Városszerte emlékeztek az 1956-os Forradalom és Szabadságharc eseményeire

 Kedden reggel a Belvárosi I. István Középiskola Bugát Pál Tagintézménye szervezett ünnepi megemlékezést és koszorúzást az ’56-osok terén és ugyancsak reggel volt a Püspökség imádságos megemlékezése a Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél. Ugyanitt délelőtt a Tóvárosi Általános Iskolások helyeztek el koszorút. A Magyar Király Szálló falán található ’56-os emléktáblánál pedig a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai adtak ünnepi műsort.
2013.10.22. 10:18 |
Kedden reggel a Belvárosi I. István Középiskola Bugát Pál Tagintézménye szervezett ünnepi megemlékezést és koszorúzást az ’56-osok terén és ugyancsak reggel volt a Püspökség imádságos megemlékezése a Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél. Ugyanitt délelőtt a Tóvárosi Általános Iskolások helyeztek el koszorút. A Magyar Király Szálló falán található ’56-os emléktáblánál pedig a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai adtak ünnepi műsort.
KÉPGALÉRIA az imádságos megemlékezésről
A Bazilika 56-os Emlékkeresztjénél került sor reggel a Püspökség imádságos megemlékezésére, ahol Karsai Béla székesfehérvári vállalkozó, a Szent István Emlékérem és Díj kuratóriumának tagja mondott ünnepi beszédet. Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezve kiemelte, hogy a megtorlás időszakában a bátor és őszinte magyarokat sokáig ellenforradalmároknak titulálták, de végül a „történelem törvényszéke meghozza a maga ítéleteit és a zsarnokok, gyilkosok mindig elbuktak, mert hatalmuk hazugságra épült.” Beszédében arra figyelmeztetett, hogy „a hamisság ma is itt van, csak más formában él tovább”. „A tiszta élet kulcsa azoknál van, akik példát mutatnak a fiataloknak.. Azt a harcot, amiből nem okul a nemzet, hiába vívta meg a magyarság.” - tette hozzá.
Az ünnepi beszédet követően a történelmi egyházak képviselői közösen imádkoztak a magyar nemzetért és az 56-os forradalom mártírjaiért. Bence András evangélikus lelkész, Spányi Antal megyéspüspök, Somogyi László református lelkész és Révész Lajos, a székesfehérvári baptista gyülekezet lelkipásztora kért áldást az Istentől a magyarságra. Ezt követően az egyházak képviselői, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Törő Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és fehérvári polgárok rótták le kegyeletüket az 56-os forradalom és szabadságharc hősei előtt.
 KÉPGALÉRIA az Belvárosi I. István Középiskola Bugát Pál Tagintézményének ünnepségéről
 A bugátos diákok egy középiskolai osztály életén keresztül elevenítették fel az 56-os forradalom eseményeit, majd a résztvevők megkoszorúzták a Szabó palota falán található emléktáblát és az '56-os emlkéművet is. A város és megye nevében Brájer Éva alpolgármester és Molnár Krisztián a megye főjegyzője helyezett el koszorút. A pártok is képviseltették magukat: a Fidesz nevében Horváth Miklósné és Viza attila, az MSZP nevében Knizse Gyula, a Jobbiktól pedig Róth József helyezett el koszorút az emlékmű talapzatánál. A rendőrségtől Vörös Ferenc rendészeti főkapitány-helyettes és Kovács Zsolt Székesfehérvár rendőrkapitánya tisztelgett az 56-os hősök előtt.

KÉPGALÉRIA a Ciszterci Szent István Gimnázium megemlékezéséről
A Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai a Magyar Király Szálló előtti téren emlékeztek. A fiatalok ünnepi műsora után a szálló falán elhelyezett 1956-os emléktáblánál helyeztek el koszorút a megemlékezők. Székesfehérvár és Fejér megye nevében Róth Péter alpolgármester és dr. Kovács Zoltán aljegyző, a Fidesz és a Fidelitas nevében Balogh Gergely, az MSZP-től Szabó Gábor, a Jobbiktól pedig dr. Mező Balázs helyezett el koszorút. 
KÉPGALÉRIA a Tóvárosi Általános Iskola megemlékezéséről
 Szintén a Bazilika 56-os emlékkeresztjénél emlékezett késő délelőtt a Tóvárosi Általános Iskola. "Üzenet a mának" című ünnepi műsoruk keretében a felső tagozatos színjátszók és az alsó tagozatos Rubint Táncegyüttes előadása mellett emlékeztek 1956 hőseire. A látványelemekkel tarkított műsor nem szűkölködött történelmi szemelvényekben, emellett verseket mondtak és novellákat idéztek a diákok. Az ünnepség zárásaként koszorút helyezett el Mészáros Attila önkormányzati képviselő, az iskola igazgató-helyettesei, Schnee Zoltánné és Szabó Andrásné, valamint a Diáktanács titkára, Lendvai Katalin.

Közélet

 1. Emléktáblát avattak a Csónakázó-tó horgonyánál a finn-magyar barátság ünnepén

  Emléktáblát avattak hétfőn a Csónakázó-tó partján Székesfehérvár és Kemi testvérvárosi kapcsolatának 60. évfordulója alkalmából, a finn várostól kapott hajóhorgonyra került fel újra az együttműködést megerősítő felirat. Ünnepi beszédében Róth Péter alpolgármester az élő kapcsolatban a figyelem és a rokonszenv fontosságáról, az erős kötelékekről beszélt. Az avatáson köszöntőt mondott Mari Mäkinen, a Finn Nagykövetség első titkára és Jukka Vilén, a Kemi Polgármesteri Hivatal igazgatója, Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára is.

  2017.08.21.
 2. Díszközgyűlés Szent István napján – átadták a város kitüntetéseit

  Székesfehérvár Önkormányzata a Városháza dísztermében ünnepi közgyűlést tartott, az ünnepségen átadták az idei Székesfehérvár Díszpolgára és a Pro Civitate díjakat, valamint a Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára címet is. Cser-Palkovics András polgármester ünnepi beszédében Székesfehérvár, a magyarság fejlődésében betöltött szerepéről és felelősségéről szólt, valamint bejelentette: Szent István városa pályázni kíván a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséért.

  2017.08.20.
 3. Tiszteletadás Szent István királynak a Nemzeti Emlékhelyen

  Régi székesfehérvári hagyomány, hogy augusztus 20-án államalapító királyunk előtti tiszteletadásra kerül sor a Nemzeti Emlékhelyen. Szent István szarkofágjánál, - ahol megjelentek Székesfehérvár, Fejér megye és a történelmi egyházak vezetői és képviselői - Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet, amelyben államalapítónk szellemiségének továbbvitelére buzdított.

  2017.08.20.
 4. Püspöki mise és kenyérmegáldás Szent István király ünnepén

  Vasárnap, Szent István király ünnepén a város papságával együtt celebrált szentmisét Spányi Antal püspök a Székesegyházban. 1083-ban augusztus 20-án avatták szentté a Székesfehérvári Bazilikában I. Istvánt. A szentmise után a főpásztor megáldotta az új kenyeret, amely a családi jólét és a jövő jelképe, majd Isten áldását kérte valamennyi magyar család kenyerére és életére.

  2017.08.20.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek