Prágai kocsmakalauz - Hagymásy András kötete az Ünnepi Könyvhéten

 Az Ünnepi Könyvhét keretén belül a mutatták be Hagymássy András Prágai kocsmakalauz című könyvét a székesfehérvári Pátria kávézóban. A kötetet Asztalos Tamás író méltatta a kávéház csapolt Pilsner Urquell-t fogyasztó közönségének, majd Látrányi Viktória Fehérvár Televízió munkatársa beszélgetett a könyv írójával.
2009.06.05. 22:45 |
 Az Ünnepi Könyvhét keretén belül a mutatták be Hagymássy András Prágai kocsmakalauz című könyvét a Pátria kávézóban. A kötetet Asztalos Tamás író mutatta be a kávéház csapolt Pilsner Urquell-t fogyasztó közönségének, majd Látrányi Viktória Fehérvár Televízió munkatársa beszélgetett a könyv írójával.
KÉPGALÉRIA a könyvbemutatóról
 Nem könyvnek készült, de mégis az lett belőle – mondja Hagymásy András, akit egy évtizeddel ezelőtt kértek  meg barátai, hogy írjon össze néhány olyan prágai kocsmát, ahová érdemes betérni. A kocsmakalauz azóta bővül: Hagymásy András először egy internetes honlapon tette közzé az írásokat, majd az Alinea kiadó felkérésére könyv formában is megjelent a 246 prágai vendéglátóhelyről szóló kötet, melyben több évtizedes prágai kocsmatúra élményeit gyűjtötte össze a szerző. Több százszor járt Prágában 3-4 napos hosszú hétvégéken. Legtöbbször baráti társasággal indulnak a cseh főváros kocsmáinak felfedezésére, de arra is volt már példa, hogy egyedül indult „kocsmográfiai” túrára.
 
 ”A tradicionális cseh kocsma ugyanis egy jelenség. Olyan közéleti intézmény, mely nálunk, magyaroknál nemigen létezik. A cseh kocsmába az emberek nem inni járnak, hanem élni. Beszélgetni, társadalmi és magánéleti kapcsolatokat ápolni, gondolkodni, vagy csendben mélázni, de mindenképpen a közösség részévé válni….a tízfokos sör felszabadítja a gondolatokat, serkenti a kreativitást, az emberek közti kommunikációs gátakat pedig lebontja.” –olvasható a könyv előszavában.
 
 A Prágai kocsmakalauzból december óta több mint kétezer könyv fogyott, jelenleg a második kiadás példányai találhatók a könyvesboltok polcain.
 
 

Kultúra

 1. Bibliatörténeti kiállítás a Megyeház utcában – hétfőig még megtekinthető

  Október 23-ig tekinthető meg a „Korokon át a könyvek könyvéről – Bibliatörténeti kiállítás a reformáció 500. évfordulója tiszteletére” címmel, Grabarits Ágnes gyűjteményéből rendezett tárlat a Szent István Király Múzeum Megyeház utcai épületében.

  2017.10.21.
 2. Megnyílt Miklós János kiállítása a Szent Korona Galériában

  Pénteken este - a Székesfehérvári Művészek Társaságának huszonöt éves jubileumi tárlatsorozatának befejező eseményeként - nyílt meg a Szent István Művelődési Ház Szent Korona Galériájában Miklós János keramikusművész kiállítása, amelyet Filep Sándor festőművész nyitott meg. A megnyitón Vakler Anna népdalénekes és Varró János népzenész is közreműködött.

  2017.10.21.
 3. Az emlékezés titkai – megnyílt Małgorzata Futkowska festőművész kiállítása

  Małgorzata Futkowska opolei festőművész kiállítása nyílt meg pénteken a Pelikán Galériában. A Punctum című tárlat november 10-ig látható. A kiállítás címe Roland Barthes francia gondolkodó elméletéhez közelít bennünket, aki ezt a fogalmat szorosan a fényképészet területéhez kapcsolta. A fényképen található punktum, vagyis valamilyen megkülönböztető jel, nyom, apró részlet, emlékezési folyamatot indít el a nézőnél.

  2017.10.20.
 4. Kettős könyvbemutató - hercegek és szerzetesek a középkori Magyarországon

  Kertész Balázs, a Városi Levéltár és Kutatóintézet tudományos munkatársa és Molnár Antal, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa mutatták be a „Hercegek és hercegségek a középkori Magyarországon” illetőleg „Az első 300 év Magyarországon és Európában – a domonkos rend a középkorban” című köteteket pénteken, a Hotel Magyar Királyban. A kettős könyvbemutatót a Városi Levéltár és Kutatóintézet valamint az Alba Civitas Történeti Alapítvány szervezte.

  2017.10.20.

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Székesfehérvár Topotéka