Ünnepi Közgyűlésen adták át a város idei kitüntetéseit

 A Nemzeti Emlékhelyen kezdődött Székesfehérvár és Fejér Megye közös ünnepi megemlékezése, majd a Szent István téren folytatódott a program a város ünnepi közgyűlésével. A polgármesteri köszöntő után került sor a Székesfehérvár Önkormányzata által odaítélt kitüntetések átadására. Díszpolgári címet adományozott Székesfehérvár önkormányzata Dr. Siklósi Gyula régésznek. Posztumusz díszpolgár lett Moskovszky Éva. Az ünnepi közgyűlésen adták át a Pro Theatro díjat is, melyet idén Quintus Konrádnak ítéltek oda.
2012.08.17. 20:35 |
A Nemzeti Emlékhelyen kezdődött Székesfehérvár és Fejér Megye közös ünnepi megemlékezése, majd a Szent István téren folytatódott a program a város ünnepi közgyűlésével. A polgármesteri köszöntő után került sor a Székesfehérvár Önkormányzata által odaítélt kitüntetések átadására. Díszpolgári címet adományozott Székesfehérvár önkormányzata Dr. Siklósi Gyula régésznek. Posztumusz díszpolgár lett Moskovszky Éva. Az ünnepi közgyűlésen adták át a Pro Theatro díjat is, melyet idén Quintus Konrádnak ítéltek oda.
KÉPGALÉRIA - megemlékezés Szent István szarkofágjánál
KÉPGALÉRIA az Ünnepi Közgyűlésről

Szent István szarkofágjánál Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy össze kell hangolni az európai eszmerendszereket az öröklött kulturális és politikai közösségeszmékkel, a saját tradíciót a külső hatásokkal. „A nemzetpolitika a nemzetállami funkció ellenőrzését jelenti; az egészségügy, az oktatás, a szociálpolitika összehangolását a gazdaság és a külpolitika követelményeivel.” - tette hozzá. 
Vargha Tamás ünnepi beszédében kiemelte, hogy Szent István megnyitotta a keletről jött magyarság előtt a nyugati művelődés kapuit. A társadalom tűrőképességét is szem előtt tartva és a korábbi értékeket érvényesnek tekintve egyszerre igyekezett keresztülvinni a társadalmi és politikai rend megváltoztatását. „Döntése a magyarság megmaradását szolgálta, azóta Magyarország a keresztény Európa szerves része. Magyarország ma is Szent István államalapító művén nyugszik.” - mondta.
Az ünnepi beszédet követően a résztvevők egy-egy szál virággal megkoszorúzták Szent István sírját.  Az ünnepség a Szent István téren folytatódott, ahol a történelmi zászlók bevonulását követően a Himnusz csendült fel, majd pedig Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekest, dalszerzőt hallhatta a közönség. A hazai hangszeres népzenei és táncmozgalom egyik elindítója, a Sebő Együttes vezetője ezúttal is magas művészi színvonalú produkcióval örvendeztette meg a fehérváriakat.

„Egy globális világban jó és szükséges döntés volt, hogy az Európai Unió tagjává váltunk, de Szent István tanításai is változatlanul érvényesek maradtak szuverenitásról és az önbecsülésről.” - emelte ki Székesfehérvár polgármestere ünnepi beszédében. dr. Cser-Palkovics András hozzátette, hogy „ mi, székesfehérváriak a nemzet történelmi fővárosának polgárai vagyunk” „Ez többletkötelezettségeket is ró ránk. Hiszen hol másutt lehet és lehetne jobban gazdagabban emlékezni személyére, mint ott ahol járt, lélegzett, működött és ítélkezett. Ez a történelmi jog az, ami lehetővé fogja tenni, hogy 2013-ban az egész nemzet határainkon innen és túl együtt ünnepelje Székesfehérvárral a Szent István Emlékévet.”- mondta el Székesfehérvár polgármestere ünnepi beszédében, majd átadta a város idei kitüntetéseit.

2012-ben Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése két díszpolgári cím odaítéléséről döntött. Posztumusz Székesfehérvár Díszpolgára díjat adományoztak Moskovszky Évának, a Játékmúzeum megalapozójának. Székesfehérvár díszpolgára lett Dr. Siklósi Gyula régész, aki 1978 óta végez régészeti kutatásokat Székesfehérváron. Pro Civitate Emlékérmet adományozott Székesfehérvár Közgyűlése Dr. Altorjay András kardiológusnak, Horányi Ottília ének-zenetanár, karnagynak, Kiss Józsefnek, az ARÉV nyugalmazott igazgatójának, Palkovics Krisztián jégkorongozónak és Sinkó Ottónak, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatójának.

Tiszteletbeli polgári címet adományozott a közgyűlés Veikko Kumpumäkinak, a Finn-Magyar Társaság városi elnökének és Widengård Krisztinának, a Réber hagyaték adományozójának. Pro Cultura díjat kapott Fülöp Lászlóné nyugalmazott könyvtár igazgató. Az idei évben kivételesen a Pro Teatro színházi díj is az ünnepi közgyűlésen került átadásra. Quintus Konrád kapta a díjat, aki megbízott igazgatóként vezette sikeresen a Vörösmarty Színházat.
 
Díszpolgár
Dr.Siklósi Gyula régész
Moskovszky Éva – posztumusz
 
Pro Civitate
Dr. Altorjay András kardiológus
Horányi Ottília ének-zenetanár, karnagy
Kiss József az ARÉV nyugalmazott igazgatója
Palkovics Krisztián jégkorongozó
Sinkó Ottó VIDEOTON Holding Zrt. vezérigazgatója
 
Tiszteletbeli polgár
Veikko Kumpumäki Finn-Magyar Társaság városi elnöke
Widengård Krisztina Réber hagyaték adományozója
 
Pro Cultura
Fülöp Lászlóné nyugalmazott könyvtár igazgató
 
Pro Theatro
Quintus Konrád színház igazgató

Közélet

 1. Két hétig lehet még szavazni a Príma-díj jelöltjeire

  November 11-én lesz a Fejér Megyei Príma Díjátadó Gála a Magyar Királyban. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Fejér Megyei Szervezete 12. alkalommal adja át a Fejér Megyei Príma-díjakat. Az elismeréseket olyan személyeknek ítélik oda, akik saját területükön maradandót alkottak. A jelöltekre a város honlapján lehet szavazni!

  2017.10.24.
 2. Örökségünk a szabadság vágya – az 56-os forradalomra emlékeztek a színházban

  Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztek hétfőn este a Vörösmarty Színházban, ahol beszédekkel és színpadi műsorral idézték fel a hatvanegy évvel ezelőtti napokat. Az ünnepségen, nemzeti ünnepünk alkalmából adták át a megyei elismeréseket is Fejér megye rendőr-főkapitánya és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka előterjesztései alapján.

  2017.10.23.
 3. Néma főhajtás '56 hőseinek emléke előtt Székesfehérváron

  A nemzeti ünnep tiszteletére néma koszorúzással hajtottak fejet az '56-os forradalom és szabadságharc hősei előtt, a Szent István-székesegyház ’56-os emlékkeresztjénél. Székesfehérvár és Fejér megye önkormányzata mellett a rendvédelmi szervezetek, egyházak, pártok és civil szervezetek helyezték el koszorúikat a templom falán elhelyezett, Nagy Benedek által készített feszület alatt.

  2017.10.23.
 4. 1956 - Székesfehérváron is a diákok tüntetésével kezdődött a forradalom

  Az 1956-os forradalom és szabadságharc Székesfehérváron az akkori diákok követeléseivel, tüntetéseivel kezdődött. Az október 24-i sortűz következményeként a gyárak, hivatalok dolgozói és alkalmazottai is csatlakoztak a fehérvári diákokhoz. A Szent István Király Múzeumtól kapott képekkel betekintést nyerhetnek az 56 októberi fehérvári eseményekbe.

  2017.10.23.

seuso kiállítás

Év honlapja

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek