A 2013-as emlékévre készülve szerveztek programot a Vízivárosi Óvodában

A 2013-as ünnepi Emlékévhez kapcsolódóan szerveztek nagyszabású történelmi programot ma délelőtt a Vízivárosi Óvodában. Az eseményre meghívást kapott a Rákóczi Úti, az Árpád Úti és a Tulipános Óvoda, így a gyerekek és óvónőik együtt tekinthették meg a Szabad Színház előadását, amely Székesfehérvár történelmét dolgozta fel. A rendezvényen részt vett dr. Horváth Miklósné területi önkormányzati képviselő is.
2012.06.01. 18:55 |
A 2013-as ünnepi Emlékévhez kapcsolódóan szerveztek nagyszabású történelmi programot ma délelőtt a Vízivárosi Óvodában. Az eseményre meghívást kapott a Rákóczi Úti, az Árpád Úti és a Tulipános Óvoda, így a gyerekek és óvónőik együtt tekinthették meg a Szabad Színház előadását, amely Székesfehérvár történelmét dolgozta fel. A rendezvényen részt vett dr. Horváth Miklósné területi önkormányzati képviselő is.
 A 2013-as Emlékbizottság célul tűzte ki, hogy az ünnepi Emlékév programjaiba minél több városi intézményt vonjanak be, így csatlakozott a kezdeményezéshez a Vízivárosi Óvoda. Az intézmény vezetője, Neubauer Jánosné elmondta: „Régóta szívügyünk a hagyományőrzés, valamint az, hogy a kicsik nyiladozó értelmét ráirányítsuk Székesfehérvár történelmi múltjára, nagyjaira, nevezetességeire, ezzel is erősítjük a gyerekekben a Fehérvár tudatot és elültetjük a hazaszeretet csíráit. Örök érték számunkra a hagyományaink továbbvitele, átadása, az összetartozás, az együttgondolkodás képességének megszerzése.”
 A meghívott óvodákból 25 fős csoportok érkeztek, a vendéglátó óvodába járó nagycsoportosokkal együtt, összesen 100 gyermek vett részt a ma délelőtti programon. A Szabad Színház „Történelmi kavalkád” című előadása játékos formában, emberöltőkön átívelve mutatta be Székesfehérvár történelmét a honfoglalástól és az államalapítástól kezdve egészen a reformkorig. A gyermekek megismerhették többek között István királyt és a szent családot, Mátyás királyt, Varkocs György várkapitányt, illetve azokat az uralkodókat, akiket a városban helyeztek örök nyugalomra. Az eseményen rész vett dr. Horváth Miklósné területi önkormányzati képviselő, aki elmondta: „Amikor dr. Cser-Palkovics András polgármester meghirdette az ünnepi Emlékévet, egyeztetünk az óvoda- és iskolavezetőkkel a programokról és a szervezésről. Dicséret illeti az intézmények pedagógusait, munkatársait és a szülőket, akik eddig is sokat tettek a hagyományok megőrzése érdekében, rengeteg áldozatos munkát végeztek és ezután sem lesz ez másként!” Dr. Horváth Miklósné fontosnak tartja, hogy már kora gyermekkorban elkezdődjön a hazafias nevelés, az identitástudat fejlesztése. A képviselőasszony szerint az ebben a szellemben nevelt gyermekek felnőttként is büszkék lesznek arra, hogy ők székesfehérváriak. A Vízivárosi Óvoda és a vendégintézmények közös programja folytatódik, középkori hangulatot idéző, játékos versenyt szerveznek számukra. A gyerekek ügyességi, gyorsasági erőpróbákon, történelmi ismereteket felidéző feladatokon mérhetik össze tudásukat.

Kultúra

 1. A boldogság titkáról beszélgetnek a Csajos esten

  Október 25-én, szerdán 18 órakor folytatódik a Csajos estek sorozata a Barátság moziban: a filmvetítéssel egybekötött beszélgetés témája ezúttal a boldogság titka lesz. Az est vendége Varga Emese, a Stylemagazin újságírója. A beszélgetés után A boldogság titka című argentin-brazil romantikus vígjátékot vetítik.

  2017.10.24.
 2. Országos Rajzfilmünnep lesz a Barátság Moziban november első hétvégéjén

  A Rajzfilmünnep keretében november 4-én, szombaton 14 órától a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál gyerekeknek szánt animációs filmjeiből vetítenek egy csokrot. A belépés ingyenes, de jegyfoglalás szükséges.

  2017.10.23.
 3. Bibliatörténeti kiállítás a Megyeház utcában – hétfőig még megtekinthető

  Október 23-ig tekinthető meg a „Korokon át a könyvek könyvéről – Bibliatörténeti kiállítás a reformáció 500. évfordulója tiszteletére” címmel, Grabarits Ágnes gyűjteményéből rendezett tárlat a Szent István Király Múzeum Megyeház utcai épületében.

  2017.10.21.
 4. Megnyílt Miklós János kiállítása a Szent Korona Galériában

  Pénteken este - a Székesfehérvári Művészek Társaságának huszonöt éves jubileumi tárlatsorozatának befejező eseményeként - nyílt meg a Szent István Művelődési Ház Szent Korona Galériájában Miklós János keramikusművész kiállítása, amelyet Filep Sándor festőművész nyitott meg. A megnyitón Vakler Anna népdalénekes és Varró János népzenész is közreműködött.

  2017.10.21.

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Székesfehérvár Topotéka