Megakadályozni a város vagyonvesztését - interjú dr. Mező Balázs képviselővel

 Dr. Mező Balázs, a Jobbik önkormányzati képviselője március 29-én vette át megbízólevelét. A képviselőt a testület a gazdasági bizottságba delegálta, továbbá vagyongazdálkodási tanácsnoknak választotta meg. Legfontosabb feladatának a város vagyonvesztésének megakadályozását és a valódi elszámoltatást tartja. Feladatai közé tartozik az elmúlt önkormányzati ciklusok felelőtlen döntéseinek felülvizsgálata, kontrollálása is.
2012.05.02. 10:58 |
 Dr. Mező Balázs, a Jobbik önkormányzati képviselője március 29-én vette át megbízólevelét. A képviselőt a testület a gazdasági bizottságba delegálta, továbbá vagyongazdálkodási tanácsnoknak választotta meg. Legfontosabb feladatának a város vagyonvesztésének megakadályozását és a valódi elszámoltatást tartja. Feladatai közé tartozik az elmúlt önkormányzati ciklusok felelőtlen döntéseinek felülvizsgálata, kontrollálása is.
  
Mikor kezdett el politikával, közélettel foglalkozni?
 
Nem tartom magam politikusnak, ez a szó sajnos az utóbbi húsz évben szitokszóvá vált az általános magyar köznyelvben. Inkább közszereplőnek, közgondolkodónak tekintem magam. Nyilván azzal, hogy jogi pályára léptem és édesapám után ügyvéd lettem ez már magában hordozta azt, hogy az ember viszonylag nagy tömegek előtt kénytelen megnyilvánulni, állást foglalni. Már az általános iskolában megmutatkozott, hogy önálló gondolatokkal rendelkezem, a gimnáziumban pedig az iskolaszékbe választottak a diákönkormányzat tagjaként.
Diákönkormányzati vezető is voltam a József Attila Gimnáziumban. Már a gimnázium idején lehetett érezni, hogy olyan ember vagyok, aki a közösségért képes szót emelni és kiállni. Érettségi után a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán tanultam tovább, ahol cum laude minősítéssel végeztem. Végzős hallgatóként ismerkedtem meg a Jobbikkal. Egy adventi kettőskereszt állításnál mentem oda gratulálni a szervezőknek, azt hiszem így kezdődött az ismerkedés. Később, 2006-tól választási bizottságokban képviseltem a pártot, de csak 2010-ben léptem be. A belépést akkor határoztam el, amikor hivatalos lett, hogy Warvasovszky Tihamért jelölték az Állami Számvevőszék egyik alelnökének. Ez volt az a pont, ahol úgy éreztem, meg kell nyilvánulni.
 
Gondolt korábban arra, hogy még ebben az önkormányzati ciklusban képviselő lesz a Jobbik színeiben?
 
Nem gondoltam arra, hogy önkormányzati képviselő leszek. Az egész tavaly ősszel kezdődött, amikor Gál Péter Pál lemondott a városi elnökségről és jelezte, hogy nem kíván indulni ezért a pozícióért. Meglepődtem, hogy az én nevem merült fel többek fejében, mint elnökjelölt. Egy hét gondolkodást kértem, majd úgy döntöttem elfogadom. Tavaly májusban megválasztottak, nyár elején felállt az új vezetés és szerettünk volna a Jobbikot egyszemélyben megjelenítő önkormányzati képviselővel együttműködni, ami kudarcba fulladt, mert nem vitatta meg velünk a városi politizálás éppen aktuális kérdéseit. A feszültség nőtt, konfliktusforrás volt, hogy a Pétert a választópolgárok meglátásunk szerint nem tudták megkülönböztetni a jelenlegi városvezetéstől, nem volt jól körülhatárolható véleménye. Ez vezetett el végül a váltásig. Véleményem szerint az, hogy valaki Jobbikos, radikális és mellette helyi közügyekkel foglalkozó, politizáló ember, nem zárja ki egymást. A város érdekében úgy is tudok maximálisan dolgozni, eredményeket elérni, hogy az általam vallott értékrendet képviselem.
 
Gazdasági tanácsnokként milyen feladatokat lát el az önkormányzatnál?
 
Az elmúlt hetekben Jegyző Úrral és Polgármester Úrral is egyeztettem a feladatokról. Az volt az elvárás, hogy a gazdasági szakbizottsági üléseken, amit fontosnak tartok elmondani adott ügyben, azt tegyem meg, ezzel is segítve a város vagyongazdálkodását. Eredményeket tudunk máris felmutatni, felvetéseimre több napirendi pont tárgyalását halasztotta el a bizottság. Ilyen volt pl. az elkerülő út folytatásával kapcsolatos észrevétel is. A Székesfehérvárt nyugati irányból elkerülő út harmadik szakaszának tervezésénél önkormányzati területek kisajátítása van folyamatban, az államnak több területet kell megvásárolnia. Ennek kapcsán tűnt fel, hogy az állam nevetséges ajánlatot adott: a jelenlegi piaci ár töredékét kínálta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. az önkormányzati területek kisajátítása fejében. Ezt jeleztem is a szakbizottságnak, amely elhalasztotta a napirendi pont tárgyalását. Újabb értékbecslést rendel meg a saját cégétől a város és futunk még egy-két kört - nagyon helyesen - mert a várost jelentős vagyonvesztés érte volna, ha ezen az áron szerződést köt. Ez a példa is jól mutatja, hogy szerintem mi a feladata egy vagyongazdálkodási tanácsnoknak: megakadályozni a város vagyonvesztését. Az elmúlt önkormányzati ciklusok felelőtlen döntéseinek felülvizsgálata, kontrollálása is a feladataim közé tartozik. Az egyik ügy, a Vörösmarty Színház rekonstrukciójának ügye ismert. Ott már az önkormányzat új vezetése amit tudott feltárt, de itt van például a Fűtőerőmű ügye is. Az a kérése a város jelenlegi vezetésének, hogy a rendelkezésemre álló tapasztalatok segítségével vizsgáljam meg az anyagokat és ha olyan dolgokat találunk, akkor tegyük meg a szükséges feljelentéstervezetet. A rend, a törvény, az elszámoltatás eleve a Jobbik legfőbb mondandója, így talán szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy jó helyre került ez az elszámoltatási igény.

Közélet

 1. 26. születésnapját ünnepelte a Szegényeket Támogató Alapítvány

  Idén ünnepli fennállásának 26. évét a Szegényeket Támogató Alapítvány. A szervet születésnapi ünnepségén idén is átadták a Csengőszó-díjat, amelyet minden évben egy olyan önzetlen ember kap meg, aki az elmúlt évben példamutató hozzáállást tanúsított mind az alapítvány, mind a munkája felé. Az elismerést az idén Mervay Tibor, az Arany János Szakiskola pedagógusa vehette át.

  2017.04.27.
 2. Összefogás - elkészült az új játszóvár a Rákócziban

  Új udvari játszóeszközt vehettek birtokba a gyerekek a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában. A fejlesztés összefogással valósult meg: a szülők által támogatott kezdeményezéshez az önkormányzat biztosította a még hiányzó pénzt. A gyerekek hivatalosan csütörtökön délelőtt vehették birtokba az új játékokat.

  2017.04.27.
 3. A negyven évvel ezelőtti buszbalesetre emlékeznek a 62-es számú főúton

  Fehérvártól néhány kilométerre, a 62-es főút 38-as kilométer szelvénynél, a 40 évvel korábban bekövetkezett négy főiskolás diák életét követelő halálos baleset helyszínén tartanak megemlékezést délután egy órakor. Tragikus baleset 1977 április 30-án történt a város határában.

  2017.04.26.
 4. Perifériás érbetegség szűrés lesz május 6-án A Szabadművelődés Házában

  Ismét lesz perifériás érbetegség szűrés Székesfehérváron. Az ingyenes vizsgálatokat május 6-án, szombaton tartják A Szabadművelődés Házában. Elsősorban az 55-70 év közöttiek részvételét várják előzetes bejelentkezés alapján. Ismét lehetőség lesz a vércukorszint, a koleszterinszint és a testtömeg-index mérésére, várható továbbá kockázatbecslés és boka-kar index számítás.

  2017.04.26.

Tavaszköszöntő

Bolondballagás jelentkezés

Eseménynaptár

2017. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera

360 Fehérvár

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek