A Magyar Érdemrend nagykeresztjével tüntette ki Fa Nándort a köztársasági elnök

A Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetést a magyar vitorlázósportot egyedülálló teljesítményével és eredményeivel nemzetközi rangra emelő legendás pályafutása, saját tervezésű és építésű versenyhajóival elért világraszóló sikerei elismeréseként kapta Fa Nándor hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó, a Fa Hajó Kft. tulajdonosa.
2017.03.15. 17:18 |
Fa Nándor "egyszerű magyar állampolgárként" úgy látja, a magyar társadalomtól kapja a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetést, ezért rendkívüli megtiszteltetésnek tartja. A földkerülő vitorlázó az MTI-nek elmondta, korábban lekötött programja miatt nem tud ott lenni az ünnepségen, de külön kérte, hogy később személyesen vehesse át a díjat.
A Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozat kitüntetést a magyar vitorlázósportot egyedülálló teljesítményével és eredményeivel nemzetközi rangra emelő legendás pályafutása, saját tervezésű és építésű versenyhajóival elért világraszóló sikerei elismeréseként kapta Fa Nándor hajótervező és -építő, óceáni szólóvitorlázó, a Fa Hajó Kft. tulajdonosa. "Ijesztően gyorsan kopnak a negatív élmények, csak a szépek maradnak meg" - tekintett vissza a 63 éves Fa Nándor a 2016-2017-es Vendée Globe szóló földkerülő versenyre, amelyen 93 napos teljesítménnyel a nyolcadik lett saját tervezésű és építésű hajójával, a Spirit of Hungary-vel - a 29 fős mezőnyből 18-an értek célba. Ezzel a viadal történetének legidősebb versenyzőjévé vált, aki 100 napon belül teljesítette a távot, egyben legjobb időeredményét érte el; az 1992/93-as menet során a legjobb nem franciaként az ötödik helyen futott be 128 nap után.
 
"Van egy nagy adag negatív halmaz, ami miatt mondtam néhány dolgot a célba érkezés utáni napokban, amit most már másképpen érzek. De az a véleményem nem változott, hogy ez volt az utolsó versenyem" - nyilatkozott Fa Nándor, aki éppen Párizsba tartott egy kompozit-konferenciára, ahol versenyzőként és hajóépítőként kérték fel előadónak.
 
Hajójáról, a 60 lábas Spirit of Hungaryről elmondta, nyáron szétszereli, s kvázi újjáépíti. "Még nem tudom, mi lesz a sorsa, de én már nem fogok versenyezni vele, mert ehhez rengeteg plusz idő, pénz és energia kell" - tette hozzá. A hátralévő Vendée Globe-programok közül kiemelte, hogy május 13-án lesz a hivatalos eredményhirdetés, valamint már van egy meghívása a Elysée-palotába, ahol majd Francois Hollande francia köztársasági elnök fogadja a hajósokat. Számára pedig lényeges a versenyt szervező IMOCA közgyűlése is. "Ott kiértékeljük a tapasztalatokat, hogy a következő Vendée Globe-ot milyen pozíciók alapján írják ki. Nekem nagyon fontos megosztani tanulságaimat, akár a versenyről, akár a hajóról, hogy ne legyen ekkora szakadék a vitorlások között" - nyilatkozott Fa Nándor, utalva arra, hogy egy szabálymódosítás miatt a mostani mezőnyben a legújabb fejlesztésű hajók támasztóuszonnyal felszerelve versenyeztek, ez pedig sebességelőnyt jelent. Az első négy helyen ilyen hajó végzett.
 
Fa Nándor jelezte, lassan a Spirit of Hungary-projekt a végéhez ér. "Lezárul a négyéves ciklus, s én szeretném mindenkinek megköszönni a segítséget. Legyen az olyan, aki kétkezi munkával segített, legyen egy egyszeri szponzor, vagy olyan, aki a Facebookon keresztül lelkesített, hogy kibírjam a megpróbáltatásokat. Most látom mennyi ember munkája, jó szándéka van abban, hogy sikerült teljesítenem a versenyt, s hogy ilyen jó érzéssel gondoljak vissza rá" - fogalmazott Fa Nándor, aki ötszörös földkerülő vitorlázónak vallhatja magát.

Közélet

 1. Köszönet a bölcsődei dolgozók munkájáért

  165 éve, hogy megnyitott Magyarország első bölcsődéje, 2010 óta pedig hivatalosan is megünnepeljük a bölcsődék napját, amelyről évről évre megemlékeznek Fehérváron is.  Az idei ünnepségen Székesfehérvár polgármestere mondott köszönetet a bölcsődei dolgozók munkájáért, majd folklórműsort és dél- amerikai táncokat láthattak a vendégek.

  2017.04.24.
 2. Több mint 100 fiatal vesz részt Az ÉN 56-om! vetélkedőn

  A Fiatalok Fehérvárért Egyesület az 56-os emlékbizottság támogatásával az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából indította el Az ÉN 56-om! ifjúsági programsorozatot. A kezdeményezéssel a fiatalokat kívánták még közelebb hozni és megismertetni az 1956-os forradalom és szabadságharc eszméivel és hőseivel. Hétfőn a Városháza Díszterme adott otthont a vetélkedőnek és a Mansfeld konferenciának.

  2017.04.24.
 3. Soros ülését tartotta hétfőn a Városi Idősügyi Tanács

  Aktuális ülését tartotta hétfőn délelőtt a Városházán a Városi Idősügyi Tanács. A résztvevők a nyugdíjas szervezeteknek tavaly nyújtott támogatásokról, a város 2017. évi költségvetéséről, a Kégl György Városi Egészségügyi Programról, illetve a közösségi közlekedés átalakításáról kaptak tájékoztatást.

  2017.04.24.
 4. A Királyok Városából a Hűség Városába - elindult a Visszatolás 2017

  Gyalog indult el Fehérvárról Sopronba a GEO huszonkét hallgatója vasárnap, a selmeci diákhagyományokat ápoló „Visszatolás 2017” elnevezésű akció keretében. A Fehérvári Burschok Baráti Társasága a tervek szerint április 29-én érkezik meg a Hűség Városába egy obeliszket tolva.

  2017.04.23.

Bolondballagás jelentkezés

Óvodai beiratkozás

Eseménynaptár

2017. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tavaszköszöntő

Webkamera

360 Fehérvár

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek