Részleges helyett teljes úthelyreállítás lesz a csatornázás után

 Székesfehérvár Önkormányzata az elmúlt évtizedek legnagyobb útfelújítási programját hirdette meg a Saára Gyula-program keretében. A csatornázás befejezésekor tíz kilométernyi belterületi út, több, mint harminc fehérvári utca teljes felújítását végezteti el a város. Az elkészült utcák közül a Béla út mellett szinte egész Kisfaludon megújultak már az utcák és hasonlóan színvonalas teljes útrekonstrukció várható az Öreghegyen, a Ráchegyen és Börgöndön is.
A felújítandó utcák listája a cikkben található!
2012.05.16. 12:05 |
 Tíz kilométernyi út teljes pályás felújítása kezdődik meg Székesfehérváron. Az elmúlt évtizedek legnagyobb fejlesztése azokat az utcákat és városrészeket érinti, ahol a szennyvízcsatorna építés zajlott és zajlik ezekben a hónapokban. Az európai unió által támogatott csatornaberuházás keretében csak sávos helyreállítás történne, de mint dr. Cser-Palkovics András polgármester megerősítette: az önkormányzat több mint 80 millió forintos plusz forrás biztosításával teljes pályás úthelyreállítást végeztet – ezzel segítve az öreghegyi és környékbeli utcákban élők közlekedését.
 Folyamatosan zajlanak annak a szennyvízcsatorna-hálózatnak az építési munkálatai, amelyre az európai uniótól nyert el támogatást Székesfehérvár és három környező település. A fejlesztés keretében sok útszakasz került felbontásra, ezek hónapok óta nehezen közlekedhetőek és megnehezítik az ott élők mindennapjait.
 
 A lakossági jelzéseket is figyelembe véve Székesfehérvár Önkormányzata az elmúlt évtizedek legnagyobb útfelújítási programját hirdette meg a Saára Gyula-program keretében. „A csatornázás befejezésekor tíz kilométernyi belterületi út teljes felújítását végezteti el a város, amire a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft-n keresztül több mint 80 millió forintos saját forrást biztosítunk.” – mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester. Így elmondható, hogy valamennyi olyan út, amelynél az útpálya alatt fut végig a most megépült csatorna, teljes szélességében felújításra kerül.
 Nagyon régen volt ilyen mértékű teljes útfelújítás a városban. Az elkészült utcák közül a Béla út mellett szinte egész Kisfaludon megújultak az utcák és hasonlóan színvonalas teljes útrekonstrukció várható az öreghegyi utcákban is – mondta Bozai István városgondnok. „Nagyon köszönjük a lakóknak az eddigi türelmet. Azzal, hogy kibírtunk fél évet ezeken a nagyon rossz utakon járva, elértük, hogy a friss, új aszfalt nem fog beszakadni, megsüllyedni mert eléggé megtömörödött a töltés. Ha a télen nem nyitott és tömörödő szerkezet, hanem helyreállított burkolat lett volna akkor a süllyedés, ami sokszor problémát is okozott mind az aszfalt alatt történt volna meg.”
 
 Vargha Tamás országgyűlési képviselő azt a jelentős uniós támogatást emelte ki, mellyel Székesfehérvár, Pákozd, Pátka és Seregélyes még hiányzó csatornarendszere ki tudott és tud épülni.
Már a csatornázási projekt kezdetekor is felmerült, hogy az európai unió többségében a sávos helyreállítás támogatja – hangsúlyozták az érintett körzetek önkormányzati képviselői. Dr. Dienesné Fluck Györgyi, Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba éppen ezért büszke arra, hogy a város jelentős saját forrást rendel az útfelújításra és így egy minőségi, teljes pályás felújítás valósulhat meg az érintett utcákban.
 
 Az útfelújítások a Zsolnai és Nagyszombati úton kezdődnek meg elsőként. Ezt követi a többi utca. A munkálatok ütemezése a csatornaépítés előrehaladása alapján dől el. Erről Hullay Gyula projektmenedzser beszélt a sajtótájékoztató résztvevőinek. Az elkövetkező évek legnagyobb feladata pedig a Fiskális út felújítása lesz – hangzott el a tájékoztatón. Hiszen itt a csapadékvíz-elvezetés, a járda kiépítés és számos egyéb járulékos feladat elvégzése után van értelme a teljes pályás felújításnak.

Városfejlesztés

 1. Újabb lépés a „Zöld város – Fehérvár tüdeje” programban

   Székesfehérváron a Modern Városok Program keretében valósul meg a „Zöld város – Fehérvár tüdeje” program, ami újabb állomásához érkezett: a Kormány 1,1 milliárd forinttal támogatja a fejlesztés megvalósulását az alsóvárosi réten, a Palotavárosi tavak mögött.

  2017.10.11.
 2. Összefogással újult meg a Kossuth Lajos Általános Iskola udvari játszótere

  A Hungrana Kft. és két önkormányzati képviselő, Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba támogatásával újult meg a Kossuth Lajos Általános Iskola udvari játszótere. Az új, mozgásfejlesztő ügyességi játszóeszközök beszerzése és telepítése mintegy 2 millió forintba került. Az új játékokat nagyon várták már a gyerekek, hiszen a korábbi, balesetveszélyes eszközöket már több mint öt éve elbontották, azóta csak homokozó és hinta volt az udvaron.

  2017.10.10.
 3. Több mint negyven új parkolóhely épült a Lövölde úton - parkosítással folytatják

  Negyvennégy új parkolóhelyet alakítottak ki a Lövölde úton, a 2-10. számú épületek közötti területen, amelynek műszaki átadását a szakhatóságok képviselőinek részvételével pénteken tartották a Lövölde út 2-10. szám közötti területen. A parkoló megépítése mellett felújították a kapcsolódó járdákat és a keresztülfutó utat is újraaszfaltozták. Az ősz folyamán a Városgondnokság rendezi a zöldfelületet, 17 fát ültetnek.

  2017.10.06.
 4. Jövő héten kezdődik és még idén elkészül a Pozsonyi út alsó szakaszának felújítása

  Jövőhéten kezdődik a Pozsonyi út felújítása a Berényi út és a Fiskális út közötti szakaszon. Szerdától, a munkálatok ideje alatt egyirányú lesz az utca a Berényi út felől egészen a Karinthy Frigyes utca - Pozsonyi út kereszteződéséig. A teljes felújítás december közepére fejeződik be, mely kerékpársávok, és kettő gyalogátkelőhely építését is tartalmazza.

  2017.10.06.
 1. Bejárás Sóstón - új járdák, utak parkolók, természetvédelem és épülő stadion

  A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs programja és a Sóstói Stadion rekonstrukciója esetében is fontos szempont a közúti elérhetőség fejlesztése, több útfelújítási és parkolóépítési ütem kapcsolódik a beruházásokhoz. Csütörtökön helyszínbejárás keretében nézték meg a résztvevők az elkészült területeket és a most folyó kivitelezési munkarészeket. Fontos szempont a város számára, hogy a két fejlesztés összekapcsolásával az egész városrész megújulhat.

  2017.09.28.
 2. Három fehérvári iskolát is érint a hatszázmilliós intézményfelújítás

  Három fehérvári iskolában kezdődik felújítás jövő tavasszal. A Székesfehérvári Tankerületi Központ mintegy 600 millió forintot fordíthat a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnáziumra, ahol az épület és az udvar felújítása mellett kórus- és tánctermet is kialakítanak, a Munkácsyban Mihály Általános Iskolában a tornatermet és az udvart újítják fel, a Vasvári Pál Általános Iskolában pedig a tornaterem újul meg.

  2017.09.22.
 3. Folytatódik a Salétrom utcai sétány építése – az iskola előtti tér is megújul

  Még a héten elkezdődnek a munkálatok a Salétrom utcában, ahol 60 millió forintos beruházással újul meg a régi burkolat és a közvilágítás, mintegy 6500 négyzetméternyi felületen. A felújítást követően a teljes Salétrom utca egy egységes sétány képét nyújtja majd új pihenőpadokkal. 

  2017.09.19.
 4. Teljessé vált a haemodinamikai részleg fejlesztése a Szent György Kórházban

  Szívkatéterezésre és pacemaker beültetésre az úgynevezett haemodinamikai laborokban van lehetőség, amelyek már az ország több pontján működnek, így Székesfehérváron a Szent György Kórházban is, ahol évente 3000 vizsgálatot, beavatkozást hajtanak végre. A legújabb fejlesztésnek köszönhetően a Hotel épület IV. szintjén található haemodinamikai osztály fektető részleggel bővült, modern műszaki berendezésekkel és infrastruktúrával, így teljessé vált a tavaly megkezdett beruházás.

  2017.09.18.

Felsőoktatási expo

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek