Nyolcszáz dolgozójától válik meg a Denso

Csoportos létszámleépítés keretében, a munkavállalók képviselőivel történt konzultációt követően, maximum 800 dolgozójától kénytelen megválni szeptember végéig a székesfehérvári Denso Gyártó Magyarország Kft. - közölte a cég humánerőforrás igazgatója. Az elbocsátásokkal kapcsolatosan a vállalat vezetés konzultációt kezdeményezett a szakszervezet és a munkavállalók képviselőivel. Csütörtökön délután a frakcióvezetők és a város polgármestere egyeztettek egy a munkanélkülivé vált dolgozókat segítő alapról.
2009.07.09. 13:43 |
Csoportos létszámleépítés keretében, a munkavállalók képviselőivel történt konzultációt követően, maximum 800 dolgozójától kénytelen megválni szeptember végéig a székesfehérvári Denso Gyártó Magyarország Kft. - közölte a cég humánerőforrás igazgatója. Az elbocsátásokkal kapcsolatosan a vállalat vezetés konzultációt kezdeményezett a szakszervezet és a munkavállalók képviselőivel.
 
Az elbocsátási szándékot ugyancsak csütörtökön bejelentette a munkaügyi központnak és munkásgyűlésen ismertette a cég dolgozóival. A cég tájékoztatása szerint a létszámleépítés az "önkéntes távozás ösztönzési programjával" kezdődik. Azok a dolgozók, akik az önkéntes távozást választják, a törvényes juttatáson kívül két havi juttatásban részesülnek. A lépésre az "üzleti környezetben bekövetkezett rendkívüli nehézségek" miatt kényszerült az autóipar számára különböző alkatrészeket gyártó, Székesfehérváron 1997-től a japán Denso leányvállalataként, 4.100 dolgozót foglalkoztató cég.
 
A munkahelyek megtartása érdekében az elmúlt időszakban több intézkedést is bevezettek a Densonál. Csökkentették a túlórákat, decembertől csökkentett műszakkal dolgozott, januárban pedig ideiglenesen négynapos munkahétre állt át a gyár, továbbá több költségcsökkentő intézkedésre is sor került. A csoportos létszámleépítést követően októbertől ismét ötnapos munkahétben dolgozik majd az üzem.

Warvasovszky Tihamér polgármester sajtóközleménye a Denso Magyarország Kft. bejelentése kapcsán
 
"A gazdasági világválság újabb hatása érte el városunkat az egyik legnagyobb nemzetközi autóipari beszállító, a Denso cég mai bejelentésével. Azonnal levélben fordultam a Denso székesfehérvári gyárának vezetőihez, amiben konkrét intézkedéseket kértem a munkahelyüket elvesztő fehérvári dolgozók megsegítésére. Ebben a munkahelykeresés megkönnyítése mellett az is szerepel, hogy vállalja át a cég azoknak az anyagi terheknek egy részét, amelyek a dolgozókra hárulnak. Azért fontos ez, mert a megkötött tanulmányi szerződések, vagy lakáshitelek kötelezettségeinek a munkájukat elvesztő emberek nem tudnak eleget tenni. Javasoltam továbbá, hogy hozzunk létre közösen egy pénzügyi alapot, amibe jelentős befizetést várunk el a Denso cégtől és amiből a nehéz helyzetbe került dolgozók támogathatók.
 
Ma délután egyeztettem a frakcióvezetőkkel, ahol kértem, hogy közösen dolgozzuk ki a fent említett pénzügyi alap létrehozásának és működtetésének feltételeit. Soron kívül levélben fordultam a Miniszterelnökhöz, valamint a Szociális és munkaügyi miniszterhez. Közreműködésüket kértem a helyzet kezelésében, hiszen a Denso Magyarország Kft. az egyik legnagyobb hazai foglalkoztató. Felkértem a Munkaügyi Központot, hogy a Denso céggel és az Önkormányzattal közösen minden segítséget adjon meg a munkahelyét elvesztő többszáz embernek. Kértem a Denso vezetését, hogy segítse a gyárba kihelyezett iroda működtetését, ahol a munkavállalók tájékoztatást kaphatnak arról, hogy milyen munkalehetőségek vannak a térségben, vagy milyen szociális ellátást tudnak igénybe venni az átmeneti időszakra.
 
Székesfehérvár Önkormányzata – ahogy azt a fent leírt intézkedések is mutatják – minden segítséget megad a Denso cégnek és dolgozóinak. Ezen felül megállapodtunk a Denso Magyarország Kft-vel, hogy rendszeresen tájékoztatást adnak arról, hol tartanak a kialakult nehéz helyzet feloldásában." - adta hírül közleményében Warvasovszky Tihamér polgármester.
 
Össze kell fogni és segíteni kell! - dr. Cser-Palkovics András frakcióvezető sajtóközleménye

"Csütörtökön került nyilvánosságra az a szomorú hír, hogy a gazdasági nehézségekre hivatkozva csoportos létszámleépítés keretében, több száz dolgozójától kénytelen megválni a székesfehérvári Denso Gyártó Magyarország Kft, amely cég Székesfehérvár egyik legnagyobb foglalkoztatója és adófizetője. A Polgári Frakció meggyőződése, hogy ilyen esetben az önkormányzatnak minden tőle telhető segítséget, támogatást meg kell adnia az állásukat elvesztő székesfehérvári embereknek. Az előkészítő munkát a lehető leghamarabb meg kell kezdeni. Képviselőcsoportunk javasolja, hogy az önkormányzat Városstratégiai és Gazdasági Bizottsága jövő heti ülésén - amikor amúgy is tárgyalt volna helyi gazdaságélénkítő lépések megtételének szükségességéről -, tűzze napirendre a Denso Kft-ben történő leépítés ügyét és tekintse át, milyen azonnali lépéseket kell megtennie az önkormányzatnak ebben a helyzetben. Kezdeményezzük továbbá, hogy a bizottsági ülésen az önkormányzat kérjen tájékoztatást a társaság illetékeseitől a helyzetről. Bízunk benne, hogy kezdeményezésünkhöz Székesfehérvár önkormányzatának többi frakciója is csatlakozik." - áll
dr. Cser-Palkovics András frakcióvezető sajtóközleményében.
 
 
 

Gazdaság

  1. Újabb Daniella telephely

    Második telephelyét nyitotta meg Székesfehérváron a több mint 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Daniella Villamosság. A piacvezető, debreceni székhelyű családi vállalkozás új egységében az ipari partnerek körében felmerülő villamossági igények teljeskörű kiszolgálására törekszik.

    2024.04.24.
  2. Lányok napja 2024

    Idén székesfehérvári helyszínként a Hydro és az Óbudai Egyetem csatlakozott a Lányok Napja országos programsorozathoz. A tudomány, technológia, mérnöki és matematika területekhez közelálló szakmákat népszerűsítő pályaorientációs nap eseményeire a diáklányokat várják április 25-én, csütörtökön.

    2024.04.23.
  3. Nitrogénüzem a Harmannál

    Nagyértékű beruházás keretében épített nitrogénüzemet a Messer Hungarogáz az elektronikai gyártással foglalkozó Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft. székesfehérvári gyárának területén. A cél az autóipari elektronikai gyártó nitrogénigényének közvetlen, helyszíni kiszolgálása egy új, energiahatékonyságot növelő technológiai megoldással. 

    2024.04.18.
  4. Alba Regia Állásbörze

    Harmadik alkalommal rendezték meg az Alba Regia Állásbörzét a Sóstói Stadionban pénteken. Többek között iparvállalatok, kereskedelmi szolgáltatók és közlekedési társaságok jelentek meg a seregszemlén, de voltak munkaerő-közvetítők is. A kiállítás iránt már a nyitáskor nagy volt az érdeklődés.

    2024.04.12.