Felavatták Csoóri Sándor domborművét Gárdonyban

Csoóri Sándor portréja is felkerült a Fejér megyei irodalmi emlékfalra. Zámoly szülötte a tavaly szeptemberben elhunyt kétszeres Kossuth- és József Attila-díjas költő, prózaíró domborművét Kontur András szobrászművész készítette, melynek avatásán Csoóri Sándor özvegye, Balogh Júlia is részt vett.
2017.02.04. 18:48 |
Csoóri Sándor portréja is felkerült a Fejér megyei irodalmi emlékfalra. Zámoly szülötte a tavaly szeptemberben elhunyt kétszeres Kossuth- és József Attila-díjas költő, prózaíró domborművét Kontur András szobrászművész készítette, melynek avatásán Csoóri Sándor özvegye, Balogh Júlia is részt vett. A domborművet azon az ünnepségen avatták, amelyet a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány szervezett a költő születésének 87. évfordulója alkalmából.

Kontur András szobrászművész (b), a dombormű alkotója és Balogh Júlia, Csoóri Sándor özvegye, a Csoóri-dombormű avatásán, kétszeres Kossuth-díjas költő, író születésének évfordulója alkalmából tartott rendezvényen a Gárdonyi Géza Emlékháznál 2017. február 4-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Õt kihagyva nem lehet hitelesen megírni az elmúlt száz év történetét, a Kárpát-medence magyarjainak sorsát" - mondta avatóbeszédében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki felhívta a figyelmet az eltávozó nagy alkotók hagyatékának megőrzésére is. „Egy olyan költő, egy olyan közéleti ember, akinek mindig a magyar közösség ügye volt az első. Mondhatnám, ha már definíció kell, hogy lényegileg volt magyar, lényegileg élt a magyar emberekért, sokáig azt mondtuk, amikor kérdeztük: hogy vagy Sándor, úgy ahogy a nemzet. Ezt kevesen mondhatják el szerénységgel, ő szerényen ezt mondta magáról és valóban így volt és nagyon sok minden múlik azon, hogy sikerül ezt az örökséget magunkévá tenni, a nemzetünk jövője szempontjából."

Csoóri Sándor immár a 23. alkotó, aki nemcsak a kötetben kapott helyet, hanem domborműve is felkerült a Fejér megyei irodalmi emlékfalra Agárdpusztán, a Gárdonyi Géza Emlékháznál. L. Simon László országgyűlési képviselő és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere leplezte le a kétszeres Kossuth-díjas költő, író domborművét.
Kontur András domborművének leleplezését követően L. Simon László országgyűlési képviselő hangsúlyozta: büszkék arra, hogy a Fejér megyeiek elsőként állítottak emléket Csoóri Sándornak. Reményét fejezte ki, hogy sok követőjük lesz a jövőben. Az általa szerkesztett, az irodalmi emlékfalon szereplő alkotók műveit bemutató olvasókönyv második, bővített kiadásával kapcsolatban elmondta: Csoóri Sándor négy költeménye került bele a kiadványba, többségében a szülőfölddel, a hazatérés gondolatával foglalkozó alkotások.

Kultúra

 1. Testvérvárosi dallamok a Harmonia Albensis zárókoncertjén

  Csütörtökön a Harmonico ConCento énekegyüttes fellépésével zárul a Harmonia Albensis templomi koncertsorozat. A Szent Imre templomban Centóhoz és Ferrarához kötődő zeneszerzők darabjai csendülnek fel az egyházzenei örökségből, vezényel Pier Paolo Scattolin. Jegyeket online, valamint a Vörösmarty Színház jegyirodájában és a Tourinform Irodában lehet vásárolni. 

  2017.07.24.
 2. Újabb nemzetközi sikert ért el a Vox Mirabilis Kamarakórus

  Nyolcadik alkalommal rendezték meg a „The Bridge of Music” Nemzetközi Kórusversenyt és Fesztivált július 21-e és július 22-e között. A székesfehérvári kórus 2016-ban az 1. helyezést hozta el a versenyről, a 2017-es versenyen megvédték a tavalyi győzelmet. Az idei megmérettetésen több, mint 20 kórus indult, többek között Kínából is érkezett énekkar.

  2017.07.24.
 3. Óda a sörhöz – irodalom és sörkóstolás a Fejér Megyei Levéltárban

  A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára irodalmi sorozatot indít a József Attila Kör és a Szépírók Társasága közreműködésével, amelynek első részében „Az Óda sörhöz” című irodalmi antológiát mutatják be. A csütörtökön, 19 órakor a Fejér Megyei Levéltárban kezdődő esten beszélgetést rendeznek az otthoni sörfőzés rejtelmeiről valamint a sör irodalommal való kapcsolatáról is. Sörkóstolót tart a Balaton17 Brewing Co. kisüzemi sörfőzde.

  2017.07.23.
 4. Szentmise és hagyományőrző est a csángó magyarokért Székesfehérváron

  Székesfehérvár meghívására hatodik alkalommal érkeztek Csángóföldről vendégek a moldvai Pusztinából, Lészpedről és Csík faluból. A mintegy harminc vendég, gyerekek és kísérőik a Velencei-tavi Gyermek- és Ifjúsági Táborban nyaraltak, meglátogatták a Bregyó Sportcentrumban zajló Napraforgó Városi Napközis Tábort, szombaton a csángó magyarokért mondott szentmisén vettek részt a ciszter templomban, majd este, a Városházán emlékezetes hagyományőrző esttel ajándékozták meg a székesfehérvári közönséget.

  2017.07.22.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka

Kiállítás