Ragyogj kékben - idén is felhívják a figyelmet az autizmussal élőkre

  Április 2-án ismét kékbe borul a város, Fehérvár ismét csatlakozott a „Ragyogjon kékben!” nemzetközi összefogáshoz, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet az autizmussal élőkre és családjaikra. A rendezvény ideje alatt a Vörösmarty Színház és a Hotel Magyar Király is kék kivilágítást kap és a résztvevők megismerkedhetnek a fehérvári AOSZ Info-Pont iroda tevékenységével is.
2017.03.28. 10:02 |
 Április 2-án ismét kékbe borul a város, Fehérvár ismét csatlakozott a „Ragyogjon kékben!” nemzetközi összefogáshoz, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet az autizmussal élőkre és családjaikra. A rendezvény ideje alatt a Vörösmarty Színház és a Hotel Magyar Király is kék kivilágítást kap és a résztvevők megismerkedhetnek a 2016 decemberében megnyílt fehérvári AOSZ Info-Pont iroda tevékenységével is.
Április 2-án ismét kék fénybe borul a Belváros Székesfehérváron, hogy felhívja a figyelmet az autizmussal élőkre és családjaikra.  Minden 100 gyerekből egy autizmussal él, így könnyen ki lehet számolni hogy az óvodások, iskolások, vagy fiatal felnőttek körében hány gyereknek, fiatalnak van szüksége autizmus specifikus fejlesztésre és a hány családnak van szüksége támogatásra. Az idei világnapon nem lesz felvonulás, akik csatlakozni szeretnének a programhoz, este nyolc órától a Hotel Magyar Király előtt tehetik meg.
 A fehérvári rendezvény fővédnöke ezúttal is Spányi Antal megyéspüspök lesz, aki a rendezvény kapcsán elmondta, fontos, hogy az autizmussal élő gyermeket nevelő családok is érezzék, hogy részei a társadalomnak. "Õk hozzánk tartoznak és joggal tartanak igényt segítségünkre. Fontos az is, hogy mindez ne egy, az esztendő egy napjára szorítkozó rendezvény legyen. Ha ez történne, akkor évről évre rosszabb lenne a helyzet, mert kialakulna egy olyan gyakorlat a társadalomban, hogy ezt már hallottuk, erről már beszéltünk, így nem kell már vele többet foglalkozni.." - fogalmazott a megyéspüspök. Spányi Antal hozzátette, az autizmus világnapja egy figyelmfelhívás, amely megszólítja azokat is, akik olyan döntéshozó helyzetben vannak, hogy meg kell teremtenünk a lehetőséget arra, hogy a gyerekeket megfelelő módon szűrni és vizsgálni tudják. Kiemelte, hogy rendkívül fontos lenne megtalálni az autizmussal élő gyerekeket, hiszen minél korábban fejlesztik őket, annál tovább juthatnak az életben.
A rendezvény ideje alatt a Vörösmarty Színház és a Hotel Magyar Király is kék kivilágítást kap.
Mahlerné Köfner Anikó, a szervező Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány elnöke elmondta, hogy a világnap résztvevői idén megismerkedhetnek a 2016 decemberében megnyílt székesfehérvári AOSZ Info-Pont iroda tevékenységével. A Móri út 16. szám alatt található iroda komplex szolgáltatásokat nyújt a családok és szolgáltatók számára a korszerű, autizmussal kapcsolatos ismeretek megszerzéséhez, az információk áramoltatásához, kapcsolatépítéshez, valamint a helyi együttműködések kialakításához és fenntartásához is. Az iroda hétfőn 10 és 13 óra között, szerdán 12 és 16 óra között, pénteken pedig 8 és 11 óra között várja szolgáltatásaival az az autizmussal élőket, családtagjaikat, valamint a szakembereket és laikus érdeklődőket.

Közélet

 1. Újraavatták a „69-es előre!” I. világháborús emlékművet a Vörösmarty téren

  A „69-es előre!” I. világháborús emlékmű újraavatási ünnepségét rendezték szerdán. Az emlékmű az 1918. évi montellói csata évfordulójára készült, 1931-ben, a 69-es Hindenburg gyalogezred hősi halottainak emlékére. A Bory Jenő által készített, felújított alkotásnál Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, honvédelmi miniszterhelyettes és Cser-Palkovics András polgármester mondott ünnepi beszédet.

  2017.06.28.
 2. A szent hitével, a katona bátorságával – megemlékezés Szent László királyról

  A 2017-es Szent László Emlékév legfontosabb napján, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnoksága, valamint Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata közösen tisztelgett az uralkodó emléke előtt. A történelmi zászlók bevonulása után megemlékező beszédek hangzottak el, majd katonai tiszteletadás mellett megkoszorúzták Schwalm László húsz esztendővel ezelőtt Székesfehérvárnak adományozott, a Lovagkirályt ábrázoló Prohászka ligeti mellszobrát.

  2017.06.27.
 3. Újabb véradásokat tartanak a Fehér Palotában

  Folytatja a véradó akciók sorozatát a Fehér Palota Üzletközpont a nyár folyamán is. A következő hetekben két alkalommal várják az önkénteseket minden vércsoportból. Június 30-án és július 7-én, pénteki napokon 14 és 18 óra között lesz lehetőség véradásra a Palota út 6. szám alatti épület emeletén.

  2017.06.27.
 4. Szerdán avatják újra a „69-es előre!” I. világháborús emlékművet

  A „69-es előre!” I. világháborús emlékmű újraavatási ünnepségét szerdán rendezik. A felújított, Bory Jenő által készített szobornál Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, honvédelmi miniszterhelyettes és Cser-Palkovics András polgármester mond beszédet. Az emlékművet az 1918. évi montellói csata évfordulójára készítették 1931-ben, a 69-es Hindenburg gyalogezred hősi halottainak emlékére.

  2017.06.26.

Eseménynaptár

2017. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Webkamera

ide kerül a webkamera élő képe

360 Fehérvár

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek