Út és járdafelújítások százmilliós nagyságrendben a 4-es számú válaszókerületben

Olyan sokan jöttek el hétfőn este a Vasvári Pál Gimnáziumban tartott lakossági fórumra, hogy egy osztályterem is kicsinek bizonyult és a tornatermben fértek csak el a résztvevők. Régi kérése a Horvát István lakótelepen élőknek a belső úthálózat rendbetétele és a parkolók számának növelése, amit tartalmaz az idei költségvetés, de a Salétrom utcai sétány felújításának befejezését és a Deák Ferenc utca négyemeletesei közötti burkolatfelújítás költsége is szerepel az idei büdzsében.
2017.02.27. 20:11 |
Olyan sokan jöttek el hétfőn este a Vasvári Pál Gimnáziumban tartott lakossági fórumra, hogy egy osztályterem is kicsinek bizonyult és a tornatermben fértek csak el a résztvevők. Régi kérése a Horvát István lakótelepen élőknek a belső úthálózat rendbetétele és a parkolók számának növelése, amit tartalmaz az idei költségvetés, de a Salétrom utcai sétány felújításának befejezését és a Deák Ferenc utca négyemeletesei közötti burkolatfelújítás költsége is szerepel az idei büdzsében.
A körzet önkormányzati képviselője, Molnár Tamás a következő két évben megvalósuló fejlesztések között említette a Salétrom utca felújítását, ami tavaly már elkezdődött. Közel 35 millió forintból valósult meg az első ütem és a felújítás 2017-ben is folytatódik: mintegy 80 millió forintból újul meg teljesen a Németh László Általános Iskola előtti tér és a közvilágítás. Az itt kialakuló közösségi tér lehetőséget ad arra, hogy rendezvényeket szervezzenek és közösségi programokon találkozzanak egymással az ott élők.
A Horvát István lakótelepen a vízelvezetési problémák megoldása és a közműcserék mellet kezdődik a lakótelepen a teljes útfelület és járdafelület felújítása és új parkolóhelyek kialakítása. A Deák Ferenc utcai négyemeletesek mögötti útburkolat felújítása is idén történik. Az 1960-ban épült házak közötti kis utcák teljes burkolat-felújítása mintegy 43 millió forintba kerül majd. Molnár Tamás beszámolt arról is, hogy a Lövölde úton parkolóépítés lesz, ami régi igénye már az ottlakóknak: a „Széphő” épülete mögött mintegy 50 parkolóhelyet alakítanak ki.

A lakossági fórum előtt a város polgármestere Cser-Palkovics András és a körzet önkormányzati képviselője Molnár Tamás, Bozai István városgondnokkal és Nagy Zsolttal a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájának vezetőjével közösen tartott bejárást a Horvát István lakótelepen.
A körzetben folytatódnak az intézményfelújítások is: a Napsugár Óvodában több mint 100 millió forintos fejlesztés lesz teljes tetőcserével, nyílászárócserével és a fűtésrendszer felújításával, a Németh László Iskolában pedig a tetőszigetelés felújítását végzik el. Az idei kisebb fejlesztések közé tartozik az Orosz temető melletti járda megépítése, ami mintegy 10 millió forintba kerül majd. Itt térköves járdát építenek a jelenlegi salakos, sáros út helyére.
Cser-Palkovics András az idei költségvetéssel kapcsolatban elmondta, hogy ebben az évben több, mint hatmilliárd Forintot fordít a város fejlesztésekre, amiből mintegy kétmilliárd forintot jut utak, járdák, parkolók felújtására. Mint mondta ekkora nagyságrend esetén néhány év alatt jelentős eredményeket lehet elérni e téren. Kiemelte, hogy soha ennyi fejleszztési forrás nem állt még a város rendelkezésére. Beszélt a tavasszal a közgyűlés elé kerülő komoly rendelőfelújítási csomagról és arról is, hogy a város eltökélt a déli összekötő út megépítését illetően, ami több mint hárommilliárd forinta kerül majd, ugyanis két vasúti felüljárót is kell hozzá építeni. Az út várhatóan óriási terhelést vesz majd le a Horvát István -  Széchenyi kereszteződésről.
 
A Lövölde úton az évekkel ezelőtt magánberuházásban elkezdett nyugdíjas ház környékén uralkodó áldatlan állapotokról kérdezett egy lakó, amit többen is megerősítettek a fórumon. A kérdésre a város polgármestere válaszolt, mint mondta az említett Lövölde utcai és a Prohászka templom melletti magántulajdonban lévő területtek mindegyikét megvásárolná a város. Korábban szerette volna megvenni a Lövölde úti területet, a Prohászka templom melletti üres, gazdátlannak tűnő telekre pedig 140 millió forintos vételi ajánlatot tett a város és várják, hogy az ingatlan tulajdonosa válaszoljon az ajánlatra. A Lövölde úton egyébként egy nyugdíjas otthont épített volna a magánberuházó, ami megállt évekkel ezelőtt, a tulajdonos pedig nem tárgyalt az értékesítésről. Elhangzott, hogy a város kész mindkét területet értékbecslés alapján, piaci értéken megvásárolni.

Városfejlesztés

 1. 79 helyen újulnak meg idén belső utak, járdák és parkolók Fehérváron

  ÚT 2017-19 néven saját út-, járda- és parkoló-felújítási programot indított a Városgondnokság. Az 1,5 milliárd forint összértékű projektet a Rákóczi út 6. szám alatti társasháznál mutatták be, melynek környékén a munkaterület átadással megkezdődött a parkolók felújítása mintegy 2 ezer négyzetméteren.

  2017.04.26.
 2. Elkészült a Korponai utca felújítása az Öreghegyen

  A Korponai utcában teljes szélességben kicserélték a burkolatot, és a szegély megtámasztásával megoldották a csapadékvíz elvezetését is. A városi beruházás 12 millió forintból, a Saára Gyula-program keretében valósult meg.

  2017.04.26.
 3. Folytatódik a kultúrudvar kialakítása a Feketehegy-Szárazréten

  A második üteméhez érkezett Feketehegy-Szárazréten a kultúrudvar építése a városrész Közösségi Központjában. Az épületben helyet kap egy 150 főt kiszolgáló büfé, mosdók, nyilvános WC és egy raktárhelyiség és kialakítanak egy foglalkoztató termet, elsősorban a fiataloknak, ahol szakköröket, iskolai órákat is lehet tartani.

  2017.04.24.
 4. Májusban kezdődhet a Ligetsor felújítása

  A szerződéskötést és a munkaterület-átadást követően májusban kezdődhet a Ligetsor felújítása. Rendkívüli közgyűlést tartottak kedden reggel, amelyen a képviselőtestület egyhangú szavazással kiválasztotta a kivitelezőt, aki az útberuházáson túl a szükséges víziközmű-beruházásokat, valamint a parkoló-, tér- és sétánykialakítást végzi majd.

  2017.04.18.
 1. Május elején már működni fog a Deák Dénes kút a Csónakázó-tó szigetén

  Hétfőn reggel beemelték a Deák Dénes kút szerkezetét a Csónakázó-tó szigetére, melyet még 2014 októberében bontottak el a Bartók Béla téren. A mintegy nyolc méteres mozgó szökőkút a kilencvenes évek eleje óta működött korábbi, helyén, de évről-évre egyre kevesebb alkatrészt lehetett látni rajta.

  2017.04.04.
 2. Elkezdődtek a parkosítási munkák a Szent Sebestyén téren

  A Szent Sebestyén téren még ősszel elkészült a két méter széles, térköves járda, mely körbeveszi a templom névadójának szobrát is. A napokban a Városgondnokság kertészei pedig elkezdték a növényültetés előtti földmunkát. A teljes parkban felújítják a füves részeket, rengeteg cserjét ültetnek és még tavasszal további 17 fát is telepítenek a Felsőváros egyik legszebb ligetébe.

  2017.03.29.
 3. Látványos szakaszához érkezett az új Sóstói Stadion építése

  Az ütemterveknek megfelelően halad a Sóstói Stadion építése. A kemény téli időszak után látványos szakaszához érkezett a létesítmény rekonstrukciója, hiszen megkezdődhetett az előre gyártott lelátókaréj vasbeton szerkezetének összeszerelése. Hétfőn délután bejárást tartottak a Sóstói Stadionban, ahol a szakemberek arról is tájékoztatást adtak, hogy 2018 januárjára elkészül az aréna.

  2017.03.27.
 4. Déli összekötő út - kezdődik az előkészítés

  A közlekedés ma egyike a fehérváriakat leginkább foglalkoztató kérdéseknek, a Déli összekötő út megvalósítása pedig az egyik legjelentősebb tervezett útberuházás az elkövetkező időszakban, amely az Alsóvárosban élőket közvetlenül is érinti. A városfejlesztési tervekben évtizedek óta szerepel a városrészek közötti összeköttetést biztosító szakasz, amely most uniós forrásból valósulhat meg.

  2017.03.23.

Tavaszköszöntő

Bolondballagás jelentkezés

Eseménynaptár

2017. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera

360 Fehérvár

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek