Megnyílt Rippl-Rónai József gyűjteményes kiállítása Székesfehérváron a Városi Képtárban

"Valahol otthon…Kaposvár, Párizs, Budapest" címmel nyílt kiállítás Rippl-Rónai József munkáiból a székesfehérvári Városi Képtár-Deák Gyűjteményben pénteken. A november 4-éig látogatható gyűjteményes tárlaton a festő 77 grafikája és festménye látható. A tárlatot mintegy 4,5 millió forintból – jelentős önkormányzati támogatással - sikerült megrendezni. A nagyszabású kiállítást több múzeumpedagógiai foglalkozás, valamint az alkotóról készült, Munkácsy inasa című film vetítése egészíti ki. A cikkben VIDEÓ található!
2012.04.20. 19:05 |
"Valahol otthon…Kaposvár, Párizs, Budapest" címmel nyílt kiállítás Rippl-Rónai József munkáiból a székesfehérvári Városi Képtár-Deák Gyűjteményben pénteken. A november 4-éig látogatható gyűjteményes tárlaton a festő hetvenhét grafikája és festménye látható. A tárlatot mintegy 4,5 millió forintból – jelentős önkormányzati támogatással - sikerült megrendezni. 
 
A tárlaton a posztimpresszionista és szecessziós törekvések kiemelkedő hazai képviselőjeként számon tartott művész 77 grafikája és festménye reprezentálja munkásságának négy alkotói korszakát. A kiállítás ízelítőt ad a művész párizsi tartózkodása alatt született, úgynevezett fekete képeiből, válogatást láthatnak a tárlatlátogatók a mozaikszerűen felhordott, különleges kukoricás festményekből, továbbá a kaposvári enteriőröket megörökítő alkotásokból, zsánerképekből és a pasztell munkákból.
 
A bemutatott művek közül tíz a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény tulajdona. Köztük van az a hamisítvány is, amelyet az 1960-as években védetté nyilvánítottak, majd később a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum munkatársa és szakértője, Horváth János megállapította róla, hogy hamis. A november 4-ig látható kiállítást Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere nyitotta meg. Megnyitó beszédében kiemelte, hogy „A város életében hangsúlyos terület a kultúra és a művészet.  Észre kell vennünk, hogy gazdagok vagyunk, csodálatos kulturális értékeink vannak. A Városi Képtár-Deák Gyűjtemény tárlata, a hozzá kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások és egyéb programok kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy  korosztálytól függetlenül bárkinek meghatározó művészeti élményben legyen része.”
 
A mintegy 4,5 millió forintos költséggel megrendezett tárlat része annak, a XIX-XX. századi alkotókat bemutató tárlatsorozatnak, amelynek keretében eddig Munkácsy Mihály és Szinyei Merse Pál munkáiból láthattak kiállítást a székesfehérváriak. A tárlat kiegészítéseként számos múzeumpedagógiai foglalkozást rendeznek, a város önkormányzatának támogatásával pedig megteremtik a lehetőségét annak, hogy a diákok ingyenesen tekinthessék meg a kiállítást.