Vállalható áron működik ELMA, a fehérvári elektromos autó

 A székesfehérvári Első Magyar Elektromosautó-járműgyártó Zrt. már meglévő karosszériába épít elektromos meghajtást. A cég tesztautója az ELMA-01 egy 93-as Suzuki Swift átalakíott változata. Az autót egy szabványos csatlakozó kábellel egyszerűen be lehet dugni a konnektorba és nappali áramból 600 Forintnyit fogyaszt 100 km-en. ELMA maximális sebessége 117 km/h, a kényelmes utazó pedig 80km/h és mintegy 50 km-t lehet megtenni egy feltöltéssel, de lithiumos akksival jóval többet is elmegy.
 
2009.06.17. 07:23 |
A székesfehérvári TZ-ELMA Zrt. bemutatta saját fejlesztésű elektromos autóját. A TZ-ELMA társaság üzleti célja, hogy Közép és Kelet Európában eladható áron a modern közlekedési viszonyoknak és közlekedésbiztonsági elvárásoknak is megfelelő, olcsó vételárú és üzemeltetési költségű alternatív meghajtású gépjárműveket fejlesszen ki, gyártson.


Egy 93-as évjáratú magyar gyártású korábban benzinüzemű Suzuki Swiftet alakították át elektromos üzeműre. A fehérvári Első Magyar Elektromosautó- és járműgyártó Zrt által átalakított prototípust 18 KW-os elektromos motor hajtja. Akár 117 km/h-val is száguldhat, de 80 km/h az autó kényelmes utazósebessége. Egy feltöltéssel 40-50 km-t tud megtenni és 220 volttal bárhol Európában tölthető - mondja dr. Bednár András ügyvéd, marketing-közgazdász az autó egyik fejlesztője. Volt már arra is példa, hogy 93 km-t tett meg egy feltöltéssel és arra is volt már példa, hogy Budapestre autóztak fel Elmával.

 
 Egy tetszőleges kisautó átalakítása kétmillió forint körül van: mintegy 5000€ a motor és 2500€-tól kezdődnek az akkumlátorok. A fejlesztők azért választották a Suzuki Swiftet, mert Geo néven rengeteg fut ebből a karosszériából, sőt a Subaru is épített motort erre az alvázra.

 A fehérvári cég az elmúlt évben kidolgozott egy környezetbarát, kizárólag napenergiát hasznosító töltőállomás hálózat tervezetet és fejlesztés alatt van egy napenergiával működő gyorstöltője is, melyet hamarosan szabadalmaztatnak. Egy hasonló autó átalakítása majd 2 millió forintba kerül, de pénztárcához mérten akár 200NM-es nyomatékkal bíró sportautót is képesek már gyártani.

 Tovább az Első Magyar Elektromosautó-járműgyártó Zrt. honlapjára!
 
 
 
 
 
 

Gazdaság

 1. Doing Business – Fehérváron a legkedvezőbb az üzleti környezet

  Új jelentést készített a Világbank, a szervezet Magyarország, Bulgária és Románia néhány városában vizsgálta meg a vállalkozás indításának feltételeit és javaslatokat is megfogalmaztak. A jelentés öt területen - a vállalkozás indítása, az építési engedélyek ügyintézése, az elektromos áramhoz való hozzáférés, az ingatlan nyilvántartásba vétele és a szerződések érvényesítése - nyújt referenciaértéket Budapestet, Debrecent, Győrt, Miskolcot, Pécset, Szegedet és Székesfehérvárt illetően, az értékelésből kiemelkedik városunk.

  2017.06.27.
 2. Új épületgépészeti áruházat adott át a húszéves Hollander-2000 Kft

  Átadta új épületgépészeti áruházát és bemutatótermét az 1997-ben alapított, idén huszadik születésnapját ünneplő Hollander-2000 Kft. A Károly János, majd a Tátra utcai székhelyét is kinövő székesfehérvári vállalkozás a Mártírok útján épített új otthont magának, amelyet hétfőn ünnepélyes keretek között avattak fel.

  2017.06.26.
 3. Tudnivalók a nyári gyakorlatról - kötelező a pénzbeli juttatás

  Javában tart már a szakközépiskolai és szakgimnáziumi tanulók nyári gyakorlata. Az általános szabályok ugyan nem változtak, a tanulók pénzbeli juttatása azonban emelkedett. Az összefüggő nyári gyakorlat időtartamára minden esetben pénzbeli juttatást is kell biztosítani a nappali munkarendben tanulóknak.

  2017.06.26.
 4. Középiskolások körében népszerűsíti a műszaki pályát az Arconic

  A Hotel Magyar Királyban rendezték meg kedden az Arconic(OK)osan szakmai versenyt, amelynek célja, hogy segítsen a régióban tanuló középiskolásoknak és egyetemistáknak a pályaválasztásban és a jövőjüket érintő döntéseik meghozatalában. Az idén öt székesfehérvári középiskola vett részt a megmérettetésen, a feladatok között fémekkel kapcsolatos kvíz és fémszerkezetek építése is szerepelt.

  2017.06.13.
 1. Székesfehérvár és Fejér megye fejlesztési lehetőségeiről tárgyaltak a Városházán

  Székesfehérváron ülésezett a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Monitoring Bizottsága csütörtökön. A Városházán megtartott tanácskozást követően Székesfehérvár és Fejér megye fejlesztési terveiről és lehetőségeiről, valamint az e célra felhasználható forrásokról rendeztek sajtótájékoztatót.

  2017.06.08.
 2. Növelte bevételét és nyereségét a fehérvári Cerbona Élelmiszeripari Kft.

  A magyar tulajdonban lévő cég a 2015-ös 3,2 milliárdról tavaly 3,4 milliárdra tudta emelni a forgalmát, és 214 millióról 251 millió forintra az adózás előtti eredményét, miközben jelentős termékfejlesztést és gyártóberuházást is végrehajtott. Az idei tervekben az árbevétel 10 százalékos növelése, valamint a profit további emelése szerepel.

  2017.06.01.
 3. Megnyitotta kapuit Fehérvár első vérplazmaadó állomása

  Hivatalosan is megnyílt az első székesfehérvári Plazma Pont, a korszerű eszközökkel felszerelt egészségügyi központ a Jancsár közben kapott helyet. A plazmaadás során nyert vérplazmából többféle orvosságot állítanak elő, melyek általában igen súlyos, életveszélyes betegségek gyógyítására szolgálnak. Plazmából állítják elő az életveszélyes bárányhimlős vagy a cytomegalovírus fertőzöttek kezelésére szolgáló gyógyszereket is.

  2017.05.31.
 4. 268 milliós fejlesztés a Karsai Alba Kft-nél

  Több mint százmillió forint vissza nem térítendő támogatást ad a kormány a nagyvállalati beruházási támogatás keretében a Karsai Alba Kft. 286 millió forintos kapacitásbővítő fejlesztéséhez. A 100 százalékban magyar tulajdonú Karsai Alba Kft. 170 dolgozót foglalkoztat.

  2017.05.27.

Eseménynaptár

2017. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Webkamera

ide kerül a webkamera élő képe

360 Fehérvár

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek