Fehérvári diákok szakmai gyakorlata Lipcsében és Portsmouthban

A Belvárosi I. István Középiskola 43 diákja vesz részt háromhetes szakmai gyakorlaton Németországban és az Egyesült Királyságban. A Leonardo da Vinci mobilitási projektben résztvevő három tagintézmény tanulóit az utazás előtt Mészáros Attila tanácsnok fogadta a Városháza nagytanácstermében.
2013.08.28. 17:59 |
A Belvárosi I. István Középiskola 43 diákja vesz részt háromhetes szakmai gyakorlaton Németországban és az Egyesült Királyságban. A Leonardo da Vinci mobilitási projektben résztvevő három tagintézmény tanulóit az utazás előtt Mészáros Attila tanácsnok fogadta a Városháza nagytanácstermében.
A Belvárosi I. István Középiskola ez év elején pályázott a Leonardo da Vinci mobilitási projektre. A pályázat célja, hogy a szakmai képzésben résztvevő diákok háromhetes külföldi szakmai gyakorlat keretében megismerkedjenek más Európai Uniós ország szakképzési rendszerével, továbbá elsajátítsanak olyan szakmai kompetenciákat, amik teljesítményképesebb tudást eredményeznek, így nagyobb biztonsággal állják meg helyüket a munkaerőpiacon.
A középiskola kettő tagintézményéből összesen 32 tanuló indul szeptember 1-jén, vasárnap Németországba, illetve a harmadik tagintézményből 11 tanuló egy héttel később, azaz szeptember 8-án, vasárnap az Egyesült Királyságba, ahol háromhetes szakmai gyakorlaton vesznek részt. A diákok Lipcsében és Portsmouthban hazánkat, ezen belül Székesfehérvár város ifjúságát képviselik.
Mészáros Attila ifjúsági tanácsnok fogadta az induló csoportokat a Városházán. Mint mondta: „Komoly lehetőséget jelent ez a tanulmányút. A külföldön szerzett szakmai tapasztalatok előnyt jelenthetnek a későbbi munkavállalás során. Ez a három hét remek lehetőséget teremt a nyelvi készség fejlesztésére is.” Az ifjúsági tanácsnok jó utat kívánt a diákoknak.
Tóth Katalin, a Belvárosi I. István Középiskola igazgatója elmondta, immár második alkalommal pályáztak sikeresen a Leonardo-programban. A felkészítő pedagógusok tapasztalata, hogy a pályázat, a közös készülődés és a háromhetes külföldi tartózkodás mind jó hatással van az osztályközösségekre. Az igazgatónő hozzátette: „A projektbe azok kerülhettek be, akik jó tanulók, szorgalmasak, rendszeresen részt vállalnak az iskola diákéletében. A diákok kiválasztása után a nyári időszakban belföldi felkészítőt tartottunk országismeret, német-angol nyelv, lélektan, munkavédelem és szakmai ismeretek témakörökben.”
A diákok az elkövetkező egymást követő hét vasárnapján indulnak háromhetes szakmai útra. A korszerű magas- és útépítési feladatokat a Jáky József Tagintézmény 17 diákja tanulmányozhatja Németországban. 
A tagintézményből már a második csoport vesz részt a Leonardo-programban. A Bugát Pál Tagintézményből szintén második alkalommal 15 tanuló utazik Németországba. A leendő egészségügyi dolgozók a németországi egészségügyi és szociális intézményekben alapápolási feladatokat végeznek. Angliába utazik a Hunyadi Mátyás Tagintézmény 11 fős csoportja, akik az elektronikus ügykezelést, ügyviteli módszereket és folyamat struktúrákat sajátítják el.

Közélet

 1. Közös séta a mellrák ellen október 7-én Székesfehérváron

  Az idei esztendőben is közös sétával hívják fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelem támogatására és a szűrővizsgálatok fontosságára október 7-én. A szombat délelőtti esemény 11 órakor kezdődik az Országalmánál a séta végén pedig a Városház téren felállított sátrakban szakemberek adnak tanácsot a mellrákkal és a mell önvizsgálatával kapcsolatban.

  2017.09.26.
 2. A Várkörút legyen Várkörút – a Központi Címregiszterről tanácskoztak

  A Központi Címregiszterrel kapcsolatban nyújtottak iránymutatást a Belügyminisztérium munkatársai azon a konferencián, amelyre a Városháza Dísztermében került sor. A rendezvényen Székesfehérvár polgármestere azzal a kéréssel fordult az illetékesekhez, hogy legyenek figyelemmel a kialakult helyi szokásokra és gyakorlatra. Konkrét példaként említette a Várkörút elnevezést is, amelyet több mint száz éve egybeírva ismernek a fehérváriak és szeretnék továbbra is így használni.

  2017.09.26.
 3. Testnevelő tanárok és kilencedikesek tanulták az újraélesztést az I. Istvánban

  Az újraélesztés technikáját sajátíthatták el kedden délután a kilencedikesek és a város testnevelő tanárai az I. István Szakgimnáziumban, ahol a "TEVAgy a Hős!" program keretében Klupács Péter mentő-technikus tanította a diákokhoz saját nyelvükön szólva az újraélesztést és beszélt arról a bátorságról, ami ahhoz kell, hogy földön fekvő embertársainkon merjünk és tudjunk is segíteni. 

  2017.09.25.
 4. Jó tanuló, jó sportoló - október 20-ig lehet pályázni

  A Fejér Megyei Diáksport Egyesület idén is meghirdeti a Fejér megye jó tanuló, jó sportoló versenyt. A pályázatot kizárólag postai úton, október 20-ig történő beérkezéssel fogadja el az egyesület a 8000 Székesfehérvár, Petőfi utca 5. II. emelet címen. A pályázathoz szükséges valamennyi dokumentum az egyesület internetes oldaláról tölthető le.

  2017.09.25.

Eseménynaptár

2017. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Fehérvár Hangja

Webkamera


Fényfestés

360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek