Megduplázta a kormány a sürgősségi ellátást biztosító központi támogatást

A sürgősségi ellátás központi finanszírozását megnövelte a kormány országszerte azokban az intézményekben, ahol ilyen jellegű szolgáltatás van. Évente több mint százezer ember fordul segítségért a kórház sürgősségi osztályához, és 2010-ben deklarálták, hogy beteget vizsgálat nélkül soha nem küldenek haza. Ez azt jelenti, hogy 2010-hez képest tavaly például huszonötezer emberrel többen voltak a sürgősségin.
2017.03.18. 13:14 |
A sürgősségi betegellátó osztályok működtetésére szánt összeget átlagosan duplájára emelte a kormány – jelentette be Mészáros János helyettes államtitkár. Adódik a kérdés, e bejelentés után javul-e Székesfehérváron a sürgősségi ellátás helyzete?
 
Természetesen a sürgősségi ellátás területén javul a helyzet, hiszen több pénzt kap erre a célra az intézmény. Ezt a többletforrást a betegellátásra kívánjuk fordítani, de bizonyos bérkérdések kezelésére is lehetőséget nyújt.
 
Úgy tudom, elég hihetetlen adatokkal rendelkezik a sürgősségi osztály. Hány ember kénytelen önöket az ambuláns kezeléseknél meglátogatni évente?
 
A köztudatban a belgyógyászati sürgősségi ellátás forog, ahol naponta 100-120 beteg fordul meg. De ott a traumatológia, ahova 80-100 ember érkezik naponta, és akkor csak a nagy „falatokat” említettem, mert ezeken túl is vannak részlegek. Ezek ismeretében évente több mint százezer ember fordul segítségért sürgősségi osztályunkra. 2010-ben deklaráltuk a Szent György Kórház dolgozóival közösen, hogy beteget vizsgálat nélkül soha nem küldünk haza, ez azt jelenti, hogy 2010-hez képest tavaly huszonötezer emberrel többen voltak nálunk, ami valóban brutális szám.
Azért egy négyszázezres lélekszámú megyében a több mint százezer ember elég tetemesnek hangzik. Minden negyedik személy előfordulhat a kórház sürgősségi osztályán?
 
Igen, de nem egyszerűen előfordul, hanem kivizsgálásra, ellátásra kerül! Nyilvánvaló, hogy ennek a problémának a kezelése lebegett a felső vezetés előtt, amikor az ellátásra szánt összeget megnövelte.
 
Az ambuláns ellátással összefüggésben laikus gondolkodással szükségesnek látszik a kapcsolat a háziorvosokkal. Találkoznak-e velük, van-e partneri viszony a kórház és a háziorvosok között?
 
Az alapellátásban dolgozókkal szükséges a kapcsolat, de egy jó ideje ez ellaposodott. Az elmúlt hónapban tartottunk egy, a sürgősséggel kapcsolatos konferenciát, amelyre az alapellátásban dolgozó szakembereket is meghívtuk, és jelentős számban el is jöttek. Az előbb említett számok ott is elhangoztak. A betegellátás biztonságával összefüggésben a kórház egy erődítmény, egy vár, de szükség van a megfelelően kialakított betegutakra! Gondolja el, az első pillanatban meghozott esetleges rossz döntés megpecsételheti egy beteg sorsát. Így talán érthető, hogy a sürgősséggel foglalkozó konferencián tele volt a rendezvényterem.
 
Terveznek-e újabb fejlesztéseket a kórház többi területén?
 
Egy négyszázezres populáció mögött működő betegellátó intézménynek mindenfajta szakmai vetületben és a mögötte álló infrastruktúrában, eszközparkban biztosítania kell a lehetőséget a gyógyuláshoz. Ezért a belgyógyászati, onkológiai, infektológiai, bőrgyógyászati és pulmonológiai ellátást úgy fejlesztjük, hogy a legmagasabb progresszivitás szintjén is méltó infrastruktúrával tudjunk tevékenykedni.
 

Interjú

 1. Világhírű magyar innováció - történelmet írt a Bogányi-zongora

  2017. október 19-én a Hotel Magyar Király kupolatermében A zongorista címmel lép fel Székesfehérváron Bogányi Gergely zongoraművész, a világhírű Bogányi – zongora atyja.  A Kossuth-díjas művész, aki Szaúd-Arábiából érkezett Fehérvárra, hogy népszerűsítse a koncertet, elmondta, hogy történelmi pillanatokat élt át Közel-Keleten, hiszen az országban elsőként adhatott klasszikus zongorakoncertet.

  2017.04.25.
 2. Akaratunk gyógyereje - Eszterhai Katalin, az ég felé törekvő

  Nemrégiben Székesfehérváron is bemutatták Eszterhai Katalint "Akaratunk gyógyereje" című kötetét, amelynek alapgondolata, hogy meggyógyulsz, ha magad is akarod. A könyv arra összpontosít, amit Hippokratész hirdetett, hogy az ételed legyen a gyógyszered.

  2017.04.20.
 3. Stabil munkahely, emelkedő bérek - új távlatok a Magyar Honvédségben

  Az elmúlt huszonhat év legnagyobb honvédelmi és haderő-fejlesztési programjának elindítását jelentette be a közelmúltban dr. Simicskó István honvédelmi miniszter. A haderő társadalmi kapcsolatainak szorosabbra fonása, illetve a tervezett technikai fejlesztések mellett folytatódik a katonák ütemezett illetményemelése is. Ennek kapcsán próbáltunk annak utánajárni, mennyire lehet vonzó a katonai pálya a munkát keresőknek.

  2017.04.18.
 4. Ötvennégy hazafutás három év alatt

  Fejér megye hatvanöt kastéllyal büszkélkedhet. Barkóczy Gábor is csak néhány éve jött rá, hogy – ahogy ő fogalmaz – egy „kis Loire-völgyében” élünk. Barkóczy Gábor 2014-ben kezdett el futni, és akkor eldöntötte, hogy valamennyi Fejér megyei kastélytól hazafut. Jól áll, ötvennégyet már „kipipált”.

  2017.04.06.

Királyi Napok

Musica Sacra

Eseménynaptár

2017. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Webkamera

360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek