Web 2.0 - mi újság az interneten? Interjú Galambos Dániel internet szakértővel

Manapság gyakran hallani az internettel kapcsolatban a web 2.0 kifejezést. Hódítanak a videó-megosztó oldalak, a közösségi site-ok, a blogok. Maga az internetező is egyre inkább beleszólhat az internet tartalmi alakításába. Galambos Dániel internet szakértőt kérdeztük, hogy mi is tulajdonképpen a web 2.0, milyen újdonságok és változások történtek a fehérvári honlapokat illetően, de arra is választ kaptunk, hogy nem mindenhol olyan népszerű a Google, mint nálunk. Érdekesség, hogy ma már több, mint 70 fehérvári együttesnek, zenésznek van saját oldala, amik mindegyik e a szekesfehervar.lap.hu-ról is elérhető.
2007.02.05. 07:57 |
 Manapság gyakran hallani az internettel kapcsolatban a web 2.0 kifejezést. Hódítanak a videó-megosztó oldalak, a közösségi site-ok, a blogok. Maga az internetező is egyre inkább beleszólhat az internet tartalmi alakításába. Galambos Dániel internet szakértő kérdeztük 2007 elején azokról a trendekről, amik mostanában jellemzik az internet világát.

Kezdjük az elején, mi is az a web 2.0?

 A web 2.0 kifejezés olyan második generációs internetes szolgáltatások gyűjtőneve, amelyek elsősorban a közösségre épülnek - vagyis a felhasználók közösen készítik a tartalmat vagy megosztják egymás információit. Ellentétben a korábbi, első és másfeledik generációs szolgáltatásokkal, amelyeknél a tartalmat a szolgáltatást nyújtó fél biztosította (például a portáloknál), a webkettes szolgáltatásoknál a szerver gazdája csak a keretrendszert biztosítja, a tartalmat maguk a felhasználók töltik fel vagy hozzák létre…. A tartalom létrehozását a böngészővel végzik, akár különösebb informatikai ismeret nélkül.
 Fenti definíció egyébként maga is egy web 2.0-ás termékből, a Wikipedia.hu –ból származik. Egy olyan internetes exikonról van szó, amit bárki szerkeszthet, bárki kiegészíthet új szócikkel. A web 2.0 egyébként már nem új dolog a neten, hiszen a magyar internet egyik leglátogatottabb portálja, a Startlap, már 2001. óta ebben a modellben működik: önkéntes szerkesztők üzemeltetik a lap.hu oldalait.

Mi a helyzet nemzetközi szinten? Mindenki Google –t használ?

 Igen, a Google „mindent visz”, Magyarországon is ezt használják legtöbben, csak néhány országban sikerült megszorítania más, helyi keresőknek.
 Magyarországon is van egy erős, tematikus kereső, a Startlap mellette, ami jól kiegészíti a kulcsszavas keresést. Ha egy bizonyos témakörben keresgélsz, és még nem tudod pontosan mit keresel, akkor a Startlap alkalmasabb a nézelődésre. Néha okosabb tud lenni, hiszen a Startlap -a Google-al ellentétben- nem gépi, hanem „kézi”, szerkesztők által épített kereső.
 Érdekesség, hogy sok magyar használja a YouTube.com nevű videós oldalt, illetve a MySpace nevű fiataloknak szóló bemutatkozásra-ismerkedésre lehetőséget adó portált (bár már ennek is van magyar megfelelője, a HotDog.hu, „butább” változatban pedig a Privi.hu).

Térjünk „haza”. Milyen újdonságokat figyeltél meg a fehérvári honlapok kapcsán?

 Érdekesség, hogy ma már több, mint 70 fehérvári együttesnek, zenésznek van saját oldala. Ezek elérhetők a www.szekesfehervar.lap.hu linkgyűjteményből is. A legtöbbjükről letölthetők az adott együttes számai is. A zeneipar és a zene terjedésének a jövőbeni legfontosabb csatornája az internet. Ma már az internet és web 2.0 oldalak segítségével, bárki, bármilyen témában ismertté tud válni, egy induló vállalkozást könnyedén beindíthat egy internetes reklám. 

 A céges weblapokat tekintve pedig előtérbe került a keresőmarketing – keresőoptimalizáció, a vállalkozások igyekeznek minél előrébb kerülni a keresőkben honlapjukkal. Már nem az a kérdés, hogy kinek van honlapja és kinek nincs, hanem hogy kinek látogatottabb, kinek hoz több vevőt, ki van előrébb a keresőkben adott szóra.

A fehérvári internet terén a elkövetkező években azt várom, hogy az országos trendeket követve elkezdenek megjelenni a szolgáltatás jellegű tartalmak (pl. helyi képmegosztó, helyi partyfotó oldal, helyi blogszolgáltató helyi blogokkal stb.) 

 Lassan megjelennek a videós tartalmak a hírportálokon, amik egyébként elég drágák, ma még ezeket televízióra gyárták, de a jövőben egyszer el fogunk jutni oda, hogy híradót is neten nézünk majd a tv helyett. 

 Magát a tehetségkutatást, tehetséggondozást is teljes mértékben átalakítja az internet. Ha valaki ügyes valamiben, azt pillanatok alatt meg tudja mutatni a világnak, legyen akár kézenállásról, vagy egy házilag készített zeneszámról szó. Vagy ismerek pl. olyan személyt, aki a kézimunkáit rakta ki, először csak hobbiból az internetre, pár évre rá pedig már saját kézimunka boltot nyitott. Vagy pl., ha valaki szeret hobbiból fotózni, ma már a fotóiból is tud pénzt csinálni az interneten. Jónak tartom, hogy egyre több embernek fog munkát adni az internet, ill. egyre több ember fog munkát találni az interneten keresztül, ma már nagyon sok hasznos álláskereső oldal (Profession.hu, Jobmonitor.hu) van.

Kultúra

 1. Új bemutatókra készülnek a színészek a Vörösmarty Színházban

  Zajlik az élet a Vörösmarty Színházban: három előadás próbafolyamata kezdődött el, amelyből kettő – a Jövőre veled ugyanitt és az Isten pénze – a veszprémi Petőfi Színházzal koprodukcióban készül Hargitai Iván rendezésében. A Jóembert keresünk csapata is elkezdte a próbákat, a Brecht-művet Bagó Bertalan állítja színpadra.

  2017.10.20.
 2. Országos amatőr színjátszó találkozó lesz a hétvégén A Szabadművelődés Házában

  A Matolcsi Miklós Kulturális Egyesület rendezésében idén hatodik alkalommal lesz Paál István országos amatőr színjátszó találkozó A Szabadművelődés Házában. Október 21-én és október 22-én az ország számos részéről érkező színjátszó csoport 11 előadással várja az amatőr színjátszás kedvelőit. Az előadások között a szakmai zsűri értékelése is megtekinthető.

  2017.10.20.
 3. Elindult a bejelentkezés az október 29-én nyíló Seuso kiállításra

  Seuso-kincs vándorkiállítás három héten át, október 29-től november 19-éig, naponta reggel 8-tól egészen 22 óráig látogatható és lehetőség van 20 fő feletti csoportoknak időpont foglalásra is. A november 1-jén is nyitva tartó tárlatra a teljes árú jegy 600,- Ft, a diák és nyugdíjas 300,- Ft, szervezett iskolai csoportoknak a belépés díjtalan! Ugyancsak ingyenes a csoportoknak a tárlatvezetés és az iskolásoknak a múzeumpedagógiai foglalkozás.

  2017.10.19.
 4. Hétvégén lesz a Paál István Fesztivál, országos amatőr színjátszó találkozó

  Október 21-22-én, szombaton és vasárnap lesz idén a hagyományos Paál István Fesztivál, országos amatőr színjátszó találkozó A Szabadművelődés Házában. A két napos eseményen az előadások 9 órakor kezdődnek, amelyek között szakmai beszélgetések lesznek. A belépés díjtalan.

  2017.10.19.

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Székesfehérvár Topotéka