Filmvetítéssel avatták fel a Polgármesteri Hivatal Nagytanácstermében helyreállított történelmi falfeliratokat

 Újraéledt a Székesfehérvár történelmének főbb állomásait megörökítő történelmi tabló a Városháza nagytermében. A falfeliratokat korabeli fotókon fedezték fel és ezek alapján festették meg újra. A munkálatok anyagi hátterét a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület és a város önkormányzata biztosította. A közel egy éves munka befejeződött, az ünnepélyes átadásra szombaton került sor a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozata keretében.
2012.08.18. 18:16 |
Újraéledt a Székesfehérvár történelmének főbb állomásait megörökítő történelmi tabló a Városháza nagytermében. A falfeliratokat korabeli fotókon fedezték fel és ezek alapján festették meg újra. A munkálatok anyagi hátterét a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület és a város önkormányzata biztosította. A közel egy éves munka befejeződött, az ünnepélyes átadásra szombaton került sor a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozata keretében.
KÉPGALÉRIA a történelmi feliratok átadásáról
 A városházi rendezvény előtt a Hosszútemetőben az idén 120 éve született Csitáry G. Emil egykori polgármester sírjánál helyeztek el koszorút.
„Egy évvel ezelőtt döntött úgy a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület, hogy a 2013-as emlékévre való felkészülés részeként történjék meg a 75 évvel ezelőtt készült feliratok újbóli felfestetése. Köszönet érte nekik, valamint köszönöm Schultz Györgynek, hogy egy régiségvásáron felfedezte az értékes régi fotókat és végigkövette a megvalósítást is. Köszönöm dr. Csurgai Horváth József levéltár-igazgatónak a szakmai segítséget és köszönöm a Lángi József vezette restaurátorcsapat munkáját is. Sokat kell még tennünk, hogy a lelkekben is felépüljön az, ami Fehérvár múltjában él. Szolgáljuk és szeressük ezt a várost azért, hogy Szent István városának méltó örökösei legyünk!" – mondta el dr. Cser-Palkovics András polgármester az avatáson.
2013-ban emlékezik a város arra, hogy az Országgyűlés 1938. augusztus 18-án – államalapító királyunk halálának 900. évfordulójához kapcsolódóan – egy Székesfehérváron meghozott törvénnyel emelte az állami ünnepek rangjára Szent István ünnepét, tisztelegve városunk sok évszázados történelmi és közjogi szerepe előtt. 1938-ban, az ünnepi év alkalmából a közgyűlési terem pulpitussal szemközti falát Székesfehérvár jelentős történelmi eseményeinek leírásával díszítették – ahogy erről a „Székesfehérvár ünnepi éve - 1938” című könyv és több korabeli fénykép is tanúskodik. A szöveg a koronázóváros történelmét követi végig 900-tól egészen 1919-ig. A felirat időrendi sorrendben mintegy 60 évszámot és eseményt tartalmaz.
 
Az Emlékévre való felkészülés jegyében merült fel a falfeliratok újrafestésének ötlete. A korabeli dokumentáció alapján az önkormányzat falkutatást végeztetett, de sajnos az eredeti feliratok már megsemmisültek. Restaurálni tehát nem lehet a történelmi tablót. A mintegy 3600 betű és írásjel megfestése nem volt egyszerű feladat, mert olyan egyedi betűtípust használtak 1938-ban, amit a restaurátoroknak a fotók alapján kellet újra megszerkeszteniük. A munkálatok költségeit a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület vállalta. A tagok a kezdetek óta összegyűjtött tagdíjakat, azaz összesen 1.750.000 forintot ajánlottak fel. Az ezen túl felmerült kiadások fedezetét pedig a város önkormányzata biztosította.
 
A példás összefogás eredményeként a 2012-es Székesfehérvári Királyi Napok ünnepségsorozata keretében felavatták a történelmi falfeliratokat, melyeket az avatás esetéjén a nagyközönség is megtekinthet. Szeptemberben a Kulturális Örökség napjai keretében is megnyitják a Városháza nagytermét a látogatók előtt.
 
Az ünnepélyes avatásra érkezők közösen megnézték a „Fehéredő múlt – kereszttől a félholdig” című filmet is, amely szintén Székesfehérvár történelmének egy fontos időszakát dolgozza fel. A film Burján Zsigmond operatőr alkotása, amelyben Dr. Siklósi Gyula régész professzor munkásságán keresztül ismerhetjük meg a középkori város életét. A film nyilvános vetítésére 21.30 perctől a Városháza díszudvarán kerül sor.
 

Közélet

 1. Hősök napi megemlékezés a Fekvő Katonánál

  Május utolsó vasárnapján a háborúkban elesett katonákra emlékezik az ország. A hősök hivatalos, törvény által szentesített napja ez, melyet 1925. május 1-jén a honvédelmi miniszter nemzeti ünneppé nyilvánított. Ilyenkor országszerte, így Fehérváron is koszorúkat helyeztek el a katonai emlékműveknél nemzeti hőseink előtt tisztelegvén. Vasárnap a Hősök terén tartottak néma koszorúzást, ahol a katonai, a városi, és a megyei elöljárók mellett a veteránok is tiszteletüket tették.

  2017.05.28.
 2. Ezer Lámpás Éjszakája - a gyermekeltűnésekre hívják fel a figyelmet

  Az eltűnt gyermekek világnapjához kapcsolódóan idén 7. alkalommal rendezik meg az Ezer Lámpás Éjszakáját családi- és gyerekprogramokkal, valamint a hazai könnyűzenei élet meghatározó szereplőinek fellépéseivel. Komoly hagyománya van Székesfehérváron is az Ezer lámpás éjszakájához kapcsolódó rendezvényeknek, hatodik éve ad otthont a város a programoknak.

  2017.05.28.
 3. Búcsú az Alma Matertől - elköszöntek a diákévektől a fehérvári geodéták

  “Valete!”, azaz “Éljetek boldogul! - a Selmeci diákhagyományok szerint, valétálással vettek idén is búcsút az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinfarmatika szakjának végzős hallgatói iskolájuktól és a Székesfehérvártól.

  2017.05.27.
 4. A hősökre emlékeztek szombaton a Donát utcai hálaadási keresztnél

  A Hősök Napja alkalmából tartottak megemlékezést a II. világháborús emlékmű és hálaadási keresztnél szombaton délután. A Donát utca és a Zobori út kereszteződésében található II. világháborús emlékművet 1946-ban közadakozásból emelték, 2014-ben pedig felújítás után szentelték újra.

  2017.05.27.

Játékfesztivál

Könyvhét

Eseménynaptár

2017. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera

360 Fehérvár

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek