Bővülő gyakornoki programok segítik a fehérvári diákokat

 A Gyakornoki program - támogató szolgáltatások című projekt nyitó rendezvényére került sor csütörtökön a Best Western Plus Lakeside Hotelben, ahol arról tanácskoztak a szakemberek, hogyan tudnak minél könnyebben munkahelyet találni a szakmával rendelkező, végzett fiatalok. A munkáltatókat mostantól egy, az unió által támogatott program is segíti.
2017.02.09. 12:41 |
A program kapcsán Kulcsár Szilvia a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy a gyakorlatot hivatott pótolni a projekt, amelynek keretében a gazdálkodó szervezetek kaphatnak támogatást ahhoz, hogy foglalkoztassanak fiatalokat, hat, illetve több hónapon keresztül. A támogató szolgáltatást a regionális szakképzési centrumok fogják össze. Ez két szempontból is fontos, egyrészt nyomon lehet követni a diákok fejlődését, másrészt visszaigazolást kap arról az intézmény, hogy miként kell, miként érdemes fejleszteni a képzéseket.

Kulcsár Szilvia szólt arról is, hogy közvetlen kapcsolatuk van a gazdálkodó szervezetekkel és kialakítanak egy adatbázist is a munkaadókról. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum már 300 szervezetet keresett meg, országos tekintetben pedig több mint 10 ezer diák csatlakozott a programhoz. A projektre, amely 2020-ig tart, folyamatosan lehet jelentkezni, pályázni.

A projektnyitón Mészáros Attila alpolgármester „A fiatalok megtartásának lehetőségei -Székesfehérvár Megyei Jogú Város és a térség fejlődése és fejlesztési lehetőségei” címmel tartott előadást. Székesfehérvár alpolgármestere előadásában kiemelte, hogy a kitűzött célok eléréséhez egyrészt a szolgáltatások színvonalának emelése és a fiatalok számára is élhető város kialakítása, másrészt az oktatási rendszer megerősítése szükséges mind a szakképzés, mind pedig a felsőoktatás terén. Kitért arra is, hogy jelentős a munkaerőhiány Székesfehérváron, 1500 üres álláshely van jelenleg városunkban. A cél a szolgáltatások színvonalát növelése: támogatják a lakásépítéseket, és olyan fejlesztéseket akarnak megvalósítani a Modern Városok Program, a TOP, valamint a saját forrásos beruházások révén, melyek vonzóvá teszik a várost a fiatalok számára.

Mészáros Attila elmondta, Székesfehérvár fejlődésének egyik kiemelt kérdése, hogy miként tudja megtartani azokat a fiatalokat, akik a város intézményrendszeréből kikerülnek. "Az unió által támogatott program az utóbbi évek egyik legfontosabb programja abból a szempontból, hogy a szakmával rendelkező, végzett fiatalok munkahelyet találjanak - fogalmazott Mészáros Attila alpolgármester, aki szerint a gazdálkodó szervezetek gyakran nem tudják, vagy nem tehetik meg azt, hogy alkalmazzák azokat a fiatalokat, akik gyakorlat nélkül kerülnek ki az iskolából.

Gazdaság

 1. Információs napot tartott az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara

  Duális Információs Napot tartott az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara a Városháza Dísztermében, ahol jobban megismerhették egymást a 2017. évi duális képzések céges partnerei és az intézménybe jelentkező diákok. A duális képzésben résztvevő leendő hallgatók azzal az előnnyel kezdhetnek majd a munkaerőpiacon, hogy az egyetem elvégzésekor már három és fél év munkatapasztalatot tudhatnak magukénak, így szakmailag már nem számítanak majd pályakezdőnek.

  2017.04.27.
 2. Pénteken zárulnak a pincér és szakács tanulók szintvizsgái

  A héten a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola pincér és szakács tanulóinak vizsgájával zárulnak a szintvizsgák. A vizsga sikeres teljesítése után a diákok a duális képzés keretein belül, gyakorlati tanulmányaikat egy vállalkozásnál folytathatják.

  2017.04.26.
 3. Átadták a Fehérvár Travel új autóbuszos telephelyét az Alba Ipari Zónában

  Az új épületkomplexum építése 2016. júliusában kezdődött a közel egy hektáros területen az Alba Ipari Zónában. A 4000 négyzetméternyi térkövezett parkolón kívül felépült egy 1600 m²-es épület, melyben irodák, szolgálati lakások és nyolc fedett buszgarázs is található.

  2017.04.26.
 4. Sportközgazdász mesterképzés indul a Corvinus fehérvári campusán

  Szeptemberben a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán Sportközgazdász mesterképzés indul. A képzés célja olyan sportközgazdászok képzése, akik társadalom és gazdaságtudományi tudásukkal, üzleti ismereteikkel képesek az európai és a hazai sportélet területein, valamint bárhol a világon önálló kreatív közgazdász szemléletű gondolkodásra.

  2017.04.21.
 1. Április 27-én ismét Lányok Napja az Arconic-Köfém Kft-nél

  Április 27-én ismét megrendezik a Lányok Napját, amikor a gimnáziumi és szakközépiskolai tanulmányaikat folytató lányok találkozhatnak vállalati szakemberekkel és különböző mérnöki szakmákkal ismerkedhetnek. A nap célja, hogy a diáklányok lássák, hogy számukra is van karrierlehetőség az egyes műszaki pályákon.

  2017.04.18.
 2. Szorosabb lett a Grundfos és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar kapcsolata

  Stratégiai partnerségi megállapodást kötött csütörtökön az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. Török László, a Grundfos Magyarország ügyvezető igazgatója beszámolt arról is, hogy a tervek szerint Székesfehérváron hozzák létre a vállalatcsoport globális víziközmű kompetencia központját, ami sokkal több kutatást, fejlesztést és gyártástechnológiát jelent.

  2017.04.13.
 3. Megnyitott a Sberbank Magyarország Zrt. új székesfehérvári fiókja

  Új, jobban megközelíthető helyen, a korábbinál nagyobb alapterű bankfiókban várja meglévő és leendő ügyfeleit a Sberbank Magyarország Zrt. Székesfehérváron. Szerdán délután ünnepélyes keretek között nyitották meg a Sberbank Magyarország Zrt. új székesfehérvári fiókját. A bank célja, hogy céltudatos, költséghatékony, modern és ügyfélközpontú banki szereplővé váljon Magyarországon.

  2017.04.12.
 4. 13%-os béremelés idén a fehérvári közösségi közlekedésben dolgozóknak

  Örömteli tájékoztatást kapott Székesfehérvár polgármestere a KNYKK Zrt. vezérigazgatójától. Németh Tamás arról a hároméves bérmegállapodásról számol be, amely az idei évre 13%-os béremelést jelent a cég munkavállalóinak, a székesfehérvári helyi közösségi közlekedésben dolgozóknak. Dr. Cser-Palkovics András közösségi oldalán mondott köszönetet az ehhez szükséges forrás biztosításáért.

  2017.04.11.

Tavaszköszöntő

Bolondballagás jelentkezés

Eseménynaptár

2017. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera

360 Fehérvár

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek