Lipcsébe utaznak háromhetes szakmai gyakorlatra a Belvárosi I. István Középiskola diákjai

 Harminc székesfehérvári diák utazik háromhetes szakmai gyakorlatra Lipcsébe. A diákokat és kísérő tanáraikat a Városháza nagytanácstermében búcsúztatta Cser-Palkovics András polgármester pénteken. A Belvárosi I. István Középiskola ez év elején építészeti, egészségügyi, környezetvédelmi és közgazdasági szakterületre összesen négy pályázatot nyújtott be, amelyből a Tempus Közalapítvány hármat értékelt sikeresnek.
2012.08.31. 18:14 |
 Harminc székesfehérvári diák utazik háromhetes szakmai gyakorlatra Lipcsébe. A diákokat és kísérő tanáraikat a Városháza nagytanácstermében búcsúztatta Cser-Palkovics András polgármester pénteken. A Belvárosi I. István Középiskola ez év elején építészeti, egészségügyi, környezetvédelmi és közgazdasági szakterületre összesen négy pályázatot nyújtott be, amelyből a Tempus Közalapítvány hármat értékelt sikeresnek.
 
 A sikeres pályázatok miatt az egészségügyi és az építészeti szakterületen tanuló diákok 2012. szeptember 2-22. között szakmai gyakorlaton vehetnek részt Lipcsében. A környezetvédelmi szakterület tanulói pedig 2013 márciusában indulnak három hetes tanulmányútra. A Leonardo da Vinci mobilitási projekt keretében lehetőség nyílik arra, hogy a diákok külföldi szakmai gyakorlat ismerkedjenek meg más Európai Uniós ország szakképzési rendszerével, továbbá elsajátítsanak olyan szakmai kompetenciákat, amelyek versenyképes tudást eredményeznek. A külföldi szakmai gyakorlatról europass bizonyítványt kapnak a fiatalok, ami jó referenciát jelenthet a későbbi munkahelykereséshez.
 
 Tóth Katalin, a Belvárosi I. István Középiskola igazgatója elmondta: „A kiutazó két csoport, 15-15 diák az egészségügyi és az építészeti szakterületen folytatja tanulmányait Lipcsében. A projektben azok a fiatalok kerülhettek be, akik jó tanulók, szorgalmasak és rendszeresen részt vállalnak az iskola diákéletében. A diákok kiválasztása után a nyári időszakban belföldi felkészítőt tartottunk országismeret, német-angol nyelv, lélektan, munkavédelem és szakmai ismeretek témakörökben.”
 
 Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta: „Büszke vagyok a programban részt vevő diákokra, hiszen Németországban hazánkat, ezen belül Székesfehérvár város ifjúságát is képviselik. Azt gondolom, hogy a mai kor kihívásainak úgy tudunk leginkább megfelelni, ha élethosszig képezzük magunkat. Nyitottak vagyunk, tájékozódunk, és mint bölcs elődeink, ha tehetjük, járjuk a világot és tapasztalatot szerzünk. Erre most - az iskola lelkes pedagógusainak köszönhetően – lehetőség is nyílik. Útravalóul azt kívánom, hogy a Lipcsében megszerzett tudást, hasznosan kamatoztassák majd itthon tanulmányaik és életük során! ”
 
 A Jáky József Tagintézmény 15 tanulója az épületek felújításakor és építésekor alkalmazott speciális technológiákat ismerheti meg, míg a Bugát Pál Tagintézmény 15 ápolónak tanuló diákja a német egészségügyi rendszerbe kaphat betekintést és szerezhet gyakorlatot a lipcsei kórházakban, egészségügyi intézményekben a három hét alatt. A tanulókat Hódos Jánosné, a Bugát Pál Szakközépiskola szakmai tagintézmény-vezető – helyettese és Barabás Mihályné nyelvtanár, valamint Pozsár Ágnes, a Jáky József Szakközépiskola építészeti szakmai tanára és Winter Mónika nyelvtanár kíséri el.

Közélet

 1. Közös séta a mellrák ellen október 7-én Székesfehérváron

  Az idei esztendőben is közös sétával hívják fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelem támogatására és a szűrővizsgálatok fontosságára október 7-én. A szombat délelőtti esemény 11 órakor kezdődik az Országalmánál a séta végén pedig a Városház téren felállított sátrakban szakemberek adnak tanácsot a mellrákkal és a mell önvizsgálatával kapcsolatban.

  2017.09.26.
 2. A Várkörút legyen Várkörút – a Központi Címregiszterről tanácskoztak

  A Központi Címregiszterrel kapcsolatban nyújtottak iránymutatást a Belügyminisztérium munkatársai azon a konferencián, amelyre a Városháza Dísztermében került sor. A rendezvényen Székesfehérvár polgármestere azzal a kéréssel fordult az illetékesekhez, hogy legyenek figyelemmel a kialakult helyi szokásokra és gyakorlatra. Konkrét példaként említette a Várkörút elnevezést is, amelyet több mint száz éve egybeírva ismernek a fehérváriak és szeretnék továbbra is így használni.

  2017.09.26.
 3. Testnevelő tanárok és kilencedikesek tanulták az újraélesztést az I. Istvánban

  Az újraélesztés technikáját sajátíthatták el kedden délután a kilencedikesek és a város testnevelő tanárai az I. István Szakgimnáziumban, ahol a "TEVAgy a Hős!" program keretében Klupács Péter mentő-technikus tanította a diákokhoz saját nyelvükön szólva az újraélesztést és beszélt arról a bátorságról, ami ahhoz kell, hogy földön fekvő embertársainkon merjünk és tudjunk is segíteni. 

  2017.09.25.
 4. Jó tanuló, jó sportoló - október 20-ig lehet pályázni

  A Fejér Megyei Diáksport Egyesület idén is meghirdeti a Fejér megye jó tanuló, jó sportoló versenyt. A pályázatot kizárólag postai úton, október 20-ig történő beérkezéssel fogadja el az egyesület a 8000 Székesfehérvár, Petőfi utca 5. II. emelet címen. A pályázathoz szükséges valamennyi dokumentum az egyesület internetes oldaláról tölthető le.

  2017.09.25.

Eseménynaptár

2017. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Fehérvár Hangja

Webkamera


Fényfestés

360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek