemutassák a busójárás szokásait. A borzas busóbundákat és faragott álarcokat viselő fiatalok jellegzetes kellékeikkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot 10-12 óra között a Jancsárkert termelői piacon, ahol az ő közreműködésükkel tartják a IV. Fehérvári Kolbásztöltő Fesztivál beharangozóját is. A szervezők tervei szerint közös táncukba bevonják a vásárlókat, nézelődőket is, de senki ne ijedjen meg: kormozás nem lesz.
A busók és a zenészek ezután, 13 órától az Alba Plaza előtti téren folytatják a télűzést hagyományos páros- és körtáncaikkal, amelyeket kifejezetten a busójáráson adnak elő: mohácsi nagykolót, farbarica körtáncot és todorét láthatnak tőlük a fehérváriak. A látványos és hangos busójárás a Liszt Ferenc utcán folytatódik: a busók előbb az Országalmánál, majd a Fő utcán, a Szent István Király Múzeum előtt táncolnak. A továbbiakban 14 órától a busók közreműködésével ingyenes tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők a Csók István Képtár A DÖNTÉS című kiállításában, Párkányi Raab Péter szobrászművész, fotóművész és Tóth Norbert kurátor társaságában. A busókkal itt közös fotókat is készíthetnek a látogatók.
 
A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás régen farsangvasárnap reggelétől húshagyókedd estéjéig tartott. A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló népszokás. A Kolompos csoport 2005-ben alakult néhány elszánt busó közreműködésével. A kezdetben mindössze 5 fős csapat mára 35 tagú, fiatalokból álló társasággá bővült, ahol a busók mellett egyre több sokac lány is színesíti az összképet. A csoport nevét a télűzés egyik fontos kellékéről, a kolompról kapta, ami minden méretben és mennyiségben fellelhető a csoport tagjain, eszközein. A maszkosok közül egyre többen maguk faragják álarcaikat, készítik kellékeiket, a kolompot, kereplőt és a buzogányt. A program egyaránt jó lehetőség azoknak, akik nem tehetik meg, hogy elutazzanak Mohácsra, és azoknak is, akik ezzel szeretnének bemelegíteni a hagyományos farsangfarki programra.

Kultúra

 1. Nyáresti kórusmuzsika hangjai töltötték be a Liszt Ferenc utcát

  A Vox Mirabilis Kamarakórus szervezésében a soproni Kórus Spontánusz adott koncertet pénteken este a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház díszudvarán. Az emlékév tiszteletére többségében Kodály-műveket adtak elő, de egy-egy darab erejéig a reneszánsz kortól napjainkig felcsendültek kórusművek. A koncertet Kocsis-Holper Zoltán, a Nemzeti Énekkar vezetőkarnagy-helyettese vezényelte.

  2017.07.29.
 2. Pompeji, Aba-Novák, Pinke és Medgyessy a múzeumban

  Gorsium és a székesfehérvári kiállítóhelyek nyáron is várják a látogatókat. A tárlatok között az egyedülálló Pompeji-tárlat és az Aba-Novák-életmű színes válogatása mellett az autizmushoz kapcsolódó művészeti munkákat, a Pinke Miklós alkotói pályáját összefoglaló kiállítást és Medgyessy Ferenc felnőtt grafikáit is a kínálja a Szent István Király Múzeum.

  2017.07.28.
 3. Megkezdődött a VII. Székelyföldi Varga Sándor Verstábor eseménysorozata

  Pénteken hajnalban indultak a fehérvári fiatalok Erdélybe, a július 28 és augusztus 6-a között Csíkszereda, Csíksomlyó és Csíkcsomortán érintésével rendezendő VII. Székelyföldi Varga Sándor Verstáborba. Az útvonalon számos eseménnyel várják az érdeklődőket a szervezők. A Varga Sándor nevét viselő táborban a gondolatgazdag programokon az ősi magyar nyelv, az autentikus népművészet és a kortárs művészet kapcsolódási pontjait ismerhetik meg a résztvevők.

  2017.07.28.
 4. Dubrovnikban rendez a Vörösmarty Színház igazgatója

  Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója G. F. Händel Orlando című operáját rendezi a Dubrovniki Nyári Fesztivál keretében. A premier július 28-án lesz egy különleges helyszínen, Lokrum-szigetén, ahol a szereplőknek szó szerint és átvitt értelemben is egy labirintusban kell megtalálniuk egymást és önmagukat.

  2017.07.28.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka

Kiállítás