Pénteken délután avatják fel Weöres Sándor emléktábláját a múzeum Országzászló téri épületének falán

 „Harap-utca három alatt megnyílott a kutya-tár, síppal-dobbal megnyitotta Kutyafülű Aladár”- Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából június 7-én 13 órakor domborművet helyeznek el a költőről a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületének falán. Az eseményre minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak!
2013.06.05. 12:07 |
„Harap-utca három alatt megnyílott a kutya-tár, síppal-dobbal megnyitotta Kutyafülű Aladár”- Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából június 7-én 13 órakor domborművet helyeznek el a költőről a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületének falán. Az eseményre minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak!

 A pénteki emléktábla avatásról Demeter Zsófia múzeumigazgató, Bakonyi István, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Fejér Megyei Tagozatának elnöke és Földi Zoltán, a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke tartott sajtótájékoztatót.
Demeter Zsófia múzeumigazgató elmondta, hogy Weöres Sándor 1945 és 46 között vezette a fehérvári múzeumot. Az Országzászló téri épület a háború után a Bognár utca 3-as számot viselte, és a kőtárat Weöres igazgatósága alatt Radnóti Aladár nyitotta meg, amelynek alapján a költő megírta a Kutyatár című versét. Ez a fajta játékosság a Nagy Benedek által készített emléktáblán is megjelenik.
 
 Bakonyi István, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Fejér Megyei Tagozatának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az ünnepélyes avatás után a Csók István Képtárban centenáriumi Weöres Sándor-emlékülést tartanak, ahol az érdeklődők egy-egy előadás keretében jobban megismerkedhetnek a költő munkásságával és életével.
 
 Földi Zoltán, a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke Weöres Sándor Hála-áldozat versét idézve hangsúlyozta, hogy a mai generáció hálával gondolhat azokra a nagy emberekre, akik annak idején sokat tettek a városért. A Közgyűlés még áprilisban elfogadta, hogy az Országzászló téri "panteon" októberben Fitz Jenő egykori múzeumigazgató, majd 2014-ben Pesovár Ferenc néprajzkutató emléktáblájával bővüljön.

Kultúra

 1. Teltházas Koronázási Szertartásjátékkal ért véget a Székesfehérvári Királyi Napok

  A Koronázási Szertartásjáték második előadásával – amelyet a szombati kedvezőtlen időjárás miatt hétfőn este tartottak meg – véget ért városunk legnagyobb kulturális fesztiválja, a Királyi Napok. Székesfehérvár Önkormányzata ezúton mond köszönetet mindazoknak, akik ennek részesei voltak, és a közösség tagjaként tíz napon át együtt ünnepeltek szeretetett városunk Belvárosában, valamint mindazon szervezőknek és közreműködőknek, akik e napokat emlékezetessé tették valamennyi fehérvári számára.

  2017.08.22.
 2. Deák Bill Gyula is fellép az Aranybulla Művészeti Napokon

  18. alkalommal rendezik meg idén a két napos Aranybulla Művészeti Napokat az Öreghegyi Közösségi Házban augusztus 25-én pénteken és augusztus 26-án szombaton. Fellép majd Buch Tibor, Éliás Gyula Jr., szombaton pedig a blues legenda Deák Bill Gyula koncertezik Fehérváron.

  2017.08.22.
 3. Ciao Laura! - a 30-as éveket idézik meg az Aba-Novák kiállításon

  Ciao Laura! – a Csók István Képtárban látható Aba-Novák-kiállításhoz kapcsolódóan egész estés rendezvényt szerveznek csütörtökön. A program tárlatvezetéssel kezdődik, egy szaxofon- és zongoraduó jazz standardokat játszik, és a művész Laura-festményéhez kapcsolódó életképeket is lehet készíteni. A kellékek közül nem hiányoznak majd a korabeli ruhadarabok, a ’30-as évek életérzését pedig swingelőadás idézi meg.

  2017.08.22.
 4. Örökzöld slágerek és a 100 Tagú Cigányzenekar a Feketehegyi Kultúrudvarban

  Könnyű nyáresti szórakozást ígér örökzöld slágerekkel a „Bor, mámor, szerelem” című operettkoktél a Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban augusztus 22-én kedden és augusztus 23-án szerdán. Népszerű színművészek várják a közönséget, jegyeket elővételben is lehet vásárolni. A szabadtéri színpadon augusztus 26-án délután a 100 Tagú Cigányzenekar lép fel, az ingyenes koncertre mindenkit szeretettel várnak.

  2017.08.21.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka

Kiállítás