Fehérváron is várják a jelentkezőket a Wass Albert maratonra

 Február 17-én pénteken este 18 órától újra megrendezik a Wass Albert-maratont Fehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A maratonhoz idén is a világ számos pontján csatlakoznak a Kárpát-medencétől Ausztráliáig. A rendezvény alapvető célja, hogy egyre több emberhez eljuttassák az évtizedekig elhallgatott, ma már egyre népszerűbb erdélyi magyar író és költő értékközvetítő gondolatait.
2017.02.14. 12:42 |
Február 17-én pénteken este 18 órától újra megrendezik a Wass Albert-maratont Fehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A maratonhoz idén is a világ számos pontján csatlakoznak a Kárpát-medencétől Ausztráliáig. A rendezvény alapvető célja, hogy egyre több emberhez eljuttassák az évtizedekig elhallgatott, ma már egyre népszerűbb erdélyi magyar író és költő értékközvetítő gondolatait.
A 25 órásra tervezett maratoni felolvasásba bárki bekapcsolódhat, különösen számítanak iskolák, diákok jelentkezésére. A Wass Albert-maraton megrendezésének ötlete egy debreceni fiatalembertől származik. 2003-ban határozta el, hogy egyszerre több helyszínen szervezzenek 24 órás felolvasást az erdélyi magyar irodalom egyik legjelesebb alakjának műveiből. A nemes kezdeményezés futótűzként terjedt a világ magyar közösségeiben, az olvasók ezreit mozgósító szépirodalmi ünnephez 2012-ben 44, 2013-ban 41, míg 2014-ben összesen 48 helyszín csatlakozott.
 Eddig számos magánszemély, olvasói kör és iskola jelezte részvételi szándékát. A felolvasásra bárki jelentkezhet a +36 30 643 7605-ös telefonszámon, az onfentartas@gmail.com e-mail címen, vagy személyesen a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.
A fehérvári rendezvény részleteiről szólva Jakubek Tibor főszervező elmondta, hogy a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba február 17-én, pénteken 18.00 órára várják az érdeklődőket. A programsorozat az épület udvarán megemlékezéssel, koszorúzással kezdődik, melynek keretében Vassné Borsos Beáta Bíborka, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója mond köszöntőt, és nyitja meg a maratont.
 
Ezután a Szent Korona Galériában kezdődik a „nagy felolvasás”, melyet hagyományosan Kozáry Ferenc színművész kezd el. 18.45 órától esti mese következik Wass Albert műveiből a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a Sárkeresztúri Általános Iskola tanulóinak közreműködésével. Az éjszakába nyúló felolvasáshoz bárki csatlakozhat a helyszínen felajánlott könyvvel, vagy saját, kedvenc idézetével. Egy-egy vendégtől 15-20 perces közreműködést kérnek, de vannak olyan jelentkezők, akik 40-60 perces felolvasással készülnek.
 
Február 18-án, szombaton 8.00-09.00 óra között Balajthy Ferenc költő diákmatinét tart Wass Albert személyének és verseinek bemutatásával a Szent Imre Iskolaház diákjainak. 9.00 órától középiskolások, 10.00 órától Bakonyi Kovács István József Attila-díjas irodalmár, majd újra a jelentkezők olvasnak fel. 18.00 órakor megzenésített verses blokk következik, végül 18.30 órakor az Ars Musica Vegyeskar műsorával és a székely Himnusszal zárul a programsorozat.
 

Kultúra

 1. Nyáresti kórusmuzsika hangjai töltötték be a Liszt Ferenc utcát

  A Vox Mirabilis Kamarakórus szervezésében a soproni Kórus Spontánusz adott koncertet pénteken este a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház díszudvarán. Az emlékév tiszteletére többségében Kodály-műveket adtak elő, de egy-egy darab erejéig a reneszánsz kortól napjainkig felcsendültek kórusművek. A koncertet Kocsis-Holper Zoltán, a Nemzeti Énekkar vezetőkarnagy-helyettese vezényelte.

  2017.07.29.
 2. Pompeji, Aba-Novák, Pinke és Medgyessy a múzeumban

  Gorsium és a székesfehérvári kiállítóhelyek nyáron is várják a látogatókat. A tárlatok között az egyedülálló Pompeji-tárlat és az Aba-Novák-életmű színes válogatása mellett az autizmushoz kapcsolódó művészeti munkákat, a Pinke Miklós alkotói pályáját összefoglaló kiállítást és Medgyessy Ferenc felnőtt grafikáit is a kínálja a Szent István Király Múzeum.

  2017.07.28.
 3. Megkezdődött a VII. Székelyföldi Varga Sándor Verstábor eseménysorozata

  Pénteken hajnalban indultak a fehérvári fiatalok Erdélybe, a július 28 és augusztus 6-a között Csíkszereda, Csíksomlyó és Csíkcsomortán érintésével rendezendő VII. Székelyföldi Varga Sándor Verstáborba. Az útvonalon számos eseménnyel várják az érdeklődőket a szervezők. A Varga Sándor nevét viselő táborban a gondolatgazdag programokon az ősi magyar nyelv, az autentikus népművészet és a kortárs művészet kapcsolódási pontjait ismerhetik meg a résztvevők.

  2017.07.28.
 4. Dubrovnikban rendez a Vörösmarty Színház igazgatója

  Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója G. F. Händel Orlando című operáját rendezi a Dubrovniki Nyári Fesztivál keretében. A premier július 28-án lesz egy különleges helyszínen, Lokrum-szigetén, ahol a szereplőknek szó szerint és átvitt értelemben is egy labirintusban kell megtalálniuk egymást és önmagukat.

  2017.07.28.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka

Kiállítás