Energetikai fejlesztések a Geoinformatikai Kar főépületénél és kollégiumában

 A Zöld Egyetemmé válást tűzte ki célul a Nyugat-magyarországi Egyetem, ennek egyik lépcsőfoka a Székesfehérváron elindított energetikai fejlesztés. Az egyetem Geoinformatikai Kara sikerrel pályázott a Környezet és Energia Operatív Program keretén belül olyan fejlesztésekre, amelyek a jövőben megoldást jelenthetnek az energiatakarékosság terén is. A megvalósítás kiterjed a Geoinformatikai Kar Pirosalma utcai főépületére, valamint a Hosszúsétatéri kollégium „A” és „B” épületeire.
2012.10.03. 17:23 |
A Zöld Egyetemmé válást tűzte ki célul a Nyugat-magyarországi Egyetem, ennek egyik lépcsőfoka a Székesfehérváron elindított energetikai fejlesztés. Az egyetem Geoinformatikai Kara sikerrel pályázott a Környezet és Energia Operatív Program keretén belül olyan fejlesztésekre, amelyek a jövőben megoldást jelenthetnek az energiatakarékosság terén is. A megvalósítás kiterjed a Geoinformatikai Kar Pirosalma utcai főépületére, valamint a Hosszúsétatéri kollégium „A” és „B” épületeire.
Mindkét helyszínen sor kerül az elavult kazánok és nyílászárók cseréjére a pincefalak és tetőterek szigetelésére illetve külső falszigetelésre. Mindezek nem pusztán a közüzemi terhek csökkentésére irányulnak. Az üvegházhatású gázok csökkenése miatt kisebb lehet a környezetterhelés és nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a diákok és az oktatók kellemesebb körülmények között dolgozhatnak. A projekt teljes értéke eléri a 227 millió 780 ezer Ft-ot.
Székesfehérvár polgármestere is gratulált az egyetemnek a pályázati lehetőség elnyeréséhez. dr. Cser-Palkovics András köszönetet mondott, hogy Székesfehérváron valósul meg a környeztvédelmi és komfort szempontokat egyesítő beruházás. Üdvözölte azt is, hogy öt éves fenntartási kötelezettsége van az intézménynek a beruházást követően.
„Egyértelműen az a szándék olvasható ki a fejlesztésekből, hogy a GEO-nak van jövőképe Székesfehérváron. Annak is örülök, hogy a fejlesztés érinti a diákokat is, javítja a körülményeiket. A diákélet vonatkozásában van mit tennünk, abban bízom, hogy közös erővel, a diákokkal javulást érhetünk el ezen a téren is.” - tette hozzá a polgármester.
 

Városfejlesztés

 1. Három fehérvári iskolát is érint a hatszázmilliós intézményfelújítás

  Három fehérvári iskolában kezdődik felújítás jövő tavasszal. A Székesfehérvári Tankerületi Központ mintegy 600 millió forintot fordíthat a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnáziumra, ahol az épület és az udvar felújítása mellett kórus- és tánctermet is kialakítanak, a Munkácsyban Mihály Általános Iskolában a tornatermet és az udvart újítják fel, a Vasvári Pál Általános Iskolában pedig a tornaterem újul meg.

  2017.09.22.
 2. Folytatódik a Salétrom utcai sétány építése – az iskola előtti tér is megújul

  Még a héten elkezdődnek a munkálatok a Salétrom utcában, ahol 60 millió forintos beruházással újul meg a régi burkolat és a közvilágítás, mintegy 6500 négyzetméternyi felületen. A felújítást követően a teljes Salétrom utca egy egységes sétány képét nyújtja majd új pihenőpadokkal. 

  2017.09.19.
 3. Teljessé vált a haemodinamikai részleg fejlesztése a Szent György Kórházban

  Szívkatéterezésre és pacemaker beültetésre az úgynevezett haemodinamikai laborokban van lehetőség, amelyek már az ország több pontján működnek, így Székesfehérváron a Szent György Kórházban is, ahol évente 3000 vizsgálatot, beavatkozást hajtanak végre. A legújabb fejlesztésnek köszönhetően a Hotel épület IV. szintjén található haemodinamikai osztály fektető részleggel bővült, modern műszaki berendezésekkel és infrastruktúrával, így teljessé vált a tavaly megkezdett beruházás.

  2017.09.18.
 4. Kezdődik az Országzászló tér felújítása - igazi közösségi tér lesz

  Hosszú hónapok előkészítő munkája után kezdődik az Országzászló tér felújítása, mely a Fehérvár egyik kiemelt közterülete. A téren ülőkövek, padok, megnövekedett növényállomány lesz. A gránitburkolat egységes lesz a Fő utca burkolatával, de építenek díszfolyókát is a helyén maradó Virágóra és a megépülő Országzászló emlékmű környezetében.

  2017.09.18.
 1. Csatornák a város szélén - a jó közmű észrevétlen

  A Fehérváron összegyűlt csapadékvizet két vízfolyás, a Jancsár csatorna és a Varga csatorna vezeti ki a városból és mindkettő a Gaja patakba torkollik. Tavaly óta több olyan beruházás is történt, mely biztonságosabbá és könnyebben fenntarthatóbbá tette a fehérvári vízelvezetést. Az egyik legfontosabb dolog azonban, hogy a klímaváltozás okozta nagy intenzitású esők miatti visszaduzzadások jóval kisebb eséllyel fordulhatnak elő.

  2017.09.13.
 2. Szakaszosan építik a víziközműveket a Ligetsoron - decembertől lesz járható

  A Mészöly Géza utcától már a csapadékcsatornát építik, a szállodától pedig a szennyvíz- és az ivóvízvezeték cseréjét végzik a Ligetsoron. Az út a tervek szerint decemberre lesz járható. 

  2017.09.12.
 3. Teljes felújítás és kazáncsere kezdődik a szedreskerti fűtőműben

  Kezdődik a felújítás a Szedreskerti lakónegyen fűtőművében, ahol jelenleg három 4.7MW-os régi kazán található. Ezek helyett három új 5 MW-os szerkezetet építenek be, zajszigetelik az épületet és a homlokzat is megújul. A felújítás első ütemének munkái a napokban kezdődneTeljesen k és január végéig tartanak majd.

  2017.09.12.
 4. Elkezdődött a felújítás a Sárkeresztúri, a Balatoni és a Kőrösi úton

  A hónap eleji munkaterület-átadást követően most már a forgalomkorlátozással járó helyszíni munkálatok kezdődnek három területen is. Félpályás útlezárásra kell számítani két héten át a Sárkeresztúri út, a Balatoni út, valamint a Kőrösi és utak egy szakaszán. 

  2017.09.11.

Eseménynaptár

2017. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Fehérvár Hangja

Webkamera


Fényfestés

360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek