A Magyar Érdemrend nagykeresztjével tüntette ki Fa Nándort a köztársasági elnök

A Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetést a magyar vitorlázósportot egyedülálló teljesítményével és eredményeivel nemzetközi rangra emelő legendás pályafutása, saját tervezésű és építésű versenyhajóival elért világraszóló sikerei elismeréseként kapta Fa Nándor hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó, a Fa Hajó Kft. tulajdonosa.
2017.03.15. 17:18 |
Fa Nándor "egyszerű magyar állampolgárként" úgy látja, a magyar társadalomtól kapja a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetést, ezért rendkívüli megtiszteltetésnek tartja. A földkerülő vitorlázó az MTI-nek elmondta, korábban lekötött programja miatt nem tud ott lenni az ünnepségen, de külön kérte, hogy később személyesen vehesse át a díjat.
A Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetést a magyar vitorlázósportot egyedülálló teljesítményével és eredményeivel nemzetközi rangra emelő legendás pályafutása, saját tervezésű és építésű versenyhajóival elért világraszóló sikerei elismeréseként kapta Fa Nándor hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó, a Fa Hajó Kft. tulajdonosa. "Ijesztően gyorsan kopnak a negatív élmények, csak a szépek maradnak meg" - tekintett vissza a 63 éves Fa Nándor a 2016-2017-es Vendée Globe szóló földkerülő versenyre, amelyen 93 napos teljesítménnyel a nyolcadik lett saját tervezésű és építésű hajójával, a Spirit of Hungary-vel - a 29 fős mezőnyből 18-an értek célba. Ezzel a viadal történetének legidősebb versenyzőjévé vált, aki 100 napon belül teljesítette a távot, egyben legjobb időeredményét érte el; az 1992/93-as menet során a legjobb nem franciaként az ötödik helyen futott be 128 nap után.
 
"Van egy nagy adag negatív halmaz, ami miatt mondtam néhány dolgot a célba érkezés utáni napokban, amit most már másképpen érzek. De az a véleményem nem változott, hogy ez volt az utolsó versenyem" - nyilatkozott Fa Nándor, aki éppen Párizsba tartott egy kompozit-konferenciára, ahol versenyzőként és hajóépítőként kérték fel előadónak.
 
Hajójáról, a 60 lábas Spirit of Hungaryről elmondta, nyáron szétszereli, s kvázi újjáépíti. "Még nem tudom, mi lesz a sorsa, de én már nem fogok versenyezni vele, mert ehhez rengeteg plusz idő, pénz és energia kell" - tette hozzá. A hátralévő Vendée Globe-programok közül kiemelte, hogy május 13-án lesz a hivatalos eredményhirdetés, valamint már van egy meghívása a Elysée-palotába, ahol majd Francois Hollande francia köztársasági elnök fogadja a hajósokat. Számára pedig lényeges a versenyt szervező IMOCA közgyűlése is. "Ott kiértékeljük a tapasztalatokat, hogy a következő Vendée Globe-ot milyen pozíciók alapján írják ki. Nekem nagyon fontos megosztani tanulságaimat, akár a versenyről, akár a hajóról, hogy ne legyen ekkora szakadék a vitorlások között" - nyilatkozott Fa Nándor, utalva arra, hogy egy szabálymódosítás miatt a mostani mezőnyben a legújabb fejlesztésű hajók támasztóuszonnyal felszerelve versenyeztek, ez pedig sebességelőnyt jelent. Az első négy helyen ilyen hajó végzett.
 
Fa Nándor jelezte, lassan a Spirit of Hungary-projekt a végéhez ér. "Lezárul a négyéves ciklus, s én szeretném mindenkinek megköszönni a segítséget. Legyen az olyan, aki kétkezi munkával segített, legyen egy egyszeri szponzor, vagy olyan, aki a Facebookon keresztül lelkesített, hogy kibírjam a megpróbáltatásokat. Most látom mennyi ember munkája, jó szándéka van abban, hogy sikerült teljesítenem a versenyt, s hogy ilyen jó érzéssel gondoljak vissza rá" - fogalmazott Fa Nándor, aki ötszörös földkerülő vitorlázónak vallhatja magát.

Közélet

 1. Finnországból kapott új bútorokat a Kodály Iskola

  A finnországbeli Hollola városából ajánlottak fel tanulópadokat és székeket a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI intézményének. Az iskolába hétfőn délelőtt érkezett meg a szállítmány, amivel ősztől öt osztályt szerelnek fel új bútorokkal. 

  2017.07.24.
 2. Távoktatásos formában is indul geoinformatikai szakember képzés

  Felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára indít szeptembertől az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara geoinformatikai szakmérnöki, illetve geoinformatikai szakember képzést távoktatásos formában. A képzés általános térinformatikai ismereteket ad, hangsúlyt fektetve a modern adatgyűjtési eszközökből kinyert adatok térinformatikai elemzésére is.

  2017.07.23.
 3. Szülőfalujában állítottak emléket Takács Nándor püspök tiszteletére

  Szülőfalujában, Rábacsanakon, az egyedülállóan szép, neoromán stílusú Keresztelő Szent János templomban avattak emléktáblát Dr. Takács Nándor Jusztin OCD, egykori székesfehérvári megyés püspök, karmelita örökfogadalmas szerzetes tiszteletére. Az ünnepi szentmisét Veres András győri megyés püspök mutatta be, aki ezt követően megáldotta a tizenkilencedik székesfehérvári főpásztor tiszteletére készített emlékhelyet.

  2017.07.22.
 4. Bajtársi egyesületek vezetőivel találkoztak a régió polgármesterei

  A Közép-Dunántúli Régió három megyéjéből kilenc település vezetői találkoztak csütörtökön, Székesfehérváron, a Városháza dísztermében. A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége által szervezett regionális találkozó célja a honvédelem és a társadalom kapcsolatának erősítése, a szolidaritás gyakorlati teendőinek megtalálása, a bajtársi szervezetek tevékenységének bemutatása, valamint együttműködési, cselekvési tervezetek kidolgozása volt.

  2017.07.20.

Királyi Napok

Musica Sacra

Eseménynaptár

2017. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Webkamera

360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek