Fogyatékos Üggyel Foglalkozó Szervezetek Szakmai Találkozója a Viktória Központban

A Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete és a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány a fogyatékkal élők ügyeivel foglalkozó szervezeteknek tartott fórumot csütörtökön délelőtt a Viktória Rehabilitációs Központban. Az esélyegyenlőség jegyében zajlott összejövetel fontosságát mutatja, hogy azon részt vett Székesfehérvár alpolgármestere is.
2016.01.14. 14:16 |
A Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete és a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány a fogyatékkal élők ügyeivel foglalkozó szervezeteknek tartott fórumot csütörtökön délelőtt a Viktória Rehabilitációs Központban. Az esélyegyenlőség jegyében zajlott összejövetel fontosságát mutatja, hogy azon részt vett Székesfehérvár alpolgármestere is.
Farnady Judit a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy Horváth Klárával közösen kezdeményezték a fórumot, melyen a Polgármesteri Hivatal szakemberei és az önkormányzat is képviseltette magát. „Nagyon sok olyan közös ügye van a civileknek az önkormányzatnak és a munkaadóknak, amiről közösen kell beszélni.” Kiemelte, hogy az önkormányzat régóta segíti már a fogyatékos élők foglalkoztatását és társadalmi felelősségvállalási programokban is közreműködik. Az akadálymentesítést, az érdekvédelmet, az esélyegyenlőség megteremtését és a szemléletváltó programok fontosságát hangsúlyozta.
Brájer Éva Székesfehérvár alpolgármestere rendkívül fontosnak tartja a beszélgetést a fogyatékosságot érintő témáról. Kiemelte, hogy nemrégiben sok törvényi változás is történt ezen a területen, de nincs olyan területe a városnak, ahol ne lehetne még többet tenni. Mint mondta Fehérvár készen áll bármilyen közös gondolkozásra és tejes nyitottsággal áll az önkormányzat a szervezetek előtt. A fórumon a város alpolgármestere mellett Dienesné FluckGyörgyi idősügyi-, és Molnár Tamás civil tanácsnok is ott volt. A találkozót kezdeményező két civil szervezet mellett a Fejér MEgyei Család és Esélyteremtési Iroda, a MEREK, a Nagyothallók és Barátaik Országos Közhasznú Egyesülete, az Alba Caritas Hungarica Alapítvány, a SINOSZ, a Viktória Központ, a TKKI Székesfehérvári Igazgatósága, az Alternatíva Mozgássérült Egyesület, az Alba Bianca Tennis Club, a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete és a Lions Club is részt vett a fórumon.
Horváth Klára a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesületének elnöke fontosnak nevezte, hogy a fogyatékossággal foglalkozó szervezetek rendszeresen találkozzanak. „A mozgássérültek szempontjából nagyon nagy szerepe van az akadálymentesítésnek melyhez felajánlotta az egyesület segítségét, hogy tervezési időszakban véleményezik az egyes beruházásokat.” Fontosnak nevezte a munkába állás segítségét, melyben nagy szerepe lehet a városnak és a civil szervezeteknek is, mint mondta a fogyatékossággal élők szempontjából betölthető munkahelyi státuszok adatbázisa sokat segíthetne a munkába állást segítő szervezeteknek.

A Fogyatékos Üggyel Foglalkozó Szervezetek Szakmai Találkozóját hagyományteremtő céllal szervezte meg a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete és a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány. A rendezvényen szinte minden olyan fehérvári egyesület, társaság képviseltette magát, akik a fogyatékkal élő emberek érdekeit képviselik a városban.
 
A szervezők öt témában készültek a fórumra: szolgáltatások a városban, információs csatornák rendszere, érdekképviseletek módja, városi esélyegyenlőségi program-esélynap illetve vállalatok szerepvállalása.
Így a köszöntéseket követően a találkozón részt vett különböző szervezetek képviselői adtak a város vezetőinek tájékoztatást arról, hogy milyen problémákkal küzdenek a fogyatékosok, valamint az általuk képviselt alapítványnak, illetve egyesületnek milyen javaslatai vannak a különböző szervezetek jövőbeli együttműködését illetően.

Ezek között elhangzott, hogy létezik ugyan esélyegyenlőségi program, azonban annak átgondolása javasolt. Felvetődött az akadálymentesítés problémája is a közintézmények tekintetében, amelyek terveinél a szervezetek vállalták eddig is és a jövőben is a szakmai segítséget, véleményezést az egyes beruházások kivitelezései előtt.
Szó esett a fogyatékosok munkába-állásának segítéséről, majd az esélyegyenlőségi nap közös megszervezéséről, valamint önkormányzati támogatásának lehetőségéről. Ugyanúgy, mint a civil szervezetek részéről az adó 1%-nak igényléséről is.
A média jelentősége is elhangzott a civil szervezetek propagálása kapcsán, és a különböző programok, rendezvények, illetve maguknak a támogatásoknak a kommunikálása során.
A fórumon szó esett az otthonsegítés szolgálatának nem teljes körű lefedettségéről, amit a felszólalók szorgalmaztak az emberi méltóság megőrzésének fontosságát hangsúlyozva.  
A különböző fogyatékkal élő emberek világnapjainak megszervezéséről is beszéltek a jelenlévők, amik kapcsán felmerült annak a lehetősége, hogy ezeket jótékonysági céllal lehetne megszervezni.
Többször szóba került a munkáltatók érzékenyítésének szükségessége, és az, hogy ennek gördülékenyebbé tétele érdekében a vállalatoknál mentorok kijelölése lenne indokolt. Míg a középiskolások illetve a felsőoktatási intézménybe járók beintegrálásának jelentőségét is felvetették, amit akár a közösségi szolgálat jegyében vagy gyakorlati órák teljesítése érdekében végezhetnének.

A legfontosabb feladatként azonban annak a felületnek a kialakítása fogalmazódott meg, ami a civil szervezetek közötti információáramlást és kommunikálást tudná biztosítani.

A feltett kérdésekre, valamint felvetett problémákra, illetve javaslatokra reagálva Brájer Éva alpolgármester válaszolt. Összegzésében beszélt azokról a támogatásokról, kezdeményezésekről, amiket a város már eddig is megtett a fogyatékkal élők érdekében, illetve az ő társadalmi elfogadottságukért. Hangsúlyozta, meglátása, hogy a kisgyerekeken keresztül lehet formálni a társadalmat. Így elsősorban az ő szemléletüket szeretnék e téren kiszélesíteni.

A családsegítés és gyermekvédelem témában arról adott tájékoztatást, hogy új úton indultak el. Egy intézmény szakmai átformálása azonban nem egyszerű. Itt mindenestre egy új szakmai koncepció kidolgozása van folyamatban, amibe – ígérete szerint az itteni fórumon elhangzottakat is – bele fogják venni.
Ezt követően az egyes témákban adott konkrét válaszokat összegezve a civil szervezeteket közös gondolkodásra és szorosabb együttműködésre sarkalta. Kérte, hogy az egyesületek, alapítványok együtt dolgozzák ki azokat a javaslatokat, amiket aztán az önkormányzat elé tudnának tárni. Mint fogalmazott, elérhető cél lehet egy városi pályázat is, ami tartalmi kérdésben tudna már segíteni.

Ezt szorgalmazta Molnár Tamás civil tanácsnok is, aki beszámolt a jelenlévőknek a város által kiírt civileket érintő pályázatok rendszeréről. Majd felhívta a szervezetek figyelmét arra, hogy a városi honlapon keresztül elérhető az a weboldal (civil.szekesfehervar.hu), ami kimondottan a civil szervezetek részére jött létre. Majd szólt arról az adatbázisról is, amit a közeljövőben terveznek létrehozni annak érdekében, hogy ezen a felületen a különböző civil szervezetek meg tudják azt jeleníteni, hogy a fiatalokat milyen módon, területen tudnák foglalkoztatni. Ebben kérte az egyesületek, alapítványok támogató együttműködését. Végezetül hangsúlyozta a fórumon felmerült „szívességbankok” működtetésének fontosságát, amihez felajánlotta segítségét.

Dr. Dienesné Fluck Györgyi szociális tanácsnok az aktív nyugdíjasok segítségre való nyitottságát hangsúlyozta, és javasolta a velük való kapcsolatfelvételt.

A találkozó során a decemberben elhunyt Gábor Imre Leora is emlékeztek a jelenlévők, majd az egyik szervezet képviseletében jelenlévők idézve a székesfehérvári civilek körében jól ismert közösségi ember gondolatait, fogalmazta meg a fórum jelentőségét. „Gondolkodásbeli akadálymentesítés, aminek a lényege, hogy mindenki integrál minden irányban.

Közélet

 1. A szent hitével, a katona bátorságával – megemlékezés Szent László királyról

  A 2017-es Szent László Emlékév legfontosabb napján, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága, valamint Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata közösen tisztelgett az uralkodó emléke előtt. A történelmi zászlók bevonulása után megemlékező beszédek hangzottak el, majd katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták Schwalm László húsz esztendővel ezelőtt Székesfehérvárnak adományozott, a Lovagkirályt ábrázoló Prohászka ligeti mellszobrát.

  2017.06.27.
 2. Újabb véradásokat tartanak a Fehér Palotában

  Folytatja a véradó akciók sorozatát a Fehér Palota Üzletközpont a nyár folyamán is. A következő hetekben két alkalommal várják az önkénteseket minden vércsoportból. Június 30-án és július 7-én, pénteki napokon 14 és 18 óra között lesz lehetőség véradásra a Palota út 6. szám alatti épület emeletén.

  2017.06.27.
 3. Szerdán avatják újra a „69-es előre!” I. világháborús emlékművet

  A „69-es előre!” I. világháborús emlékmű újraavatási ünnepségét szerdán rendezik. A felújított, Bory Jenő által készített szobornál Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, honvédelmi miniszterhelyettes és Cser-Palkovics András polgármester mond beszédet. Az emlékművet az 1918. évi montellói csata évfordulójára készítették 1931-ben, a 69-es Hindenburg gyalogezred hősi halottainak emlékére.

  2017.06.26.
 4. Lehet még jelentkezni - egy hét és kezdődik a Bregyóban a Napraforgó tábor

  Július 3-tól hat héten át fogadja a tábor a táborozókat, szombat és vasárnap kivételével a Napraforgó Városi Napközis Tábor. A Bregyóban július 3 és augusztus 11 között hat turnusban, hétköznapokon 08.00-tól 16.00-ig várják a gyerekeket. Velencén pedig négy héten keresztül szórakozhatnak a táborozók.

  2017.06.26.

Eseménynaptár

2017. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Webkamera

ide kerül a webkamera élő képe

360 Fehérvár

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek