Megemlékezések a Nemzeti Gyásznapon Székesfehérváron

A Nemzeti Gyásznapon két helyszínen is koszorúzással tisztelegtek az aradi vértanúk emléke előtt Székesfehérváron. A Halesz Parkban a Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola, a Corpus Hungaricum szobornál pedig a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjainak közreműködésével volt Október 6-i megemlékezés. Székesfehérvár városa nevében Brájer Éva és Róth Péter alpolgármesterek helyeztek el koszorút az emlékművek talapzatánál. A cikkben VIDEÓ található!
2011.10.06. 11:23 |
 A Nemzeti Gyásznapon két helyszínen is koszorúzással tisztelegtek az aradi vértanúk emléke előtt Székesfehérváron. A Halesz Parkban a Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola, a Corpus Hungaricum szobornál pedig a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjainak közreműködésével volt Október 6-i megemlékezés. Székesfehérvár városa nevében Brájer Éva és Róth Péter alpolgármesterek helyeztek el koszorút az emlékművek talapzatánál.
KÉPGALÉRIA a megemlékezésről 1. (Corpus Hungaricum)
KÉPGALÉRIA a megemlékezésről 2. (Halesz liget)

 A hagyományokat folytatva Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata, valamint a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága közös koszorúzást szervezett a Nemzeti Gyásznapon. A megemlékezések 9 órakor a Corpus Hungarikum szobornál kezdődtek, a Fricsay-díjas Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar közreműködésével. A II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai elevenítették fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, valamint az azt követő megtorlás időszakát. A megemlékező műsor után Vargha Tamás megyei elnök, Brájer Éva alpolgármester, valamint az Varga Csaba dandártábornok, az Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke helyezett el koszorút a szobornál. Õket a történelmi egyházak és több társadalmi szervezet képviselői követték.
 Az Evangélikus templom melletti téren tartott ünnepségen japán vendégek is részt vettek. A Corpus Hungaricum szobornál az Academia Humana Alapítvány nevében koszorút helyezett el a szobrász özvegye, Wagner Chiyo és Ito Yasuko, japán magyarországi nagykövetének felesége. A Japánban működő Wagner Nándor Emlékalapítvány nevében ketten koszorúztak.
 A Nemzeti Gyásznap fehérvári rendezvényei 10 órakor a Halesz ligetben folytatódtak. Az elmúlt évekhez hasonlóan a Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola diákjai készültek megemlékező műsorral. Ezt követően Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzatának nevében Róth Péter alpolgármester, Pleizer Lajos alelnök, valamint Horváth András országgyűlési képviselő helyezett el koszorút a forradalom és szabadságharc székesfehérvári mártírjainak emlékművénél.
 A Pákozdi Katonai Emlékparkban is programokkal készültek október 6-ára. A Nemzeti Gyásznap alkalmából szervezett megemlékezést 11 órakor tartották, ahol Brájer Éva alpolgármester képviselte Székesfehérvárt. A mártírhalált halt vértanúk tiszteletére szervezett programon a sukorói Általános Iskola és a székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola diákjai adtak műsort.
 
 Székesfehérvár polgármestere az Aradi Vértanúk Emléknapján Nagyváradon vesz részt az ottani ünnepi rendezvényeken, elsőként egy ökumenikus istentiszteleten a Nagyvárad-Olaszi református templomban. Ezt követően, 17 órakor Nagysándor József aradi vértanú tábornok emléktáblájánál mond emlékező beszédet dr. Cser-Palkovics András a Nemzeti Gyásznapon.