Elhunyt Jávor Mátyás a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke

 73 éves korában elhunyt Jávor Mátyás, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke. A koronázóváros is gyászolja a tevékeny életpályát maga mögött tudó vallási vezetőt, akitől közleményben búcsúzik dr. Cser-Palkovics András polgármester.
2012.08.19. 15:46 |
73 éves korában elhunyt Jávor Mátyás, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke. A koronázóváros is gyászolja a tevékeny életpályát maga mögött tudó vallási vezetőt, akitől közleményben búcsúzik dr. Cser-Palkovics András polgármester.
"Jávor Mátyás, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke 1953 óta élt városunkban, azóta szervezte a zsidó hitközség életét. Vallási szerepe mellett emberként is nagyra becsültem őt. Matyi bácsi azt vallotta, hogy nem akkor lesz valaki jó vezető, ha bent ül az irodában és adminisztrál, hanem ha személyes kapcsolatot tart az emberekkel. Õ mindezt személyes példájával is bizonyította. Örülök, hogy Székesfehérvár Önkormányzata és a városunkban működő Zsidó Hitközség jó kapcsolatáért is sokat tettünk közösen és méltó, hogy még életében elismerték munkásságát. 2011-ben Szent István ünnepén vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester.
 
Jávor Mátyás 1939. május 24-én született Kiskunhalason. Öt éves volt, amikor családjával deportálták, majd egy év eltelte után, a háború végével tértek vissza Kiskunhalasra. Ezt követően költözött a család Székesfehérvárra. 1957-ben érettségizett a Jáky József Szakközépiskolában, majd munka mellett végezte az egyetemet, villamosmérnök lett. 1995-ben vette át a székesfehérvári zsidó hitközség elnöki posztját Hacsek Józseftől.
 
Elnökként nevéhez fűződik a teljesen leromlott állagú zsidó temetőben található cinterem teljes felújítása, a hozzátartozó mártír emlékmű újjáépítése, a temető kerítésének felállítása. Folyamatosan igyekezett rendben tartani a nagyméretű zsidó temetőt. Aktív szervezője volt a város hitéletének.
 
Székesfehérvár Önkormányzata 2009-ben Székesfehérvárért díjjal ismerte el tevékenységét. 2011-ben pedig éppen Szent István ünnepén a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

Közélet

 1. Búcsú az Alma Matertől - elköszöntek a diákévektől a fehérvári geodéták

  “Valete!”, azaz “Éljetek boldogul! - a Selmeci diákhagyományok szerint, valétálással vettek idén is búcsút az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinfarmatika szakjának végzős hallgatói iskolájuktól és a Székesfehérvártól.

  2017.05.27.
 2. A hősökre emlékeztek szombaton a Donát utcai hálaadási keresztnél

  A Hősök Napja alkalmából tartottak megemlékezést a II. világháborús emlékmű és hálaadási keresztnél szombaton délután. A Donát utca és a Zobori út kereszteződésében található II. világháborús emlékművet 1946-ban közadakozásból emelték, 2014-ben pedig felújítás után szentelték újra.

  2017.05.27.
 3. European Federation "One of Us" - fehérvári ülés a Városházán

  A Családok Budapesti Világtalálkozójához kapcsolódó „ONE OF US FORUM” konferencia székesfehérvári ülését tartották pénteken este a Városháza Dísztermében. Az ülést Jaime Mayor Oreja, korábbi spanyol belügyminiszter, a European Federation "One of Us" elnöke nyitotta meg, majd Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyéspüspök beszélt az Európa minden részéről érkezett hallgatósághoz. A konferencia mottója: Új világrend: élet és család kulturális vitáink középpontjában.

  2017.05.26.
 4. A katonatemetőkben emlékeztek pénteken az elesett hősökre

  A háborúkban elesett katonák emléke előtti tisztelegnek Székesfehérváron a Hősök Napja alkalmából. A koszorúzások pénteken a katonatemetőkben kezdődtek, szombaton a Donát és Zobori utca kereszteződésénél folytatódnak, vasárnap pedig a Hősök terén zárulnak.

  2017.05.26.

Játékfesztivál

Könyvhét

Eseménynaptár

2017. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera

360 Fehérvár

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek