A 2013-as emlékévre készülve szerveztek programot a Vízivárosi Óvodában

A 2013-as ünnepi Emlékévhez kapcsolódóan szerveztek nagyszabású történelmi programot ma délelőtt a Vízivárosi Óvodában. Az eseményre meghívást kapott a Rákóczi Úti, az Árpád Úti és a Tulipános Óvoda, így a gyerekek és óvónőik együtt tekinthették meg a Szabad Színház előadását, amely Székesfehérvár történelmét dolgozta fel. A rendezvényen részt vett dr. Horváth Miklósné területi önkormányzati képviselő is.
2012.06.01. 18:55 |
A 2013-as ünnepi Emlékévhez kapcsolódóan szerveztek nagyszabású történelmi programot ma délelőtt a Vízivárosi Óvodában. Az eseményre meghívást kapott a Rákóczi Úti, az Árpád Úti és a Tulipános Óvoda, így a gyerekek és óvónőik együtt tekinthették meg a Szabad Színház előadását, amely Székesfehérvár történelmét dolgozta fel. A rendezvényen részt vett dr. Horváth Miklósné területi önkormányzati képviselő is.
 A 2013-as Emlékbizottság célul tűzte ki, hogy az ünnepi Emlékév programjaiba minél több városi intézményt vonjanak be, így csatlakozott a kezdeményezéshez a Vízivárosi Óvoda. Az intézmény vezetője, Neubauer Jánosné elmondta: „Régóta szívügyünk a hagyományőrzés, valamint az, hogy a kicsik nyiladozó értelmét ráirányítsuk Székesfehérvár történelmi múltjára, nagyjaira, nevezetességeire, ezzel is erősítjük a gyerekekben a Fehérvár tudatot és elültetjük a hazaszeretet csíráit. Örök érték számunkra a hagyományaink továbbvitele, átadása, az összetartozás, az együttgondolkodás képességének megszerzése.”
 A meghívott óvodákból 25 fős csoportok érkeztek, a vendéglátó óvodába járó nagycsoportosokkal együtt, összesen 100 gyermek vett részt a ma délelőtti programon. A Szabad Színház „Történelmi kavalkád” című előadása játékos formában, emberöltőkön átívelve mutatta be Székesfehérvár történelmét a honfoglalástól és az államalapítástól kezdve egészen a reformkorig. A gyermekek megismerhették többek között István királyt és a szent családot, Mátyás királyt, Varkocs György várkapitányt, illetve azokat az uralkodókat, akiket a városban helyeztek örök nyugalomra. Az eseményen rész vett dr. Horváth Miklósné területi önkormányzati képviselő, aki elmondta: „Amikor dr. Cser-Palkovics András polgármester meghirdette az ünnepi Emlékévet, egyeztetünk az óvoda- és iskolavezetőkkel a programokról és a szervezésről. Dicséret illeti az intézmények pedagógusait, munkatársait és a szülőket, akik eddig is sokat tettek a hagyományok megőrzése érdekében, rengeteg áldozatos munkát végeztek és ezután sem lesz ez másként!” Dr. Horváth Miklósné fontosnak tartja, hogy már kora gyermekkorban elkezdődjön a hazafias nevelés, az identitástudat fejlesztése. A képviselőasszony szerint az ebben a szellemben nevelt gyermekek felnőttként is büszkék lesznek arra, hogy ők székesfehérváriak. A Vízivárosi Óvoda és a vendégintézmények közös programja folytatódik, középkori hangulatot idéző, játékos versenyt szerveznek számukra. A gyerekek ügyességi, gyorsasági erőpróbákon, történelmi ismereteket felidéző feladatokon mérhetik össze tudásukat.

Kultúra

 1. Régészet Napja a Szent István Király Múzeumban

  A székesfehérvári Szent István Király Múzeum idén is csatlakozott a Régészet Napja elnevezésű országos rendezvénysorozathoz. Tárlatvezetések, interaktív előadások, kézműves játszóház és fotósarok mellett a „Közösségek régen és ma” témakörben számos programmal várták az érdeklődőket.

  2017.05.27.
 2. Így tedd rá – zenés-táncos rendezvény az Árpád Óvodában

  „Így tedd rá!” címmel zenés-táncos módszertani rendezvényt tartottak az Árpád Úti Óvoda Vízivárosi Tagóvodájában. Az eseményen bemutatkoztak az óvodások és az intézmény dolgozói. A Vízivárosi Óvoda az országban hetedikként képviseli mostantól az Így tedd rá programot. Az ide járó kisgyermekeknek még több játék, tánc, és dal színesíti tovább a mindennapokat.

  2017.05.26.
 3. „Mindenünk e zászló” - kihirdették a Kárpát-medencei gyermekrajzpályázat eredményeit

  Pénteken rendezték a „Mindenünk e zászló” - mottóval megrendezett kárpát-medencei gyermekrajz pályázat anyaországi eredményhirdetését és bemutatóját a Szent István Művelődési Házban. A versenyt a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete és a nagyváradi Tanoda Egyesület hirdette meg a történelem iránt érdeklődő és alkotni vágyó fiatalok számára. A program keretében műsort adott a gyergyószentmiklósi Széchenyi Alapítvány ifjúsági csoportja és a nagyváradi Szacsvay Általános Iskola diákjai is.

  2017.05.26.
 4. Várostörténeti séta a Hosszú-temetőben

  Többéves hagyomány, hogy májusban a Székesfehérvári Városszépítő és -Védő Egyesület temetői sétára hívja a várostörténet iránt érdeklődőket a székesfehérvári Hosszú-temetőbe. A rendhagyó történelemóra az ott nyugvó neves személyiségek síremlékeinek és művészi értékű alkotások bemutatásával telt. Az elmúlt hónapokban ismét több különlegesen értékes síremlék, kripta felújítása készült el, amelyeket most lehetett először megtekinteni.

  2017.05.26.

Játékfesztivál

Eseménynaptár

2017. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Könyvhét

Kiállítás