Fehérvári séf bronzérme a legrangosabb szakácsversenyen

  Hat döntős séf február 18-án versenyezett a Bocuse d’Or Europe-ra való kijutásért, amit idén Budapesten rendeznek meg, májusban a Hungexpón. Volenter István, a székesfehérvári 67 Étterem & Bistro séfje bronzérmes lett a Bocuse d'Or magyarországi döntőjén. Magyarországot Széll Tamás képviseli világverseny európai döntőjén, melyet idén első alkalommal Budapesten rendeznek meg május 10–11-én.
2016.02.18. 19:17 |
 Hat döntős séf február 18-án versenyezett a Bocuse d’Or Europe-ra való kijutásért, amit idén Budapesten rendeznek meg, májusban a Hungexpón. Volenter István, a székesfehérvári 67 Étterem & Bistro séfje bronzérmes lett a Bocuse d'Or magyarországi döntőjén. Magyarországot Széll Tamás képviseli világverseny európai döntőjén, melyet idén első alkalommal Budapesten rendeznek meg május 10–11-én.
A zsűri a finalisták által meghívott, egy-egy őket képviselő magyar séfből, valamint hat további nemzetközi szaktekintélyből állt. A versenynek a Hungexpón tartott FeHoVa (Fegyver, horgászat, vadászat) kiállítás adott otthont. A döntősök a megmérettetésen is az európai döntő alapanyagaival dolgozhattak: a halételhez szolgáló dunai kecsege és kaviárja, valamint a hústál alapjául szolgáló gímszarvasborjú-comb és -gerinc. A fehérvári étterem séfje hal kategóriában kecsege filét készített fekete curryvel, korianderrel és wasabival, sáfrányos vajszósszal. A tányérra ezen kívül tvaníliás spárga „Quenelle”, fehérszójával marinált zöldségekkel és kaviárral, sós citromos-tárkonyos burgonya Matcha teás tempurában, konfitált fürjtojás fehér „rántottát” espumával, zöldalma géllel és rák jus-vel is került.
Volenter István hús műfajban is emlékezeteset alkotott: szarvasborjú combot ördögszekér gombával és zöld dióval töltötte. A szarvasborjú gerincét és a bélszínt fűszeres „kenyérmorzsában” kamillás portói jus-vel, a kávés csicsókát többek között Royal marinált enoki gombával, édesburgonya- és birsalma tortával, tökmag ropogóssal, valamint savanyított gyöngyhagymával és kelbimbóval tálalta.
 
Volenter István nem is akart szakács lenni – lett volna katonatiszt vagy építész, de a nevelőszülei inkább a szakácskodás felé terelték. Mórról indult, ahol 21 évesen már egy konyhát vezetett öt évig: pörkölt, rántott hús, egy hagyományos ételeken alapuló éttermet. Folyamatosan bújta az irodalmat, de a legnagyobb hatással az volt rá, amikor Martín Berasategui(Spanyolrország egyik legelismertebb séfje, 2001 óta tartja a Lasarte-Oria nevű étterme három Michelin csillagát) 48 óra alatt készült marhahúsáról olvasott: ez volt az a cikk, ami elindította azon az úton, hogy elég volt a pörköltből, mást akar csinálni.
 
Ezután vidéken és Budapesten is több étteremben dolgozott, a balatoni Mala Gardenben három évet, majd egy szlovákiai ötcsillagos kastélyszállóban (Amade Chateau) lett konyhafőnök, ahol két év alatt Szlovákia 10 legjobb séfje közé választották. A perbáli Walter vendéglőben folytatta, most pedig a 67-ben dolgozik séfként. 

Közélet

 1. A szent hitével, a katona bátorságával – megemlékezés Szent László királyról

  A 2017-es Szent László Emlékév legfontosabb napján, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága, valamint Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata közösen tisztelgett az uralkodó emléke előtt. A történelmi zászlók bevonulása után megemlékező beszédek hangzottak el, majd katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták Schwalm László húsz esztendővel ezelőtt Székesfehérvárnak adományozott, a Lovagkirályt ábrázoló Prohászka ligeti mellszobrát.

  2017.06.27.
 2. Újabb véradásokat tartanak a Fehér Palotában

  Folytatja a véradó akciók sorozatát a Fehér Palota Üzletközpont a nyár folyamán is. A következő hetekben két alkalommal várják az önkénteseket minden vércsoportból. Június 30-án és július 7-én, pénteki napokon 14 és 18 óra között lesz lehetőség véradásra a Palota út 6. szám alatti épület emeletén.

  2017.06.27.
 3. Szerdán avatják újra a „69-es előre!” I. világháborús emlékművet

  A „69-es előre!” I. világháborús emlékmű újraavatási ünnepségét szerdán rendezik. A felújított, Bory Jenő által készített szobornál Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, honvédelmi miniszterhelyettes és Cser-Palkovics András polgármester mond beszédet. Az emlékművet az 1918. évi montellói csata évfordulójára készítették 1931-ben, a 69-es Hindenburg gyalogezred hősi halottainak emlékére.

  2017.06.26.
 4. Lehet még jelentkezni - egy hét és kezdődik a Bregyóban a Napraforgó tábor

  Július 3-tól hat héten át fogadja a tábor a táborozókat, szombat és vasárnap kivételével a Napraforgó Városi Napközis Tábor. A Bregyóban július 3 és augusztus 11 között hat turnusban, hétköznapokon 08.00-tól 16.00-ig várják a gyerekeket. Velencén pedig négy héten keresztül szórakozhatnak a táborozók.

  2017.06.26.

Eseménynaptár

2017. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Webkamera

ide kerül a webkamera élő képe

360 Fehérvár

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek