Fogyatékos Üggyel Foglalkozó Szervezetek Szakmai Találkozója a Viktória Központban

A Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete és a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány a fogyatékkal élők ügyeivel foglalkozó szervezeteknek tartott fórumot csütörtökön délelőtt a Viktória Rehabilitációs Központban. Az esélyegyenlőség jegyében zajlott összejövetel fontosságát mutatja, hogy azon részt vett Székesfehérvár alpolgármestere is.
2016.01.14. 14:16 |
A Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete és a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány a fogyatékkal élők ügyeivel foglalkozó szervezeteknek tartott fórumot csütörtökön délelőtt a Viktória Rehabilitációs Központban. Az esélyegyenlőség jegyében zajlott összejövetel fontosságát mutatja, hogy azon részt vett Székesfehérvár alpolgármestere is.
Farnady Judit a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy Horváth Klárával közösen kezdeményezték a fórumot, melyen a Polgármesteri Hivatal szakemberei és az önkormányzat is képviseltette magát. „Nagyon sok olyan közös ügye van a civileknek az önkormányzatnak és a munkaadóknak, amiről közösen kell beszélni.” Kiemelte, hogy az önkormányzat régóta segíti már a fogyatékos élők foglalkoztatását és társadalmi felelősségvállalási programokban is közreműködik. Az akadálymentesítést, az érdekvédelmet, az esélyegyenlőség megteremtését és a szemléletváltó programok fontosságát hangsúlyozta.
Brájer Éva Székesfehérvár alpolgármestere rendkívül fontosnak tartja a beszélgetést a fogyatékosságot érintő témáról. Kiemelte, hogy nemrégiben sok törvényi változás is történt ezen a területen, de nincs olyan területe a városnak, ahol ne lehetne még többet tenni. Mint mondta Fehérvár készen áll bármilyen közös gondolkozásra és tejes nyitottsággal áll az önkormányzat a szervezetek előtt. A fórumon a város alpolgármestere mellett Dienesné FluckGyörgyi idősügyi-, és Molnár Tamás civil tanácsnok is ott volt. A találkozót kezdeményező két civil szervezet mellett a Fejér MEgyei Család és Esélyteremtési Iroda, a MEREK, a Nagyothallók és Barátaik Országos Közhasznú Egyesülete, az Alba Caritas Hungarica Alapítvány, a SINOSZ, a Viktória Központ, a TKKI Székesfehérvári Igazgatósága, az Alternatíva Mozgássérült Egyesület, az Alba Bianca Tennis Club, a Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete és a Lions Club is részt vett a fórumon.
Horváth Klára a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesületének elnöke fontosnak nevezte, hogy a fogyatékossággal foglalkozó szervezetek rendszeresen találkozzanak. „A mozgássérültek szempontjából nagyon nagy szerepe van az akadálymentesítésnek melyhez felajánlotta az egyesület segítségét, hogy tervezési időszakban véleményezik az egyes beruházásokat.” Fontosnak nevezte a munkába állás segítségét, melyben nagy szerepe lehet a városnak és a civil szervezeteknek is, mint mondta a fogyatékossággal élők szempontjából betölthető munkahelyi státuszok adatbázisa sokat segíthetne a munkába állást segítő szervezeteknek.

A Fogyatékos Üggyel Foglalkozó Szervezetek Szakmai Találkozóját hagyományteremtő céllal szervezte meg a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete és a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány. A rendezvényen szinte minden olyan fehérvári egyesület, társaság képviseltette magát, akik a fogyatékkal élő emberek érdekeit képviselik a városban.
 
A szervezők öt témában készültek a fórumra: szolgáltatások a városban, információs csatornák rendszere, érdekképviseletek módja, városi esélyegyenlőségi program-esélynap illetve vállalatok szerepvállalása.
Így a köszöntéseket követően a találkozón részt vett különböző szervezetek képviselői adtak a város vezetőinek tájékoztatást arról, hogy milyen problémákkal küzdenek a fogyatékosok, valamint az általuk képviselt alapítványnak, illetve egyesületnek milyen javaslatai vannak a különböző szervezetek jövőbeli együttműködését illetően.

Ezek között elhangzott, hogy létezik ugyan esélyegyenlőségi program, azonban annak átgondolása javasolt. Felvetődött az akadálymentesítés problémája is a közintézmények tekintetében, amelyek terveinél a szervezetek vállalták eddig is és a jövőben is a szakmai segítséget, véleményezést az egyes beruházások kivitelezései előtt.
Szó esett a fogyatékosok munkába-állásának segítéséről, majd az esélyegyenlőségi nap közös megszervezéséről, valamint önkormányzati támogatásának lehetőségéről. Ugyanúgy, mint a civil szervezetek részéről az adó 1%-nak igényléséről is.
A média jelentősége is elhangzott a civil szervezetek propagálása kapcsán, és a különböző programok, rendezvények, illetve maguknak a támogatásoknak a kommunikálása során.
A fórumon szó esett az otthonsegítés szolgálatának nem teljes körű lefedettségéről, amit a felszólalók szorgalmaztak az emberi méltóság megőrzésének fontosságát hangsúlyozva.  
A különböző fogyatékkal élő emberek világnapjainak megszervezéséről is beszéltek a jelenlévők, amik kapcsán felmerült annak a lehetősége, hogy ezeket jótékonysági céllal lehetne megszervezni.
Többször szóba került a munkáltatók érzékenyítésének szükségessége, és az, hogy ennek gördülékenyebbé tétele érdekében a vállalatoknál mentorok kijelölése lenne indokolt. Míg a középiskolások illetve a felsőoktatási intézménybe járók beintegrálásának jelentőségét is felvetették, amit akár a közösségi szolgálat jegyében vagy gyakorlati órák teljesítése érdekében végezhetnének.

A legfontosabb feladatként azonban annak a felületnek a kialakítása fogalmazódott meg, ami a civil szervezetek közötti információáramlást és kommunikálást tudná biztosítani.

A feltett kérdésekre, valamint felvetett problémákra, illetve javaslatokra reagálva Brájer Éva alpolgármester válaszolt. Összegzésében beszélt azokról a támogatásokról, kezdeményezésekről, amiket a város már eddig is megtett a fogyatékkal élők érdekében, illetve az ő társadalmi elfogadottságukért. Hangsúlyozta, meglátása, hogy a kisgyerekeken keresztül lehet formálni a társadalmat. Így elsősorban az ő szemléletüket szeretnék e téren kiszélesíteni.

A családsegítés és gyermekvédelem témában arról adott tájékoztatást, hogy új úton indultak el. Egy intézmény szakmai átformálása azonban nem egyszerű. Itt mindenestre egy új szakmai koncepció kidolgozása van folyamatban, amibe – ígérete szerint az itteni fórumon elhangzottakat is – bele fogják venni.
Ezt követően az egyes témákban adott konkrét válaszokat összegezve a civil szervezeteket közös gondolkodásra és szorosabb együttműködésre sarkalta. Kérte, hogy az egyesületek, alapítványok együtt dolgozzák ki azokat a javaslatokat, amiket aztán az önkormányzat elé tudnának tárni. Mint fogalmazott, elérhető cél lehet egy városi pályázat is, ami tartalmi kérdésben tudna már segíteni.

Ezt szorgalmazta Molnár Tamás civil tanácsnok is, aki beszámolt a jelenlévőknek a város által kiírt civileket érintő pályázatok rendszeréről. Majd felhívta a szervezetek figyelmét arra, hogy a városi honlapon keresztül elérhető az a weboldal (civil.szekesfehervar.hu), ami kimondottan a civil szervezetek részére jött létre. Majd szólt arról az adatbázisról is, amit a közeljövőben terveznek létrehozni annak érdekében, hogy ezen a felületen a különböző civil szervezetek meg tudják azt jeleníteni, hogy a fiatalokat milyen módon, területen tudnák foglalkoztatni. Ebben kérte az egyesületek, alapítványok támogató együttműködését. Végezetül hangsúlyozta a fórumon felmerült „szívességbankok” működtetésének fontosságát, amihez felajánlotta segítségét.

Dr. Dienesné Fluck Györgyi szociális tanácsnok az aktív nyugdíjasok segítségre való nyitottságát hangsúlyozta, és javasolta a velük való kapcsolatfelvételt.

A találkozó során a decemberben elhunyt Gábor Imre Leora is emlékeztek a jelenlévők, majd az egyik szervezet képviseletében jelenlévők idézve a székesfehérvári civilek körében jól ismert közösségi ember gondolatait, fogalmazta meg a fórum jelentőségét. „Gondolkodásbeli akadálymentesítés, aminek a lényege, hogy mindenki integrál minden irányban.

Közélet

 1. Közös séta a mellrák ellen október 7-én Székesfehérváron

  Az idei esztendőben is közös sétával hívják fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelem támogatására és a szűrővizsgálatok fontosságára október 7-én. A szombat délelőtti esemény 11 órakor kezdődik az Országalmánál a séta végén pedig a Városház téren felállított sátrakban szakemberek adnak tanácsot a mellrákkal és a mell önvizsgálatával kapcsolatban.

  2017.09.26.
 2. A Várkörút legyen Várkörút – a Központi Címregiszterről tanácskoztak

  A Központi Címregiszterrel kapcsolatban nyújtottak iránymutatást a Belügyminisztérium munkatársai azon a konferencián, amelyre a Városháza Dísztermében került sor. A rendezvényen Székesfehérvár polgármestere azzal a kéréssel fordult az illetékesekhez, hogy legyenek figyelemmel a kialakult helyi szokásokra és gyakorlatra. Konkrét példaként említette a Várkörút elnevezést is, amelyet több mint száz éve egybeírva ismernek a fehérváriak és szeretnék továbbra is így használni.

  2017.09.26.
 3. Testnevelő tanárok és kilencedikesek tanulták az újraélesztést az I. Istvánban

  Az újraélesztés technikáját sajátíthatták el kedden délután a kilencedikesek és a város testnevelő tanárai az I. István Szakgimnáziumban, ahol a "TEVAgy a Hős!" program keretében Klupács Péter mentő-technikus tanította a diákokhoz saját nyelvükön szólva az újraélesztést és beszélt arról a bátorságról, ami ahhoz kell, hogy földön fekvő embertársainkon merjünk és tudjunk is segíteni. 

  2017.09.25.
 4. Jó tanuló, jó sportoló - október 20-ig lehet pályázni

  A Fejér Megyei Diáksport Egyesület idén is meghirdeti a Fejér megye jó tanuló, jó sportoló versenyt. A pályázatot kizárólag postai úton, október 20-ig történő beérkezéssel fogadja el az egyesület a 8000 Székesfehérvár, Petőfi utca 5. II. emelet címen. A pályázathoz szükséges valamennyi dokumentum az egyesület internetes oldaláról tölthető le.

  2017.09.25.

Eseménynaptár

2017. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Fehérvár Hangja

Webkamera


Fényfestés

360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek