Jövő héttől gyűjtik a zöldhulladékot Székesfehérváron

 Jövő héttől gyűjtik a zöldhulladékot a városban, a szelektíven összeszedett füvet, gallyat a Depónia Nonprofit Kft. ingyenesen szállítja el, de csak akkor, ha megfelelő zsákban van, jelöléssel van ellátva. A matricából minden székesfehérvári háztartás harminc darabot kapott ingyenesen. Akinek többre van szüksége, vásárolhat még, vagy felhasználhatja a tavaly megvett matricákat is.
2017.03.16. 08:18 |
Jövő héttől gyűjtik a zöldhulladékot a városban, a szelektíven összeszedett füvet, gallyat a Depónia Nonprofit Kft. ingyenesen szállítja el, de csak akkor, ha megfelelő zsákban van, jelöléssel van ellátva.  A matricából minden székesfehérvári háztartás harminc darabot kapott ingyenesen. Akinek többre van szüksége, vásárolhat még, vagy felhasználhatja a tavaly megvett matricákat is. 
"A zöldhulladék elvitelének ugyanis szabályai vannak, amit a lakosságnak be kell tartani. Amit kérünk, hogy az általunk kiküldött zöldhulladékos matricákat ragasszák a zsákokra vagy kötegekre, és ezeket helyezzék ki úgy, hogy az a forgalmat ne zavarja." – fogalmaz Czentár Ottó, a Depónia Nonprofit Kft. szolgáltatási osztályvezetője.
  A komposztálás szabályai: öt centinél kisebb méretűre vágott alapanyagok, megfelelő oxigénellátás, optimális nedvességtartalom, megfelelő tápanyagtartalom (C/N arány), minél többféle alapanyag, komposzthalom 6-8 hetente történő átforgatása, összekeverése.
A matricából minden székesfehérvári háztartás harminc darabot kapott ingyenesen. Akinek többre van szüksége, vásárolhat még, vagy felhasználhatja a tavaly megvett matricákat is. A jelölést vagy egy áttetsző százhúsz literes zsákra, vagy egy ötvenszer hetven centiméteres gallykötegre lehet felragasztani. Az ettől eltérő módon kihelyezett zöldhulladékot a cég nem szállítja el.
 Mi kerülhet a komposztálóba? A konyhából származó gyümölcs, zöldség, tojáshéj, elszáradt virágok, szobanövények hervadt levelei, kis mennyiségben, feldarabolva gyapjú, pamut, lenvászon, levágott fű a kertből, gyomok, gallyak, elszáradt, de nem beteg növényi részek.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez a gyűjtési program igen népszerű Székesfehérváron. Az egyes ciklusokban több száz tonna zöldhulladék gyűlik össze. A növényi eredetű hulladék szelektálásának célja a természetes anyag hasznosítása, a lerakó terhelésének csökkentése. A lakosság által termelt hulladék egy része ugyanis komposztálható szerves anyag, amiből mesterséges humusz állítható elő. Ez a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz. A Depónia ezért a Csala–Pénzverő-völgyi telephelyén korszerű technológiával komposztálást végez, és az így előállított tápanyagot ömlesztett, zsákos formában értékesíti.
 
A városban idén is március közepétől december 15-ig kéthetente, minden páros héten szállítják el a zöldhulladékot. Az első gyűjtési nap március 21-én lesz.

Közélet

 1. Finnországból kapott új bútorokat a Kodály Iskola

  A finnországbeli Hollola városából ajánlottak fel tanulópadokat és székeket a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI intézményének. Az iskolába hétfőn délelőtt érkezett meg a szállítmány, amivel ősztől öt osztályt szerelnek fel új bútorokkal. 

  2017.07.24.
 2. Távoktatásos formában is indul geoinformatikai szakember képzés

  Felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára indít szeptembertől az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara geoinformatikai szakmérnöki, illetve geoinformatikai szakember képzést távoktatásos formában. A képzés általános térinformatikai ismereteket ad, hangsúlyt fektetve a modern adatgyűjtési eszközökből kinyert adatok térinformatikai elemzésére is.

  2017.07.23.
 3. Szülőfalujában állítottak emléket Takács Nándor püspök tiszteletére

  Szülőfalujában, Rábacsanakon, az egyedülállóan szép, neoromán stílusú Keresztelő Szent János templomban avattak emléktáblát Dr. Takács Nándor Jusztin OCD, egykori székesfehérvári megyés püspök, karmelita örökfogadalmas szerzetes tiszteletére. Az ünnepi szentmisét Veres András győri megyés püspök mutatta be, aki ezt követően megáldotta a tizenkilencedik székesfehérvári főpásztor tiszteletére készített emlékhelyet.

  2017.07.22.
 4. Bajtársi egyesületek vezetőivel találkoztak a régió polgármesterei

  A Közép-Dunántúli Régió három megyéjéből kilenc település vezetői találkoztak csütörtökön, Székesfehérváron, a Városháza dísztermében. A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége által szervezett regionális találkozó célja a honvédelem és a társadalom kapcsolatának erősítése, a szolidaritás gyakorlati teendőinek megtalálása, a bajtársi szervezetek tevékenységének bemutatása, valamint együttműködési, cselekvési tervezetek kidolgozása volt.

  2017.07.20.

Királyi Napok

Musica Sacra

Eseménynaptár

2017. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Webkamera

360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek