200 oldal az interneten Fehérvárról - interjú a szekesfehervar.lap.hu szerkesztőjével

 A www.szekesfehervar.lap.hu internetes oldalon a városhoz kapcsolódó, vagy a városban készülő oldalak mindegyike megtalálható. Székesfehérvár nem mondható „rossznak” az internetes portálok szempontjából, sőt nemrégiben a szekesfehervar.lap.hu-ról a városbéli cégek honlapjai átkerültek a fehervariceg.lap.hu-ra. Mindkét oldalt Galambos Dániel szerkeszti, aki üzleti kommunikációt hallgat a Budapesti Kommunikációs Főiskloán. Külön érdekesség, hogy Dani találta ki és működteti a http://www.webnyeremeny.hu is, ezen az oldalon Magyarországon egyedülálló módon, az összes termékhez kapcsolódó nyereményakció megtalálható. Galambos Dániel 22 éves és a jelek szerint az internetes üzleti kommunikációban szép jövő elé néz…

2004.07.23. 00:42 |

 A www.szekesfehervar.lap.hu internetes oldalon a városhoz kapcsolódó, vagy a városban készülő oldalak mindegyike megtalálható. Székesfehérvár nem mondható „rossznak” az internetes portálok szempontjából, sőt nemrégiben a szekesfehervar.lap.hu- ról a városbéli cégek honlapjai átkerültek a fehervariceg.lap.hu-ra. Mindkét oldalt Galambos Dániel szerkeszti, aki üzleti kommunikációt hallgat a Budapesti Kommunikációs Főiskloán. Külön érdekesség, hogy Dani találta ki és működteti a www.webnyeremeny.hu-t is, ezen az oldalon Magyarországon egyedülálló módon, az összes termékhez kapcsolódó nyereményakció megtalálható. Galambos Dániel 22 éves és a jelek szerint az internetes üzleti kommunikációban szép jövő elé néz…

 Mióta működik a www.szekesfehervar.lap.hu és milyen internetes oldalakat gyűjtöttél össze erre a lapra?

 Három évvel ezelőtt indítottuk el és minden olyan internetes honlapot összegyűjt, ami Székesfehérvárral kapcsolatos. 2004 óta létezik egy másik társa is az oldalnak, a www.fehervariceg.lap.hu - erre átkerültek azon székesfehérvári cégek, amik eddig a szekesfehervar.lap.hu -n voltak.
 A szekesfehervar.lap.hu -n keresztül elérhetők információk a város nevezetességeiről, és van több fotó is, de nemcsak a várost, hanem Fehérvár Szépeit is meg lehet csodálni innen indulva.
 A lap hasznos azoknak is, akik például fehérvári szálláshelyet, éttermet keresnek, tehát megpróbálunk szólni a Székesfehérváron lakó emberekhez és a város iránt érdeklődő nem helyi lakosokhoz is. Üzletek, boltok internetes elérhetőségeit, fehérvári zenekarok "lapjait", koncert és rendezvényajánlókat, iskolák honlapjait, sportegyesületeket is meg lehet itt találni, és még sokáig sorolhatnánk. Van lehetőség a fórumozásra, chatelésre is innen indulva.

 Egy internetes oldalra jellemző, hogy pontos látogatottsági adatokat lehet megtudni: hányan és honnan nézik az oldalt. Mennyire mondható népszerűnek a szekesfehervar.lap.hu?

 Havonta kb. 10 000 ember látogatja és gondolom a többség fehérvári. Figyelik folyamatosan a látogatók -legalábbis azt veszem észre-, hogy milyen új honlapok készültek el Fehérváron, ezt a szekesfehervar.lap.hu -ról lehet a leggyorsabban megtudni. Van ingyenes heti hírlevelünk is, amire fel lehet iratkozni a lapon, ebben mindig elküldjük az új oldalakat, illetve helyi rendezvényekről szerepel benne programajánló.

 Ha összehasonlítjuk más hasonló várossal Székesfehérvárt, akkor szerinted a városban mennyire figyelnek arra, hogy az internetre felkerüljenek a akár a cégek, akár a közületek információi?

 Jól állunk ezen a téren, de ha ki kellene emelni más település oldalát, akkor Gyöngyös lapjait (www.gyongyos.lap.hu és www.gyongyosonline.com) emelném ki, ami igaz kisebb város, mint Fehérvár, de példát mutathat a többi településnek is.
 
 Hozzávetőlegesen mennyi fehérvári honlapot lehet bátran ajánlani, összegyűjteni?

 Jelenleg kb. 200 oldal szerepel a szekesfehervar.lap.hu -n és folyamatosan kerülnek fel újak. Megfigyelhető, hogy újabban sok fehérvári építőipari cégnek illetve bútorüzletnek lett honlapja a városban.

 Miért érdemes valakinek internetes honlapot csinálnia, miért lehet ez elengedhetetlen szerinted 2004-ben?

 Ha valaki elkészít egy honlapot, az nem elég, rendkívül fontos, hogy azt reklámozza is, terjedjen a híre a hálón, különben nem látogatja senki. Kell, hogy egyrészt megtalálják a keresők, és benne kell, hogy legyen az olyan oldalajánló site-okon, mint a szekesfehervar.lap.hu. Hozzánk bárki ingyenesen kikerülhet. Ha elkészül egy cégnek a honlapja. akkor például az ingyen kikerül a fehervariceg.lap.hu -ra, a fehérvárhoz köthető oldalak pedig a szekesfehervar.lap.hu -n kapnak helyet.

 Ez hogyan működik, megtalálod egyszercsak az oldalt, vagy a lap impresszumában található e-mail címre küldenek egy "linket" neked?

 Ha küldenek egy levelet akkor mindenképpen felteszem az oldalt és természetesen folyamatosan figyelem én is, hogy milyen új fehérvári honlapok indulnak, illetve hogy mi történik a városban.

 Milyen fehérvári oldalakat tudnál említeni, mint érdekességeket?

 Az „érdekes" próbálkozások közé tartozik egy fehérvári utánfutókat áruló cég, ők a vonóhorgos választékukat bemutató képeken túl meztelen hölgyek fotóival dobják fel honlapjukat, így bízva a nagyobb látogatottságban. Ezt azért picit túlzásnak tartom, bár kétségkívül jól mutat.
 Azokat a honlapokat tartom jónak, amiket nemcsak elkészítettek, hanem karban is tartanak, rendszeresen frissítenek. Van egy-két lelkes fiatal webmester a városban, akikre ilyen feladatokat rá lehet bízni.

Cégek közül mik azok, amik nem igazán használják az internetet?

 Amit hiányolok, az a fehérvári utazási irodák honlapjai. Országosan már az jellemző, hogy a foglalások nagy része interneten keresztül történik, azonban a székesfehérvári irodák még nem fedezték fel ezt a lehetőséget. Van olyan, aminek még honlapja sincs, illetve ha van is, igen szegényesnek mondható. Továbbá nagyon kevés autósiskolának van például oldala Fehérváron, pedig ezen vállalkozások célcsoportja abszolút az az aktív internetezők közé sorolható. Más nagyvárosokban már komoly verseny megy a tanodák között, hogy melyik tud erősebb internetes jelenlétet felmutatni, ügyfeleik nagy része már az interneten keresztül jut el hozzájuk.

 Keresnék egyébként, ha megnézed azokat a szavakat amikre rákeresnek a szekesfehervar.lap.hu -n, hogy látod lenne rá igény?

 Többen keresnek fehérvári szálláslehetőséget a lapon, illetve helyi ingatlanok után is van érdeklődés.
A fehérváriak pedig szeretnének minél többet megtudni, előzetesen tájékozódni az interneten a tervezett belföldi vagy külföldi útjukról, mielőtt befáradnak egy helyi utazási irodába.

 Ha személyes honlapom van, akkor az is kikerülhet az oldalra?

 Igen. Néhány évvel ezelőtt még jellemző volt, hogy bemutatkozó honlapot készítenek az emberek, ma már egyre kevesebb fiatal készít oldalt magáról. Inkább az internetes naplóírás (ezt nevezik blognak) a trend, de a fehérvári fiatalok közül kevés osztja meg így életét az internetezőkkel.
 
 Szerinted mik azok a témák amik a leginkább keresettek a szekesfehervar.lap.hu -n?

 Van egy olyan doboz a lapon, hogy letöltések, itt több fehérvári zenekar számait is le lehet tölteni.
 
 Egy másik egyedülálló oldalt, a
www.webnyeremeny.hu-t is szerkeszted, ahol összegyűjtve terméktípusokra bontva az éppen aktuális nyereményjátékokról értesülhetünk. Ezt mikor és milyen indíttatásból kezdted el szerkeszteni?

 Ez egy aktuális nyereményjátékok gyűjteménye. Én nem szervezek nyereményjátékokat, csak összegyűjtöm azokat a nyereményakciókat, amik éppen futnak, és elérhetővé teszem azokat az információkat, melyekből kiderül, hogy mit érdemes és hova beküldeni, és hogy melyik termékhez kapcsolódik éppen akció. Az ötlet az onnan indult, hogy a szüleim rendszeresen játszottak nyereményjátékokon és rendszeresen lemaradtak a határidőről. Ez a rendszer pontosan mutatja, hogy éppen milyen nyereményjátékok futnak.

 Ha rákattintok a www.webnyeremeny.hu -ra akkor megnézhetem, hogy milyen csokiból kell vennem mondjuk hármat ahhoz, hogy beküldve annak papírját sorsoláson vehetek részt?

 Igen, de nem csak termékvásárlásos nyereményjátékok vannak, hanem internetesek is, ahol néhány kérdés megválaszolásával CD-ket, vagy koncertjegyeket is lehet nyerni.

Te játszol?

 Szüleim rendszeresen játszanak. Nem gondoltam volna, hogy vannak náluk még profibb játékosok is, van, akihez olyan gyakran érkeznek a nyeremények, mint másokhoz a számlák. Néhány ilyen, mások
által játék-őrültnek definiált ember beszámolóját el lehet olvasni a webnyeremeny.hu fórumán is, ahol sok jó tippet lehet kapni, hogy hol érdemes éppen pályázni. A termékekhez kapcsolódó nyereményjátékok előnye a szerencsejátékokkal szemben, hogy kevesebben játszanak rajtuk, nagyobb az esély a nyerésre.

Elég bonyolultnak hangzik az, hogy összegyűjtöd az összes aktuális nyereményjátékot az országban...
 
 Az oldal 2000-ben indult és egyre több termékgyártóval, promóciókat szervező reklám- és médiaügynökséggel illetve internetes honlappal sikerült kapcsolatot kialakítanom, ma már a bejövő e-mailek alapján frissül a honlap. Korábban nagy sajtófigyelő voltam, ma már nemcsak a híreket olvasom, hanem a reklámokat is lesem.

Hétköznapi életben ezekkel a honlapokkal foglalkozol, vagy más is kitölti az életedet?

 A Budapesti Kommunikációs Főiskola üzleti kommunikáció szakán tanulok, 2000-ben érettségiztem a fehérvári Teleki Blanka Gimnáziumban. Rendszeresen focizom, korábban 8 évig szintetizátoroztam. Az internet pedig nemcsak a hobbim, hanem a későbbiekben ezzel is szeretnék foglalkozni. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a hobbim egyben a szakmám is.