Ilyen a mi iskolánk - bemutatkozott a Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola

 A Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégiumba érkezett az "Ilyen a Mi Iskolánk" programsorozat. Az intézményeket a fiatalok szemszögéből bemutató sorozatot a Székesfehérvári Diáktanács indította el, célja, hogy segítse egymás jobb megismerését és a közösségépítést az intézmények és a diákok körében.
2016.03.16. 16:56 |
A Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégiumba érkezett az  "Ilyen a Mi Iskolánk" programsorozat. Az intézményeket a fiatalok szemszögéből bemutató sorozatot a Székesfehérvári Diáktanács indította el, célja, hogy segítse egymás jobb megismerését és a közösségépítést az intézmények és a diákok körében. 
KÉPGALÉRIA a Váci bemutatkozásáról
A Székesfehérvári SZC Váci Mihály Ipari Szakképző Iskolájában gépészeti és közlekedési szakmákat oktatnak a munkaerőpiac igényeihez igazodó rugalmas iskolaszerkezetben, a sokszínűségét az oktatott szakmák mellett különböző tagozatok is bizonyítják. A négyszintes iskolaépületet 1970. szeptember 5-én adták át. A 100 férőhelyes, családias hangulatú kollégiumban nevelők segítik a diákok tanulmányi munkáját, a szabadidő eltöltését, kapcsolatot tartva a tanárokkal és a szülőkkel. Klubszoba, számítógépek, könyvtár, konditerem, közös színház-, mozi látogatás, sportolási lehetőség és vidám programok teszik változatossá a kollégiumi életet. Az iskolában élénk sport tevékenység folyik, jól felszerelt tornaterem, az udvaron kézi-, kosárlabda-, és futballpálya biztosítja a sportolási lehetőségeket.
Az 1700 m2 alapterületű iskolai tanműhely 14 oktatóterme a legkorszerűbb technikai eszközökkel rendelkezik. A CNC kabinetben több eszterga- és marógép, valamint a programozást segítő számítógépes szoftver található. Anyagvizsgáló labor, mérőterem, fényező, hegesztő műhely is helyet kapott a tanműhelyi épületszárnyban. Az autószerelő műhelyekben korszerű oktató- és diagnosztikai berendezések, eszközök biztosítják az autószerelő tanulók gyakorlati képzését. Az elmúlt években a gépi forgácsoló, ipari gépész, hegesztő és szerszámkészítő szakmát tanulók szakiskolai tanulmányi ösztöndíjban részesültek, melynek összege, tanulmányi eredménytől függően, havi 10.000 - 30.000 Ft. A szakiskolát sikeresen elvégzett tanulóknak az iskolában 2 éves érettségire felkészítő középiskolai képzést biztosítanak.
"Amikor elindítottuk az Ilyen a mi iskolánk sorozatot, az volt a legfontosabb cél, hogy megmutassuk a város fiataljainak, milyen intézmények működnek itt. Mindenki lelkesen járt a saját intézményébe, de korábban kevés információ volt arról, hogy milyen más jellegű iskolák vannak még a városban. Szerencsére széles skálán mozog az az intézményi háttér, amely a városban működik." - mondta el a Váci Mihály Szakképző Iskolában Mészáros Attila alpolgármester. "Kettős öröm, hogy ma a Váciba jöttünk. Erősíteni kell azt a munkát, amit itt végeznek, mert a fehérvári ipar számára fontosak a szakképzett fiatalok, fontos hogy minél több szakképzett fiatal tudjon elhelyezkedni Fehérváron. A fiataloknak sok lehetőséget kínál a város ipara, a vácisok melltt a vörösmartys diákokat és a jákysokat is tárt karokkal várják a cégek." - fogalmazott Mészáros Attila, aki reményét fejezte ki, hogy egyre több általános iskolás dönt majd úgy, hogy a szakképzési centrum intézményeit választja.
 A Váci Mihály Ipari Szakképző Iskolában egy speciális, az Alcoa mérnökeinek segítségével összeállított tananyagot kapnak az alumíniumipari szakkörön résztvevők, amely az alumínium megmunkálással kapcsolatos. A szakkörön részt vevők két csoportban sajátítják el a fémiparral kapcsolatos gyakorlati ismereteket szakmai tanáraik, illetve az Alcoa önkéntesei segítségével és üzemlátogatásokon is részt vesznek az öntödében és a hengerműben. A fémipari szakkör vizsgával zárul, a diákok annak végeztével tanúsítványt kapnak.