Filmvetítéssel avatták fel a Polgármesteri Hivatal Nagytanácstermében helyreállított történelmi falfeliratokat

 Újraéledt a Székesfehérvár történelmének főbb állomásait megörökítő történelmi tabló a Városháza nagytermében. A falfeliratokat korabeli fotókon fedezték fel és ezek alapján festették meg újra. A munkálatok anyagi hátterét a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület és a város önkormányzata biztosította. A közel egy éves munka befejeződött, az ünnepélyes átadásra szombaton került sor a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozata keretében.
2012.08.18. 18:16 |
Újraéledt a Székesfehérvár történelmének főbb állomásait megörökítő történelmi tabló a Városháza nagytermében. A falfeliratokat korabeli fotókon fedezték fel és ezek alapján festették meg újra. A munkálatok anyagi hátterét a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület és a város önkormányzata biztosította. A közel egy éves munka befejeződött, az ünnepélyes átadásra szombaton került sor a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozata keretében.
KÉPGALÉRIA a történelmi feliratok átadásáról
 A városházi rendezvény előtt a Hosszútemetőben az idén 120 éve született Csitáry G. Emil egykori polgármester sírjánál helyeztek el koszorút.
„Egy évvel ezelőtt döntött úgy a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület, hogy a 2013-as emlékévre való felkészülés részeként történjék meg a 75 évvel ezelőtt készült feliratok újbóli felfestetése. Köszönet érte nekik, valamint köszönöm Schultz Györgynek, hogy egy régiségvásáron felfedezte az értékes régi fotókat és végigkövette a megvalósítást is. Köszönöm dr. Csurgai Horváth József levéltár-igazgatónak a szakmai segítséget és köszönöm a Lángi József vezette restaurátorcsapat munkáját is. Sokat kell még tennünk, hogy a lelkekben is felépüljön az, ami Fehérvár múltjában él. Szolgáljuk és szeressük ezt a várost azért, hogy Szent István városának méltó örökösei legyünk!" – mondta el dr. Cser-Palkovics András polgármester az avatáson.
2013-ban emlékezik a város arra, hogy az Országgyűlés 1938. augusztus 18-án – államalapító királyunk halálának 900. évfordulójához kapcsolódóan – egy Székesfehérváron meghozott törvénnyel emelte az állami ünnepek rangjára Szent István ünnepét, tisztelegve városunk sok évszázados történelmi és közjogi szerepe előtt. 1938-ban, az ünnepi év alkalmából a közgyűlési terem pulpitussal szemközti falát Székesfehérvár jelentős történelmi eseményeinek leírásával díszítették – ahogy erről a „Székesfehérvár ünnepi éve - 1938” című könyv és több korabeli fénykép is tanúskodik. A szöveg a koronázóváros történelmét követi végig 900-tól egészen 1919-ig. A felirat időrendi sorrendben mintegy 60 évszámot és eseményt tartalmaz.
 
Az Emlékévre való felkészülés jegyében merült fel a falfeliratok újrafestésének ötlete. A korabeli dokumentáció alapján az önkormányzat falkutatást végeztetett, de sajnos az eredeti feliratok már megsemmisültek. Restaurálni tehát nem lehet a történelmi tablót. A mintegy 3600 betű és írásjel megfestése nem volt egyszerű feladat, mert olyan egyedi betűtípust használtak 1938-ban, amit a restaurátoroknak a fotók alapján kellet újra megszerkeszteniük. A munkálatok költségeit a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület vállalta. A tagok a kezdetek óta összegyűjtött tagdíjakat, azaz összesen 1.750.000 forintot ajánlottak fel. Az ezen túl felmerült kiadások fedezetét pedig a város önkormányzata biztosította.
 
A példás összefogás eredményeként a 2012-es Székesfehérvári Királyi Napok ünnepségsorozata keretében felavatták a történelmi falfeliratokat, melyeket az avatás esetéjén a nagyközönség is megtekinthet. Szeptemberben a Kulturális Örökség napjai keretében is megnyitják a Városháza nagytermét a látogatók előtt.
 
Az ünnepélyes avatásra érkezők közösen megnézték a „Fehéredő múlt – kereszttől a félholdig” című filmet is, amely szintén Székesfehérvár történelmének egy fontos időszakát dolgozza fel. A film Burján Zsigmond operatőr alkotása, amelyben Dr. Siklósi Gyula régész professzor munkásságán keresztül ismerhetjük meg a középkori város életét. A film nyilvános vetítésére 21.30 perctől a Városháza díszudvarán kerül sor.
 

Közélet

 1. Két hétig lehet még szavazni a Príma-díj jelöltjeire

  November 11-én lesz a Fejér Megyei Príma Díjátadó Gála a Magyar Királyban. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Fejér Megyei Szervezete 12. alkalommal adja át a Fejér Megyei Príma-díjakat. Az elismeréseket olyan személyeknek ítélik oda, akik saját területükön maradandót alkottak. A jelöltekre a város honlapján lehet szavazni!

  2017.10.24.
 2. Örökségünk a szabadság vágya – az 56-os forradalomra emlékeztek a színházban

  Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek hétfőn este a Vörösmarty Színházban, ahol beszédekkel és színpadi műsorral idézték fel a hatvanegy évvel ezelőtti napokat. Az ünnepségen, nemzeti ünnepünk alkalmából adták át a megyei elismeréseket is Fejér megye rendőr-főkapitánya és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka előterjesztései alapján.

  2017.10.23.
 3. Néma főhajtás '56 hőseinek emléke előtt Székesfehérváron

  A nemzeti ünnep tiszteletére néma koszorúzással hajtottak fejet az '56-os forradalom és szabadságharc hősei előtt, a Szent István-székesegyház ’56-os emlékkeresztjénél. Székesfehérvár és Fejér megye önkormányzata mellett a rendvédelmi szervezetek, egyházak, pártok és civil szervezetek helyezték el koszorúikat a templom falán elhelyezett, Nagy Benedek által készített feszület alatt.

  2017.10.23.
 4. 1956 - Székesfehérváron is a diákok tüntetésével kezdődött a forradalom

  Az 1956-os forradalom és szabadságharc Székesfehérváron az akkori diákok követeléseivel, tüntetéseivel kezdődött. Az október 24-i sortűz következményeként a gyárak, hivatalok dolgozói és alkalmazottai is csatlakoztak a fehérvári diákokhoz. A Szent István Király Múzeumtól kapott képekkel betekintést nyerhetnek az 56 októberi fehérvári eseményekbe.

  2017.10.23.

seuso kiállítás

Év honlapja

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek