Véget ért a Bella István emlékév - domborművet avattak a szülőház falán

 A Bella István emlékév záró rendezvényére és a szülőházon elhelyezett dombormű avatására került sor pénteken Sárkeresztúron. A 2015-ben kezdődött emlékévet a Kossuth díjas, Fehérvárhoz ezer szállal kötődő költő születésének 75 éves jubileumára rendezték meg versmondó versennyel, előadóesttel, megzenésített versekkel, koszorúzásokkal, misével, rendhagyó irodalom órával és emléküléssel.
2016.08.05. 17:14 |
A Bella István emlékév záró rendezvényére és a szülőházon elhelyezett dombormű avatására került sor pénteken Sárkeresztúron. A 2015-ben kezdődött emlékévet a Kossuth díjas, Fehérvárhoz ezer szállal kötődő költő születésének 75 éves jubileumára rendezték meg versmondó versennyel, előadóesttel, megzenésített versekkel, koszorúzásokkal, misével, rendhagyó irodalom órával és emléküléssel.
KÉPGALÉRIA a Bella István emlékházról
Az elmúlt egy évben számos alkalommal emlékeztek Bella Istvánra, a XX. század második felének egyik legjelentősebb magyar költőjére, aki ezer szállal kötődött Székesfehérvárhoz. Középiskolás éveit a József Attila Gimnáziumban töltötte, 1989-től a székesfehérvári Városi Televízió főszerkesztője volt, majd tagja volt az Árgus című folyóirat szerkesztőségének is. Bella István gyermekkorának színtere, élményeinek első forrásvidéke a Fejér megyei Sárkeresztúr, ahol édesapja tanító volt. A sárkeresztúri házban emlékszobát rendeztek be, pénteken pedig emléktáblát avattak a költő tiszteletére Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Vörösmarty Társaság, a Magyar Írószövetség Közép-dunántúli Csoportja, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Fejér Megyei Tagozata és Sárkeresztúr Község Önkormányzat összefogásával.
Az eseményen Székesfehérvár nevében Deák Lajosné önkormányzati képviselő vett részt, aki elmondta, a város megbecsüli Kossuth díjas költőit, íróit. A Bella István emlékév zárásaként helyezték el a domborművet a szülőház falán, a megvalósítást Székesfehérvár Önkormányzata is támogatta. Csutiné Turi Ibolya, Sárkeresztúr polgármestere az ünnepségen a helybeliek háláját közvetítette és köszönetet mondott minden támogatásért. "A domborművel az erőfeszítéseknek most kézzelfogható bizonyítéka van, fontos a tárgyiasult forma, hiszen a gyermekkor helyszínét megpróbáltuk méltóvá tenni Bella István emlékéhez és széppé varázsolni az emlékházat." - mondta el Sárkeresztúr polgármestere.
Az avatáson Bakonyi István irodalomtörténész felidézte, hogy Bella István szülőházából indult az emlékév programjainak sorozata tavaly augusztusban, szeptemberben a Hetek költőcsoport tagjai közül Ágh Istvánt, Buda Ferencet és Serfőző Simont látták vendégül, filmvetítést tartottak a Bella István Művelődési Házban, áprilisban pedig Székesfehérváron rendeztek emlékülést ahol kiváló irodalmárok előadásai hangzottak el. "Most elérkeztünk a halálának 10. évfordulójához és megállapíthatjuk, hogy az az életmű, amit létrehozott, így kerek és egész. Meggyőződésem, hogy a XX. század második felének egyik legjelentősebb költői életműve jött létre az ő tollából." - fogalmazott Bakonyi István. Beszédét követően Bobory Zoltán szavalta el Bella István "Szép és igaz a falunk neve.." kezdetű versét.
"Az emlékezés, ha valódi, olyan mint az imádság. Megszólítjuk azt, akire emlékezünk, kapcsolatot keresünk vele, olyan mélységekbe ereszkedünk, ahol a találkozás lehetősége megvalósul. Mert aki elment, mégsem ment el. Aki elmegy, lényének sűrítményét, szellemének esszenciáját itt hagyja nekünk. És végül is mi más az ember lényege, mint ez a szellemi sűrítmény? Ha így gondoljuk el, arra juthatunk, hogy nincs is halál. Ami az embert emberré teszi, azt a halál nem képes elragadni." - mondta az ünnepségen Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke.
Szentmártoni János Bella István domborműve előtt állva a költő Sárkeresztúri ének című versének részletét idézte fel: "Szanaszét széledt ujjaimmal elveszett koponyám most elveszejtett arcom elé emelem, – Hadd nézzék egymást! Egyiket a másik.." A dombormű, Kontur András szobrászművész alkotása mintha erre a versrészletre rímelne.

Kultúra

 1. Arany János emlékév - megtelt a Királykút Emlékház a Toldi estéjének előadásán

  A Frissítő Forrás/Megújulás Éve 2017, a Vörösmarty Társaság és A Szabadművelődés Háza közös rendezésében Arany János: Toldi estéje című klasszikus elbeszélő költeményét adta elő Sudár Annamária és Heinczinger Miklós, a Misztrál együttes tagja, hétfőn este a Királykút Emlékházban. A rendezvény egyben tisztelgés volt a szerző, Arany János születésének 200. évfordulója előtt. Bevezetőt mondott Bakonyi István, irodalomtörténész.

  2017.09.25.
 2. Időutazás a Topotékával – feltöltötték a "Székesfehérvár anno..." fotóit is

  Hétfőtől a "Székesfehérvár anno..." című kiadvány valamennyi fotója elérhető a Városi Levéltár és Kutatóintézet szekesfehervar.topoteka.hu oldalán. A kereső segítségével lehetőség van a képek közötti célirányos keresésre. A Topotéka virtuális gyűjteményben fényképek, dokumentumok, hangfelvételek és más archív anyagok találhatóak szakszerűen rendezett és könnyen kezelhető rendszerben.

  2017.09.25.
 3. A Vörösmarty Színház művészeit köszöntöttek a Városházán

  A Vörösmarty Színház három színművészét köszöntötték hétfőn délelőtt a Városházán: Váradi Eszter Sára idén már a 20. évadot kezdte meg Székesfehérváron, Krisztik Csaba vehette át nemrégiben a Kaszás Attila-díjat, Nagy Péter pedig a Vidéki Színházak Fesztiválján nyert díjat az Apák és fiúk című darabban nyújtott alakításáért.

  2017.09.25.
 4. Döntőjéhez érkezett a III. Béla király és kora nyugdíjasok vetélkedősorozata

  Az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület januárban – csatlakozva az Árpád-ház programhoz – III. Béla király és kora címmel szellemi vetélkedőt hirdetett valamennyi klubja részére. A versengésre 17 csapat nevezett és a májusi elődöntő során alakult ki a legjobb 6 csapat mezőnye. A nyilvános döntő szeptember 27-én, 9 órakor lesz a Hiemer-ház báltermében.

  2017.09.25.

Eseménynaptár

2017. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Fehérvár Hangja

Székesfehérvár Topotéka