Átadták a Velencei-tó déli partján az új kétirányú kerékpárutat

Átadták a Velencei-tó déli partján megépült 12 kilométer hosszú korszerű kerékpárutat. A megvalósult beruházásoknak köszönhetően a már korábban elkészült északi oldalhoz hasonlóan, a déli parton is sokkal kedvezőbbé váltak a kerékpározás feltételei. A jövőbeli tervek között szerepel a Sukorót Nadappal összekötő kerékpárút, illetve a Pákozd és Dinnyés közötti szakasz megépítése.
2014.03.31. 13:36 |
Ünnepélyes zárórendezvény keretében átadták a Velencei-tó déli partján két projekt részeként megépült 12 kilométer hosszú korszerű kerékpárutat. Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács, valamint a Gárdonyi Önkormányzat koordinálásával megvalósuló fejlesztések eredményeként nemzetközi mércével mérve is színvonalas, kétirányú bicikliút épült a déli parton.
A „Velencei kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése”, illetve a „Gárdonyi kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése” elnevezésű projektek eredményeként szinte a teljes „tókört” biztonságos, autóktól védett, újonnan épített kerékpárúton tehetik meg a turisták, valamint a helyiek. A két projekt keretében felújított 12 kilométeres szakaszt március 31-én ünnepélyes zárórendezvény keretében adták át. A rendezvényen Soltész Miklós, szociális és családügyért felelős államtitkár, L. Simon László, kormánybiztos, országgyűlési képviselő, a VVVTFT elnöke, Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő, Bicske város polgármestere és Tóth István, Gárdony város polgármestere is köszöntötte a résztvevőket. Az átadást követően a résztvevők rövid helyszínbejáráson tekinthették meg az elkészült út egy szakaszát.
A beruházás két projekt részeként, összességében 600 millió forintos uniós, valamint – a VVVTFT elnöke, L. Simon László kormánybiztos közbenjárásának eredményeként – további 150 millió forintos kormányzati támogatásból valósult meg. A STRABAG Általános Építő Kft. kivitelezésében felújított kétszer 6 kilométeres szakasz a gárdonyi Szigony utca és a Velence Resort & Spa közötti vonalon, valamint a Dinnyés és Pákozd közötti, 6213 jelű úttól a gárdonyi Szigony utcáig húzódó szakaszon épült meg. Az összesen 12 km-es szakaszból 9-et teljesen új nyomvonalon alakítottak ki. A kétirányú kerékpárút aszfaltburkolatot kapott, a gyalogos sétányt térkőburkolattal látták el, továbbá kandelábereket és forgalomtechnikai eszközöket telepítettek a kerékpárút mentén.
 
A megvalósult beruházásoknak köszönhetően a már korábban elkészült északi oldalhoz hasonlóan, a déli parton is sokkal kedvezőbbé váltak a kerékpározás feltételei. A fejlesztés tovább bővíti a térség turisztikai kínálatát: a felújított bicikliút-hálózat még inkább elősegítheti a kerékpárturizmus fellendülését, és nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a Velencei-tó az aktív és családi turizmus legvonzóbb helyszínévé váljon. A jövőben nemcsak nyáron és nem csupán a strandolni vágyókat csábíthatja a tó, hanem az év bármely szakában fontos turisztikai célpontot jelenthet a Velencei-tó és tágabb környezete.

 Az új útszakasz építése mellett a keleti és az északi parton haladó kerékpárút tervezése is megkezdődött. A jövőbeli tervek között szerepel a Sukorót Nadappal összekötő kerékpárút, illetve a Pákozd és Dinnyés közötti szakasz megépítése, amihez az L. Simon László által vezetett Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács a kormány további támogatására számítva igyekszik előteremteni a forrást. A Tanács hosszabb távú elképzelései között további kilenc szakasz megépítése szerepel. Ezzel elérhető közelségbe kerülhet a Tanács egyik legfőbb célja, vagyis az, hogy egy, a Velencei-tavat teljesen körülölelő bicikliút-hálózat jöjjön létre. Ezen keresztül Budapest, illetve Székesfehérvár irányába a Balaton, valamint a Váli-völgyön keresztül a Vértes is biztonságosan megközelíthetővé válna két keréken.
 

Magyarország

 1. 2018 márciusától használható lesz a 8-as főút várpalotai elkerülője

  Határidőre elkészül a 8-as főút várpalotai elkerülője, várhatóan jövő márciustól használhatják az autósok az útszakasz - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Jelenleg az út-, híd- és vízelvezető elemek építési munkálatait végzi a kivitelező.

  2017.10.11.
 2. Fehérvárról és Fejér megyéből tettek legtöbben esküt

  Tartalékosok nélkül nem létezhet ütőképes haderő - fogalmazott a honvédelmi miniszter szombaton Hajmáskéren, a Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központja lőterén, ahol közel 300 önkéntes területvédelmi tartalékos katona tett esküt.

  2017.10.08.
 3. Százhatvannyolc éve végezték ki az aradi vértanúkat

  1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar forradalom és szabadságharc tizenhárom honvéd tábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány volt miniszterelnökét. Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leininger-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignács és Vécsey Károly és Batthyány Lajos kivégzését október 6-ra, a bécsi forradalom évfordulójára időzítették.

  2017.10.06.
 4. Új lendületet kap a Bringázz a Munkába! kampány

  Hosszú távú együttműködési megállapodást kötött a fenntartható közlekedési módok terjedése, a kerékpározás feltételeinek és a közlekedési kultúra országos javítása, valamint a kerékpárral rendszeresen közlekedők számának bővítése érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Magyar Kerékpárosklub.

  2017.10.05.
 1. Kerékpárforgalom-számlálót tesztelnek a Velencei-tavi bicikliúton

  Két év múlva nyáron készülnek el a Budapest-Balaton kerékpárúthoz kapcsolódó fejlesztések, így a fővárosból kerékpáron is el lehet majd jutni a Balatonra - jelentette be a kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos Velencén, ahol bemutatták a Velencei-tó kerékpáros forgalmát számláló berendezést.

  2017.09.26.
 2. Szja 1 százalék - október 2-ig regisztrálhatnak a civil szervezetek

  Már csak 1 hét van hátra a regisztráció határidejéig! Az a civil szervezet, amely korábban nem regisztrált a NAV-nál és 2018-ban részesülni szeretne az 1 százalékos felajánlásokból, a 17EGYREG adatlapon regisztrálhat 2017. október 2-ig. A határidő után pótlásra nincs lehetőség. 

  2017.09.25.
 3. Szeptember 29-től pályázhatunk a régióban gázkonvektorok cseréjére

  Magánszemélyek is igényelhetnek támogatást az elavult gázkonvektorok cseréjéhez az Otthon melege program alprogramjában. A pályázaton legfeljebb 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást lehet nyerni. A pályázati lehetőség régiónként eltérő időpontokban nyílik meg, a Közép-Dunántúli Régióban szeptember 29-től lehet pályázni a forrás kimerüléséig.

  2017.09.21.
 4. „Nyitott Ház” – tárt kapukkal várja vendégeit a Pesti Vigadó

  Szeptember 16-án, a Kulturális Örökség Napjai alkalmából ismét szélesre tárja kapuit a Pesti Vigadó. Az épület és a kiállítások ingyenes látogatása mellett színes programok várják az érdeklődőket. Megtekinthető kiállítások: A művészet rétegződései - Le latitudini dell’arte; Az első 40 év; Szűcs László kiállítása - Organikus világ illetőleg a Pesti Vigadó Idővonal – a Pesti Vigadó története képekben. A részvétel minden program esetében ingyenes.

  2017.09.15.

seuso kiállítás

Év honlapja

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek