22 fehérvári diák a Versünnep második elődöntőjén


 A IV. Fehérvári Versünnep második elődöntőjén 22 versmondó mérettette meg magát a rangos szakmai zsűri előtt. A döntőbe jutott diákokkal idén első alkalommal mentori program keretében foglalkoznak majd a Vörösmarty Színház művészei. A „Mentorok”: Csizmadia Gergely, Váradi Eszter Sára, Juhász Illés, Keller János, Kozáry Ferenc, Kricsár Kamill, Láposi Réka, Matuz János, Tűzkő Sándor, Kelemen István és Závodszky Noémi.
A döntősök névsora a cikkben található!
2013.02.24. 15:25 |
 A IV. Fehérvári Versünnep második elődöntőjén 22 versmondó mérettette meg magát a rangos szakmai zsűri előtt. A döntőbe jutott diákokkal idén első alkalommal mentori program keretében foglalkoznak majd a Vörösmarty Színház művészei.
 
 A Fehérvár Médiacentrum a Székesfehérvári Egyházmegye és a Vörösmarty Színház együttműködésével a Fehérvári Versünnepet idén már negyedik alkalommal hirdette meg. A február  első elődöntőn összesen 19 fehérvári diák verselt: közülük és a február 23-i elődöntőn szerepelt 22 fiatal közül választja ki a zsűri a 13 döntőst
 
A IV. Fehérvári Versünnep döntősei
Bukosza Zita 
 
 A 15 éves diáklány a Lánczos Kornél Gimnázium tanulója. Próbatételnek tartja a Versünnepet. Nem most állt először színpadon, hiszen több hasonló megmérettetésen vett már részt. Az elődöntőn Reményik Sándor: Eredj, ha tudsz című versét szavalta el.
Borbás Brigitta 
 
 A Vasvári Pál Gimnázium 10 osztályos diákja Áprily Lajos: A csavargó a halálra gondol című versével érkezett az elődöntőre. Teljesítményét döntős hellyel díjazta a zsűri. Brigitta óvodás kora óta rendszeresen jár szavaló- és mesemondó versenyekre, emellett nyolc éve fuvolázik.
Gombó Viola Lotti 
 
 A Teleki Blanka Gimnázium 10. osztályos tanulója színház- és irodalomkedvelő lány, a filmek nagy rajongója. Szeret énekelni és táncolni, no és persze szavalni is hatásosan tud, mi sem bizonyítja mindezt jobban, mint döntős helye. Reményik Sándor: Istenarc című versével lenyűgözte a zsűrit.
 
Gombos Brigitta 

 Kedvenc költői közé tartozik Wass Albert, Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső. Szereti a történelmet, azon belül is a magyar történelmet. Szabadidejében részt vesz a színjátszó szakkör munkájában. A Kodolányi János Középiskola diákja ezúttal Bella István: Öldöklő angyal című versét adta elő, nem is akárhogyan.

Klemencsics Antal 

 A Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola diákja már egészen fiatal kora óta az irodalom bűvöletében él. Ady Endre: A Rákóczi vén harangja című versét igen meggyőzően szavalta el, ami a döntőbe juttatta.

Kovács Laura 

 Kosztolányi Dezső: Halotti beszéd című versét adta elő Laura. A fiatal lány a Belvárosi I. István Középiskola Jáky József tagintézményének tizedikes tanulója. Gyermekkora óta érdekli a költészet.
 

Köő József

 A Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskola diákjának céljai között szerepel a pszichológiai szakirány, valamint a színészet is. Már tavaly is részt vett a Versünnepen, és idén is a döntőbe szavalta magát József Attila: A Dunánál című versével.
 

Losonczi Csaba 
 
 Három éve költözött családjával Tiszavasváriból Székesfehérvár közelébe. Jelenleg a Belvárosi I. István Középiskola 11. évfolyamos tanulója. Az elődöntőn pedig arról is meggyőzte a zsűrit, hogy tehetséges versmondó. Vörösmarty Mihály: Országháza című verse döntős helyet hozott Csabának.

Mihalek Anna 

 Wass Albert: Üzenet haza című versét szavalta el a fiatal biatorbágyi lány. Anna jelenleg a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium diákja. Elég korán kiderült, hogy a humán tantárgyak közelebb állnak hozzá, ezek közül is kiemelkedik az irodalom.

Szabó Diána 

 A Teleki Blanka Gimnázium Arany János Tehetséggondozó Programjának tanulója kislány kora óta színésznőnek készül. Szeret szavalni, és kedveli a versek világát. Az elődöntőn Vörösmarty Mihály: A szemek című versét adta elő, ami a döntőbe juttatta a tizedikes gimnazista lányt.

Szilágyi Zsolt
 
 
 Az ifjú versmondó Piliscsabáról, a Páduai Szent Antal Iskola 9. osztályából érkezett a IV. Fehérvári Versünnep színpadára, hogy előadásával rabul ejtse a zsűrit. Petőfi Sándor: Az apostol X. ének költeményét adta elő.
 

Veiger Bettina Anna 

 Horváth István: Tornyot raktam című versével készült Bettina az elődöntőre. A Vasvári Pál Gimnázium 17 éves diákja rajong a versekért, a színházért. Tavaly is szerepelt a véghajrában, és a IV. Fehérvári Versünnep elődöntőjén nyújtott teljesítmény alapján is a döntőbe juttatta a zsűri.

Váradi Imre 

 Szabó Lőrinc: Titi tó című versével készült a tavalyi döntőből is jól ismert Imre a IV. Fehérvári Versünnep elődöntőjére. A Belvárosi I. István Középiskola végzős diákja idén is meghatározó élményekkel gazdagította a hallgatóságot, ez pedig egészen a döntőig repítette a fiatal tehetséget.
 
 

 A „Mentorok”: Csizmadia Gergely, Váradi Eszter Sára, Juhász Illés, Keller János, Kozáry Ferenc, Kricsár Kamill, Láposi Réka, Matuz János, Tűzkő Sándor, Kelemen István és Závodszky Noémi.
 
A IV. Fehérvári Versünnep zsűrijének elnöke Kubik Anna Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész. A zsűri tagjai: Szalay Marianna színművész, a Vörösmarty Színház tagja, Varga Sándor újságíró, Bobory Zoltán költő, író, előadóművész, valamint a Székesfehérvári Egyházmegye képviseletében Tornyai Gábor plébános.
 

Kultúra

 1. Szitakötő tehetséggondozó képzés indult a Munkácsyban a nyitott, kíváncsi gyerekekért

  Három napos, 30 órás akkreditált tehetséggondozó képzés kezdődött pedagógusok számára hétfőn, a Liget Műhely Alapítvány szervezésében a Munkácsy Mihály Általános Iskolában. A „Szitakötő” egy integrált ökológiai oktatási program, amely 2008 óta több száz hazai és határon túli iskolában sikerrel működött. A programot az eddigi tapasztalatok alapján úgy alakították ki, hogy az általános iskolában és a gyerekekkel bármilyen szakmai, fejlesztő területen dolgozó szakemberek személyes élményeket és inspirációt is szerezhessenek.

  2017.08.21.
 2. „Táncra, magyar!” - a magyar folklór táncaival ért véget a Királyi Napok

  A Kispej lovam, a Bekecs és az Alba Regia Táncegyüttes lépett fel a Székesfehérvári Királyi Napok záró rendezvényén, a Szent István ünnephez kapcsolódó gálaműsoron, melyet a Zichy színpadon tartottak. A magyar virtust zenében és táncban felvonultató előadást követően tűzijáték volt a Palotavárosi tavaknál. 

  2017.08.20.
 3. Székesfehérvár megpályázza a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa címet

  Székesfehérvári kultúra: „Ki akarunk lépni az araszolásból!” Dr. Cser-Palkovics András polgármester augusztus 20-i ünnepi beszédében jelentette be, hogy Szent István városa pályázni kíván a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséért.

  2017.08.20.
 4. Boszorkányok és komédiások várják a családokat a középkori Belvárosban

  A középkori városi élet jelentetei, bábosok, középkori iskola és játszóház, gyermekelőadások, valamint a jósok és boszorkányok sikátora várja a szórakozni vágyó családokat egész hétvégén a középkorivá varázsolt Belvárosban. Találkozhatunk régizene-együttesekkel, utcaszínházi komédiásokkal, középkori mesterségek sátraival is a Koronázási Ünnepi Játékok hétvégéjén.

  2017.08.19.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka

Kiállítás