Május 20-ig látogatható A Döntés kiállítás a Csók István Képtárban

 A múzeum kiállítóhelyei, köztük a Csók István Képtár életében A Döntés messze a leglátogatottabb a kortárs képzőművészeti kiállítások között. A tárlaton hamarosan már a tízezredik látogatót köszönthetik, szerdán délelőtt 10 óráig összesen 9611 ember tekintette meg a különleges atmoszférájú képeket. A kiállítást május 20-ig, a Kortárs Művészeti Fesztivál végéig hosszabbították meg.
2017.03.29. 10:53 |
A Seuso kiállítást négy hónap alatt mintegy 35 ezren látták, ez a rekord, de most már az élmezőnybe tartozik látogatottság alapján A Döntés című kiállítás is. " A Döntés című kiállítás érzelmeket vált ki az emberekből, van akinek tetszik, van akinek nem, de mindenképpen beszéd téma. Kultúráról, értékekről beszélgetünk, ez pedig kiemelkedően fontos egy város életében, ezért is fontos a kulturális közeg, ami körbevesz bennünket." - fogalmazott a kiállítás kapcsán Székesfehérvár polgármestere, aki elmondta, hogy amikor az önkormányzat az államtól átvette a múzeum fenntartó jogosítványait, célként tűzte ki, hogy a gyűjteményt megmutatva, kiállításokat idehozva visszavigye az emberek tudatába a múzeumot.

"Múzeumba látogatni, kiállításokat megnézni, arról egyet beszélgetni egy kávézó teraszán, mindez hozzátartozik egy városhoz, ami több mint ezer éves történelme során büszke lehet értékeire." - mondta Cser-Palkovics András polgármester, aki szólt arról is, hogy Somogyi Győzőnek sokat köszönhet a város, hiszen az általa létrehozott történelmi bábok bizonyos értelemben már szimbólumaivá is váltak a városnak, míg a Döntés kiállítás arra sarkall minket, hogy merjünk vitázni saját történelmünkről, felvállalni értékeinket, felvállalni azt, amiben egymással sem értünk egyet, de hozzátartozik az identitásunkhoz.

Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója kiemelte, hogy A Döntés kiállítás az egyik leglátogatottabb kortárs képzőművészteti kiállítássá vált rövid idő alatt. A tárlatot szerdán délelőtt 10 óráig 9611-en látták, így hamarosan a tízezredik látogatót köszönthetik. A tízezredik látogató ajándékként családi belépőt fog kapni mind a Pompeji kiállításra, mind a Floralia-ra Gorsiumba, valamint egy két fő részére szóló vacsorameghívással is kedveskednek neki.

Kulcsár Mihály elmondta, A Döntés kiállítás sikere miatt arra gondoltak, érdemes volna ezt a tárlatot meghosszabbítani, ehhez adódott a megfelelő rendezvénysorozat is, hiszen ez a kiállítás passzol a Kortárs Művészeti Fesztivál programjai közé. A tárlatot egészen a fesztivál végéig, május 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők. A Döntés című kiállítás továbbra is a Vörösmarty Mihály Könyvtár érvényes olvasójegyeivel ingyenesen tekinthető meg. A Csók István Képtár hétfőtől péntekig, valamint vasárnap 10-18 óra, míg szombaton 9-18 óra között várja a látogatókat.

Kultúra

 1. Arany János emlékév - megtelt a Királykút Emlékház a Toldi estéjének előadásán

  A Frissítő Forrás/Megújulás Éve 2017, a Vörösmarty Társaság és A Szabadművelődés Háza közös rendezésében Arany János: Toldi estéje című klasszikus elbeszélő költeményét adta elő Sudár Annamária és Heinczinger Miklós, a Misztrál együttes tagja, hétfőn este a Királykút Emlékházban. A rendezvény egyben tisztelgés volt a szerző, Arany János születésének 200. évfordulója előtt. Bevezetőt mondott Bakonyi István, irodalomtörténész.

  2017.09.25.
 2. Időutazás a Topotékával – feltöltötték a "Székesfehérvár anno..." fotóit is

  Hétfőtől a "Székesfehérvár anno..." című kiadvány valamennyi fotója elérhető a Városi Levéltár és Kutatóintézet szekesfehervar.topoteka.hu oldalán. A kereső segítségével lehetőség van a képek közötti célirányos keresésre. A Topotéka virtuális gyűjteményben fényképek, dokumentumok, hangfelvételek és más archív anyagok találhatóak szakszerűen rendezett és könnyen kezelhető rendszerben.

  2017.09.25.
 3. A Vörösmarty Színház művészeit köszöntöttek a Városházán

  A Vörösmarty Színház három színművészét köszöntötték hétfőn délelőtt a Városházán: Váradi Eszter Sára idén már a 20. évadot kezdte meg Székesfehérváron, Krisztik Csaba vehette át nemrégiben a Kaszás Attila-díjat, Nagy Péter pedig a Vidéki Színházak Fesztiválján nyert díjat az Apák és fiúk című darabban nyújtott alakításáért.

  2017.09.25.
 4. Döntőjéhez érkezett a III. Béla király és kora nyugdíjasok vetélkedősorozata

  Az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület januárban – csatlakozva az Árpád-ház programhoz – III. Béla király és kora címmel szellemi vetélkedőt hirdetett valamennyi klubja részére. A versengésre 17 csapat nevezett és a májusi elődöntő során alakult ki a legjobb 6 csapat mezőnye. A nyilvános döntő szeptember 27-én, 9 órakor lesz a Hiemer-ház báltermében.

  2017.09.25.

Eseménynaptár

2017. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Fehérvár Hangja

Székesfehérvár Topotéka