Fehérvári diákok szakmai gyakorlata Lipcsében és Portsmouthban

A Belvárosi I. István Középiskola 43 diákja vesz részt háromhetes szakmai gyakorlaton Németországban és az Egyesült Királyságban. A Leonardo da Vinci mobilitási projektben résztvevő három tagintézmény tanulóit az utazás előtt Mészáros Attila tanácsnok fogadta a Városháza nagytanácstermében.
2013.08.28. 17:59 |
A Belvárosi I. István Középiskola 43 diákja vesz részt háromhetes szakmai gyakorlaton Németországban és az Egyesült Királyságban. A Leonardo da Vinci mobilitási projektben résztvevő három tagintézmény tanulóit az utazás előtt Mészáros Attila tanácsnok fogadta a Városháza nagytanácstermében.
A Belvárosi I. István Középiskola ez év elején pályázott a Leonardo da Vinci mobilitási projektre. A pályázat célja, hogy a szakmai képzésben résztvevő diákok háromhetes külföldi szakmai gyakorlat keretében megismerkedjenek más Európai Uniós ország szakképzési rendszerével, továbbá elsajátítsanak olyan szakmai kompetenciákat, amik teljesítményképesebb tudást eredményeznek, így nagyobb biztonsággal állják meg helyüket a munkaerőpiacon.
A középiskola kettő tagintézményéből összesen 32 tanuló indul szeptember 1-jén, vasárnap Németországba, illetve a harmadik tagintézményből 11 tanuló egy héttel később, azaz szeptember 8-án, vasárnap az Egyesült Királyságba, ahol háromhetes szakmai gyakorlaton vesznek részt. A diákok Lipcsében és Portsmouthban hazánkat, ezen belül Székesfehérvár város ifjúságát képviselik.
Mészáros Attila ifjúsági tanácsnok fogadta az induló csoportokat a Városházán. Mint mondta: „Komoly lehetőséget jelent ez a tanulmányút. A külföldön szerzett szakmai tapasztalatok előnyt jelenthetnek a későbbi munkavállalás során. Ez a három hét remek lehetőséget teremt a nyelvi készség fejlesztésére is.” Az ifjúsági tanácsnok jó utat kívánt a diákoknak.
Tóth Katalin, a Belvárosi I. István Középiskola igazgatója elmondta, immár második alkalommal pályáztak sikeresen a Leonardo-programban. A felkészítő pedagógusok tapasztalata, hogy a pályázat, a közös készülődés és a háromhetes külföldi tartózkodás mind jó hatással van az osztályközösségekre. Az igazgatónő hozzátette: „A projektbe azok kerülhettek be, akik jó tanulók, szorgalmasak, rendszeresen részt vállalnak az iskola diákéletében. A diákok kiválasztása után a nyári időszakban belföldi felkészítőt tartottunk országismeret, német-angol nyelv, lélektan, munkavédelem és szakmai ismeretek témakörökben.”
A diákok az elkövetkező egymást követő hét vasárnapján indulnak háromhetes szakmai útra. A korszerű magas- és útépítési feladatokat a Jáky József Tagintézmény 17 diákja tanulmányozhatja Németországban. 
A tagintézményből már a második csoport vesz részt a Leonardo-programban. A Bugát Pál Tagintézményből szintén második alkalommal 15 tanuló utazik Németországba. A leendő egészségügyi dolgozók a németországi egészségügyi és szociális intézményekben alapápolási feladatokat végeznek. Angliába utazik a Hunyadi Mátyás Tagintézmény 11 fős csoportja, akik az elektronikus ügykezelést, ügyviteli módszereket és folyamat struktúrákat sajátítják el.

Közélet

  1. A Nyitott Tornatermek-programot ünnepelték

    Húsz éve indult útjára Székesfehérváron az országban egyedülálló Nyitott Tornatermek-program. A kezdeményezés töretlen és egyre növekvő népszerűségnek örvend azzal, hogy a város iskoláinak tornatermeiben, közösségi házaiban kínál ingyenes sportolási lehetőségeket minden korosztály számára.

    2024.04.26.
  2. Föcsök Jánosné köszöntése

    Különleges esemény helyszíne volt a Városháza pénteken délután, itt köszöntötték ugyanis 90. születésnapja alkalmából a maroshegyi Föcsök Jánosnét. Erzsi néni két lányával érkezett a meglepetés találkozóra, melyen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője köszöntötte őt a hagyományos miniszterelnöki gratuláló emléklappal és a város ajándékaival.

    2024.04.26.
  3. Közgyűlési összefoglaló

    Elfogadták a 2023-as zárszámadást a közgyűlésen, döntés volt arról is, hogy elengedi a teraszdíjakat a vendéglátósoknak a város, és ismét pályázhatnak a belvárosi épületek a külső felújítás támogatására.

    2024.04.26.
  4. 10 éve indították el az első duális osztályt

    A folyamatos megújulás a cél, hiszen ez jelenti a jövőt, éppen ezért a Denso elkötelezett a következő nemzedék oktatása iránt. A vállalat 10 éve indította el az első duális osztályát. A diákok a programban való részvételükért oklevelet vehettek át a cégnél.

    2024.04.26.