Akadémiai adatbázis a kistérségek rendszerváltás utáni fejlődéséről

 Ingyenesen elérhető és bárki által felhasználható az a mintegy 3 millió adatot és 9 ezer térképet tartalmazó a magyarországi kistérségek rendszerváltás utáni fejlődését bemutató online adatbázis, amely a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének adatbankján alapul. A laikus érdeklődők, kutatók mellett a rendszer hasznos segítség lehet a befektetéssel foglalkozók helyszínválasztásának megkönnyítéséhez.
2009.09.29. 08:10 |
Ingyenesen elérhető és bárki által felhasználható az a mintegy 3 millió adatot és 9 ezer térképet tartalmazó a magyarországi kistérségek rendszerváltás utáni fejlődését bemutató online adatbázis, amely a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének (MTA KTI) adatbankján alapul.
 
 
A laikus érdeklődők, kutatók, és településfejlődési elemzésekkel foglalkozó elemzők, kutatók mellett a rendszer hasznos segítség lehet a befektetés ösztönzéssel foglalkozó állami és önkormányzati szerveknek, a magánbefeketések helyszínválasztásának megkönnyítéséhez, de akár a hosszú távú önkormányzati fejlesztési stratégiák megalapozásához is - mondta a Napinak Tóth István János, az MTA KTI tudományos főmunkatársa.
 
Az egyelőre csak béta változatban működő Erőforrástérkép (www.eroforrasterkep.hu) régiós, kistérségi, de akár településekre lebontva teszi elérhetővé a társadalmi és gazdasági élet különböző területére vonatkozó, közel 200 indikátor adatait 1990-2007 között. A munkaerő-piaci, gazdasági és például adózási mutatók mellett társadalmi és infrastrukturális adatokat is tartalmaz.
 
A korábban létrehozott interaktív térképtáraknál vagy az idősoros lekérdezések, vagy pedig a keresztösszefüggések megjelenítésével voltak problémák - ezeket igyekeztek kiküszöbölni az MTA KTI kutatói. Õk egyébként 2007 óta foglalkoznak olyan on-line elérhető programok fejlesztésével, amelyek területi (régiós, megyei, kistérségi és településszintű) társadalmi és gazdasági adatok lekérdezésére és letöltésére adnak lehetőséget.
 
A fejlesztők a frissítések mellett szeretnék tovább bővíteni az adatbázist, példának okáért az uniós, vagy tisztán költségvetési forrásból megvalósult fejlesztések későbbi hatásai érződnek-e az egyes kistérségekben, továbbá az angol nyelvű változatát is létrehozni.
 

Magyarország

 1. Kiemelt eljárásrendben történik a Top-beruházások engedélyeztetése

  A Terület- és településfejlesztési operatív (Top) programban megvalósuló beruházások egyes részelemeinek engedélyeztetése kiemelt eljárási rendben történik a kormányhivatalok bevonásával - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára Székesfehérváron, a Top információs napon.

  2017.05.17.
 2. Ezer Lámpás Éjszakája - kampány az eltűnt gyermekekért

  Idén is országos rendezvénysorozattal készül az Ezer Lámpás ÉjszakájaA csellengés veszélyeire és az eltűnéssel kapcsolatos kockázatokra hívja fel a figyelmet az idén hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű kampány.

  2017.05.16.
 3. Az idővel harcolnak a mentők, így segíthetjük őket

  Másodperceken is múlhat egy emberélet, a mentők munkájának ezért minden lépése pontosan megtervezett koreográfia szerint történik. Kis odafigyeléssel azonban mi is komoly segítséget nyújthatunk, legyen szó akár a közlekedésről, akár a 104 vagy a 112 segélyhívó tárcsázásáról. 

  2017.05.09.
 4. A matematikai írásbelikkel folytatódik az érettségi

  A matematika írásbelikkel folytatódnak kedden az érettségi vizsgák, a diákok emelt és középszinten adnak számot tudásukról, Székesfehérváron 59 osztály mintegy 1500 tanulója. A korábbi szabályozáshoz képest a középszinten megkövetelt ismeretek nem haladják meg jelentősen az eddigieket. 

  2017.05.09.
 1. Részletekben is fizethető a személyi jövedelemadó

  A fizetendő személyi jövedelemadóra és egészségügyi hozzájárulásra, ha összegük nem több mint 200 ezer forint, idén is kérhető pótlékmentes részletfizetés az szja-bevallásban. Az első részlet megfizetésének határideje 2017. május 22.

  2017.05.02.
 2. A fehérvári Diákparlamenten kérték - ingyenes lesz az első nyelvvizsga 2018-tól

  Ingyenes lesz az első nyelvvizsga megszerzése 2018-tól a 35 évnél nem idősebbeknek, ezt jelentette be az EMMI csütörtökön. A fiatalok munkaerő-piaci versenyképességét akarják segíteni, hiszen a felmérések szerint csak 31 százalékuknak van nyelvvizsgája. A határozat összecseng a 2017-es, Székesfehérváron megrendezett Országos Diákparlamenten megfogalmazott 50 ajánlás egyikével.

  2017.04.28.
 3. Betegbiztonság növelését célzó pályázatok indulnak az egészségügyben

  Mintegy húszmilliárd forint lesz elérhető egészségügyi intézmények számára olyan fejlesztések és szakmai képzések megvalósítására, amelyek a betegek biztonságát növelik - jelentette be Székesfehérváron az egészségügyért, illetve az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár.

  2017.04.28.
 4. Véget ért az országos tűzgyújtási tilalom - a város belterületén nem lehet égetni

  Az erdőterületeket érintő tűzesetek kialakulását és terjedését befolyásoló környezeti tényezők megváltozása miatt kedd este a Földművelésügyi Minisztérium azonnali hatállyal feloldotta az ország teljes területén lévő erdőkre és fásításokra, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területekre március 3-án kiadott általános tűzgyújtási tilalmat.

  2017.04.20.

Játékfesztivál

Könyvhét

Eseménynaptár

2017. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera

360 Fehérvár

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek