Megnyílt Rippl-Rónai József gyűjteményes kiállítása Székesfehérváron a Városi Képtárban

"Valahol otthon…Kaposvár, Párizs, Budapest" címmel nyílt kiállítás Rippl-Rónai József munkáiból a székesfehérvári Városi Képtár-Deák Gyűjteményben pénteken. A november 4-éig látogatható gyűjteményes tárlaton a festő 77 grafikája és festménye látható. A tárlatot mintegy 4,5 millió forintból – jelentős önkormányzati támogatással - sikerült megrendezni. A nagyszabású kiállítást több múzeumpedagógiai foglalkozás, valamint az alkotóról készült, Munkácsy inasa című film vetítése egészíti ki. A cikkben VIDEÓ található!
2012.04.20. 19:05 |
"Valahol otthon…Kaposvár, Párizs, Budapest" címmel nyílt kiállítás Rippl-Rónai József munkáiból a székesfehérvári Városi Képtár-Deák Gyűjteményben pénteken. A november 4-éig látogatható gyűjteményes tárlaton a festő hetvenhét grafikája és festménye látható. A tárlatot mintegy 4,5 millió forintból – jelentős önkormányzati támogatással - sikerült megrendezni. 
 
A tárlaton a posztimpresszionista és szecessziós törekvések kiemelkedő hazai képviselőjeként számon tartott művész 77 grafikája és festménye reprezentálja munkásságának négy alkotói korszakát. A kiállítás ízelítőt ad a művész párizsi tartózkodása alatt született, úgynevezett fekete képeiből, válogatást láthatnak a tárlatlátogatók a mozaikszerűen felhordott, különleges kukoricás festményekből, továbbá a kaposvári enteriőröket megörökítő alkotásokból, zsánerképekből és a pasztell munkákból.
 
A bemutatott művek közül tíz a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény tulajdona. Köztük van az a hamisítvány is, amelyet az 1960-as években védetté nyilvánítottak, majd később a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum munkatársa és szakértője, Horváth János megállapította róla, hogy hamis. A november 4-ig látható kiállítást Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere nyitotta meg. Megnyitó beszédében kiemelte, hogy „A város életében hangsúlyos terület a kultúra és a művészet.  Észre kell vennünk, hogy gazdagok vagyunk, csodálatos kulturális értékeink vannak. A Városi Képtár-Deák Gyűjtemény tárlata, a hozzá kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások és egyéb programok kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy  korosztálytól függetlenül bárkinek meghatározó művészeti élményben legyen része.”
 
A mintegy 4,5 millió forintos költséggel megrendezett tárlat része annak, a XIX-XX. századi alkotókat bemutató tárlatsorozatnak, amelynek keretében eddig Munkácsy Mihály és Szinyei Merse Pál munkáiból láthattak kiállítást a székesfehérváriak. A tárlat kiegészítéseként számos múzeumpedagógiai foglalkozást rendeznek, a város önkormányzatának támogatásával pedig megteremtik a lehetőségét annak, hogy a diákok ingyenesen tekinthessék meg a kiállítást.

Kultúra

 1. Régészet Napja a Szent István Király Múzeumban

  A székesfehérvári Szent István Király Múzeum idén is csatlakozott a Régészet Napja elnevezésű országos rendezvénysorozathoz. Tárlatvezetések, interaktív előadások, kézműves játszóház és fotósarok mellett a „Közösségek régen és ma” témakörben számos programmal várták az érdeklődőket.

  2017.05.27.
 2. Így tedd rá – zenés-táncos rendezvény az Árpád Óvodában

  „Így tedd rá!” címmel zenés-táncos módszertani rendezvényt tartottak az Árpád Úti Óvoda Vízivárosi Tagóvodájában. Az eseményen bemutatkoztak az óvodások és az intézmény dolgozói. A Vízivárosi Óvoda az országban hetedikként képviseli mostantól az Így tedd rá programot. Az ide járó kisgyermekeknek még több játék, tánc, és dal színesíti tovább a mindennapokat.

  2017.05.26.
 3. „Mindenünk e zászló” - kihirdették a Kárpát-medencei gyermekrajzpályázat eredményeit

  Pénteken rendezték a „Mindenünk e zászló” - mottóval megrendezett kárpát-medencei gyermekrajz pályázat anyaországi eredményhirdetését és bemutatóját a Szent István Művelődési Házban. A versenyt a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete és a nagyváradi Tanoda Egyesület hirdette meg a történelem iránt érdeklődő és alkotni vágyó fiatalok számára. A program keretében műsort adott a gyergyószentmiklósi Széchenyi Alapítvány ifjúsági csoportja és a nagyváradi Szacsvay Általános Iskola diákjai is.

  2017.05.26.
 4. Várostörténeti séta a Hosszú-temetőben

  Többéves hagyomány, hogy májusban a Székesfehérvári Városszépítő és -Védő Egyesület temetői sétára hívja a várostörténet iránt érdeklődőket a székesfehérvári Hosszú-temetőbe. A rendhagyó történelemóra az ott nyugvó neves személyiségek síremlékeinek és művészi értékű alkotások bemutatásával telt. Az elmúlt hónapokban ismét több különlegesen értékes síremlék, kripta felújítása készült el, amelyeket most lehetett először megtekinteni.

  2017.05.26.

Játékfesztivál

Eseménynaptár

2017. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Könyvhét

Kiállítás