Részleges helyett teljes úthelyreállítás lesz a csatornázás után

 Székesfehérvár Önkormányzata az elmúlt évtizedek legnagyobb útfelújítási programját hirdette meg a Saára Gyula-program keretében. A csatornázás befejezésekor tíz kilométernyi belterületi út, több, mint harminc fehérvári utca teljes felújítását végezteti el a város. Az elkészült utcák közül a Béla út mellett szinte egész Kisfaludon megújultak már az utcák és hasonlóan színvonalas teljes útrekonstrukció várható az Öreghegyen, a Ráchegyen és Börgöndön is.
A felújítandó utcák listája a cikkben található!
2012.05.16. 12:05 |
 Tíz kilométernyi út teljes pályás felújítása kezdődik meg Székesfehérváron. Az elmúlt évtizedek legnagyobb fejlesztése azokat az utcákat és városrészeket érinti, ahol a szennyvízcsatorna építés zajlott és zajlik ezekben a hónapokban. Az európai unió által támogatott csatornaberuházás keretében csak sávos helyreállítás történne, de mint dr. Cser-Palkovics András polgármester megerősítette: az önkormányzat több mint 80 millió forintos plusz forrás biztosításával teljes pályás úthelyreállítást végeztet – ezzel segítve az öreghegyi és környékbeli utcákban élők közlekedését.
 Folyamatosan zajlanak annak a szennyvízcsatorna-hálózatnak az építési munkálatai, amelyre az európai uniótól nyert el támogatást Székesfehérvár és három környező település. A fejlesztés keretében sok útszakasz került felbontásra, ezek hónapok óta nehezen közlekedhetőek és megnehezítik az ott élők mindennapjait.
 
 A lakossági jelzéseket is figyelembe véve Székesfehérvár Önkormányzata az elmúlt évtizedek legnagyobb útfelújítási programját hirdette meg a Saára Gyula-program keretében. „A csatornázás befejezésekor tíz kilométernyi belterületi út teljes felújítását végezteti el a város, amire a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft-n keresztül több mint 80 millió forintos saját forrást biztosítunk.” – mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester. Így elmondható, hogy valamennyi olyan út, amelynél az útpálya alatt fut végig a most megépült csatorna, teljes szélességében felújításra kerül.
 Nagyon régen volt ilyen mértékű teljes útfelújítás a városban. Az elkészült utcák közül a Béla út mellett szinte egész Kisfaludon megújultak az utcák és hasonlóan színvonalas teljes útrekonstrukció várható az öreghegyi utcákban is – mondta Bozai István városgondnok. „Nagyon köszönjük a lakóknak az eddigi türelmet. Azzal, hogy kibírtunk fél évet ezeken a nagyon rossz utakon járva, elértük, hogy a friss, új aszfalt nem fog beszakadni, megsüllyedni mert eléggé megtömörödött a töltés. Ha a télen nem nyitott és tömörödő szerkezet, hanem helyreállított burkolat lett volna akkor a süllyedés, ami sokszor problémát is okozott mind az aszfalt alatt történt volna meg.”
 
 Vargha Tamás országgyűlési képviselő azt a jelentős uniós támogatást emelte ki, mellyel Székesfehérvár, Pákozd, Pátka és Seregélyes még hiányzó csatornarendszere ki tudott és tud épülni.
Már a csatornázási projekt kezdetekor is felmerült, hogy az európai unió többségében a sávos helyreállítás támogatja – hangsúlyozták az érintett körzetek önkormányzati képviselői. Dr. Dienesné Fluck Györgyi, Östör Annamária és Horváth Miklós Csaba éppen ezért büszke arra, hogy a város jelentős saját forrást rendel az útfelújításra és így egy minőségi, teljes pályás felújítás valósulhat meg az érintett utcákban.
 
 Az útfelújítások a Zsolnai és Nagyszombati úton kezdődnek meg elsőként. Ezt követi a többi utca. A munkálatok ütemezése a csatornaépítés előrehaladása alapján dől el. Erről Hullay Gyula projektmenedzser beszélt a sajtótájékoztató résztvevőinek. Az elkövetkező évek legnagyobb feladata pedig a Fiskális út felújítása lesz – hangzott el a tájékoztatón. Hiszen itt a csapadékvíz-elvezetés, a járda kiépítés és számos egyéb járulékos feladat elvégzése után van értelme a teljes pályás felújításnak.

Városfejlesztés

  1. Győzelem az új arénában

    A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken. Több ok miatt is nagyon különleges az új épület. Egyrészt mert Fehérvár összes szeretett sportágának helyet tud biztosítani, de koncerteknek, vásároknak, konferenciáknak és egyéb kulturális rendezvényeknek is otthont adhatt.Magyarország - Norvégia 2-1 (1-0, 1-1, 0-0)

    2024.04.19.
  2. Új helyre kerül a Szent György kút

    Hamarosan elfoglalja új helyét a felújított Szent György kút. Bory Jenő alkotása továbbra is Felsővárosban hirdeti a sárkányölő hős tettét, a restaurálást követően az Illyés ligetet ékesíti majd – adta hírül közösségi oldalán a városrész képviselője, Földi Zoltán.

    2024.04.19.
  3. Új, korszerű gázmotor

    Új gázmotor-generátort állítottak szolgálatba a SZÉPHŐ Zrt. Bakony utcai telephelyén. A tavaly decemberben leszállított berendezés összeállítása, próbaüzeme után immár teljes kapacitással dolgozik a fűtőerőműben, a távhőrendszerbe bekapcsolt fehérvári háztartásokat és intézményeket ellátva.

    2024.04.18.
  4. Fehérvár lett az első

    Ünnepélyes keretek között vette át az Egyensúly Intézet által alapított Településindex-díjat dr. Cser-Palkovics András polgármester szerdán Gödöllőn A jövő települései Magyarországon konferencia keretében. Az Egyensúly Intézet minden évben frissítve teszi közzé településindexét, hogy minden döntéshozó és érdeklődő olvasó számára követhetővé válhasson az egyes magyar települések fejlődésének üteme. 

    2024.04.17.