Szenzációs körmendi győzelmével alapszakasz-első az Alba

Már több mint húsz ponttal vezetett a hazai Körmend a kosárlabda-bajnokság csúcsrangadóján az Alba Fehérvár ellen, de innen is felállt és fordított a Dzunics-csapat! Az első negyedben remekül dobó vasiakat kiváló védekezéssel őrölte fel az Alba, közben extra egyéni teljesítmény is volt a vendégeknél. Brandon Taylor 22 ponttal és 10 gólpasszal járult hozzá a helyenként igencsak túlfűtött hangulató meccs megnyeréséhez. Ezzel az alapszakaszt is megnyerte az Alba és remek helyzetből várhatja a folytatást.
Körmend - Alba 76-81
2017.03.19. 20:04 |
Már több mint húsz ponttal vezetett a hazai Körmend a kosárlabda-bajnokság csúcsrangadóján az Alba Fehérvár ellen, de innen is felállt és fordított a Dzunics-csapat! Az első negyedben remekül dobó vasiakat kiváló védekezéssel őrölte fel az Alba, közben extra egyéni teljesítmény is volt a vendégeknél. Brandon Taylor 22 ponttal és 10 gólpasszal járult hozzá a helyenként igencsak túlfűtött hangulató meccs megnyeréséhez. Ezzel az alapszakaszt is megnyerte az Alba és remek helyzetből várhatja a folytatást.
 
Mindent kihagyott az első támadásokban az Alba, Shpard a zsákolást is elrontotta. Közben Ferenczet úgy hagyták üresen a fehérváriak, mintha nem tudták volna, milyen jól dobja a triplát. Shepard aztán javított, de más nem tudott betalálni. A Körmend labdákat szerzett, lerohanásokat vezetett és egy az egyben is jobb volt, így 12-4-es hazai vezetésnél időt kellett kérnie Dzunics Braniszlavnak. Nem segített, hamarosan zúghatott a csarnokban a „tíz, tíz”, ennyivel járt előrébb a táblázat második helyezettje. Még a bedobás sem sikerült, totális dekoncentráltság jellemezte a Fehérvárt, miközben Allen és Petty gond nélkül értékesítette helyzeteit. Az Alba védekezésének „keménységét” jelzi, hogy faultot sem ütöttek a játékosai. A Körmend mindent megtett szurkolói kedvéért, Ferencz már harmadik tripláját emelte be, és a 9. percben már hússzal ment a Körmend! A teljes bénultság negyede volt ez Alba részről, a két csapat mezőnybeli dobószázaléka mindent elmondott: 72 hazai, 25 vendég oldalon…
 
Négy ponttal kezdett a második negyedben az Alba, de nem sokat ért vele, Gibbs triplával válaszolt. Lórántnak nagyon nem ment, de Mohammed eladott labdájából is laza kosarat szerezhetett a Körmend. Burgess révén végre megszületett az első fehérvári tripla, aztán amikor Markovics is beemelt egyet a sarokból, a körmendi vezetőedző kért időt. Ebben a szakaszban nem estek be a körmendi dobások, Burgess ellenben ismét kintről talált be, amivel megfelezte csapata hátrányát, sőt, futtából is bevágta, és már csak héttel vezetett a Körmend. Hihetetlen változást láttunk ebben a negyedben, Farr is óriási triplát dobott, a hazaiakat pedig hosszú gólcsend után ismét Ferencz segítette ki. Négy pontra sikerült felzárkózni, amikor magához tért a Körmend, de ekkor már jól reagáltak Taylorék, és épp a kis irányító triplájával alakult ki a félidei állás. A második negyedben hat hármas esett be a körmendi gyűrűbe, teljesen más meccset láttunk, mint az elsőben.
Brandon Taylor fantasztikusan játszott, 22 pontja és 10 gólpassza mellett 8 kiharcolt faultja is volt
Ferencz szerezte a második félidő első kosarát, de hat ponttal válaszolt az Alba, Keller Ákos nagy zsákolása után már csak egy dupla volt a hazai előny. Hatalmas fizikai harc ment a palánkok alatt, közelről alig lehetett rádobni, kintről meg ekkor nem sikerültek a kísérletek. A 24. percben Keller büntetőkkel egyenlített – azok után, hogy 30-8 is volt az állás, új meccs kezdődhetett! Brandon Taylor a sarokból dobta a negyed első tripláját, vezetett az Alba, időt kért a Körmend. Shepardot hozták zsákolós helyzetekbe a társak, a Körmend közben nehezen jutott dobásig. Hihetetlen módon feljavult a fehérvári védekezés, csak Csorvásinak volt ellenszere, de közben könnyű kosarakat szereztek a vendégek. Elhúzni persze nem sikerült, mert a nagy izgalmak közepette becsúsztak hibák, de egyértelműen az Aba akarata érvényesült. Taylor igazi vezér volt, Markovics ismét betalált a triplavonal mögül, és az utolsó kisszünetet már hat pont előnyből várhatták a mieink.
 
De, hogy elképesztő izgalmak várhatók még, az nem volt kérdés, hiszen közönsége fergeteges buzdítása mellett nem törődött bele a fordulatba a Körmend. Ezzel együtt három percig úgy tűnt, már nem engedi ki a kezéből az irányítást a listavezető, Markovics és Taylor tett róla, hogy nyolc ponttal vezessen az alapszakasz megnyerése felé robogó Fehérvár. Jöttek azonban a hibák, eladott labdák, a vasiak indultak, és azzal a lendülettel a kinti dobásaikat is ismét megtalálták. Allen, Gibbs, majd Petty is dobott triplát, felrobbant a lelátó, hiszen előbb egyenlített, majd már vezetett a hazai csapat! Az Alba azonban számtalanszor bizonyította ebben az idényben, mennyire bírja a kiélezett helyzeteket! Lóránt Péter első (!) pontjait szerezte, Brandon Taylor pedig extraklasszis teljesítménnyel állt a csapat élére. Róla állították ki a magáról megfeledkező Gibbst, aki fejelő mozdulatot tett az irányító felé. Taylor előzőleg rendkívül fntos triplát dobott, ez után bedobta a büntetőket, gólpasszt adott Kellernek – végül 22 ponttal és 10 gólpasszal lett a meccs legjobbja. Az Alba pedig a végén megint nem engedte betalálni a Körmendet, csodálatos fordítással nyert, ezzel pedig behúzta az alapszakaszt is, és már néggyel több győzelme van az első számú üldözőnél. Mestermunkát láttunk egy óriási meccsen!
 
EGIS-Körmend - Alba Fehérvár 76-81 (30-10, 12-26, 15-27, 19-18)
Alba: Taylor 22/12, Mohammed 6, Shepard 9, Lóránt  4, Keller Á. 12. Csere: Burgess 11/9, Farr 7/3, Markovics 10/6.