Szent István napjának előestéjén hirdette meg dr. Cser-Palkovics András a 2013-as Emlékévet Székesfehérváron

 Vasárnap, augusztus 20-a előestéjén ismertette a 2013-as Emlékév tervezett programjait dr. Cser-Palkovics András. Az államalapító ünnepére készülve esett szó Székesfehérvár történelmi szerepéről és arról a közös kezdeményezésről, amelynek eredményeként a jövő évi rendezvények megvalósulhatnak. Közadakozást is hirdet az Önkormányzat, hogy minél több épített emlék és felújítás megvalósulhasson Szent István halálának 975. és az 1938-as székesfehérvári országgyűlés 75. évfordulójára a városban.
2012.08.20. 06:26 |
Vasárnap, augusztus 20-a előestéjén ismertette a 2013-as Emlékév tervezett programjait dr. Cser-Palkovics András. Az államalapító ünnepére készülve esett szó Székesfehérvár történelmi szerepéről és arról a közös kezdeményezésről, amelynek eredményeként a jövő évi rendezvények megvalósulhatnak. Közadakozást is hirdet az Önkormányzat, hogy minél több épített emlék és felújítás megvalósulhasson Szent István halálának 975. és az 1938-as székesfehérvári országgyűlés 75. évfordulójára a városban.
KÉPGALÉRIA a rendezvényről

Szent István ünnepére készül az ország, köztük az államalapító nagy király városa, Székesfehérvár is. Ezekben az órákban még többen emlékeznek meg a dicső múltról és a város Magyarország történelmében betöltött szerepéről. Mindezeket szervezetten, egy Emlékév formájában szeretné felidézni 2013-ban Székesfehérvár Önkormányzata. Ezt az ünnepi időszakot vasárnap este hivatalosan is meghirdette dr. Cser-Palkovics András polgármester.

"Amikor a fehérvári lokálpatriotizmusról beszélünk, annak biztos meghatározója a Szent István-i örökség. Államalapító királyunkat akarata szerint Fehérváron helyezték örök nyugalomra. Így a város szívében álló sír felkiáltójelként emlékeztet és figyelmeztet annak az örökségnek a súlyára, melyet ő hagyott az utókorra. Az utókor úgy lehet méltó a nagy elődökhöz, úgy erősítheti tovább az ezeréves államot, ha a felejtés helyett emlékezik, emelt fővel és tiszta szívvel. A megemlékezések és évfordulók sorában a 2013-as év kivételes lesz a székesfehérváriak számára. Államalapító királyunk halálának 975. évfordulója alkalmából, Szent István életműve előtt tisztelegve, a 2013-as esztendőt Székesfehérvár városa emlékévvé nyilvánította. Szeretnénk, ha mindenki részesülhetne az ünnepből, az együttlét felemelő érzéséből. Biztos vagyok benne, hogy az emlékév során sikerül olyan programokat kínálni az itt élőknek, ami még inkább erősíti a Fehérvár tudatot, a városhoz való kötődést. Szent István hitt a közösségben rejlő erőben, a keresztény szellemiségben, a törvények nyújtotta biztonságban. Tudta, ha van összefogás, akkor a viszályok közepette is megmarad a nemzet és ez a nemzet erős államot teremt. De ha nincs közös cél, ha nincs egység, akkor nem lehet bizakodva tekinteni a jövőbe. A fehérváriak mindig is bizonyították, hogy képesek a közös célokért összefogni, és megdolgozni. Most is erre kérem Önöket. Kérem, hogy legyenek tevékeny, aktív résztvevői a 2013-as emlékévnek." – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András.
Székesfehérvár Közgyűlése 2011 januárjában döntött egy Emlékbizottság felállításáról az emlékévvel kapcsolatos előkészítési feladatok elvégzésére. A testület elnöke dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár igazgatója. Tagjai: Kohutné Simon Erika, a Vasvári Pál Gimnázium tanára és a Középiskolai Humán Munkaközösség elnöke, Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, Laczkó Gábor, a Vasvári Pál Általános Iskola igazgatója, Poklosi Péter, a Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke, dr. Újváry Gábor történész, a Kodolányi János Főiskola rektorhelyettese, és Mózessy Gergely, az Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója, a megyés püspök képviseletében.
 
A város ünnepi időszakára tervezett nagyszabású programsorozatot dr. Csurgai Horváth József, a 2013-as Emlékbizottság elnöke ismertette. Mint elhangzott: már most is sokszínű, de még korántsem teljes a rendezvények listája. Szerencsére rengeteg javaslat érkezett, amelyekkel még kiegészülhetnek a programok. Továbbra is arra bíztatnak mindenkit, hogy csatlakozzon, mert az itt élők így érezhetik magukénak az Emlékévet és Székesfehérvárt! – vélik a szervezők.
 
Vetélkedőket, diákkonferenciákat, pályázatokat hirdetnek meg a város általános és középiskoláiban. A fiatalabb generáció történelmi játszóházakban ismerkedhet majd a múlttal, míg az emlékévhez kapcsolódó városi kiállítások az egész családnak, a város teljes lakosságának kikapcsolódást nyújthatnak. Tudományos tanácskozások és találkozók is helyet kaptak a programok sokaságában. Az emlékév egyik legfelemelőbb eseményeként pedig 2013. augusztus 14-én, újra hazatér városunkba a Szent Jobb. (A 2013-as tervezett programokról készült összeállítás a Galériában megtalálható!)
 
Annak érdekében, hogy méltóképpen emlékezhessen Székesfehérvár államalapító királyunk halálának 975. és az 1938-as székesfehérvári országgyűlés 75. évfordulójára, közadakozást kezdeményez a város. Az Önkormányzat "Ünnepi emlékév 2013." elnevezéssel alszámlát nyitott, ahova 2013. december 31-ig várják az adományokat. A beérkezett felajánlásokat az emlékévhez kapcsolódó köztéri fejlesztésekre, felújításokra, a programok megvalósítására kívánják felhasználni.
 
"A történelem igazolta már, hogy csakis összefogással, közös erőfeszítésekkel válhatnak valóra az itt élők álmai. Kérem Önöket, tegyük együtt sikeressé és emlékezetessé az előttünk álló emlékévet!" – emelte ki dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a vasárnap esti rendezvényen.

Közélet

 1. 1956 - utcaszínház és imádságos megemlékezés Székesfehérváron

  Idén is fehérvári fiatalok elevenítik meg Október 23-án a Belvárosban az '56-os forradalom és szabadságharc eseményeit. „A Tűz csiholói” című utcaszínházi műsort a város középiskolás diákjai adják elő két fehérvári forradalmár, Bokor Rózsa és Versegi Jenő Béla élete alapján. A műsorban mintegy 150 fiatal szerepel majd, melyet idén is Matuz János a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa rendez.

  2017.10.21.
 2. Több helyszínen is emlékezett 1956-ra Székesfehérvár diáksága

  Pénteken az 56-osok terén a Székesfehérvári SZC Bugát Pál Szakgimnázium és Szakközépiskola kezdte a megemlékezések sorát, a Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél a Tóvárosi Általános Iskola, a Hotel Magyar Király ’56-os emléktáblájánál, a Ciszterci Szent István Gimnázium emlékezett 1956-ra. A Vasvári Pál Általános Iskola udvarán egy korhű ágyút is felállítottak.

  2017.10.20.
 3. Közmeghallgatás és közgyűlés - kerékpárutakról és faültetésekről is döntött a testület

  Pénteken reggel Közmeghallgatást tartott a Közgyűlés előtt a város képviselő-testülete a Városháza Dísztermében. A fórumnak két napirendi pontja volt: tájékoztató hangzott el a Modern Városok Program Székesfehérvárt érintő fejlesztéseiről, valamint a helyi közérdekű ügyek közül a kerékpárutakról, a parkolóépítésről, illetve a lakásszövetkezeti működésről volt szó.

  2017.10.20.
 4. Honvédelemért Kitüntető Címet vehetett át Dancs Norbert és Újházi Mária

  Honvédelemért Kitüntető Címeket adományozott a honvédelmi miniszter Dancs Norbertnek, a Székesfehérvári Járási Hivatal hivatalvezetőjének a katonai toborzás segítéséért. Szintén átvetette az elismerést Újházi Mária, aki a Veterán Repülősök és Ejtőernyősök Fejér Egyesületének és a kegyeleti bizottságnak is tagja.

  2017.10.20.

seuso kiállítás

Év honlapja

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek