Nyolcszáz dolgozójától válik meg a Denso

Csoportos létszámleépítés keretében, a munkavállalók képviselőivel történt konzultációt követően, maximum 800 dolgozójától kénytelen megválni szeptember végéig a székesfehérvári Denso Gyártó Magyarország Kft. - közölte a cég humánerőforrás igazgatója. Az elbocsátásokkal kapcsolatosan a vállalat vezetés konzultációt kezdeményezett a szakszervezet és a munkavállalók képviselőivel. Csütörtökön délután a frakcióvezetők és a város polgármestere egyeztettek egy a munkanélkülivé vált dolgozókat segítő alapról.
2009.07.09. 13:43 |
Csoportos létszámleépítés keretében, a munkavállalók képviselőivel történt konzultációt követően, maximum 800 dolgozójától kénytelen megválni szeptember végéig a székesfehérvári Denso Gyártó Magyarország Kft. - közölte a cég humánerőforrás igazgatója. Az elbocsátásokkal kapcsolatosan a vállalat vezetés konzultációt kezdeményezett a szakszervezet és a munkavállalók képviselőivel.
 
Az elbocsátási szándékot ugyancsak csütörtökön bejelentette a munkaügyi központnak és munkásgyűlésen ismertette a cég dolgozóival. A cég tájékoztatása szerint a létszámleépítés az "önkéntes távozás ösztönzési programjával" kezdődik. Azok a dolgozók, akik az önkéntes távozást választják, a törvényes juttatáson kívül két havi juttatásban részesülnek. A lépésre az "üzleti környezetben bekövetkezett rendkívüli nehézségek" miatt kényszerült az autóipar számára különböző alkatrészeket gyártó, Székesfehérváron 1997-től a japán Denso leányvállalataként, 4.100 dolgozót foglalkoztató cég.
 
A munkahelyek megtartása érdekében az elmúlt időszakban több intézkedést is bevezettek a Densonál. Csökkentették a túlórákat, decembertől csökkentett műszakkal dolgozott, januárban pedig ideiglenesen négynapos munkahétre állt át a gyár, továbbá több költségcsökkentő intézkedésre is sor került. A csoportos létszámleépítést követően októbertől ismét ötnapos munkahétben dolgozik majd az üzem.

Warvasovszky Tihamér polgármester sajtóközleménye a Denso Magyarország Kft. bejelentése kapcsán
 
"A gazdasági világválság újabb hatása érte el városunkat az egyik legnagyobb nemzetközi autóipari beszállító, a Denso cég mai bejelentésével. Azonnal levélben fordultam a Denso székesfehérvári gyárának vezetőihez, amiben konkrét intézkedéseket kértem a munkahelyüket elvesztő fehérvári dolgozók megsegítésére. Ebben a munkahelykeresés megkönnyítése mellett az is szerepel, hogy vállalja át a cég azoknak az anyagi terheknek egy részét, amelyek a dolgozókra hárulnak. Azért fontos ez, mert a megkötött tanulmányi szerződések, vagy lakáshitelek kötelezettségeinek a munkájukat elvesztő emberek nem tudnak eleget tenni. Javasoltam továbbá, hogy hozzunk létre közösen egy pénzügyi alapot, amibe jelentős befizetést várunk el a Denso cégtől és amiből a nehéz helyzetbe került dolgozók támogathatók.
 
Ma délután egyeztettem a frakcióvezetőkkel, ahol kértem, hogy közösen dolgozzuk ki a fent említett pénzügyi alap létrehozásának és működtetésének feltételeit. Soron kívül levélben fordultam a Miniszterelnökhöz, valamint a Szociális és munkaügyi miniszterhez. Közreműködésüket kértem a helyzet kezelésében, hiszen a Denso Magyarország Kft. az egyik legnagyobb hazai foglalkoztató. Felkértem a Munkaügyi Központot, hogy a Denso céggel és az Önkormányzattal közösen minden segítséget adjon meg a munkahelyét elvesztő többszáz embernek. Kértem a Denso vezetését, hogy segítse a gyárba kihelyezett iroda működtetését, ahol a munkavállalók tájékoztatást kaphatnak arról, hogy milyen munkalehetőségek vannak a térségben, vagy milyen szociális ellátást tudnak igénybe venni az átmeneti időszakra.
 
Székesfehérvár Önkormányzata – ahogy azt a fent leírt intézkedések is mutatják – minden segítséget megad a Denso cégnek és dolgozóinak. Ezen felül megállapodtunk a Denso Magyarország Kft-vel, hogy rendszeresen tájékoztatást adnak arról, hol tartanak a kialakult nehéz helyzet feloldásában." - adta hírül közleményében Warvasovszky Tihamér polgármester.
 
Össze kell fogni és segíteni kell! - dr. Cser-Palkovics András frakcióvezető sajtóközleménye

"Csütörtökön került nyilvánosságra az a szomorú hír, hogy a gazdasági nehézségekre hivatkozva csoportos létszámleépítés keretében, több száz dolgozójától kénytelen megválni a székesfehérvári Denso Gyártó Magyarország Kft, amely cég Székesfehérvár egyik legnagyobb foglalkoztatója és adófizetője. A Polgári Frakció meggyőződése, hogy ilyen esetben az önkormányzatnak minden tőle telhető segítséget, támogatást meg kell adnia az állásukat elvesztő székesfehérvári embereknek. Az előkészítő munkát a lehető leghamarabb meg kell kezdeni. Képviselőcsoportunk javasolja, hogy az önkormányzat Városstratégiai és Gazdasági Bizottsága jövő heti ülésén - amikor amúgy is tárgyalt volna helyi gazdaságélénkítő lépések megtételének szükségességéről -, tűzze napirendre a Denso Kft-ben történő leépítés ügyét és tekintse át, milyen azonnali lépéseket kell megtennie az önkormányzatnak ebben a helyzetben. Kezdeményezzük továbbá, hogy a bizottsági ülésen az önkormányzat kérjen tájékoztatást a társaság illetékeseitől a helyzetről. Bízunk benne, hogy kezdeményezésünkhöz Székesfehérvár önkormányzatának többi frakciója is csatlakozik." - áll
dr. Cser-Palkovics András frakcióvezető sajtóközleményében.
 
 
 

Gazdaság

 1. Kézápoló és műkörömépítő OKJ-s képzés indult Székesfehérváron

  Fehérváron elsőként, 14 fővel indít OKJ-s képzést Stefán Ágnes, aki 2005-óta van jelen a körmös szakmában. Egy nagy álma valósult meg, hogy egy olyan saját szalont nyitott, ahol a szolgáltatásokon kívül oktatás is elérhető.

  2017.10.20.
 2. Állásbörze Fehérváron - délután ötig várják az érdeklődőket

  Idén már második alkalommal rendezett állásbörzét a Fejér Megyei Hírlap, melynek egyik legfontosabb célja az volt, hogy közelebb hozza egymáshoz a munkaadókat és az álláskeresőket, megoldást kínáljon a foglalkoztatóknál jelentkező munkaerőhiányra. Tegnap a Felsőoktatási Expót rendezték az ARÉV Sportcsarnokban, kedden pedig számos cég 1500-nál is több álláshelyet kínált ugyanitt.

  2017.10.17.
 3. Felsőoktatási expo - piacképes tudást adnak a fehérvári egyetemek

  Idén már harmadik alkalommal rendezik meg Székesfehérváron az Alba Regia Felsőoktatási Expo-t, melyen a középiskolás diákok és szüleik a Székesfehérváron elérhető egyetemi képzésekről, azon belül is hangsúlyosan a duális képzés nyújtotta lehetőségekről kaphatnak tájékoztatást. Az Alba Regia Sportcsarnokban nem csak az egyetemek, hanem a duális képzésben résztvevő cégek is ott voltak. 

  2017.10.16.
 4. Öreghegyi ikerház is kapható egy nagyobb lakás áráért Fehérváron

  Tovább tart az ingatlanárak emelkedése, attól függetlenül, hogy volt egy kisebb megtorpanás a piacon. Az eladók lassan, de folyamatosan tornásszák fel az árakat, a vevők, akiknek pedig muszáj vennie valamit kénytelenek megfizetni a feltornászott árakat – mondta Czigola Emil az egyik fehérvári ingatlaniroda vezetője.

  2017.10.16.
 1. Új, automatizált gyártósort avattak a székesfehérvári Garzon Bútornál

  Automatizált gyártósort avattak szerdán a székesfehérvári Garzon Bútor Zrt.-nél; a két ütemben megvalósított 770 millió forintos beruházáshoz mintegy 350 millió forintos, vissza nem térítendő állami támogatást kapott a cég. Két Ginop-pályázatból komplett új technológiát telepítettek a már meglévő üzemcsarnokukba. Beszereztek két szabászgépet, két élzáró gépet, illetve fúró-megmunkáló gépeket.

  2017.10.11.
 2. Felsőoktatási Roadshow – a duális képzésről is hallhattak a széchenyis diákok

  A Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjaihoz érkezett el hétfőn a Felsőoktatási Roadshow. A rendezvényen a középiskolások megtudhatták, hogy milyen alapképzéseket kínál a városban az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, vagy a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa. A diákok a két egyetem egy-egy hallgatójától hallhattak beszámolót arról, hogy milyen lehetőségeket kínál a duális képzés. Október 16-án hétfőn 13 órától Felsőoktatási Expo-t is lesz majd az Alba Regia Sportcsarnokban.

  2017.10.09.
 3. A Videoton a legértékesebb a teljesen magyar tulajdonú vállalatok között

  A száz legjobb, száz százalékban magyar tulajdonban lévő vállalatot listázza októberi számában a Forbes magazin, melynek felmérése szerint a Videoton a legértékesebb a teljesen magyar tulajdonú vállalatok között. A székesfehérvári vállalatcsoport egyben az ország tizenharmadik legnagyobb munkaadója.

  2017.10.08.
 4. Tóth Tamás esperes szentelte fel az Otti Manufaktúra bemutatótermét

  Szombaton délután hivatalosan is megnyitották és szentelték fel az Otti Manufactura Kft. bemutatótermét a Sárkeresztúri úton. A belsőépítészekből, művészekből, családtagokból és építőipari szakemberekből alakult hét éves fehérvári cég több száz sikeres munkát tudhat magáénak.

  2017.10.07.

seuso kiállítás

Év honlapja

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek