Prágai kocsmakalauz - Hagymásy András kötete az Ünnepi Könyvhéten

 Az Ünnepi Könyvhét keretén belül a mutatták be Hagymássy András Prágai kocsmakalauz című könyvét a székesfehérvári Pátria kávézóban. A kötetet Asztalos Tamás író méltatta a kávéház csapolt Pilsner Urquell-t fogyasztó közönségének, majd Látrányi Viktória Fehérvár Televízió munkatársa beszélgetett a könyv írójával.
2009.06.05. 22:45 |
 Az Ünnepi Könyvhét keretén belül a mutatták be Hagymássy András Prágai kocsmakalauz című könyvét a Pátria kávézóban. A kötetet Asztalos Tamás író mutatta be a kávéház csapolt Pilsner Urquell-t fogyasztó közönségének, majd Látrányi Viktória Fehérvár Televízió munkatársa beszélgetett a könyv írójával.
KÉPGALÉRIA a könyvbemutatóról
 Nem könyvnek készült, de mégis az lett belőle – mondja Hagymásy András, akit egy évtizeddel ezelőtt kértek  meg barátai, hogy írjon össze néhány olyan prágai kocsmát, ahová érdemes betérni. A kocsmakalauz azóta bővül: Hagymásy András először egy internetes honlapon tette közzé az írásokat, majd az Alinea kiadó felkérésére könyv formában is megjelent a 246 prágai vendéglátóhelyről szóló kötet, melyben több évtizedes prágai kocsmatúra élményeit gyűjtötte össze a szerző. Több százszor járt Prágában 3-4 napos hosszú hétvégéken. Legtöbbször baráti társasággal indulnak a cseh főváros kocsmáinak felfedezésére, de arra is volt már példa, hogy egyedül indult „kocsmográfiai” túrára.
 
 ”A tradicionális cseh kocsma ugyanis egy jelenség. Olyan közéleti intézmény, mely nálunk, magyaroknál nemigen létezik. A cseh kocsmába az emberek nem inni járnak, hanem élni. Beszélgetni, társadalmi és magánéleti kapcsolatokat ápolni, gondolkodni, vagy csendben mélázni, de mindenképpen a közösség részévé válni….a tízfokos sör felszabadítja a gondolatokat, serkenti a kreativitást, az emberek közti kommunikációs gátakat pedig lebontja.” –olvasható a könyv előszavában.
 
 A Prágai kocsmakalauzból december óta több mint kétezer könyv fogyott, jelenleg a második kiadás példányai találhatók a könyvesboltok polcain.