Bővülő gyakornoki programok segítik a fehérvári diákokat

 A Gyakornoki program - támogató szolgáltatások című projekt nyitó rendezvényére került sor csütörtökön a Best Western Plus Lakeside Hotelben, ahol arról tanácskoztak a szakemberek, hogyan tudnak minél könnyebben munkahelyet találni a szakmával rendelkező, végzett fiatalok. A munkáltatókat mostantól egy, az unió által támogatott program is segíti.
2017.02.09. 12:41 |
A program kapcsán Kulcsár Szilvia a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy a gyakorlatot hivatott pótolni a projekt, amelynek keretében a gazdálkodó szervezetek kaphatnak támogatást ahhoz, hogy foglalkoztassanak fiatalokat, hat, illetve több hónapon keresztül. A támogató szolgáltatást a regionális szakképzési centrumok fogják össze. Ez két szempontból is fontos, egyrészt nyomon lehet követni a diákok fejlődését, másrészt visszaigazolást kap arról az intézmény, hogy miként kell, miként érdemes fejleszteni a képzéseket.

Kulcsár Szilvia szólt arról is, hogy közvetlen kapcsolatuk van a gazdálkodó szervezetekkel és kialakítanak egy adatbázist is a munkaadókról. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum már 300 szervezetet keresett meg, országos tekintetben pedig több mint 10 ezer diák csatlakozott a programhoz. A projektre, amely 2020-ig tart, folyamatosan lehet jelentkezni, pályázni.

A projektnyitón Mészáros Attila alpolgármester „A fiatalok megtartásának lehetőségei -Székesfehérvár Megyei Jogú Város és a térség fejlődése és fejlesztési lehetőségei” címmel tartott előadást. Székesfehérvár alpolgármestere előadásában kiemelte, hogy a kitűzött célok eléréséhez egyrészt a szolgáltatások színvonalának emelése és a fiatalok számára is élhető város kialakítása, másrészt az oktatási rendszer megerősítése szükséges mind a szakképzés, mind pedig a felsőoktatás terén. Kitért arra is, hogy jelentős a munkaerőhiány Székesfehérváron, 1500 üres álláshely van jelenleg városunkban. A cél a szolgáltatások színvonalát növelése: támogatják a lakásépítéseket, és olyan fejlesztéseket akarnak megvalósítani a Modern Városok Program, a TOP, valamint a saját forrásos beruházások révén, melyek vonzóvá teszik a várost a fiatalok számára.

Mészáros Attila elmondta, Székesfehérvár fejlődésének egyik kiemelt kérdése, hogy miként tudja megtartani azokat a fiatalokat, akik a város intézményrendszeréből kikerülnek. "Az unió által támogatott program az utóbbi évek egyik legfontosabb programja abból a szempontból, hogy a szakmával rendelkező, végzett fiatalok munkahelyet találjanak - fogalmazott Mészáros Attila alpolgármester, aki szerint a gazdálkodó szervezetek gyakran nem tudják, vagy nem tehetik meg azt, hogy alkalmazzák azokat a fiatalokat, akik gyakorlat nélkül kerülnek ki az iskolából.

Gazdaság

 1. Felsőoktatási expo - piacképes tudást adnak a fehérvári egyetemek

  Idén már harmadik alkalommal rendezik meg Székesfehérváron az Alba Regia Felsőoktatási Expo-t, melyen a középiskolás diákok és szüleik a Székesfehérváron elérhető egyetemi képzésekről, azon belül is hangsúlyosan a duális képzés nyújtotta lehetőségekről kaphatnak tájékoztatást. Az Alba Regia Sportcsarnokban nem csak az egyetemek, hanem a duális képzésben résztvevő cégek is ott voltak. 

  2017.10.16.
 2. Öreghegyi ikerház is kapható egy nagyobb lakás áráért Fehérváron

  Tovább tart az ingatlanárak emelkedése, attól függetlenül, hogy volt egy kisebb megtorpanás a piacon. Az eladók lassan, de folyamatosan tornásszák fel az árakat, a vevők, akiknek pedig muszáj vennie valamit kénytelenek megfizetni a feltornászott árakat – mondta Czigola Emil az egyik fehérvári ingatlaniroda vezetője.

  2017.10.16.
 3. Felavatták az ipari elektronikai labort az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

  Az ipari folyamatok modellezését és megoldásait segítő elektronikus laboratórium létrehozását az Arconic Alapítvány 100 ezer dollárral támogatta. Az ipari elektronikai labor a hallgatók legfrissebb ismereteinek megszerzését és hatékonyabb gyakorlati elsajátítását szolgálja az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Az avatáson Katus István, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgatója bejelentette, hogy újabb 22 millió forinttal támogatja a cég a labor további bővítését.

  2017.10.12.
 4. Új, automatizált gyártósort avattak a székesfehérvári Garzon Bútornál

  Automatizált gyártósort avattak szerdán a székesfehérvári Garzon Bútor Zrt.-nél; a két ütemben megvalósított 770 millió forintos beruházáshoz mintegy 350 millió forintos, vissza nem térítendő állami támogatást kapott a cég. Két Ginop-pályázatból komplett új technológiát telepítettek a már meglévő üzemcsarnokukba. Beszereztek két szabászgépet, két élzáró gépet, illetve fúró-megmunkáló gépeket.

  2017.10.11.
 1. A Videoton a legértékesebb a teljesen magyar tulajdonú vállalatok között

  A száz legjobb, száz százalékban magyar tulajdonban lévő vállalatot listázza októberi számában a Forbes magazin, melynek felmérése szerint a Videoton a legértékesebb a teljesen magyar tulajdonú vállalatok között. A székesfehérvári vállalatcsoport egyben az ország tizenharmadik legnagyobb munkaadója.

  2017.10.08.
 2. Tóth Tamás esperes szentelte fel az Otti Manufaktúra bemutatótermét

  Szombaton délután hivatalosan is megnyitották és szentelték fel az Otti Manufactura Kft. bemutatótermét a Sárkeresztúri úton. A belsőépítészekből, művészekből, családtagokból és építőipari szakemberekből alakult hét éves fehérvári cég több száz sikeres munkát tudhat magáénak.

  2017.10.07.
 3. Dél-afrikai delegáció Fehérváron – a fiatalok jövőjét segítő programokról érdeklődtek

  A Dél-afrikai Köztársaságból érkezett delegáció Székesfehérvárra Buti Manamela ifjúságpolitikáért is felelős miniszterhelyettes vezetésével. A küldöttség elsősorban a város ifjúságpolitikájára volt kíváncsi, illetve arra, hogy milyen eszközökkel segítik a fiatalok vállalkozóvá válását vagy elhelyezkedését a munkaerőpiacon. A delegáció érdeklődéssel hallgatta a duális képzésről és a városi ösztöndíjprogramról szóló beszámolókat és ellátogatott a fiatalok digitális képzését támogató Alba Innovárba is.

  2017.10.05.
 4. A visegrádi országok vasúti szakemberei tanácskoznak Fehérváron

  Háromnapos konferenciára érkeztek Fehérvárra a Visegrádi Csoport vasúti közlekedési szakemberei. A szakmai fórumon Mészáros Attila alpolgármester, a Székesfehérvári Intermodális Közösségi Közlekedési Központ kialakításáról is beszélt, amely biztosítja majd a közvetlen átszállási lehetőséget a helyi, helyközi és távolsági buszjáratok, valamint a vasút között.

  2017.10.04.

Felsőoktatási expo

Eseménynaptár

2017. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek