Munkásgyűlésen találkozott a város polgármestere az Alba Volán buszsofőreivel

Sajtónyilvános munkásgyűlésen a helyi járatokondolgo zó buszsofőrökkel találkozott dr. Cser-Palkovics András polgármester csütörtökön délelőtt az Alba Volán Börgöndi úti telephelyén, melyen Tóth István az Alba Volán vezérigazgatója is ott volt. Mint mondta a vagyonkezelővel és a Volánnal körvonalazódó megállapodás lehetőséget ad arra, hogy időt nyerve át lehet gondolni egy az igényeknek megfelelő és finanszírozható városi tömegközlekedést.
2012.08.16. 11:17 |
 Sajtónyilvános munkásgyűlésen a helyi járatokon dolgozó buszsofőrökkel találkozott dr. Cser-Palkovics András polgármester csütörtökön délelőtt az Alba Volán Börgöndi úti telephelyén, melyen Tóth István az Alba Volán vezérigazgatója is ott volt. Mint mondta a vagyonkezelővel és a Volánnal körvonalazódó megállapodás lehetőséget ad arra, hogy időt nyerve át lehet gondolni egy az igényeknek megfelelő és finanszírozható városi tömegközlekedést.
 Elhangzott, hogy még 2006-2007-ben született egy rossz kormányzati döntés melynek nyomán az állam a saját cégeinek nem adta oda az általa biztosított kedvezményeket. Ezt a veszteséget eddig kizárólag az önkormányzatokkal akarták megfizettetni. Az Alba Volán esetében 2006 óta a fehérvári közösségi közlekedésen összességében 1,7 milliárd hiány keletkezett, ami már a napi szolgáltatást is veszélyeztette. Szerencsére sikerült eljutni az Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel egy olyan finanszírozási javaslatig, ami megoldást jelent: a vagyonkezelő és a Volán közel 900 millió forintot utólag finanszírozna a hiányból, a városnak pedig 830 milliót kellene ütemezetten, kamatmentesen fizetnie – mondta a város polgármestere.
 A mélypont az volt, amikor 2012 szeptember elsejével az Alba Volán Zrt felmondta a városi buszközlekedés működtetésére vonatkozó szerződést, azonban most szerencsére eljutottunk odáig, hogy egy olyan megállapodás körvonalazódik, mely megnyugtatóan rendezheti a helyzetet. Úgy gondolom, hogy olyan közösségi közlekedésnek kell működnie a városban, amit egy közösségi tulajdonban lévő vállalat végez – emelte ki dr. Cser-Palkovics András. 
  2012 december 31-től visszamenőlegesen a város és az Alba Volán között nem lesz semmilyen követelés – hangzott el a munkásgyűlésen. A megállapodás megkötése után az önkormányzat azonnal 200 millió forintot átutal az Alba Volánnak és a megállapodás szerint a fennmaradó 630 millió forintot kamatmentes részletekben tíz év alatt törleszti a város önkormányzata. A fenntartható tömegközlekedés érdekében pedig az eddigi 100-110 milliós éves támogatás helyett 224 millió forinttal támogatja a közösségi közlekedés működtetését és feltételül szabja a szolgáltatás fenntartását.
 
 A menetrenddel kapcsolatban a város polgármestere kiemelte, hogy „időt nyertünk arra, hogy át lehessen gondolni, hogy az igényeknek megfelelően milyen tömegközlekedést lehet működtetni. Arra kérem a szakembereket, hogy október 31-ig az új hálózat és menetrend figyelembevételével tegyenek le egy olyan javaslatot, mely fenntartható és jó szolgáltatást biztosít a városban.”
 
 Cser-Palkovics András megköszönte mindenkinek a munkáját, akinek része volt abban, hogy eljutott az Alba Volán és a város önkormányzata egy megnyugtató megoldásig. A tömegközlekedés veszteségének finanszírozásával illetve a BKV illetve a vidéki városok tömegközlekedéséhez való állami hozzájárulásról elmondta, hogy fehérvári polgárként nem a fővárosi közösségi közlekedés, hanem az Alba Volán problémái a fontosak. Mint mondta „nem kérünk többet csak egyenlő finanszírozást.”