-
Vakvezetőkutyák világnapja
A Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE) a vakvezetőkutyák világnapja alkalmából idén ismét belvárosi sétát és egy kötetlen beszélgetést szervez április 26-án, pénteken 16 órától. A program célja: a társadalmi szemléletformálás során tudatosítani a vakvezetőkutyák fontosságát, jogait, munkáját.
2024.04.24. -
Bolondballagás 2024.
A végzős diákok a bolondballagáson még közösen buliznak egy jót április 30-án, kedden. A jelmezbe öltözött osztályok bemutatóit idén is zsűri értékeli, a legjobbnak ítélt osztály 175 ezer, a második helyezett 125 ezer, a harmadik pedig 100 ezer forint hozzájárulást kap az érettségi bankettjének költségeihez.
2024.04.24. -
Csütörtök a Gárdonyiban
Asztalitenisz, karate és társastánc is lesz április 25-én, csütörtökön a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban. A foglalkozások mindegyike egy sorozat része, melyekre érdeklődési körhöz igazodóan minden érdeklődőt szeretettel várnak!
2024.04.24. -
Floralia belépőt nyerhetnek
A Szent István Király Múzeum és a Museum Café kocsmakvízében a játékosok ezúttal a Föld napjához kapcsolódóan Élet a bolygónkon címmel kapnak kérdéseket. A szórakoztató tematikus kvízjátékra 3-5 fős csapatok jelentkezését várják. A csapatok a szokásos nyeremények mellett a hétvégi Floraliára is nyerhetnek belépőket.
2024.04.24.
Mitől lesz finom a fagylalt? - Bezerics György cukrászt kérdeztük a titokról
Az egészséges, finom fagylaltot szeretnénk népszerűsíteni. "Azt látom, hogy a rendes, minőségi fagyit keresik az emberek és visszaszorulóban van a felfújt, rossz alapanyagokból és ízfokozóval készülő fagylalt. Ezek minősége jelentősen elmarad a rendes magyar cukrászok által készített fagylalttól" – mondta Bezerics György cukrász.
A jó fagyi alapja a jó minőségű tej és tejszín. A gyümölcsfagyik esetében pedig a megfelelő mennyiségű és minőségű gyümölcs is nagyon fontos. Ha magot látunk a gyümölcsfagyiban, akkor az biztos jó minőségű. A különböző fagyik ízének karakteresnek kell lenni és meg kell, hogy tudjuk különböztetni egymástól gombócokat. Mi jó minőségű tejszínnel dolgozunk, illetve igyekszünk a többi alapanyagból is nagyon jó minőséget használni. Megéri jó fagyit készíteni, mert hosszútávon csak a minőség kifizetődő - állítja Bezerics György cukrász, aki feleségével együtt tavaly nyitotta a Fagyivarázs fagylaltozót.
Népszerű idén a gyümölcsfagyi is
Idén a gyümölcsfagylaltok talán a legnépszerűbbek és ebből fogy a legtöbb, de naponta 3-4 fajta új fagyit is készítünk. Igyekszünk mindig új ízeket, új kombinációkat készíteni és idénre egy különleges tökmagos fagylalt is gazdagítja a repertoárt. Ez több rétegű fehércsokoládé fagylalt: egy réteg málna, egy tökmagos praliné és a tetején is málna illetve tökmag van. Nálunk még mindig sokan keresik a tavaly nagyon népszerű zserbó fagyinkat is.
A gyerekek a színes fagyikat szeretik
A gyerekek körében a színesebb fagyik a legnépszerűbbek, de idén van egy új mézeskalácsos fagylaltunk is, amit szintén nagyon szeretnek a gyerekek. Az eperfagyi népszerűsége pedig töretlen a kicsik körében. Május utolsó hétvégéjén egyébként gyereknapot tartunk majd a fagyizóban, amikor sok, a gyerekek körében népszerű fagyikat készítünk majd.
Mitől lesz jó egy fagylalt?
Fontos, hogy a szárazanyagtartalma magas legyen a fagylaltnak. Ha cukorból, vízből, kevés tejportól – rosszabb esetben savóporból – készítik a fagyit, akkor egy folyós habos valami lesz belőle, aminek nincs tartalma. Ez nem fagylalt. Minimum 3,5%-os tejből és 35%-os, állati eredetű tejszín kell a jó fagyihoz.