Városszerte emlékeztek az 1956-os Forradalom és Szabadságharc eseményeire

 Kedden reggel a Belvárosi I. István Középiskola Bugát Pál Tagintézménye szervezett ünnepi megemlékezést és koszorúzást az ’56-osok terén és ugyancsak reggel volt a Püspökség imádságos megemlékezése a Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél. Ugyanitt délelőtt a Tóvárosi Általános Iskolások helyeztek el koszorút. A Magyar Király Szálló falán található ’56-os emléktáblánál pedig a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai adtak ünnepi műsort.
2013.10.22. 10:18 |
Kedden reggel a Belvárosi I. István Középiskola Bugát Pál Tagintézménye szervezett ünnepi megemlékezést és koszorúzást az ’56-osok terén és ugyancsak reggel volt a Püspökség imádságos megemlékezése a Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél. Ugyanitt délelőtt a Tóvárosi Általános Iskolások helyeztek el koszorút. A Magyar Király Szálló falán található ’56-os emléktáblánál pedig a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai adtak ünnepi műsort.
KÉPGALÉRIA az imádságos megemlékezésről
A Bazilika 56-os Emlékkeresztjénél került sor reggel a Püspökség imádságos megemlékezésére, ahol Karsai Béla székesfehérvári vállalkozó, a Szent István Emlékérem és Díj kuratóriumának tagja mondott ünnepi beszédet. Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezve kiemelte, hogy a megtorlás időszakában a bátor és őszinte magyarokat sokáig ellenforradalmároknak titulálták, de végül a „történelem törvényszéke meghozza a maga ítéleteit és a zsarnokok, gyilkosok mindig elbuktak, mert hatalmuk hazugságra épült.” Beszédében arra figyelmeztetett, hogy „a hamisság ma is itt van, csak más formában él tovább”. „A tiszta élet kulcsa azoknál van, akik példát mutatnak a fiataloknak.. Azt a harcot, amiből nem okul a nemzet, hiába vívta meg a magyarság.” - tette hozzá.
Az ünnepi beszédet követően a történelmi egyházak képviselői közösen imádkoztak a magyar nemzetért és az 56-os forradalom mártírjaiért. Bence András evangélikus lelkész, Spányi Antal megyéspüspök, Somogyi László református lelkész és Révész Lajos, a székesfehérvári baptista gyülekezet lelkipásztora kért áldást az Istentől a magyarságra. Ezt követően az egyházak képviselői, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és fehérvári polgárok rótták le kegyeletüket az 56-os forradalom és szabadságharc hősei előtt.
 KÉPGALÉRIA az Belvárosi I. István Középiskola Bugát Pál Tagintézményének ünnepségéről
 A bugátos diákok egy középiskolai osztály életén keresztül elevenítették fel az 56-os forradalom eseményeit, majd a résztvevők megkoszorúzták a Szabó palota falán található emléktáblát és az '56-os emlkéművet is. A város és megye nevében Brájer Éva alpolgármester és Molnár Krisztián a megye főjegyzője helyezett el koszorút. A pártok is képviseltették magukat: a Fidesz nevében Horváth Miklósné és Viza attila, az MSZP nevében Knizse Gyula, a Jobbiktól pedig Róth József helyezett el koszorút az emlékmű talapzatánál. A rendőrségtől Vörös Ferenc rendészeti főkapitány-helyettes és Kovács Zsolt Székesfehérvár rendőrkapitánya tisztelgett az 56-os hősök előtt.

KÉPGALÉRIA a Ciszterci Szent István Gimnázium megemlékezéséről
A Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai a Magyar Király Szálló előtti téren emlékeztek. A fiatalok ünnepi műsora után a szálló falán elhelyezett 1956-os emléktáblánál helyeztek el koszorút a megemlékezők. Székesfehérvár és Fejér megye nevében Róth Péter alpolgármester és dr. Kovács Zoltán aljegyző, a Fidesz és a Fidelitas nevében Balogh Gergely, az MSZP-től Szabó Gábor, a Jobbiktól pedig dr. Mező Balázs helyezett el koszorút. 
KÉPGALÉRIA a Tóvárosi Általános Iskola megemlékezéséről
 Szintén a Bazilika 56-os emlékkeresztjénél emlékezett késő délelőtt a Tóvárosi Általános Iskola. "Üzenet a mának" című ünnepi műsoruk keretében a felső tagozatos színjátszók és az alsó tagozatos Rubint Táncegyüttes előadása mellett emlékeztek 1956 hőseire. A látványelemekkel tarkított műsor nem szűkölködött történelmi szemelvényekben, emellett verseket mondtak és novellákat idéztek a diákok. Az ünnepség zárásaként koszorút helyezett el Mészáros Attila önkormányzati képviselő, az iskola igazgató-helyettesei, Schnee Zoltánné és Szabó Andrásné, valamint a Diáktanács titkára, Lendvai Katalin.

Közélet

 1. Búcsú az Alma Matertől - elköszöntek a diákévektől a fehérvári geodéták

  “Valete!”, azaz “Éljetek boldogul! - a Selmeci diákhagyományok szerint, valétálással vettek idén is búcsút az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinfarmatika szakjának végzős hallgatói iskolájuktól és a Székesfehérvártól.

  2017.05.27.
 2. A hősökre emlékeztek szombaton a Donát utcai hálaadási keresztnél

  A Hősök Napja alkalmából tartottak megemlékezést a II. világháborús emlékmű és hálaadási keresztnél szombaton délután. A Donát utca és a Zobori út kereszteződésében található II. világháborús emlékművet 1946-ban közadakozásból emelték, 2014-ben pedig felújítás után szentelték újra.

  2017.05.27.
 3. European Federation "One of Us" - fehérvári ülés a Városházán

  A Családok Budapesti Világtalálkozójához kapcsolódó „ONE OF US FORUM” konferencia székesfehérvári ülését tartották pénteken este a Városháza Dísztermében. Az ülést Jaime Mayor Oreja, korábbi spanyol belügyminiszter, a European Federation "One of Us" elnöke nyitotta meg, majd Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyéspüspök beszélt az Európa minden részéről érkezett hallgatósághoz. A konferencia mottója: Új világrend: élet és család kulturális vitáink középpontjában.

  2017.05.26.
 4. A katonatemetőkben emlékeztek pénteken az elesett hősökre

  A háborúkban elesett katonák emléke előtti tisztelegnek Székesfehérváron a Hősök Napja alkalmából. A koszorúzások pénteken a katonatemetőkben kezdődtek, szombaton a Donát és Zobori utca kereszteződésénél folytatódnak, vasárnap pedig a Hősök terén zárulnak.

  2017.05.26.

Játékfesztivál

Könyvhét

Eseménynaptár

2017. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera

360 Fehérvár

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek