Koszorúzással és kenyérszenteléssel ünnepelte a város Szent István napját

 Szent István napját kitüntetett figyelem övezi Székesfehérváron. A nemzeti ünnepre idén is a hagyományos programokkal készültek: délelőtt püspöki szentmisére, a Nemzeti Emlékhelynél közös koszorúzásra és az új kenyér megszentelésére került sor. Ünnepi beszédében Cser-Palkovics András polgármester bejelentette, hogy 2013 augusztus 14-én haza fog térni a Szent Jobb. Az idei körmenetben részt vettek a városunkba érkezett csángó zarándokok is, akiket az ünnepséget követően Székesfehérvár polgármestere fogadott a Városházán.
2012.08.20. 13:09 |
Szent István napját kitüntetett figyelem övezi Székesfehérváron. A nemzeti ünnepre idén is a hagyományos programokkal készültek: délelőtt püspöki szentmisére, a Nemzeti Emlékhelynél közös koszorúzásra és az új kenyér megszentelésére került sor. Ünnepi beszédében Cser-Palkovics András polgármester bejelentette, hogy 2013 augusztus 14-én haza fog térni a Szent Jobb. Az idei körmenetben részt vettek a városunkba érkezett csángó zarándokok is, akiket az ünnepséget követően Székesfehérvár polgármestere fogadott a Városházán.
KÉPGALÉRIA az ünnepségről és a kenyérszentelésről
A hagyományoknak megfelelően 10.30 órakor Szent István napi ünnepi püspöki szentmise kezdődött. A Bazilikában a megye és a város, a közhivatalok, valamint a rendvédelmi szervek vezetői is részt vettek a Spányi Antal megyéspüspök által a nemzeti ünnep alkalmából celebrált szentmisén. A Székesegyháztól Szent István fejereklyéje mögött felsorakozva, a Helyőrségi Zenekar vezetésével egészen a Nemzeti Emlékhelyig vonultak az augusztus 20-i ünnepi körmenet résztvevői. Saját zászlójuk alatt több mint száz csángó zarándok is csatlakozott, akik idén először érkeztek hazánkba, hogy felkeressék a legfontosabb szakrális helyeket.
Szent István sírjánál Spányi Antal megyéspüspök mondott imát hazánkért és városunkért, dr. Cser-Palkovics András polgármester pedig ünnepi beszéddel köszöntötte a résztvevőket. „Városunkban együtt élünk államalapító királyunk emlékezetével, és büszkén valljuk, hogy az ő életműve minden honfitársunk számára mércét, igazodási pontot jelenthet. Örömmel jelentem be Önöknek, hogy jövőre, 2013 augusztus 14-én haza fog térni a Szent Jobb, hogy itt, a már törvényi erővel is Nemzeti Emlékhellyé nyilvánított Romkertben, Szent István koponyaereklyéjével együtt tisztelhessük 1938-hoz és 1988-hoz hasonlóan.” - emelte ki Székesfehérvár polgármestere beszédében.
„Szent István örököseinek lenni komly felelősség is. Az, hogy mit hagyunk az utódainkra, rajtunk múlik. Államalapító királyunk valóban sziklára épített házat és hazát. De ez a szikla csak akkor tart meg bennünket továbbra is, ha hittel, alázattal, közösen tesszük a dolgunkat. Akkor maradhatunk méltók ezer éves történelmünkhöz, ha emlékezünk és emlékeztetünk a közös múltra, az elődökre.” - tette hozzá dr. Cser-Palkovics András polgármester. Az ünnepi beszédet követően Spányi Antal megyéspüspök, Vargha Tamás megyei elnök és dr. Cser-Palkovics András polgármester közösen helyezett el koszorút Szent István sírjánál.
Augusztus 20-a egyben az új kenyér ünnepe is, amire a Városház téren felállított szabadtéri színpadon emlékeztek. Spányi Antal megyéspüspök áldotta és szentelte meg mindenki új kenyerét. A közös ünneplés zárásaként a résztvevők elénekelték a Szózatot és visszakísérték Szent István fejereklyéjét a Székesegyházba.
 

Közélet

 1. Bajtársi egyesületek vezetőivel találkoztak a régió polgármesterei

  A Közép-Dunántúli Régió három megyéjéből kilenc település vezetői találkoztak csütörtökön, Székesfehérváron, a Városháza dísztermében. A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége által szervezett regionális találkozó célja a honvédelem és a társadalom kapcsolatának erősítése, a szolidaritás gyakorlati teendőinek megtalálása, a bajtársi szervezetek tevékenységének bemutatása, valamint együttműködési, cselekvési tervezetek kidolgozása volt.

  2017.07.20.
 2. Csángó est lesz szombaton a Városháza Dísztermében

  Zenés, énekes, táncos csángó estet rendeznek határon túli hagyományőrzőkkel július 22-én, szombaton este a Városházán. A programot megelőzően az érdeklődők csángó misén is részt vehetnek a Ciszterci (Nagyboldogasszony) templomban.

  2017.07.18.
 3. Ma 95 esztendős Vitéz Smohay Ferenc a Szent István Gyalogezred katonája

  A ma 95. születésnapját ünneplő Vitéz Smohay Ferencet, a székesfehérvári Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred katonáját, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezetének legidősebb tagját köszöntötték hétfőn, Fehérváron, a Papi Otthonban. A volt hadapródőrmester, zászlós, tartalékos alhadnagy és főhadnagy Vitézségéért és Hősiességért Emlékérmet kapott. 

  2017.07.17.
 4. Doberdó hőseire emlékeztek a 17-es Honvéd Gyalogezred emlékművénél

  A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapján, a második isonzói csata napján, idén is a Zichy-ligetben emlékeztek a hős katonákra. Székesfehérváron minden évben megemlékeznek a Zichy-ligeti emlékműnél a gyalogezred emléknapján, hogy a csatatereken maradt déd- és ükapák hősies katonai helytállása, küzdelme ne merüljön feledésbe. A helyszín azért is szimbolikus jelentőségű, mert a közvetlen szomszédságában van az ezred korabeli laktanyája.

  2017.07.17.

Királyi Napok

Musica Sacra

Eseménynaptár

2017. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Webkamera

360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek