Jövő héttől gyűjtik a zöldhulladékot Székesfehérváron

 Jövő héttől gyűjtik a zöldhulladékot a városban, a szelektíven összeszedett füvet, gallyat a Depónia Nonprofit Kft. ingyenesen szállítja el, de csak akkor, ha megfelelő zsákban van, jelöléssel van ellátva. A matricából minden székesfehérvári háztartás harminc darabot kapott ingyenesen. Akinek többre van szüksége, vásárolhat még, vagy felhasználhatja a tavaly megvett matricákat is.
2017.03.16. 08:18 |
Jövő héttől gyűjtik a zöldhulladékot a városban, a szelektíven összeszedett füvet, gallyat a Depónia Nonprofit Kft. ingyenesen szállítja el, de csak akkor, ha megfelelő zsákban van, jelöléssel van ellátva.  A matricából minden székesfehérvári háztartás harminc darabot kapott ingyenesen. Akinek többre van szüksége, vásárolhat még, vagy felhasználhatja a tavaly megvett matricákat is. 
"A zöldhulladék elvitelének ugyanis szabályai vannak, amit a lakosságnak be kell tartani. Amit kérünk, hogy az általunk kiküldött zöldhulladékos matricákat ragasszák a zsákokra vagy kötegekre, és ezeket helyezzék ki úgy, hogy az a forgalmat ne zavarja." – fogalmaz Czentár Ottó, a Depónia Nonprofit Kft. szolgáltatási osztályvezetője.
  A komposztálás szabályai: öt centinél kisebb méretűre vágott alapanyagok, megfelelő oxigénellátás, optimális nedvességtartalom, megfelelő tápanyagtartalom (C/N arány), minél többféle alapanyag, komposzthalom 6-8 hetente történő átforgatása, összekeverése.
A matricából minden székesfehérvári háztartás harminc darabot kapott ingyenesen. Akinek többre van szüksége, vásárolhat még, vagy felhasználhatja a tavaly megvett matricákat is. A jelölést vagy egy áttetsző százhúsz literes zsákra, vagy egy ötvenszer hetven centiméteres gallykötegre lehet felragasztani. Az ettől eltérő módon kihelyezett zöldhulladékot a cég nem szállítja el.
 Mi kerülhet a komposztálóba? A konyhából származó gyümölcs, zöldség, tojáshéj, elszáradt virágok, szobanövények hervadt levelei, kis mennyiségben, feldarabolva gyapjú, pamut, lenvászon, levágott fű a kertből, gyomok, gallyak, elszáradt, de nem beteg növényi részek.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez a gyűjtési program igen népszerű Székesfehérváron. Az egyes ciklusokban több száz tonna zöldhulladék gyűlik össze. A növényi eredetű hulladék szelektálásának célja a természetes anyag hasznosítása, a lerakó terhelésének csökkentése. A lakosság által termelt hulladék egy része ugyanis komposztálható szerves anyag, amiből mesterséges humusz állítható elő. Ez a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz. A Depónia ezért a Csala–Pénzverő-völgyi telephelyén korszerű technológiával komposztálást végez, és az így előállított tápanyagot ömlesztett, zsákos formában értékesíti.
 
A városban idén is március közepétől december 15-ig kéthetente, minden páros héten szállítják el a zöldhulladékot. Az első gyűjtési nap március 21-én lesz.

Közélet

 1. Köszönet a bölcsődei dolgozók munkájáért

  165 éve, hogy megnyitott Magyarország első bölcsődéje, 2010 óta pedig hivatalosan is megünnepeljük a bölcsődék napját, amelyről évről évre megemlékeznek Fehérváron is.  Az idei ünnepségen Székesfehérvár polgármestere mondott köszönetet a bölcsődei dolgozók munkájáért, majd folklórműsort és dél- amerikai táncokat láthattak a vendégek.

  2017.04.24.
 2. Több mint 100 fiatal vesz részt Az ÉN 56-om! vetélkedőn

  A Fiatalok Fehérvárért Egyesület az 56-os emlékbizottság támogatásával az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából indította el Az ÉN 56-om! ifjúsági programsorozatot. A kezdeményezéssel a fiatalokat kívánták még közelebb hozni és megismertetni az 1956-os forradalom és szabadságharc eszméivel és hőseivel. Hétfőn a Városháza Díszterme adott otthont a vetélkedőnek és a Mansfeld konferenciának.

  2017.04.24.
 3. Soros ülését tartotta hétfőn a Városi Idősügyi Tanács

  Aktuális ülését tartotta hétfőn délelőtt a Városházán a Városi Idősügyi Tanács. A résztvevők a nyugdíjas szervezeteknek tavaly nyújtott támogatásokról, a város 2017. évi költségvetéséről, a Kégl György Városi Egészségügyi Programról, illetve a közösségi közlekedés átalakításáról kaptak tájékoztatást.

  2017.04.24.
 4. A Királyok Városából a Hűség Városába - elindult a Visszatolás 2017

  Gyalog indult el Fehérvárról Sopronba a GEO huszonkét hallgatója vasárnap, a selmeci diákhagyományokat ápoló „Visszatolás 2017” elnevezésű akció keretében. A Fehérvári Burschok Baráti Társasága a tervek szerint április 29-én érkezik meg a Hűség Városába egy obeliszket tolva.

  2017.04.23.

Bolondballagás jelentkezés

Óvodai beiratkozás

Eseménynaptár

2017. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Tavaszköszöntő

Webkamera

360 Fehérvár

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek