Lipcsébe utaznak háromhetes szakmai gyakorlatra a Belvárosi I. István Középiskola diákjai

 Harminc székesfehérvári diák utazik háromhetes szakmai gyakorlatra Lipcsébe. A diákokat és kísérő tanáraikat a Városháza nagytanácstermében búcsúztatta Cser-Palkovics András polgármester pénteken. A Belvárosi I. István Középiskola ez év elején építészeti, egészségügyi, környezetvédelmi és közgazdasági szakterületre összesen négy pályázatot nyújtott be, amelyből a Tempus Közalapítvány hármat értékelt sikeresnek.
2012.08.31. 18:14 |
 Harminc székesfehérvári diák utazik háromhetes szakmai gyakorlatra Lipcsébe. A diákokat és kísérő tanáraikat a Városháza nagytanácstermében búcsúztatta Cser-Palkovics András polgármester pénteken. A Belvárosi I. István Középiskola ez év elején építészeti, egészségügyi, környezetvédelmi és közgazdasági szakterületre összesen négy pályázatot nyújtott be, amelyből a Tempus Közalapítvány hármat értékelt sikeresnek.
 
 A sikeres pályázatok miatt az egészségügyi és az építészeti szakterületen tanuló diákok 2012. szeptember 2-22. között szakmai gyakorlaton vehetnek részt Lipcsében. A környezetvédelmi szakterület tanulói pedig 2013 márciusában indulnak három hetes tanulmányútra. A Leonardo da Vinci mobilitási projekt keretében lehetőség nyílik arra, hogy a diákok külföldi szakmai gyakorlat ismerkedjenek meg más Európai Uniós ország szakképzési rendszerével, továbbá elsajátítsanak olyan szakmai kompetenciákat, amelyek versenyképes tudást eredményeznek. A külföldi szakmai gyakorlatról europass bizonyítványt kapnak a fiatalok, ami jó referenciát jelenthet a későbbi munkahelykereséshez.
 
 Tóth Katalin, a Belvárosi I. István Középiskola igazgatója elmondta: „A kiutazó két csoport, 15-15 diák az egészségügyi és az építészeti szakterületen folytatja tanulmányait Lipcsében. A projektben azok a fiatalok kerülhettek be, akik jó tanulók, szorgalmasak és rendszeresen részt vállalnak az iskola diákéletében. A diákok kiválasztása után a nyári időszakban belföldi felkészítőt tartottunk országismeret, német-angol nyelv, lélektan, munkavédelem és szakmai ismeretek témakörökben.”
 
 Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta: „Büszke vagyok a programban részt vevő diákokra, hiszen Németországban hazánkat, ezen belül Székesfehérvár város ifjúságát is képviselik. Azt gondolom, hogy a mai kor kihívásainak úgy tudunk leginkább megfelelni, ha élethosszig képezzük magunkat. Nyitottak vagyunk, tájékozódunk, és mint bölcs elődeink, ha tehetjük, járjuk a világot és tapasztalatot szerzünk. Erre most - az iskola lelkes pedagógusainak köszönhetően – lehetőség is nyílik. Útravalóul azt kívánom, hogy a Lipcsében megszerzett tudást, hasznosan kamatoztassák majd itthon tanulmányaik és életük során! ”
 
 A Jáky József Tagintézmény 15 tanulója az épületek felújításakor és építésekor alkalmazott speciális technológiákat ismerheti meg, míg a Bugát Pál Tagintézmény 15 ápolónak tanuló diákja a német egészségügyi rendszerbe kaphat betekintést és szerezhet gyakorlatot a lipcsei kórházakban, egészségügyi intézményekben a három hét alatt. A tanulókat Hódos Jánosné, a Bugát Pál Szakközépiskola szakmai tagintézmény-vezető – helyettese és Barabás Mihályné nyelvtanár, valamint Pozsár Ágnes, a Jáky József Szakközépiskola építészeti szakmai tanára és Winter Mónika nyelvtanár kíséri el.

Közélet

 1. Megszentelt életek - pap és diakónusszentelés Székesfehérváron

  A Székesfehérvári Egyházmegye, hagyományának megfelelően Keresztelő Szent János születésének ünnepén tartja a papok és a diakónusok szentelését. Az ünnepélyes szertartásra szombaton, a székesegyházban került sor, amelynek során Spányi Antal megyés püspök pappá szentelte Visnyei László diakónust, és diakónussá szentelte Rohrbacher János akolitust. Ugyanezen szentmisében adtak hálát szolgálatukért az egyházmegye jubiláns papjai.

  2017.06.24.
 2. Segítőkutyák világáról szóló fotókiállítás nyílik Fehérváron

  A segítőkutyák világáról szóló fotókiállítás nyílik az Auchan áruházban. A kezdeményezés célja a hallás-, mozgássérült és személyi (pl. autizmusban érintett embereket) segítő- és terápiás kutyák világának, illetve fogyatékossággal élő gazdáik mindennapjainak megismertetése az érdeklődőkkel.

  2017.06.23.
 3. Az Új Nemzedék Közösségi Térben tartotta évzáróját a Diáktanács

  A Székesfehérvári Diáktanács az Új Nemzedék Közösségi térben tartotta évzáró összejövetelét. A rendezvényre meghívást kaptak azok a színjátszósok, diákírók, táncosok és önkéntesek, akik a Diáktanáccsal szoros kapcsolatot ápolnak, és közreműködnek a városi rendezvényeken.

  2017.06.22.
 4. Húsz esztendeje segíti a szenvedélybetegeket Fehérváron a RÉV

  Húsz éve végzi szolgálatát a szenvedélybetegek gyógyulásáért, emberi méltóságuk visszaadásáért Székesfehérváron a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia. A jeles évforduló tiszteletére az Egyházmegyei Karitász csütörtökön konferenciával egybekötött közösségi napot rendezett a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

  2017.06.22.

Eseménynaptár

2017. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Webkamera

360 Fehérvár

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek