Olimpia és Nevelés - vándorkiállítás a Vasvári Pál Általános Iskolában

 A Vasvári Pál Általános Iskolába érkezett a Magyar Sportmúzeum „Olimpia és nevelés” című vándorkiállítása. Az elmúlt három évben, csaknem ötven helyszínen bemutatott tárlat 21 tablója az olimpiai eszme kialakulását, fejlődését, intézményrendszerét mutatja be a kezdetektől napjainkig. A kiállítás nyitva áll minden fehérvári iskolás előtt az elkövetkezendő két hétben!
2013.05.07. 13:58 |
A székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskolába érkezett a Magyar Sportmúzeum „Olimpia és nevelés” című vándorkiállítása. Az elmúlt három évben, csaknem ötven helyszínen bemutatott tárlat 21 tablója az olimpiai eszme kialakulását, fejlődését, intézményrendszerét mutatja be a kezdetektől napjainkig. Az iskolában Kiss Norbert helyettes államtitkár, Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, valamint és Laczkó Gábor igazgató nyitotta meg a kiállítást.
KÉPGALÉRIA a kiállítás megnyitójáról

A megnyitón - melyen részt vett Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok öttusázó és Viza Attila önkormányzati képviselő is - Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Ifjúsági és Sportkapcsolatokért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára üdvözölte a gyerekeket, majd tréfás köszöntőjében megosztotta személyes emlékeit és élményeit, miközben hangsúlyozta az olimpia jelmondatának, a „Gyorsabban, magasabbra, erősebben” felkiáltásnak a lényegét. "Székesfehérvár az a város, amely komolyan veszi a sportot! Most rajtatok a sor, hogy Ti is komolyan vegyétek!” - hangsúlyozta.
 A három évvel ezelőtt létrehozott „Olimpia és nevelés” című vándorkiállítást eddig csaknem ötven helyszínen – főként közép- és általános iskolákban, sporteseményeken, táborokban – tekinthették meg az érdeklődők, Magyarországon kívül Székelyföldön és a Felvidéken is járt már a tárlat. Székesfehérváron a sporttagozatos Tóvárosi Általános Iskola után második alkalommal a Vasvári Iskolába hozták el azt a 21 tablót, amelyek az olimpiai eszme kialakulását és átalakulását, az emberi társadalomra és művészetekre gyakorolt hatását, valamint az Olimpiai Játékokhoz kapcsolódó intézményes hátteret mutatja be az ókortól kezdve, az újkori olimpiai játékok megteremtésén keresztül, egészen a modern időkig.
 
A látogató olyan fontos témákba nyerhet mély betekintést, mint például a nemek és rasszok esélyegyenlőségének kérdése, a csapatszellem, becsületesség, sportszerűség és szolidaritás eszméi, a tudomány hatása a sportra (dopping), az Olimpia jelképei és szimbólumai, az olimpiai protokoll, az olimpiai mozgalom szerepe a környezetvédelemben, valamint a különböző speciális olimpiák. A kiállítás mindenkinek ajánlható, aki szeretné megismerni az Újkori Olimpia Játékok sporttörténetét és a magyar olimpiai sikereket is.
 Székesfehérvár Önkormányzata nevében Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok reményét fejezte ki, hogy a kiállítás által inspirációt kapnak a gyerekek a sportoláshoz. "Szeretném, ha minden iskola jól állna a sporthoz, büszke lenne arra, amit a gyerekek elérnek, és fontosnak tartaná, hogy a sport által testileg és lelkileg is egészséges ifjúságot neveljen." - mondta.

Sport

 1. Indul a kosárszezon, Észtországban az Alba Fehérvár

  A magyar bajnok és kupagyőztes Alba Fehévár szezonnyitó sajtótájékoztatóján elhangzott, a kosarasok nagyon magasra tették a lécet előző idénybeli sikereikkel, de a feltételek adottak hozzá, hogy idén is hasonló célokkal vágjanak neki a hazai sorozatoknak. A Bajnokok Ligájában vasárnap a Kalev Tallin otthonában, jövő kedden pedig a fehérvári visszavágón játszik az Alba.

  2017.09.22.
 2. Szombattól szombatig tartanak az Európai Sporthét székesfehérvári programjai

  Szeptember 23-30-ig, vagyis egy héten keresztül várják a mozogni vágyókat az Európai Sporthét programjai. A rangos eseményhez Székesfehérvár 81 ingyenes programmal csatlakozott, így a legkülönfélébb mozgásformák közül bárki megtalálhatja a kedvére valót. A rendezvénysorozatról sajtótájékoztatón számoltak be, pénteken, a Kossuth Lajos Általános Iskolában.

  2017.09.22.
 3. Kecskeméten szerezte meg első idei győzelmét az Alba Fehérvár KC

  Egy kalkulált és egy váratlan vereség után azzal a céllal utazott az újonc Kecskemét otthonába az Alba Fehérvár KC, hogy harmadik bajnokiján begyűjtse első győzelmét. Deli Rita tanítványai bár vezettek nagyobb különbséggel is, végül négy góllal nyertek Kecskeméten.

  2017.09.20.
 4. Négy Vidi-gól Mohácson - magabiztos továbbjutás a Magyar Kupában

  Könnyed játékkal győzte le a Videoton megyei első osztályú ellenfelét Mohácson. A fehérváriak gyakorlatilag húsz perc alatt eldöntötték a továbbjutás kérdését. Szabó Bence duplázott, megszerezve első góljait a Videotonban. A Vidi a legjobb 64 között folytathatja. Mohácsi TE - Videoton 0-4 (0-3)

  2017.09.20.

Mobilitási Hét

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak