Véget ért a Bella István emlékév - domborművet avattak a szülőház falán

 A Bella István emlékév záró rendezvényére és a szülőházon elhelyezett dombormű avatására került sor pénteken Sárkeresztúron. A 2015-ben kezdődött emlékévet a Kossuth díjas, Fehérvárhoz ezer szállal kötődő költő születésének 75 éves jubileumára rendezték meg versmondó versennyel, előadóesttel, megzenésített versekkel, koszorúzásokkal, misével, rendhagyó irodalom órával és emléküléssel.
2016.08.05. 17:14 |
A Bella István emlékév záró rendezvényére és a szülőházon elhelyezett dombormű avatására került sor pénteken Sárkeresztúron. A 2015-ben kezdődött emlékévet a Kossuth díjas, Fehérvárhoz ezer szállal kötődő költő születésének 75 éves jubileumára rendezték meg versmondó versennyel, előadóesttel, megzenésített versekkel, koszorúzásokkal, misével, rendhagyó irodalom órával és emléküléssel.
KÉPGALÉRIA a Bella István emlékházról
Az elmúlt egy évben számos alkalommal emlékeztek Bella Istvánra, a XX. század második felének egyik legjelentősebb magyar költőjére, aki ezer szállal kötődött Székesfehérvárhoz. Középiskolás éveit a József Attila Gimnáziumban töltötte, 1989-től a székesfehérvári Városi Televízió főszerkesztője volt, majd tagja volt az Árgus című folyóirat szerkesztőségének is. Bella István gyermekkorának színtere, élményeinek első forrásvidéke a Fejér megyei Sárkeresztúr, ahol édesapja tanító volt. A sárkeresztúri házban emlékszobát rendeztek be, pénteken pedig emléktáblát avattak a költő tiszteletére Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Vörösmarty Társaság, a Magyar Írószövetség Közép-dunántúli Csoportja, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Fejér Megyei Tagozata és Sárkeresztúr Község Önkormányzat összefogásával.
Az eseményen Székesfehérvár nevében Deák Lajosné önkormányzati képviselő vett részt, aki elmondta, a város megbecsüli Kossuth díjas költőit, íróit. A Bella István emlékév zárásaként helyezték el a domborművet a szülőház falán, a megvalósítást Székesfehérvár Önkormányzata is támogatta. Csutiné Turi Ibolya, Sárkeresztúr polgármestere az ünnepségen a helybeliek háláját közvetítette és köszönetet mondott minden támogatásért. "A domborművel az erőfeszítéseknek most kézzelfogható bizonyítéka van, fontos a tárgyiasult forma, hiszen a gyermekkor helyszínét megpróbáltuk méltóvá tenni Bella István emlékéhez és széppé varázsolni az emlékházat." - mondta el Sárkeresztúr polgármestere.
Az avatáson Bakonyi István irodalomtörténész felidézte, hogy Bella István szülőházából indult az emlékév programjainak sorozata tavaly augusztusban, szeptemberben a Hetek költőcsoport tagjai közül Ágh Istvánt, Buda Ferencet és Serfőző Simont látták vendégül, filmvetítést tartottak a Bella István Művelődési Házban, áprilisban pedig Székesfehérváron rendeztek emlékülést ahol kiváló irodalmárok előadásai hangzottak el. "Most elérkeztünk a halálának 10. évfordulójához és megállapíthatjuk, hogy az az életmű, amit létrehozott, így kerek és egész. Meggyőződésem, hogy a XX. század második felének egyik legjelentősebb költői életműve jött létre az ő tollából." - fogalmazott Bakonyi István. Beszédét követően Bobory Zoltán szavalta el Bella István "Szép és igaz a falunk neve.." kezdetű versét.
"Az emlékezés, ha valódi, olyan mint az imádság. Megszólítjuk azt, akire emlékezünk, kapcsolatot keresünk vele, olyan mélységekbe ereszkedünk, ahol a találkozás lehetősége megvalósul. Mert aki elment, mégsem ment el. Aki elmegy, lényének sűrítményét, szellemének esszenciáját itt hagyja nekünk. És végül is mi más az ember lényege, mint ez a szellemi sűrítmény? Ha így gondoljuk el, arra juthatunk, hogy nincs is halál. Ami az embert emberré teszi, azt a halál nem képes elragadni." - mondta az ünnepségen Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke.
Szentmártoni János Bella István domborműve előtt állva a költő Sárkeresztúri ének című versének részletét idézte fel: "Szanaszét széledt ujjaimmal elveszett koponyám most elveszejtett arcom elé emelem, – Hadd nézzék egymást! Egyiket a másik.." A dombormű, Kontur András szobrászművész alkotása mintha erre a versrészletre rímelne.

Kultúra

 1. Folklórprogrammal zárult a X. Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozó

  Vasárnap az énekkarok folklórhangversenyét hallhatta a közönség a Best Western Lakeside Hotel MKOSZ Edzőcsarnokában, ahol általános iskolások számára rendezett néptánc találkozó is szerepelt a programban. A néptánccsoportok közül a Kodályból a Bátorkák és a Botladozók, a Vörösmarty Mihály Általános Iskolából a Csombor csoport, az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskolából a Gabonca, míg a Csitáry Emil Művészeti Műhelyből a Szamóca csoport lépett fel.

  2017.04.23.
 2. Emlékülésen idézték meg a 200 éve született Arany János alakját

  Arany János emlékülést rendeztek pénteken a Városháza dísztermében, ahol megidézték a 200 éve született költő, a magyar irodalom egyik legismertebb és legjelentősebb alkotójának alakját. Az ülésen Fűzfa Balázs, Nyilasy Balázs, Lapis Gergely és Sebők Melinda irodalomtörténészek tartottak előadást. A rendezvényen Polgármesteri Elismerő Érmet vehetett át Dr. Dienes Ottó költő, irodalomkritikus, aki több évtizeden keresztül tanított Székesfehérváron.

  2017.04.21.
 3. Május 22-ig látható a Kodály-kiállítás a Szent István Művelődési Házban

  A Szent István Művelődési Ház Szent Cecília termében látható a Kodály Zoltán emlékkiállítás. A tárlaton fényképek, levelek és kották láthatók, amelyek Kodály székesfehérvári látogatásainak emlékei. A kiállítást május 22-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

  2017.04.21.
 4. Szerenáddal és folklórprogrammal folytatódik a kórusfesztivál

  Belvárosi szerenádokkal, több helyszínen rendezett kórushangversenyekkel folytatódik, majd folklórprogrammal és a „Szállj elő zöld ág” néptánctalálkozóval zárul a Fehérvári Ének X. Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozó Székesfehérváron. A csütörtökön kezdődött és egészen vasárnapig tartó rendezvényen kilenc énekkar kétszázötven tagja dalolja be a királyi várost.

  2017.04.21.

Tavaszköszöntő

Eseménynaptár

2017. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kiállítás