Megnyílt Rippl-Rónai József gyűjteményes kiállítása Székesfehérváron a Városi Képtárban

"Valahol otthon…Kaposvár, Párizs, Budapest" címmel nyílt kiállítás Rippl-Rónai József munkáiból a székesfehérvári Városi Képtár-Deák Gyűjteményben pénteken. A november 4-éig látogatható gyűjteményes tárlaton a festő 77 grafikája és festménye látható. A tárlatot mintegy 4,5 millió forintból – jelentős önkormányzati támogatással - sikerült megrendezni. A nagyszabású kiállítást több múzeumpedagógiai foglalkozás, valamint az alkotóról készült, Munkácsy inasa című film vetítése egészíti ki. A cikkben VIDEÓ található!
2012.04.20. 19:05 |
"Valahol otthon…Kaposvár, Párizs, Budapest" címmel nyílt kiállítás Rippl-Rónai József munkáiból a székesfehérvári Városi Képtár-Deák Gyűjteményben pénteken. A november 4-éig látogatható gyűjteményes tárlaton a festő hetvenhét grafikája és festménye látható. A tárlatot mintegy 4,5 millió forintból – jelentős önkormányzati támogatással - sikerült megrendezni. 
 
A tárlaton a posztimpresszionista és szecessziós törekvések kiemelkedő hazai képviselőjeként számon tartott művész 77 grafikája és festménye reprezentálja munkásságának négy alkotói korszakát. A kiállítás ízelítőt ad a művész párizsi tartózkodása alatt született, úgynevezett fekete képeiből, válogatást láthatnak a tárlatlátogatók a mozaikszerűen felhordott, különleges kukoricás festményekből, továbbá a kaposvári enteriőröket megörökítő alkotásokból, zsánerképekből és a pasztell munkákból.
 
A bemutatott művek közül tíz a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény tulajdona. Köztük van az a hamisítvány is, amelyet az 1960-as években védetté nyilvánítottak, majd később a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum munkatársa és szakértője, Horváth János megállapította róla, hogy hamis. A november 4-ig látható kiállítást Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere nyitotta meg. Megnyitó beszédében kiemelte, hogy „A város életében hangsúlyos terület a kultúra és a művészet.  Észre kell vennünk, hogy gazdagok vagyunk, csodálatos kulturális értékeink vannak. A Városi Képtár-Deák Gyűjtemény tárlata, a hozzá kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások és egyéb programok kiváló lehetőséget kínálnak arra, hogy  korosztálytól függetlenül bárkinek meghatározó művészeti élményben legyen része.”
 
A mintegy 4,5 millió forintos költséggel megrendezett tárlat része annak, a XIX-XX. századi alkotókat bemutató tárlatsorozatnak, amelynek keretében eddig Munkácsy Mihály és Szinyei Merse Pál munkáiból láthattak kiállítást a székesfehérváriak. A tárlat kiegészítéseként számos múzeumpedagógiai foglalkozást rendeznek, a város önkormányzatának támogatásával pedig megteremtik a lehetőségét annak, hogy a diákok ingyenesen tekinthessék meg a kiállítást.

Kultúra

 1. Bibliatörténeti kiállítás a Megyeház utcában – hétfőig még megtekinthető

  Október 23-ig tekinthető meg a „Korokon át a könyvek könyvéről – Bibliatörténeti kiállítás a reformáció 500. évfordulója tiszteletére” címmel, Grabarits Ágnes gyűjteményéből rendezett tárlat a Szent István Király Múzeum Megyeház utcai épületében.

  2017.10.21.
 2. Megnyílt Miklós János kiállítása a Szent Korona Galériában

  Pénteken este - a Székesfehérvári Művészek Társaságának huszonöt éves jubileumi tárlatsorozatának befejező eseményeként - nyílt meg a Szent István Művelődési Ház Szent Korona Galériájában Miklós János keramikusművész kiállítása, amelyet Filep Sándor festőművész nyitott meg. A megnyitón Vakler Anna népdalénekes és Varró János népzenész is közreműködött.

  2017.10.21.
 3. Az emlékezés titkai – megnyílt Małgorzata Futkowska festőművész kiállítása

  Małgorzata Futkowska opolei festőművész kiállítása nyílt meg pénteken a Pelikán Galériában. A Punctum című tárlat november 10-ig látható. A kiállítás címe Roland Barthes francia gondolkodó elméletéhez közelít bennünket, aki ezt a fogalmat szorosan a fényképészet területéhez kapcsolta. A fényképen található punktum, vagyis valamilyen megkülönböztető jel, nyom, apró részlet, emlékezési folyamatot indít el a nézőnél.

  2017.10.20.
 4. Kettős könyvbemutató - hercegek és szerzetesek a középkori Magyarországon

  Kertész Balázs, a Városi Levéltár és Kutatóintézet tudományos munkatársa és Molnár Antal, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa mutatták be a „Hercegek és hercegségek a középkori Magyarországon” illetőleg „Az első 300 év Magyarországon és Európában – a domonkos rend a középkorban” című köteteket pénteken, a Hotel Magyar Királyban. A kettős könyvbemutatót a Városi Levéltár és Kutatóintézet valamint az Alba Civitas Történeti Alapítvány szervezte.

  2017.10.20.

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Székesfehérvár Topotéka