Bővülő gyakornoki programok segítik a fehérvári diákokat

 A Gyakornoki program - támogató szolgáltatások című projekt nyitó rendezvényére került sor csütörtökön a Best Western Plus Lakeside Hotelben, ahol arról tanácskoztak a szakemberek, hogyan tudnak minél könnyebben munkahelyet találni a szakmával rendelkező, végzett fiatalok. A munkáltatókat mostantól egy, az unió által támogatott program is segíti.
2017.02.09. 12:41 |
A program kapcsán Kulcsár Szilvia a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy a gyakorlatot hivatott pótolni a projekt, amelynek keretében a gazdálkodó szervezetek kaphatnak támogatást ahhoz, hogy foglalkoztassanak fiatalokat, hat, illetve több hónapon keresztül. A támogató szolgáltatást a regionális szakképzési centrumok fogják össze. Ez két szempontból is fontos, egyrészt nyomon lehet követni a diákok fejlődését, másrészt visszaigazolást kap arról az intézmény, hogy miként kell, miként érdemes fejleszteni a képzéseket.

Kulcsár Szilvia szólt arról is, hogy közvetlen kapcsolatuk van a gazdálkodó szervezetekkel és kialakítanak egy adatbázist is a munkaadókról. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum már 300 szervezetet keresett meg, országos tekintetben pedig több mint 10 ezer diák csatlakozott a programhoz. A projektre, amely 2020-ig tart, folyamatosan lehet jelentkezni, pályázni.

A projektnyitón Mészáros Attila alpolgármester „A fiatalok megtartásának lehetőségei -Székesfehérvár Megyei Jogú Város és a térség fejlődése és fejlesztési lehetőségei” címmel tartott előadást. Székesfehérvár alpolgármestere előadásában kiemelte, hogy a kitűzött célok eléréséhez egyrészt a szolgáltatások színvonalának emelése és a fiatalok számára is élhető város kialakítása, másrészt az oktatási rendszer megerősítése szükséges mind a szakképzés, mind pedig a felsőoktatás terén. Kitért arra is, hogy jelentős a munkaerőhiány Székesfehérváron, 1500 üres álláshely van jelenleg városunkban. A cél a szolgáltatások színvonalát növelése: támogatják a lakásépítéseket, és olyan fejlesztéseket akarnak megvalósítani a Modern Városok Program, a TOP, valamint a saját forrásos beruházások révén, melyek vonzóvá teszik a várost a fiatalok számára.

Mészáros Attila elmondta, Székesfehérvár fejlődésének egyik kiemelt kérdése, hogy miként tudja megtartani azokat a fiatalokat, akik a város intézményrendszeréből kikerülnek. "Az unió által támogatott program az utóbbi évek egyik legfontosabb programja abból a szempontból, hogy a szakmával rendelkező, végzett fiatalok munkahelyet találjanak - fogalmazott Mészáros Attila alpolgármester, aki szerint a gazdálkodó szervezetek gyakran nem tudják, vagy nem tehetik meg azt, hogy alkalmazzák azokat a fiatalokat, akik gyakorlat nélkül kerülnek ki az iskolából.

Gazdaság

 1. „Modern Vállalkozások Programja" - digitális workshop a Gazdaság Házában

  „Modern Vállalkozások Programja” címmel digitális workshopot rendeztek szerdán, Székesfehérváron, a Gazdaság Házában, ahol a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében a kis- és közepes vállalkozások képviselőit tájékoztatták az online tér nyújtotta innovatív lehetőségekről. A projekt fő célkitűzése a hazai vállalkozások versenyképességének növelése a digitális felzárkóztatás által.

  2017.07.19.
 2. Ingatlanpiac - tudta, hogy mennyibe kerülnek a fehérvári lakások és házak?

  Emelkedés 2016-ban, majd hullámzás 2017-ben. Lehetséges, hogy ez a hullámzás a tartós árnövekedés végét jelenti, de az sem kizárt, hogy csak egy ideiglenes állapota a piacnak - mondta a fehérvári árakról az ingatlannet.hu elemzője. Május során egy családi házhoz jutás átlagosan 256.174 Ft-ba került négyzetméterenként. A paneloknak idén májusban közel 267 ezer forint volt az átlag négyzetméter ára.

  2017.07.16.
 3. Huszonöt határon túli hallgató vesz részt a Kandó Kálmán Nyári Egyetemen

  Az Óbudai Egyetemen az idei évben 28. alkalommal rendezik meg a Kandó Kálmán Nyári Egyetemet a határon túli magyar mérnökhallgatók számára. A rendezvény legfontosabb célja, hogy a nyári egyetemre érkező 25 hallgató - akik Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről és Kárpátaljáról érkeztek - elsajátítsa a szakmai magyar szókincset és segítsék elhelyezkedésüket a magyar munkaerőpiacon.

  2017.07.10.
 4. Egyedülálló fórum a fehérvári gazdaság érdekében

  Néhány év kihagyás után újraszerveződött a Gazdasági – Önkormányzati Párbeszéd Tanács, mely eredetileg még 2003-ban alakult. A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségének javaslata alapján, az országban egyedülálló módon működő fórum újraindításának első találkozója a Városházán volt. A tanács tagjai egyeztettek az újbóli működésének részleteiről, valamint a helyi adókról és a város idei költségvetéséről volt szó.

  2017.07.07.
 1. Doing Business – Fehérváron a legkedvezőbb az üzleti környezet

  Új jelentést készített a Világbank, a szervezet Magyarország, Bulgária és Románia néhány városában vizsgálta meg a vállalkozás indításának feltételeit és javaslatokat is megfogalmaztak. A jelentés öt területen - a vállalkozás indítása, az építési engedélyek ügyintézése, az elektromos áramhoz való hozzáférés, az ingatlan nyilvántartásba vétele és a szerződések érvényesítése - nyújt referenciaértéket Budapestet, Debrecent, Győrt, Miskolcot, Pécset, Szegedet és Székesfehérvárt illetően, az értékelésből kiemelkedik városunk.

  2017.06.27.
 2. Új épületgépészeti áruházat adott át a húszéves Hollander-2000 Kft

  Átadta új épületgépészeti áruházát és bemutatótermét az 1997-ben alapított, idén huszadik születésnapját ünneplő Hollander-2000 Kft. A Károly János, majd a Tátra utcai székhelyét is kinövő székesfehérvári vállalkozás a Mártírok útján épített új otthont magának, amelyet hétfőn ünnepélyes keretek között avattak fel.

  2017.06.26.
 3. Tudnivalók a nyári gyakorlatról - kötelező a pénzbeli juttatás

  Javában tart már a szakközépiskolai és szakgimnáziumi tanulók nyári gyakorlata. Az általános szabályok ugyan nem változtak, a tanulók pénzbeli juttatása azonban emelkedett. Az összefüggő nyári gyakorlat időtartamára minden esetben pénzbeli juttatást is kell biztosítani a nappali munkarendben tanulóknak.

  2017.06.26.
 4. Középiskolások körében népszerűsíti a műszaki pályát az Arconic

  A Hotel Magyar Királyban rendezték meg kedden az Arconic(OK)osan szakmai versenyt, amelynek célja, hogy segítsen a régióban tanuló középiskolásoknak és egyetemistáknak a pályaválasztásban és a jövőjüket érintő döntéseik meghozatalában. Az idén öt székesfehérvári középiskola vett részt a megmérettetésen, a feladatok között fémekkel kapcsolatos kvíz és fémszerkezetek építése is szerepelt.

  2017.06.13.

Királyi Napok

Musica Sacra

Eseménynaptár

2017. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Webkamera

360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek