Örvendjen az egész világ! - megnyílt a Kodály emlékév székesfehérvári programsorozata

Emlékkiállítással és ünnepi koncerttel vette kezdetét a fehérvári Kodály-emlékév. A Vörösmarty Színház galériáján a 135 évvel ezelőtt született nagy magyar zeneszerző városunkhoz való kötődésének dokumentumaiból nyílt tárlat, míg a színpadon műveiből összeállított hangversennyel emlékeztek rá. Az esten közreműködött valamennyi székesfehérvári kórus, valamint az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a Tilinkó Együttes.
2017.03.06. 20:24 |
 Emlékkiállítással és ünnepi koncerttel vette kezdetét a fehérvári Kodály-emlékév. A Vörösmarty Színház galériáján a 135 évvel ezelőtt született nagy magyar zeneszerző városunkhoz való kötődésének dokumentumaiból nyílt tárlat, míg a színpadon műveiből összeállított hangversennyel emlékeztek rá. Az esten közreműködött valamennyi székesfehérvári kórus, valamint az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a Tilinkó Együttes.
KÉPGALÉRIA az emlékév megnyitójáról
"Megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk. Akkor mondjuk majd csak igazán: Örvendjen az egész világ!” - ezzel a mottóval nyílt meg Kodály Zoltán emlékkiállítása a Vörösmarty Színházban, amivel kezdetét vette a Kodály-emlékév székesfehérvári ünnepségsorozata. A galérián kiállított tárgyak mindegyike a Kodály városunkkal való több évtizedes kapcsolatáról tanúskodik. A tárlat a Szent István Király Múzeum és a „Zenei nevelésért alapítvány” jóvoltából valósulhatott meg. A kiállított tárgyak között láthatóak fotók, iratok, levelek és természetes számos kotta is.
A megnyitóra Brájer Éva alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. "Székesfehérvár Önkormányzata elkötelezett mindazon szellemiség mentén, aminek alapjait Kodály teremtette meg, hogy egészen kicsi korunktól kezdve tanuljunk énekelni, zenélni, ismerjük meg a magyar nép énekeit. Ezt az elkötelezettségünket fejezzük ki azzal is, hogy ezt az évet Kodály emlékévvé nyilvánítottuk városunkban is. Ez az elkötelezettség nem valamiféle protokolláris szándék, hanem a város kezdeményezéséből, összefogásából ered." - hangsúlyozta Székesfehérvár alpolgármestere a megnyitón. Brájer Éva köszönetet mondott azoknak, akik hivatástudattal rendelkeznek és hisznek az ének-zene tanulás fontosságában akár iskolaigazgatóként, kórusvezetőként, vagy tanárként. "Ebből a szeretetből születhetett meg az elkövetkező hónapokon átívelő fehérvári Kodály programsorozat." - tette hozzá Brájer Éva.
A kiállítást a Magyar Kodály Társaság társelnöke, Hartyányi Judit nyitotta meg. "Emlékezünk, ünnepelünk és köszönetet mondunk most, kiállítva és megmutatva kedves emlékeinket. Köszönet a zeneszerzőnek gazdag életművéért, amelynek darabjai a mai napig életünk megbecsült részét képezik. A népzenekutatónak, a világviszonylatban leggazdagabb népzenei anyag gyűjtéséért, amelyből szintén gazdagon részesülhettünk és köszönet a nevelőnek is zenepedagógiai elveiért, embernevelő filozófiájáért, amelynek köszönhetően éneklő, boldog közösségben éltük gyermekkorunkat." - fogalmazott Hartyányi Judit.
A kiállítás megnyitóját követően a színház nagyszínpadán került sor a „Szép szavú múzsa” ünnepi estre. A hangversenyre megjelenteket Szabó Balázs zenetörténész köszöntötte. A műsorban Kodály Zoltán művei csendültek fel, valamint olyan népdalcsokrok, melyek az ő gyűjtéséből valók. Az esten közreműködött valamennyi székesfehérvári kórus és énekkar, felnőttek és gyerekek egyaránt, valamint az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a Tilinkó Együttes illetve az Alba Regia Táncegyüttes táncosai.
A gála zárásaként az összes kórus közösen énekelte el a zeneszerző Psalmus Hungaricus oratórikus művét, melynek során Szerekován János énekelte a tenorszólót, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kíséretében, Drahos Béla vezényletével.

Kultúra

 1. Testvérvárosi dallamok a Harmonia Albensis zárókoncertjén

  Csütörtökön a Harmonico ConCento énekegyüttes fellépésével zárul a Harmonia Albensis templomi koncertsorozat. A Szent Imre templomban Centóhoz és Ferrarához kötődő zeneszerzők darabjai csendülnek fel az egyházzenei örökségből, vezényel Pier Paolo Scattolin. Jegyeket online, valamint a Vörösmarty Színház jegyirodájában és a Tourinform Irodában lehet vásárolni. 

  2017.07.24.
 2. Újabb nemzetközi sikert ért el a Vox Mirabilis Kamarakórus

  Nyolcadik alkalommal rendezték meg a „The Bridge of Music” Nemzetközi Kórusversenyt és Fesztivált július 21-e és július 22-e között. A székesfehérvári kórus 2016-ban az 1. helyezést hozta el a versenyről, a 2017-es versenyen megvédték a tavalyi győzelmet. Az idei megmérettetésen több, mint 20 kórus indult, többek között Kínából is érkezett énekkar.

  2017.07.24.
 3. Óda a sörhöz – irodalom és sörkóstolás a Fejér Megyei Levéltárban

  A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára irodalmi sorozatot indít a József Attila Kör és a Szépírók Társasága közreműködésével, amelynek első részében „Az Óda sörhöz” című irodalmi antológiát mutatják be. A csütörtökön, 19 órakor a Fejér Megyei Levéltárban kezdődő esten beszélgetést rendeznek az otthoni sörfőzés rejtelmeiről valamint a sör irodalommal való kapcsolatáról is. Sörkóstolót tart a Balaton17 Brewing Co. kisüzemi sörfőzde.

  2017.07.23.
 4. Szentmise és hagyományőrző est a csángó magyarokért Székesfehérváron

  Székesfehérvár meghívására hatodik alkalommal érkeztek Csángóföldről vendégek a moldvai Pusztinából, Lészpedről és Csík faluból. A mintegy harminc vendég, gyerekek és kísérőik a Velencei-tavi Gyermek- és Ifjúsági Táborban nyaraltak, meglátogatták a Bregyó Sportcentrumban zajló Napraforgó Városi Napközis Tábort, szombaton a csángó magyarokért mondott szentmisén vettek részt a ciszter templomban, majd este, a Városházán emlékezetes hagyományőrző esttel ajándékozták meg a székesfehérvári közönséget.

  2017.07.22.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka

Kiállítás