Május 20-ig látogatható A Döntés kiállítás a Csók István Képtárban

 A múzeum kiállítóhelyei, köztük a Csók István Képtár életében A Döntés messze a leglátogatottabb a kortárs képzőművészeti kiállítások között. A tárlaton hamarosan már a tízezredik látogatót köszönthetik, szerdán délelőtt 10 óráig összesen 9611 ember tekintette meg a különleges atmoszférájú képeket. A kiállítást május 20-ig, a Kortárs Művészeti Fesztivál végéig hosszabbították meg.
2017.03.29. 10:53 |
A Seuso kiállítást négy hónap alatt mintegy 35 ezren látták, ez a rekord, de most már az élmezőnybe tartozik látogatottság alapján A Döntés című kiállítás is. " A Döntés című kiállítás érzelmeket vált ki az emberekből, van akinek tetszik, van akinek nem, de mindenképpen beszéd téma. Kultúráról, értékekről beszélgetünk, ez pedig kiemelkedően fontos egy város életében, ezért is fontos a kulturális közeg, ami körbevesz bennünket." - fogalmazott a kiállítás kapcsán Székesfehérvár polgármestere, aki elmondta, hogy amikor az önkormányzat az államtól átvette a múzeum fenntartó jogosítványait, célként tűzte ki, hogy a gyűjteményt megmutatva, kiállításokat idehozva visszavigye az emberek tudatába a múzeumot.

"Múzeumba látogatni, kiállításokat megnézni, arról egyet beszélgetni egy kávézó teraszán, mindez hozzátartozik egy városhoz, ami több mint ezer éves történelme során büszke lehet értékeire." - mondta Cser-Palkovics András polgármester, aki szólt arról is, hogy Somogyi Győzőnek sokat köszönhet a város, hiszen az általa létrehozott történelmi bábok bizonyos értelemben már szimbólumaivá is váltak a városnak, míg a Döntés kiállítás arra sarkall minket, hogy merjünk vitázni saját történelmünkről, felvállalni értékeinket, felvállalni azt, amiben egymással sem értünk egyet, de hozzátartozik az identitásunkhoz.

Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója kiemelte, hogy A Döntés kiállítás az egyik leglátogatottabb kortárs képzőművészteti kiállítássá vált rövid idő alatt. A tárlatot szerdán délelőtt 10 óráig 9611-en látták, így hamarosan a tízezredik látogatót köszönthetik. A tízezredik látogató ajándékként családi belépőt fog kapni mind a Pompeji kiállításra, mind a Floralia-ra Gorsiumba, valamint egy két fő részére szóló vacsorameghívással is kedveskednek neki.

Kulcsár Mihály elmondta, A Döntés kiállítás sikere miatt arra gondoltak, érdemes volna ezt a tárlatot meghosszabbítani, ehhez adódott a megfelelő rendezvénysorozat is, hiszen ez a kiállítás passzol a Kortárs Művészeti Fesztivál programjai közé. A tárlatot egészen a fesztivál végéig, május 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők. A Döntés című kiállítás továbbra is a Vörösmarty Mihály Könyvtár érvényes olvasójegyeivel ingyenesen tekinthető meg. A Csók István Képtár hétfőtől péntekig, valamint vasárnap 10-18 óra, míg szombaton 9-18 óra között várja a látogatókat.

Kultúra

 1. Középkori kőfaragványokat is találtak a Lépcső utcában

  Nyár végére újjáépítik a belvárosban a Lépcső utcát, amelynek alapjait is kicserélik. A széttöredezett lépcsőket felszedték és régészeti feltárás is kezdődött.  A vízelvezetőből állatcsontok és kerámiatöredékek kerültek elő, melyek a vízzel mosódtak bele a csatornába, a fedlapok között előfordulnak középkori kőfaragványok is. 

  2017.06.29.
 2. Nyáresti vigalom Buch Tiborral és Vastag Csabával Öreghegyen

  Július 7-én az Öreghegyi Közösségi Házban ismét lesz Nyáresti Vigalom Buch Tiborral, a sztárvendég Vastag Csaba lesz. A pénteken 19.30-kor kezdődő koncerten közreműködik Horváth Elemér hegedűn és Horváth Péter zongorán.

  2017.06.29.
 3. III. Béla életét viszi színre az idei Koronázási Szertartásjáték

  Szent István, Szent László, Könyves Kálmán és II. (Vak) Béla után idén az Árpád-ház talán legfényesebb uralkodója, III. Béla koronázási szertartását és életét viszi színre Szikora János rendező Székesfehérváron. Az egykori koronázótemplom helyén felépített grandiózus szabadtéri színpadon, augusztus 18-19-én mutatják be a Koronázási Szertartásjátékot, amelyben a díszletek mellett a zene is a bizánci és a keresztény kultúrát ötvözi. Az előadásnak idén is részesei az ötméteres történelmi óriásbábok, újdonságként pedig cirkuszművészek is bekapcsolódnak.

  2017.06.28.
 4. Zemlényi Eszter sikere a Virginia Zeani Nemzetközi Énekversenyen

  Zemlényi Eszter az előkelő második helyen végzett a Marosvásárhelyen rendezett három fordulós Virginia Zeani Nemzetközi Énekversenyen. Zemlényi Eszter egyedüliként képviselve Magyarországot, a versenyen és román, osztrák, moldáviai, olasz, német és portugál versenyzőkkel mérte össze tudását, a közönség elismerése mellett a zsűri is magasra értékelte produkcióját.

  2017.06.28.

Múzeumok Éjszakája

Székesfehérvár Topotéka

Eseménynaptár

2017. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Kiállítás