Székesfehérvárra érkezett a Tehetség Roadshow programsorozat

Fehérváron folytatódott pénteken délután a „Tehetség Roadshow” nevű rendezvény. A programmal az Új Nemzedék Központ a Nemzeti Tehetség Program által nyújtott lehetőségeket népszerűsítette, melyek a tehetséges fiatalok támogatását hosszú távon biztosítják. A színpadi bemutatkozás mellett interaktív standok, kreatív sziget és kiállítás is színesítette a programot.
2017.02.17. 16:20 |
Fehérváron folytatódott pénteken délután a „Tehetség Roadshow” nevű rendezvénysorozat. A programmal az Új Nemzedék Központ a Nemzeti Tehetség Program által nyújtott lehetőségeket népszerűsítette, melyek a tehetséges fiatalok támogatását hosszú távon biztosítják. A színpadi bemutatkozás mellett interaktív standok, kreatív sziget és kiállítás is színesítette a programot.
KÉPGALÉRIA a Tehetség Show székesfehérvári programjáról
Az eddigi alkalmakhoz hasonlóan nagy érdeklődés övezte a „Tehetség Roadshow” székesfehérvári állomását is. A 2011-ben alapított Új Nemzedék Központ a kormányzati ifjúságpolitikai célkitűzések egyik elsődleges megvalósítójaként kiemelt hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra. Az idei év első „Tehetség Roadshow” rendezvényén a régió oktatási intézményei színvonalas produkciókkal és az interaktív kiállítási standokon mutatták be a Művészetek Házában az általuk nyújtott képzési lehetőségeket az érdeklődő fiatalok és szüleik számára.
A rendezvény előtt a Nemzeti Tehetség Programról tartottak sajtótájékoztatót. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kiemelte: a Nemzeti Tehetség Program alapvető célja a Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken a tehetségsegítés fejlesztése. A Nemzeti Tehetség Program elfogadásával az Országgyűlés 2008-2028 között, húsz évre kiemelt lehetőséget ad a tehetséges fiatalok hosszú távú, folyamatos és biztonságos segítésére. A program keretében meghirdetett pályázatokra általában a köznevelésben és felsőoktatásban, valamint a tehetséggondozásban résztvevők széles köre nyújthat be támogatási igényt. Közel hárommilliárd forintot fordítanak a Nemzeti Tehetség Programban a fiatalok támogatására, éves szinten pedig 350 ezer fiatalt érnek el. Beszéde végén azt kérte mindenkitől, hogy az adó 1+1%-ával minél több fiatalt támogassanak a Nemzeti Tehetség Program 1823-as technikai számán.
 
Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége elnöke, kiemelte, hogy a Nemzeti Tehetség Program egy olyan különleges kezdeményezés, amely a társadalom minden rétegét érinti. Mint mondta, a tehetség nem mindig tud utat törni magának, segítségre, támogatásra szorul. A Nemzeti Tehetség Program jól illeszkedik ehhez az igényhez, melynek segítségével több tízezer fiatalt tudnak támogatni.
Az eseményen a program védnökei és a Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíjasai is részt vettek. Erdei Zsolt korábbi kétszeres világbajnok profi ökölvívó védnöki köszöntőjében elmondta: mindennap megtapasztalja, hogy mekkora szükség van a tehetségek gondozására. „Nem elég pusztán a jövőképet meglátni, támogatni is kell a fiatalokat. Magyarország mindig is sporthatalom volt, szeretnénk, ha ez a jövőben is így maradna.” – tette hozzá Erdei Zsolt, aki szerint a második 1% felajánlásával sokat tehetünk azért, hogy a fiatalok kibontakoztathassák képességeiket. A „Tehetség Roadshow” nevű rendezvény ünnepélyes megnyitóján Ekler Gergely, az Új Nemzedék Központ ügyvezetője hatalmas lehetőségnek és esélynek nevezte, hogy a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségével közösen bekapcsolódhattak a magyar tehetséggondozás ügyébe.
 
Novák Katalin köszöntőjében hangsúlyozta: a fiatalok olyanok, mint a virágos kert; ha nem gondoskodunk róluk, akkor elhervadnak, mint a kertben lévő virágok. A tehetséges fiatalok sem tudnak egyről a kettőre jutni, pontosan ezért nevezte kötelességünknek, hogy gondozzuk és ápoljuk a fiatalok sorsát. A magyar kormány éppen ezért döntött úgy, hogy a Nemzeti Tehetség Programmal megkeresi és felkarolja a tehetséges diákokat, akik a támogatásnak köszönhetően elérhetik kitűzött céljaikat. Novák Katalin azt is kiemelte, hogy a Nemzeti Tehetség Program segítségével a szülők is pontos visszajelzést kapnak gyermekük teljesítményéről.
Dr. Cser-Palkovics András polgármester beszéde elején köszönetet mondott a szervezőknek, hogy a „Tehetség Roadshow” 2017-es nyitó előadására Székesfehérváron, a nemzet történelmi fővárosában kerülhetett sor. „Fontos kérdés a tehetségek támogatása! Erről különösképpen a körünkben helyet foglaló Imre Géza olimpikon tudna nagyon sokat mesélni, aki pontosan tudja, hogy mennyi alázat, szorgalom kellett céljai eléréséhez. A sporton kívül nagyon sok ügyes fiatal található az oktatásban, a kultúra és a művészet különféle területein, ahol a diákok tehetsége nap, mint nap megmutatkozik. Nekünk, felnőtteknek az a feladatunk, hogy bízzunk a fiatalokban; városként, illetve intézményként megadjuk számukra azt a keretet, melyekben megmutathatják képességeiket, és befuthatják azt a pályát, amit elterveztek maguknak.” – mondta dr. Cser-Palkovics András, aki arra kérte a fiatalokat, hogy bízzanak magukban, legyenek szorgalmasak, hiszen így bármit elérhetnek.
Az egész napos rendezvény két részből állt; előbb a színpadi fellépéseken adhattak számot képességeikről a diákok, melynek célja, hogy a helyi fiatalok lehetőséget kapjanak tehetségük bemutatására a résztvevő szülők, diákok előtt, felkeltve az érdeklődésüket. Emellett arra is lehetőség nyílott a bemutatókon, hogy a köznevelésben érintett szakemberek, valamint a szakmai együttműködő szervezetek, partnerek és a sajtó munkatársai megismerjék a projekt célkitűzéseit, a Nemzeti Tehetség Program eredményeit. A kulturális bemutatók és előadások mellett Imre Géza olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívóval is érdekes beszélgetést hallgathattak meg a résztvevők.
A színpadi bemutatkozások utáni programcsoport elsősorban a tanulókat célozta meg. Az interaktív standokon olyan képességfejlesztést támogató programokat ismerhettek meg a fiatalok, mint a quilling, vagy a vívás, de voltak fizikai kísérletek és LEGO robotbemutató is. Ezzel egyidőben a szülők és a pedagógusok előadásokat hallgathattak meg a tehetséggondozással kapcsolatos hazai jó gyakorlatokról, a kiállítótérben pedig hat helyi intézmény tanítványai mutathatták be alkotásaikat.