Akadémiai adatbázis a kistérségek rendszerváltás utáni fejlődéséről

 Ingyenesen elérhető és bárki által felhasználható az a mintegy 3 millió adatot és 9 ezer térképet tartalmazó a magyarországi kistérségek rendszerváltás utáni fejlődését bemutató online adatbázis, amely a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének adatbankján alapul. A laikus érdeklődők, kutatók mellett a rendszer hasznos segítség lehet a befektetéssel foglalkozók helyszínválasztásának megkönnyítéséhez.
2009.09.29. 08:10 |
Ingyenesen elérhető és bárki által felhasználható az a mintegy 3 millió adatot és 9 ezer térképet tartalmazó a magyarországi kistérségek rendszerváltás utáni fejlődését bemutató online adatbázis, amely a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének (MTA KTI) adatbankján alapul.
 
 
A laikus érdeklődők, kutatók, és településfejlődési elemzésekkel foglalkozó elemzők, kutatók mellett a rendszer hasznos segítség lehet a befektetés ösztönzéssel foglalkozó állami és önkormányzati szerveknek, a magánbefeketések helyszínválasztásának megkönnyítéséhez, de akár a hosszú távú önkormányzati fejlesztési stratégiák megalapozásához is - mondta a Napinak Tóth István János, az MTA KTI tudományos főmunkatársa.
 
Az egyelőre csak béta változatban működő Erőforrástérkép (www.eroforrasterkep.hu) régiós, kistérségi, de akár településekre lebontva teszi elérhetővé a társadalmi és gazdasági élet különböző területére vonatkozó, közel 200 indikátor adatait 1990-2007 között. A munkaerő-piaci, gazdasági és például adózási mutatók mellett társadalmi és infrastrukturális adatokat is tartalmaz.
 
A korábban létrehozott interaktív térképtáraknál vagy az idősoros lekérdezések, vagy pedig a keresztösszefüggések megjelenítésével voltak problémák - ezeket igyekeztek kiküszöbölni az MTA KTI kutatói. Õk egyébként 2007 óta foglalkoznak olyan on-line elérhető programok fejlesztésével, amelyek területi (régiós, megyei, kistérségi és településszintű) társadalmi és gazdasági adatok lekérdezésére és letöltésére adnak lehetőséget.
 
A fejlesztők a frissítések mellett szeretnék tovább bővíteni az adatbázist, példának okáért az uniós, vagy tisztán költségvetési forrásból megvalósult fejlesztések későbbi hatásai érződnek-e az egyes kistérségekben, továbbá az angol nyelvű változatát is létrehozni.
 

Magyarország

 1. Szeptember 29-től pályázhatunk a régióban gázkonvektorok cseréjére

  Magánszemélyek is igényelhetnek támogatást az elavult gázkonvektorok cseréjéhez az Otthon melege program alprogramjában. A pályázaton legfeljebb 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást lehet nyerni. A pályázati lehetőség régiónként eltérő időpontokban nyílik meg, a Közép-Dunántúli Régióban szeptember 29-től lehet pályázni a forrás kimerüléséig.

  2017.09.21.
 2. „Nyitott Ház” – tárt kapukkal várja vendégeit a Pesti Vigadó

  Szeptember 16-án, a Kulturális Örökség Napjai alkalmából ismét szélesre tárja kapuit a Pesti Vigadó. Az épület és a kiállítások ingyenes látogatása mellett színes programok várják az érdeklődőket. Megtekinthető kiállítások: A művészet rétegződései - Le latitudini dell’arte; Az első 40 év; Szűcs László kiállítása - Organikus világ illetőleg a Pesti Vigadó Idővonal – a Pesti Vigadó története képekben. A részvétel minden program esetében ingyenes.

  2017.09.15.
 3. Pénteken kezdődik a tanév – így változott idén az iskolakezdési támogatás

  Csütörtökön véget ér a diákoknak a két és fél hónapos nyári vakáció, pénteken megkezdődik a 2017/18-as tanév. Szeptembertől közel 25 ezer tanuló kezdi meg a tanévet a Székesfehérvári Tankerületi Központhoz tartozó általános és középiskolákban. A tanévkezdés anyagi terheit az 1-9. évfolyamon tanuló diákok számára biztosított ingyenes tankönyvellátás mellett az iskolakezdési támogatás is segítheti.

  2017.08.31.
 4. Káros és kellemetlen – poloskainvázióra számíthatunk az ősszel

  Főként a meleg időjárás kedvezett az észak-afrikai eredetű zöld vándorpoloska elszaporodásának Közép-Európában, így Magyarországon; a nagyszámú, a lakásokba is "beköltöző", büdös rovarok az első fagyokig, várhatóan október végéig okoznak kellemetlenséget - mondta a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára hétfőn az MTI érdeklődésére.

  2017.08.29.
 1. Már ma utalják a szeptemberi családi pótlékot

  Már hétfőn, illetve kedden megérkeznek a családokhoz a szeptemberi támogatások: a családi pótlék, a gyermekgondozást segítő ellátást (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet). Az előrehozott utalás csaknem 1,3 millió családnak jelent majd könnyebbséget a tanévkezdés előtti napokban.

  2017.08.28.
 2. Digitális gyermekkor - táblagép már hét éves korban

  Egy friss felmérés szerint, amelyben Fejér megyében élő családokat is kérdeztek, minden harmadik válaszadó elfogadhatónak tartja, hogy már a 7 éves gyerekeknek is legyen saját okostelefonja, táblagépe vagy számítógépe. Ezzel együtt a többség mégis úgy gondolja, hogy inkább 13-15 éves kor között vásárolna először efféle digitális eszközöket a fiataloknak. 

  2017.08.24.
 3. Jelentkezzen tűzoltónak! – felvételt hirdetett Katasztófavédelem

  A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételt hirdet beosztott tűzoltó munkakörre. Minden olyan érdeklődő jelentkezését várják, akik elkötelezettek a hivatásos szolgálat iránt.

  2017.08.02.
 4. EYOF: minden idők legjobb szereplésével zárt a magyar küldöttség

  Negyvenegy éremmel, minden idők legeredményesebb Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválját zárta a magyar küldöttség Győrben. Az eseményen 152 fős magyar csapat vett részt, s a megszerzett 13 arany-, 14 ezüst és 14 bronzéremmel a házigazda Magyarország az orosz és az olasz csapat mögött harmadikként zárt az éremtáblázaton. Takács Boglárka, az ARAK sprintere 100 méteres síkfutásban ezüstérmet szerzett.

  2017.07.30.

Eseménynaptár

2017. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Fehérvár Hangja

Webkamera


Fényfestés

360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek