Fehérvári séf bronzérme a legrangosabb szakácsversenyen

  Hat döntős séf február 18-án versenyezett a Bocuse d’Or Europe-ra való kijutásért, amit idén Budapesten rendeznek meg, májusban a Hungexpón. Volenter István, a székesfehérvári 67 Étterem & Bistro séfje bronzérmes lett a Bocuse d'Or magyarországi döntőjén. Magyarországot Széll Tamás képviseli világverseny európai döntőjén, melyet idén első alkalommal Budapesten rendeznek meg május 10–11-én.
2016.02.18. 19:17 |
 Hat döntős séf február 18-án versenyezett a Bocuse d’Or Europe-ra való kijutásért, amit idén Budapesten rendeznek meg, májusban a Hungexpón. Volenter István, a székesfehérvári 67 Étterem & Bistro séfje bronzérmes lett a Bocuse d'Or magyarországi döntőjén. Magyarországot Széll Tamás képviseli világverseny európai döntőjén, melyet idén első alkalommal Budapesten rendeznek meg május 10–11-én.
A zsűri a finalisták által meghívott, egy-egy őket képviselő magyar séfből, valamint hat további nemzetközi szaktekintélyből állt. A versenynek a Hungexpón tartott FeHoVa (Fegyver, horgászat, vadászat) kiállítás adott otthont. A döntősök a megmérettetésen is az európai döntő alapanyagaival dolgozhattak: a halételhez szolgáló dunai kecsege és kaviárja, valamint a hústál alapjául szolgáló gímszarvasborjú-comb és -gerinc. A fehérvári étterem séfje hal kategóriában kecsege filét készített fekete curryvel, korianderrel és wasabival, sáfrányos vajszósszal. A tányérra ezen kívül tvaníliás spárga „Quenelle”, fehérszójával marinált zöldségekkel és kaviárral, sós citromos-tárkonyos burgonya Matcha teás tempurában, konfitált fürjtojás fehér „rántottát” espumával, zöldalma géllel és rák jus-vel is került.
Volenter István hús műfajban is emlékezeteset alkotott: szarvasborjú combot ördögszekér gombával és zöld dióval töltötte. A szarvasborjú gerincét és a bélszínt fűszeres „kenyérmorzsában” kamillás portói jus-vel, a kávés csicsókát többek között Royal marinált enoki gombával, édesburgonya- és birsalma tortával, tökmag ropogóssal, valamint savanyított gyöngyhagymával és kelbimbóval tálalta.
 
Volenter István nem is akart szakács lenni – lett volna katonatiszt vagy építész, de a nevelőszülei inkább a szakácskodás felé terelték. Mórról indult, ahol 21 évesen már egy konyhát vezetett öt évig: pörkölt, rántott hús, egy hagyományos ételeken alapuló éttermet. Folyamatosan bújta az irodalmat, de a legnagyobb hatással az volt rá, amikor Martín Berasategui(Spanyolrország egyik legelismertebb séfje, 2001 óta tartja a Lasarte-Oria nevű étterme három Michelin csillagát) 48 óra alatt készült marhahúsáról olvasott: ez volt az a cikk, ami elindította azon az úton, hogy elég volt a pörköltből, mást akar csinálni.
 
Ezután vidéken és Budapesten is több étteremben dolgozott, a balatoni Mala Gardenben három évet, majd egy szlovákiai ötcsillagos kastélyszállóban (Amade Chateau) lett konyhafőnök, ahol két év alatt Szlovákia 10 legjobb séfje közé választották. A perbáli Walter vendéglőben folytatta, most pedig a 67-ben dolgozik séfként. 

Közélet

 1. Közös séta a mellrák ellen október 7-én Székesfehérváron

  Az idei esztendőben is közös sétával hívják fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelem támogatására és a szűrővizsgálatok fontosságára október 7-én. A szombat délelőtti esemény 11 órakor kezdődik az Országalmánál a séta végén pedig a Városház téren felállított sátrakban szakemberek adnak tanácsot a mellrákkal és a mell önvizsgálatával kapcsolatban.

  2017.09.26.
 2. A Várkörút legyen Várkörút – a Központi Címregiszterről tanácskoztak

  A Központi Címregiszterrel kapcsolatban nyújtottak iránymutatást a Belügyminisztérium munkatársai azon a konferencián, amelyre a Városháza Dísztermében került sor. A rendezvényen Székesfehérvár polgármestere azzal a kéréssel fordult az illetékesekhez, hogy legyenek figyelemmel a kialakult helyi szokásokra és gyakorlatra. Konkrét példaként említette a Várkörút elnevezést is, amelyet több mint száz éve egybeírva ismernek a fehérváriak és szeretnék továbbra is így használni.

  2017.09.26.
 3. Testnevelő tanárok és kilencedikesek tanulták az újraélesztést az I. Istvánban

  Az újraélesztés technikáját sajátíthatták el kedden délután a kilencedikesek és a város testnevelő tanárai az I. István Szakgimnáziumban, ahol a "TEVAgy a Hős!" program keretében Klupács Péter mentő-technikus tanította a diákokhoz saját nyelvükön szólva az újraélesztést és beszélt arról a bátorságról, ami ahhoz kell, hogy földön fekvő embertársainkon merjünk és tudjunk is segíteni. 

  2017.09.25.
 4. Jó tanuló, jó sportoló - október 20-ig lehet pályázni

  A Fejér Megyei Diáksport Egyesület idén is meghirdeti a Fejér megye jó tanuló, jó sportoló versenyt. A pályázatot kizárólag postai úton, október 20-ig történő beérkezéssel fogadja el az egyesület a 8000 Székesfehérvár, Petőfi utca 5. II. emelet címen. A pályázathoz szükséges valamennyi dokumentum az egyesület internetes oldaláról tölthető le.

  2017.09.25.

Eseménynaptár

2017. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Fehérvár Hangja

Webkamera


Fényfestés

360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek