Megduplázta a kormány a sürgősségi ellátást biztosító központi támogatást

A sürgősségi ellátás központi finanszírozását megnövelte a kormány országszerte azokban az intézményekben, ahol ilyen jellegű szolgáltatás van. Évente több mint százezer ember fordul segítségért a kórház sürgősségi osztályához, és 2010-ben deklarálták, hogy beteget vizsgálat nélkül soha nem küldenek haza. Ez azt jelenti, hogy 2010-hez képest tavaly például huszonötezer emberrel többen voltak a sürgősségin.
2017.03.18. 13:14 |
A sürgősségi betegellátó osztályok működtetésére szánt összeget átlagosan duplájára emelte a kormány – jelentette be Mészáros János helyettes államtitkár. Adódik a kérdés, e bejelentés után javul-e Székesfehérváron a sürgősségi ellátás helyzete?
 
Természetesen a sürgősségi ellátás területén javul a helyzet, hiszen több pénzt kap erre a célra az intézmény. Ezt a többletforrást a betegellátásra kívánjuk fordítani, de bizonyos bérkérdések kezelésére is lehetőséget nyújt.
 
Úgy tudom, elég hihetetlen adatokkal rendelkezik a sürgősségi osztály. Hány ember kénytelen önöket az ambuláns kezeléseknél meglátogatni évente?
 
A köztudatban a belgyógyászati sürgősségi ellátás forog, ahol naponta 100-120 beteg fordul meg. De ott a traumatológia, ahova 80-100 ember érkezik naponta, és akkor csak a nagy „falatokat” említettem, mert ezeken túl is vannak részlegek. Ezek ismeretében évente több mint százezer ember fordul segítségért sürgősségi osztályunkra. 2010-ben deklaráltuk a Szent György Kórház dolgozóival közösen, hogy beteget vizsgálat nélkül soha nem küldünk haza, ez azt jelenti, hogy 2010-hez képest tavaly huszonötezer emberrel többen voltak nálunk, ami valóban brutális szám.
Azért egy négyszázezres lélekszámú megyében a több mint százezer ember elég tetemesnek hangzik. Minden negyedik személy előfordulhat a kórház sürgősségi osztályán?
 
Igen, de nem egyszerűen előfordul, hanem kivizsgálásra, ellátásra kerül! Nyilvánvaló, hogy ennek a problémának a kezelése lebegett a felső vezetés előtt, amikor az ellátásra szánt összeget megnövelte.
 
Az ambuláns ellátással összefüggésben laikus gondolkodással szükségesnek látszik a kapcsolat a háziorvosokkal. Találkoznak-e velük, van-e partneri viszony a kórház és a háziorvosok között?
 
Az alapellátásban dolgozókkal szükséges a kapcsolat, de egy jó ideje ez ellaposodott. Az elmúlt hónapban tartottunk egy, a sürgősséggel kapcsolatos konferenciát, amelyre az alapellátásban dolgozó szakembereket is meghívtuk, és jelentős számban el is jöttek. Az előbb említett számok ott is elhangoztak. A betegellátás biztonságával összefüggésben a kórház egy erődítmény, egy vár, de szükség van a megfelelően kialakított betegutakra! Gondolja el, az első pillanatban meghozott esetleges rossz döntés megpecsételheti egy beteg sorsát. Így talán érthető, hogy a sürgősséggel foglalkozó konferencián tele volt a rendezvényterem.
 
Terveznek-e újabb fejlesztéseket a kórház többi területén?
 
Egy négyszázezres populáció mögött működő betegellátó intézménynek mindenfajta szakmai vetületben és a mögötte álló infrastruktúrában, eszközparkban biztosítania kell a lehetőséget a gyógyuláshoz. Ezért a belgyógyászati, onkológiai, infektológiai, bőrgyógyászati és pulmonológiai ellátást úgy fejlesztjük, hogy a legmagasabb progresszivitás szintjén is méltó infrastruktúrával tudjunk tevékenykedni.
 

Interjú

 1. Az értékek újrateremtik magukat – beszélgetés Teleki Miklóssal Marosvásárhelyen

  Teleki Miklós a fehérvári Hermann László Zeneiskola orgonatanára, orgonaművészi diplomáját 1995-ben a Liszt Ferenc Zeneakadémián Lehotka Gábor növendékeként szerezte meg, továbbá 2002-ben és 2003-ban David Titterington mesterkurzusán vett rész. Nagy sikerrel lép fel Európa számos országában és az Egyesült Államokban, rendszeresen koncertezik a budapesti Szent István Bazilikában.

  2017.10.11.
 2. A hiteles zenész, aki példaképe a jövő generációjának – interjú Drahos Bélával

  Drahos Béla Liszt Ferenc-, Artisjus- és Doppler-díjas zenész, fuvolaművész, karmester, zenetanár Fehérvár kulturális életének meghatározó egyénisége. Kezei alatt az Alba Regia Szimfonikus zenekar mérhetetlen szakmai fejlődésen ment át. Karmesteri ambíciói erősödnek Bernstein, Matacic, Inbal, Gardelli, Ferencsik irányítása alatt játszva, Kobajashi Ken-Ichiro karmester-asszisztense volt.

  2017.10.02.
 3. Ecsedi Mária a művész, aki változatos munkáival a világot öleli magához

  Látványos kiállításokkal ünnepli fennállásnak 25. évfordulóját a Székesfehérvári Művészek Társasága. Ecsedi Máriának a Vörösmarty Színházban nyílt kiállítása, majd bemutatták a művészetét taglaló, Öt évtized Fehérváron alcímű, színes képekkel illusztrált albumát. Ebből az alkalomból beszélgettünk a fehérvári művésszel.

  2017.09.21.
 4. Közel hat évtizede a látás szolgálatában – beszélgetés Dr. Horváth Lajos szemész főorvossal

  Dr. Horváth Lajos szemész főorvos 1960 óta dolgozik Székesfehérváron, a Szemészeti Osztályt 17 évig vezette, legfőbb érdemének a kórház klinikai szintű osztályának létrehozását tartja. Sportorvosi munkát vállalt, folyóiratokban publikált, kutatásaiban a szemeredetű fejfájásokkal, illetve a diabetes-glaucoma közötti összefüggésekkel foglalkozott. Az augusztusi ünnepségen Pro Civitate díjat vehetett át.

  2017.09.06.
 1. Tehetséggondozás a ciszterci gimnáziumban – hosszú távra terveznek

  Kíváncsian érkeztem Brückner Ákos Előd O. Cist., a Ciszterci (Nagyboldogasszony) templom plébánosa, a rendi, Szent István Gimnázium spirituális igazgatójának dolgozószobájába: a ciszterci gimnázium ugyanis a közelmúltban végzett felmérés alapján országos 18. helyezést ért el az iskolák azon rangsorában, amely a pedagógiai hozzáadott értéket vizsgálja. Vajon mit tesznek hozzá az intézményben dolgozó pedagógusok ahhoz, ami a hozzájuk került tanulóban már eleve megvan?

  2017.07.27.
 2. Világhírű magyar innováció - történelmet írt a Bogányi-zongora

  2017. október 19-én a Hotel Magyar Király kupolatermében A zongorista címmel lép fel Székesfehérváron Bogányi Gergely zongoraművész, a világhírű Bogányi – zongora atyja.  A Kossuth-díjas művész, aki Szaúd-Arábiából érkezett Fehérvárra, hogy népszerűsítse a koncertet, elmondta, hogy történelmi pillanatokat élt át Közel-Keleten, hiszen az országban elsőként adhatott klasszikus zongorakoncertet.

  2017.04.25.
 3. Akaratunk gyógyereje - Eszterhai Katalin, az ég felé törekvő

  Nemrégiben Székesfehérváron is bemutatták Eszterhai Katalint "Akaratunk gyógyereje" című kötetét, amelynek alapgondolata, hogy meggyógyulsz, ha magad is akarod. A könyv arra összpontosít, amit Hippokratész hirdetett, hogy az ételed legyen a gyógyszered.

  2017.04.20.
 4. Stabil munkahely, emelkedő bérek - új távlatok a Magyar Honvédségben

  Az elmúlt huszonhat év legnagyobb honvédelmi és haderő-fejlesztési programjának elindítását jelentette be a közelmúltban dr. Simicskó István honvédelmi miniszter. A haderő társadalmi kapcsolatainak szorosabbra fonása, illetve a tervezett technikai fejlesztések mellett folytatódik a katonák ütemezett illetményemelése is. Ennek kapcsán próbáltunk annak utánajárni, mennyire lehet vonzó a katonai pálya a munkát keresőknek.

  2017.04.18.

seuso kiállítás

Év honlapja

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek