Városszerte emlékeztek az 1956-os Forradalom és Szabadságharc eseményeire

 Kedden reggel a Belvárosi I. István Középiskola Bugát Pál Tagintézménye szervezett ünnepi megemlékezést és koszorúzást az ’56-osok terén és ugyancsak reggel volt a Püspökség imádságos megemlékezése a Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél. Ugyanitt délelőtt a Tóvárosi Általános Iskolások helyeztek el koszorút. A Magyar Király Szálló falán található ’56-os emléktáblánál pedig a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai adtak ünnepi műsort.
2013.10.22. 10:18 |
Kedden reggel a Belvárosi I. István Középiskola Bugát Pál Tagintézménye szervezett ünnepi megemlékezést és koszorúzást az ’56-osok terén és ugyancsak reggel volt a Püspökség imádságos megemlékezése a Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél. Ugyanitt délelőtt a Tóvárosi Általános Iskolások helyeztek el koszorút. A Magyar Király Szálló falán található ’56-os emléktáblánál pedig a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai adtak ünnepi műsort.
KÉPGALÉRIA az imádságos megemlékezésről
A Bazilika 56-os Emlékkeresztjénél került sor reggel a Püspökség imádságos megemlékezésére, ahol Karsai Béla székesfehérvári vállalkozó, a Szent István Emlékérem és Díj kuratóriumának tagja mondott ünnepi beszédet. Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezve kiemelte, hogy a megtorlás időszakában a bátor és őszinte magyarokat sokáig ellenforradalmároknak titulálták, de végül a „történelem törvényszéke meghozza a maga ítéleteit és a zsarnokok, gyilkosok mindig elbuktak, mert hatalmuk hazugságra épült.” Beszédében arra figyelmeztetett, hogy „a hamisság ma is itt van, csak más formában él tovább”. „A tiszta élet kulcsa azoknál van, akik példát mutatnak a fiataloknak.. Azt a harcot, amiből nem okul a nemzet, hiába vívta meg a magyarság.” - tette hozzá.
Az ünnepi beszédet követően a történelmi egyházak képviselői közösen imádkoztak a magyar nemzetért és az 56-os forradalom mártírjaiért. Bence András evangélikus lelkész, Spányi Antal megyéspüspök, Somogyi László református lelkész és Révész Lajos, a székesfehérvári baptista gyülekezet lelkipásztora kért áldást az Istentől a magyarságra. Ezt követően az egyházak képviselői, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és fehérvári polgárok rótták le kegyeletüket az 56-os forradalom és szabadságharc hősei előtt.
 KÉPGALÉRIA az Belvárosi I. István Középiskola Bugát Pál Tagintézményének ünnepségéről
 A bugátos diákok egy középiskolai osztály életén keresztül elevenítették fel az 56-os forradalom eseményeit, majd a résztvevők megkoszorúzták a Szabó palota falán található emléktáblát és az '56-os emlkéművet is. A város és megye nevében Brájer Éva alpolgármester és Molnár Krisztián a megye főjegyzője helyezett el koszorút. A pártok is képviseltették magukat: a Fidesz nevében Horváth Miklósné és Viza attila, az MSZP nevében Knizse Gyula, a Jobbiktól pedig Róth József helyezett el koszorút az emlékmű talapzatánál. A rendőrségtől Vörös Ferenc rendészeti főkapitány-helyettes és Kovács Zsolt Székesfehérvár rendőrkapitánya tisztelgett az 56-os hősök előtt.

KÉPGALÉRIA a Ciszterci Szent István Gimnázium megemlékezéséről
A Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai a Magyar Király Szálló előtti téren emlékeztek. A fiatalok ünnepi műsora után a szálló falán elhelyezett 1956-os emléktáblánál helyeztek el koszorút a megemlékezők. Székesfehérvár és Fejér megye nevében Róth Péter alpolgármester és dr. Kovács Zoltán aljegyző, a Fidesz és a Fidelitas nevében Balogh Gergely, az MSZP-től Szabó Gábor, a Jobbiktól pedig dr. Mező Balázs helyezett el koszorút. 
KÉPGALÉRIA a Tóvárosi Általános Iskola megemlékezéséről
 Szintén a Bazilika 56-os emlékkeresztjénél emlékezett késő délelőtt a Tóvárosi Általános Iskola. "Üzenet a mának" című ünnepi műsoruk keretében a felső tagozatos színjátszók és az alsó tagozatos Rubint Táncegyüttes előadása mellett emlékeztek 1956 hőseire. A látványelemekkel tarkított műsor nem szűkölködött történelmi szemelvényekben, emellett verseket mondtak és novellákat idéztek a diákok. Az ünnepség zárásaként koszorút helyezett el Mészáros Attila önkormányzati képviselő, az iskola igazgató-helyettesei, Schnee Zoltánné és Szabó Andrásné, valamint a Diáktanács titkára, Lendvai Katalin.

Közélet

  1. Intézményfelújítás, zárszámadás

    Pénteken délelőtt tartott Közgyűlést Székesfehérvár MJV Önkormányzata. Elfogadták a 2023-as zárszámadást, illetve az intézmények és a gazdasági társaságok belső ellenőrzéséről szóló beszámolót. Döntöttek arról is, hogy idén is elengedi a teraszdíjakat a vendéglátósoknak az önkormányzat és ismét pályázhatnak a belvárosi épületek a külső felújítás támogatására. Elhangzott, hogy a eredményes közbeszerzés után indulhat a Vasvári Gimnázium felújítása.

    2024.04.26.
  2. Székesfehérvár Közbiztonságáért

    Ünnepélyes pillanatokkal kezdődött Székesfehérvár képviselőtestületének pénteki ülése. A közgyűlésen adta át dr. Cser-Palkovics András polgármester a „Székesfehérvár Közbiztonságáért” Díjat, amelyet idén kiváló szakmai munkája elismeréseként Takács József tűzoltó alezredes, Paál Andrea, a Székesfehérvári Városi Polgárőrség titkára és Kalányos Zsolt polgárőr vehetett át.

    2024.04.26.
  3. Újabb jelölteket vettek nyilvántartásba

    Kilenc önkormányzati képviselőjelöltet vett nyilvántartásba pénteki ülésén a Helyi Választási Bizottság. A határozatok nem jogerősek, a döntések ellen április 29-ig lehet fellebbezést benyújtani.

    2024.04.26.
  4. Stratégiai együttműködés

    Stratégiai együttműködési szerződést kötött a KAVOSZ E-Green Zrt. és a Pannon Egyetem. A VOSZFESZT Vállalkozói Szabadegyetem rendezvénysorozatának második eseményén Veszprémben, ünnepélyesen írták alá a megállapodást.

    2024.04.26.