Nyolcszáz dolgozójától válik meg a Denso

Csoportos létszámleépítés keretében, a munkavállalók képviselőivel történt konzultációt követően, maximum 800 dolgozójától kénytelen megválni szeptember végéig a székesfehérvári Denso Gyártó Magyarország Kft. - közölte a cég humánerőforrás igazgatója. Az elbocsátásokkal kapcsolatosan a vállalat vezetés konzultációt kezdeményezett a szakszervezet és a munkavállalók képviselőivel. Csütörtökön délután a frakcióvezetők és a város polgármestere egyeztettek egy a munkanélkülivé vált dolgozókat segítő alapról.
2009.07.09. 13:43 |
Csoportos létszámleépítés keretében, a munkavállalók képviselőivel történt konzultációt követően, maximum 800 dolgozójától kénytelen megválni szeptember végéig a székesfehérvári Denso Gyártó Magyarország Kft. - közölte a cég humánerőforrás igazgatója. Az elbocsátásokkal kapcsolatosan a vállalat vezetés konzultációt kezdeményezett a szakszervezet és a munkavállalók képviselőivel.
 
Az elbocsátási szándékot ugyancsak csütörtökön bejelentette a munkaügyi központnak és munkásgyűlésen ismertette a cég dolgozóival. A cég tájékoztatása szerint a létszámleépítés az "önkéntes távozás ösztönzési programjával" kezdődik. Azok a dolgozók, akik az önkéntes távozást választják, a törvényes juttatáson kívül két havi juttatásban részesülnek. A lépésre az "üzleti környezetben bekövetkezett rendkívüli nehézségek" miatt kényszerült az autóipar számára különböző alkatrészeket gyártó, Székesfehérváron 1997-től a japán Denso leányvállalataként, 4.100 dolgozót foglalkoztató cég.
 
A munkahelyek megtartása érdekében az elmúlt időszakban több intézkedést is bevezettek a Densonál. Csökkentették a túlórákat, decembertől csökkentett műszakkal dolgozott, januárban pedig ideiglenesen négynapos munkahétre állt át a gyár, továbbá több költségcsökkentő intézkedésre is sor került. A csoportos létszámleépítést követően októbertől ismét ötnapos munkahétben dolgozik majd az üzem.

Warvasovszky Tihamér polgármester sajtóközleménye a Denso Magyarország Kft. bejelentése kapcsán
 
"A gazdasági világválság újabb hatása érte el városunkat az egyik legnagyobb nemzetközi autóipari beszállító, a Denso cég mai bejelentésével. Azonnal levélben fordultam a Denso székesfehérvári gyárának vezetőihez, amiben konkrét intézkedéseket kértem a munkahelyüket elvesztő fehérvári dolgozók megsegítésére. Ebben a munkahelykeresés megkönnyítése mellett az is szerepel, hogy vállalja át a cég azoknak az anyagi terheknek egy részét, amelyek a dolgozókra hárulnak. Azért fontos ez, mert a megkötött tanulmányi szerződések, vagy lakáshitelek kötelezettségeinek a munkájukat elvesztő emberek nem tudnak eleget tenni. Javasoltam továbbá, hogy hozzunk létre közösen egy pénzügyi alapot, amibe jelentős befizetést várunk el a Denso cégtől és amiből a nehéz helyzetbe került dolgozók támogathatók.
 
Ma délután egyeztettem a frakcióvezetőkkel, ahol kértem, hogy közösen dolgozzuk ki a fent említett pénzügyi alap létrehozásának és működtetésének feltételeit. Soron kívül levélben fordultam a Miniszterelnökhöz, valamint a Szociális és munkaügyi miniszterhez. Közreműködésüket kértem a helyzet kezelésében, hiszen a Denso Magyarország Kft. az egyik legnagyobb hazai foglalkoztató. Felkértem a Munkaügyi Központot, hogy a Denso céggel és az Önkormányzattal közösen minden segítséget adjon meg a munkahelyét elvesztő többszáz embernek. Kértem a Denso vezetését, hogy segítse a gyárba kihelyezett iroda működtetését, ahol a munkavállalók tájékoztatást kaphatnak arról, hogy milyen munkalehetőségek vannak a térségben, vagy milyen szociális ellátást tudnak igénybe venni az átmeneti időszakra.
 
Székesfehérvár Önkormányzata – ahogy azt a fent leírt intézkedések is mutatják – minden segítséget megad a Denso cégnek és dolgozóinak. Ezen felül megállapodtunk a Denso Magyarország Kft-vel, hogy rendszeresen tájékoztatást adnak arról, hol tartanak a kialakult nehéz helyzet feloldásában." - adta hírül közleményében Warvasovszky Tihamér polgármester.
 
Össze kell fogni és segíteni kell! - dr. Cser-Palkovics András frakcióvezető sajtóközleménye

"Csütörtökön került nyilvánosságra az a szomorú hír, hogy a gazdasági nehézségekre hivatkozva csoportos létszámleépítés keretében, több száz dolgozójától kénytelen megválni a székesfehérvári Denso Gyártó Magyarország Kft, amely cég Székesfehérvár egyik legnagyobb foglalkoztatója és adófizetője. A Polgári Frakció meggyőződése, hogy ilyen esetben az önkormányzatnak minden tőle telhető segítséget, támogatást meg kell adnia az állásukat elvesztő székesfehérvári embereknek. Az előkészítő munkát a lehető leghamarabb meg kell kezdeni. Képviselőcsoportunk javasolja, hogy az önkormányzat Városstratégiai és Gazdasági Bizottsága jövő heti ülésén - amikor amúgy is tárgyalt volna helyi gazdaságélénkítő lépések megtételének szükségességéről -, tűzze napirendre a Denso Kft-ben történő leépítés ügyét és tekintse át, milyen azonnali lépéseket kell megtennie az önkormányzatnak ebben a helyzetben. Kezdeményezzük továbbá, hogy a bizottsági ülésen az önkormányzat kérjen tájékoztatást a társaság illetékeseitől a helyzetről. Bízunk benne, hogy kezdeményezésünkhöz Székesfehérvár önkormányzatának többi frakciója is csatlakozik." - áll
dr. Cser-Palkovics András frakcióvezető sajtóközleményében.
 
 
 

Gazdaság

 1. 268 milliós fejlesztés a Karsai Alba Kft-nél

  Több mint százmillió forint vissza nem térítendő támogatást ad a kormány a nagyvállalati beruházási támogatás keretében a Karsai Alba Kft. 286 millió forintos kapacitásbővítő fejlesztéséhez. A 100 százalékban magyar tulajdonú Karsai Alba Kft. 170 dolgozót foglalkoztat.

  2017.05.27.
 2. Több mint egymilliárdból fejleszt fedélzeti eszközöket autókba az Albacomp

  Az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. 1 milliárd forint összköltséget meghaladó innovációs fejlesztés keretében gépjárművekbe utólag beszerelhető eCall fedélzeti eszközt és kommunikációs rendszert fejleszt, amihez 678,85 millió forint uniós támogatást nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban.

  2017.05.26.
 3. Székesfehérvár igényeihez illeszkedő kutatások a Corvinuson

  Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében nyert el 327 millió forint értékű támogatást a Corvinus Egyetem székesfehérvári Campusa. A 2020-ig tartó projekt fókuszpontjában az üzleti, a közszolgáltató és a társadalmi hálózatok állnak. A programban részt vevő kutatók olyan alkalmazott kutatásokat végeznek majd, amelyek szorosan illeszkednek Székesfehérvár igényeihez.

  2017.05.23.
 4. Ötlet, forrás, innováció - komplex segítség a vállalkozásoknak

  A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség, több mint 12 éve vesz részt a helyi és a régióban működő vállalkozások életében, amelyek innovatív fejlesztési elképzelésekkel, termékekkel és szolgáltatásokkal kívánják piaci pozíciójukat erősíteni, bővíteni.

  2017.05.22.
 1. Kihelyezett igazgatói értekezlet a Szent István Szakképző Iskolában

  Kihelyezett igazgatói értekezletet rendezett a Földművelésügyi Minisztérium kedden, Székesfehérváron, a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolában. A szakmai napon a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara dunántúli szervezeteinek vezetői és oktatási intézmények igazgatói találkoztak. A résztvevők a konferencia mellett az intézmény tangazdaságába is ellátogattak.

  2017.05.16.
 2. Az "Év Gyára 2016" címet kapott a fehérvári Adu Alba Kft.

  A díj kitüntetettje a 3 milliárd forint alattiban a csomagolóanyag-gyártó székesfehérvári Adu Alba Kft. lett. 10 milliárd forint feletti éves nettó árbevétel kategóriában az ipari automatizálással foglalkozó Aventics Hungary Kft., a 3-10 milliárd forint közöttiben pedig a lakástextilgyártással foglalkozó Naturtex Kft.

  2017.05.15.
 3. Idén is Fehérváron rendezte gazdakonferenciáját a Hungrana

  A 104 éves múlttal rendelkező, szabadegyházi telephelyű kukorica feldolgozó vállalat idén is megrendezte a hagyományos Hungrana Gazdakonferenciát, amelynek helyszíne ebben az esztendőben is a székesfehérvári MKOSZ Csarnok volt. A rangos szakmai előadókat felvonultató szerdai szakmai esemény tematikája az áramlás, a fejlődés és a megújulás témái köré épült és nagy érdeklődés övezte a szakma részéről.

  2017.05.10.
 4. Ön választ, mi segítünk – a Jancsárkert nyerte el a támogatást

  A Tesco Magyarország idén is meghirdette az „Ön választ, mi segítünk” című, civil szervezeteket segítő programját. A fehérvári régióban a második fordulóba három civil szervezet jutott be, közülük a legtöbb szavazatot a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület kapta a vásárlóktól. Az egyesület a támogatásból szervezi meg a május 27-i Egészségpiacot.

  2017.05.05.

Játékfesztivál

Könyvhét

Eseménynaptár

2017. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera

360 Fehérvár

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek