Elhunyt Jávor Mátyás a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke

 73 éves korában elhunyt Jávor Mátyás, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke. A koronázóváros is gyászolja a tevékeny életpályát maga mögött tudó vallási vezetőt, akitől közleményben búcsúzik dr. Cser-Palkovics András polgármester.
2012.08.19. 15:46 |
73 éves korában elhunyt Jávor Mátyás, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke. A koronázóváros is gyászolja a tevékeny életpályát maga mögött tudó vallási vezetőt, akitől közleményben búcsúzik dr. Cser-Palkovics András polgármester.
"Jávor Mátyás, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke 1953 óta élt városunkban, azóta szervezte a zsidó hitközség életét. Vallási szerepe mellett emberként is nagyra becsültem őt. Matyi bácsi azt vallotta, hogy nem akkor lesz valaki jó vezető, ha bent ül az irodában és adminisztrál, hanem ha személyes kapcsolatot tart az emberekkel. Õ mindezt személyes példájával is bizonyította. Örülök, hogy Székesfehérvár Önkormányzata és a városunkban működő Zsidó Hitközség jó kapcsolatáért is sokat tettünk közösen és méltó, hogy még életében elismerték munkásságát. 2011-ben Szent István ünnepén vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester.
 
Jávor Mátyás 1939. május 24-én született Kiskunhalason. Öt éves volt, amikor családjával deportálták, majd egy év eltelte után, a háború végével tértek vissza Kiskunhalasra. Ezt követően költözött a család Székesfehérvárra. 1957-ben érettségizett a Jáky József Szakközépiskolában, majd munka mellett végezte az egyetemet, villamosmérnök lett. 1995-ben vette át a székesfehérvári zsidó hitközség elnöki posztját Hacsek Józseftől.
 
Elnökként nevéhez fűződik a teljesen leromlott állagú zsidó temetőben található cinterem teljes felújítása, a hozzátartozó mártír emlékmű újjáépítése, a temető kerítésének felállítása. Folyamatosan igyekezett rendben tartani a nagyméretű zsidó temetőt. Aktív szervezője volt a város hitéletének.
 
Székesfehérvár Önkormányzata 2009-ben Székesfehérvárért díjjal ismerte el tevékenységét. 2011-ben pedig éppen Szent István ünnepén a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

Közélet

 1. 1956 - utcaszínház és imádságos megemlékezés Székesfehérváron

  Idén is fehérvári fiatalok elevenítik meg Október 23-án a Belvárosban az '56-os forradalom és szabadságharc eseményeit. „A Tűz csiholói” című utcaszínházi műsort a város középiskolás diákjai adják elő két fehérvári forradalmár, Bokor Rózsa és Versegi Jenő Béla élete alapján. A műsorban mintegy 150 fiatal szerepel majd, melyet idén is Matuz János a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa rendez.

  2017.10.21.
 2. Több helyszínen is emlékezett 1956-ra Székesfehérvár diáksága

  Pénteken az 56-osok terén a Székesfehérvári SZC Bugát Pál Szakgimnázium és Szakközépiskola kezdte a megemlékezések sorát, a Szent István Bazilika ’56-os emlékkeresztjénél a Tóvárosi Általános Iskola, a Hotel Magyar Király ’56-os emléktáblájánál, a Ciszterci Szent István Gimnázium emlékezett 1956-ra. A Vasvári Pál Általános Iskola udvarán egy korhű ágyút is felállítottak.

  2017.10.20.
 3. Közmeghallgatás és közgyűlés - kerékpárutakról és faültetésekről is döntött a testület

  Pénteken reggel Közmeghallgatást tartott a Közgyűlés előtt a város képviselő-testülete a Városháza Dísztermében. A fórumnak két napirendi pontja volt: tájékoztató hangzott el a Modern Városok Program Székesfehérvárt érintő fejlesztéseiről, valamint a helyi közérdekű ügyek közül a kerékpárutakról, a parkolóépítésről, illetve a lakásszövetkezeti működésről volt szó.

  2017.10.20.
 4. Honvédelemért Kitüntető Címet vehetett át Dancs Norbert és Újházi Mária

  Honvédelemért Kitüntető Címeket adományozott a honvédelmi miniszter Dancs Norbertnek, a Székesfehérvári Járási Hivatal hivatalvezetőjének a katonai toborzás segítéséért. Szintén átvetette az elismerést Újházi Mária, aki a Veterán Repülősök és Ejtőernyősök Fejér Egyesületének és a kegyeleti bizottságnak is tagja.

  2017.10.20.

seuso kiállítás

Év honlapja

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek