Felavatták Csoóri Sándor domborművét Gárdonyban

Csoóri Sándor portréja is felkerült a Fejér megyei irodalmi emlékfalra. Zámoly szülötte a tavaly szeptemberben elhunyt kétszeres Kossuth- és József Attila-díjas költő, prózaíró domborművét Kontur András szobrászművész készítette, melynek avatásán Csoóri Sándor özvegye, Balogh Júlia is részt vett.
2017.02.04. 18:48 |
Csoóri Sándor portréja is felkerült a Fejér megyei irodalmi emlékfalra. Zámoly szülötte a tavaly szeptemberben elhunyt kétszeres Kossuth- és József Attila-díjas költő, prózaíró domborművét Kontur András szobrászművész készítette, melynek avatásán Csoóri Sándor özvegye, Balogh Júlia is részt vett. A domborművet azon az ünnepségen avatták, amelyet a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány szervezett a költő születésének 87. évfordulója alkalmából.

Kontur András szobrászművész (b), a dombormű alkotója és Balogh Júlia, Csoóri Sándor özvegye, a Csoóri-dombormű avatásán, kétszeres Kossuth-díjas költő, író születésének évfordulója alkalmából tartott rendezvényen a Gárdonyi Géza Emlékháznál 2017. február 4-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Õt kihagyva nem lehet hitelesen megírni az elmúlt száz év történetét, a Kárpát-medence magyarjainak sorsát" - mondta avatóbeszédében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki felhívta a figyelmet az eltávozó nagy alkotók hagyatékának megőrzésére is. „Egy olyan költő, egy olyan közéleti ember, akinek mindig a magyar közösség ügye volt az első. Mondhatnám, ha már definíció kell, hogy lényegileg volt magyar, lényegileg élt a magyar emberekért, sokáig azt mondtuk, amikor kérdeztük: hogy vagy Sándor, úgy ahogy a nemzet. Ezt kevesen mondhatják el szerénységgel, ő szerényen ezt mondta magáról és valóban így volt és nagyon sok minden múlik azon, hogy sikerül ezt az örökséget magunkévá tenni, a nemzetünk jövője szempontjából."

Csoóri Sándor immár a 23. alkotó, aki nemcsak a kötetben kapott helyet, hanem domborműve is felkerült a Fejér megyei irodalmi emlékfalra Agárdpusztán, a Gárdonyi Géza Emlékháznál. L. Simon László országgyűlési képviselő és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere leplezte le a kétszeres Kossuth-díjas költő, író domborművét.
Kontur András domborművének leleplezését követően L. Simon László országgyűlési képviselő hangsúlyozta: büszkék arra, hogy a Fejér megyeiek elsőként állítottak emléket Csoóri Sándornak. Reményét fejezte ki, hogy sok követőjük lesz a jövőben. Az általa szerkesztett, az irodalmi emlékfalon szereplő alkotók műveit bemutató olvasókönyv második, bővített kiadásával kapcsolatban elmondta: Csoóri Sándor négy költeménye került bele a kiadványba, többségében a szülőfölddel, a hazatérés gondolatával foglalkozó alkotások.

Kultúra

 1. Az utolsó esti beszélgetés következik A DÖNTÉS kiállításon

  A héten zárul a Szent István Király Múzeum A DÖNTÉS című kiállításához kapcsolódó esti beszélgetések sorozata a Csók István Képtárban. Az utolsó alkalommal, április 25-én, kedden 18 órakor kezdődik a beszélgetés, amelynek vendége Bereczky Zoltán református lelkész, tanár, Takaró Mihály irodalomtörténész és Tóth Norbert, A DÖNTÉS című kiállítás kurátora lesz.

  2017.04.24.
 2. Hermann Napok - koncertek és zeneiskolai meghallgatások lesznek a héten

  Koncertek lesznek héten az iskola dísztermében, ahol bemutatkoznak a művésztanárok és a növendékek, valamint hangversenyt ad a Musica Bella Vonószenekar. A Kodály-est pénteken lesz, ahol hangszeres és kamaraművek várják a zenekedvelőket. Játékos hangszerbemutató előadásokat, valamint alkalmassági meghallgatásokat is szerveznek kisiskolásoknak és óvodásoknak.

  2017.04.24.
 3. Floralia - hétvégén tavaszköszöntő ünnep lesz Gorsiumban

  Kétnapos tavaszköszöntő ünnep lesz hétvégén az újjáépült Gorsium Régészeti Parkban: színházi előadás, római kori esküvő, gladiátorjáték, császári bevonulás, ókori témájú játékok és foglalkozások, kézműves vásár, gladiátorok és légiós katonák csatái színesítik az egész napos programokat.

  2017.04.24.
 4. Folklórprogrammal zárult a X. Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozó

  Vasárnap az énekkarok folklórhangversenyét hallhatta a közönség a Best Western Lakeside Hotel MKOSZ Edzőcsarnokában, ahol általános iskolások számára rendezett néptánc találkozó is szerepelt a programban. A néptánccsoportok közül a Kodályból a Bátorkák és a Botladozók, a Vörösmarty Mihály Általános Iskolából a Csombor csoport, az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskolából a Gabonca, míg a Csitáry Emil Művészeti Műhelyből a Szamóca csoport lépett fel.

  2017.04.23.

Tavaszköszöntő

Eseménynaptár

2017. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kiállítás