Részleges helyett teljes úthelyreállítás lesz a csatornázás után

 Székesfehérvár Önkormányzata az elmúlt évtizedek legnagyobb útfelújítási programját hirdette meg a Saára Gyula-program keretében. A csatornázás befejezésekor tíz kilométernyi belterületi út, több, mint harminc fehérvári utca teljes felújítását végezteti el a város. Az elkészült utcák közül a Béla út mellett szinte egész Kisfaludon megújultak már az utcák és hasonlóan színvonalas teljes útrekonstrukció várható az Öreghegyen, a Ráchegyen és Börgöndön is.
A felújítandó utcák listája a cikkben található!
2012.05.16. 12:05 |
 Tíz kilométernyi út teljes pályás felújítása kezdődik meg Székesfehérváron. Az elmúlt évtizedek legnagyobb fejlesztése azokat az utcákat és városrészeket érinti, ahol a szennyvízcsatorna építés zajlott és zajlik ezekben a hónapokban. Az európai unió által támogatott csatornaberuházás keretében csak sávos helyreállítás történne, de mint dr. Cser-Palkovics András polgármester megerősítette: az önkormányzat több mint 80 millió forintos plusz forrás biztosításával teljes pályás úthelyreállítást végeztet – ezzel segítve az öreghegyi és környékbeli utcákban élők közlekedését.
 Folyamatosan zajlanak annak a szennyvízcsatorna-hálózatnak az építési munkálatai, amelyre az európai uniótól nyert el támogatást Székesfehérvár és három környező település. A fejlesztés keretében sok útszakasz került felbontásra, ezek hónapok óta nehezen közlekedhetőek és megnehezítik az ott élők mindennapjait.
 
 A lakossági jelzéseket is figyelembe véve Székesfehérvár Önkormányzata az elmúlt évtizedek legnagyobb útfelújítási programját hirdette meg a Saára Gyula-program keretében. „A csatornázás befejezésekor tíz kilométernyi belterületi út teljes felújítását végezteti el a város, amire a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft-n keresztül több mint 80 millió forintos saját forrást biztosítunk.” – mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester. Így elmondható, hogy valamennyi olyan út, amelynél az útpálya alatt fut végig a most megépült csatorna, teljes szélességében felújításra kerül.
 Nagyon régen volt ilyen mértékű teljes útfelújítás a városban. Az elkészült utcák közül a Béla út mellett szinte egész Kisfaludon megújultak az utcák és hasonlóan színvonalas teljes útrekonstrukció várható az öreghegyi utcákban is – mondta Bozai István városgondnok. „Nagyon köszönjük a lakóknak az eddigi türelmet. Azzal, hogy kibírtunk fél évet ezeken a nagyon rossz utakon járva, elértük, hogy a friss, új aszfalt nem fog beszakadni, megsüllyedni mert eléggé megtömörödött a töltés. Ha a télen nem nyitott és tömörödő szerkezet, hanem helyreállított burkolat lett volna akkor a süllyedés, ami sokszor problémát is okozott mind az aszfalt alatt történt volna meg.”
 
 Vargha Tamás országgyűlési képviselő azt a jelentős uniós támogatást emelte ki, mellyel Székesfehérvár, Pákozd, Pátka és Seregélyes még hiányzó csatornarendszere ki tudott és tud épülni.
Már a csatornázási projekt kezdetekor is felmerült, hogy az európai unió többségében a sávos helyreállítás támogatja – hangsúlyozták az érintett körzetek önkormányzati képviselői. Dr. Dienesné Fluck Györgyi, Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba éppen ezért büszke arra, hogy a város jelentős saját forrást rendel az útfelújításra és így egy minőségi, teljes pályás felújítás valósulhat meg az érintett utcákban.
 
 Az útfelújítások a Zsolnai és Nagyszombati úton kezdődnek meg elsőként. Ezt követi a többi utca. A munkálatok ütemezése a csatornaépítés előrehaladása alapján dől el. Erről Hullay Gyula projektmenedzser beszélt a sajtótájékoztató résztvevőinek. Az elkövetkező évek legnagyobb feladata pedig a Fiskális út felújítása lesz – hangzott el a tájékoztatón. Hiszen itt a csapadékvíz-elvezetés, a járda kiépítés és számos egyéb járulékos feladat elvégzése után van értelme a teljes pályás felújításnak.

Városfejlesztés

 1. 79 helyen újulnak meg idén belső utak, járdák és parkolók Fehérváron

  ÚT 2017-19 néven saját út-, járda- és parkoló-felújítási programot indított a Városgondnokság. Az 1,5 milliárd forint összértékű projektet a Rákóczi út 6. szám alatti társasháznál mutatták be, melynek környékén a munkaterület átadással megkezdődött a parkolók felújítása mintegy 2 ezer négyzetméteren.

  2017.04.26.
 2. Elkészült a Korponai utca felújítása az Öreghegyen

  A Korponai utcában teljes szélességben kicserélték a burkolatot, és a szegély megtámasztásával megoldották a csapadékvíz elvezetését is. A városi beruházás 12 millió forintból, a Saára Gyula-program keretében valósult meg.

  2017.04.26.
 3. Folytatódik a kultúrudvar kialakítása a Feketehegy-Szárazréten

  A második üteméhez érkezett Feketehegy-Szárazréten a kultúrudvar építése a városrész Közösségi Központjában. Az épületben helyet kap egy 150 főt kiszolgáló büfé, mosdók, nyilvános WC és egy raktárhelyiség és kialakítanak egy foglalkoztató termet, elsősorban a fiataloknak, ahol szakköröket, iskolai órákat is lehet tartani.

  2017.04.24.
 4. Májusban kezdődhet a Ligetsor felújítása

  A szerződéskötést és a munkaterület-átadást követően májusban kezdődhet a Ligetsor felújítása. Rendkívüli közgyűlést tartottak kedden reggel, amelyen a képviselőtestület egyhangú szavazással kiválasztotta a kivitelezőt, aki az útberuházáson túl a szükséges víziközmű-beruházásokat, valamint a parkoló-, tér- és sétánykialakítást végzi majd.

  2017.04.18.
 1. Május elején már működni fog a Deák Dénes kút a Csónakázó-tó szigetén

  Hétfőn reggel beemelték a Deák Dénes kút szerkezetét a Csónakázó-tó szigetére, melyet még 2014 októberében bontottak el a Bartók Béla téren. A mintegy nyolc méteres mozgó szökőkút a kilencvenes évek eleje óta működött korábbi, helyén, de évről-évre egyre kevesebb alkatrészt lehetett látni rajta.

  2017.04.04.
 2. Elkezdődtek a parkosítási munkák a Szent Sebestyén téren

  A Szent Sebestyén téren még ősszel elkészült a két méter széles, térköves járda, mely körbeveszi a templom névadójának szobrát is. A napokban a Városgondnokság kertészei pedig elkezdték a növényültetés előtti földmunkát. A teljes parkban felújítják a füves részeket, rengeteg cserjét ültetnek és még tavasszal további 17 fát is telepítenek a Felsőváros egyik legszebb ligetébe.

  2017.03.29.
 3. Látványos szakaszához érkezett az új Sóstói Stadion építése

  Az ütemterveknek megfelelően halad a Sóstói Stadion építése. A kemény téli időszak után látványos szakaszához érkezett a létesítmény rekonstrukciója, hiszen megkezdődhetett az előre gyártott lelátókaréj vasbeton szerkezetének összeszerelése. Hétfőn délután bejárást tartottak a Sóstói Stadionban, ahol a szakemberek arról is tájékoztatást adtak, hogy 2018 januárjára elkészül az aréna.

  2017.03.27.
 4. Déli összekötő út - kezdődik az előkészítés

  A közlekedés ma egyike a fehérváriakat leginkább foglalkoztató kérdéseknek, a Déli összekötő út megvalósítása pedig az egyik legjelentősebb tervezett útberuházás az elkövetkező időszakban, amely az Alsóvárosban élőket közvetlenül is érinti. A városfejlesztési tervekben évtizedek óta szerepel a városrészek közötti összeköttetést biztosító szakasz, amely most uniós forrásból valósulhat meg.

  2017.03.23.

Tavaszköszöntő

Bolondballagás jelentkezés

Eseménynaptár

2017. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera

360 Fehérvár

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek