Külföldi kórusokat köszöntöttek a XV. Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál nyitányán

Idén 15. alkalommal kezdődött el a Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál Székesfehérváron, a házigazda Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium szervezésében. A nyitóműsorra a Szent István Művelődési Házban került sor, a külföldi vendégkórusok és a vendéglátó kórusok részvételével.
2018.05.24. 21:15 |

Május 24-e és május 27-e között számos izgalmas zenei élményt kínál Fehérváron a Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál és a hozzá kapcsolódó „Szállj elő zöld ág” néptánccsoportok találkozója.

A nyitónapon a Szent István Művelődési Házban bemutatkoztak a fesztivál külföldi vendégkórusai, a lengyel Harmonia Gyermekkar Lukowából, a szlovákiai Janiga József Művészeti Alapiskola Gyermekkara Nagymegyerről, az ukrajnai Kijevi Fiúkórus és a Vocal Ensemble Ifjúsági Kórus, a lengyel La Musica gyermekkar Lublinból, az erdélyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola Felső Tagozatos Kórusa Székelyudvarhelyről.

A házigazda Kodály Zoltán Iskolát a Bárdos Lajos Gyermekkar, a Kicsinyek Kórusa, és a Legkisebbek Kórusa képviselte a megnyitón.

A Harmonia Gyermekkórus Łukowa városából (Lublin régió) érkezett. A kórust 22 évvel ezelőtt alapították. Az elmúlt évek során 36 alkalommal nyert arany, ezüst és bronzérmet különböző hazai és nemzetközi kórusversenyeken. A gyerekek szerepeltek többek között Oroszországban, Ukrajnában és Litvániában is. A kórus vezetője Sławomir Kuczek.

A Janiga József Művészeti Alapiskola mellett működő gyermekkar 2013 szeptemberében alakult 10, énekelni kedvelő gyermekből. Céljuk a kamaramuzsika megismerése, a kóruskultúra ápolása, valamint a közös éneklés nyújtotta élmények megtapasztalása. A kórus rövid munkássága során főként iskolai ünnepélyeken és városi rendezvényeken mutatkozott be. A kórus a idei évben is bejutott a szlovákiai Éneklő Ifjúság országos döntőjébe. A kórus alapító karnagya Orsovics Yvette, állandó korrepetitora Lucia Kolenčíková a Művészeti Alapiskola pedagógusa.

A kijevi Mykola Lysenko Zenei Középiskola Fiúkórusát 1948-ban alapították. Az évek során az intézményben szá- mos későbbi tehetséges karnagy részesült kiemelkedő szakmai oktatásban, akik később Ukrajna vezető kórusaiban töltöttek be kórusvezető szerepet. A kórus 26 fiatal tehetségből – jövendő karnagyokból áll. A kórus repertoárja körülbelül 100 különböző stílusú műből áll különféle korszakokból, melyek közül kiemelkednek az ukrán egyházi kórusművek és komolyzene, világi vokális és kórusok számára írt mesterművek, népdalfeldolgozások, illetve kortárs zeneszerzők művei. A kórus kitüntetett díjazottja az ukrán és nemzetközi kórusversenynek. Története során számos országban szerepelt sikerrel, például Hollandiában, Belgiumban, Norvégiában, Lengyelországban, Oroszországban, Franciaországban, Magyarországon, Németországban, Lettországban, Litvániában és Spanyolországban. A kórus karnagya Mikhailo Vandalovski.

A La Musica Choir 1992-ben alakult. Zdzisław Ohar, a Fryderyk Chopin Általános Iskola zenetanára volt a kórus alapítója, és azóta is ő a kórus vezetője. A kórus tevékenységét egész Lengyelországban ismerik és nagyra értékelik. Számos hazai és külföldi versenyen vettek részt, ahonnan arany, ezüst és bronz minősítéssel tértek haza. A La Musica Choir Kiskórusa 2007 októberében jött létre. Tagjai 9 -16 évesek. Első fellépésük 2008. májusában volt, amelyet a La Musica Kórus megalakulásának 15. évfordulóján tartottak. 2012 óta a kiskórust Karolina Filipczak vezeti, aki a La Musica Kórus második karnagya is egyben.

A Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola Felső Tagozatos Kórusa 1991-ben alakult az V-VIII osztályos tanulókból. Az iskolai koncerteken kívül a kórus részt vesz a város különböző rendezvényein. 13 évig a magyarországi Bárdos Lajos Zenei Hetek rendezvénysorozat társszervezője volt, melyen kétszer is elnyerte a Fesztiválkórus címet. Az énekkar több ízben nyert díjat a körzeti és országos versenyeken. Részt vett többször is az Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztiválon, Székesfehérváron és koncertezett számos magyarországi városban. A kórust 2014 óta Boros Beáta vezeti, 2015-től Tifán Csaba Gáspár karnagy is közreműködik.

Kultúra

 1. Muzsikaforgatag Szabó Balázs és Bandájával a Királyi Napokon

  Muzsikaforgataggal zárult a Székesfehérvári Királyi Napok koncertsorozata a Zichy színpadon: a magyar népzene, a könnyűzenei műfajok és a klasszikus hangszerelés sajátos világa varázsolta el a közönséget vasárnap este Szabó Balázs és Bandája fellépésén. 

  2018.08.19.
 2. Cento nevezetességeiről nyílt kiállítás a Bory-várban

  Az Öreghegyi Mulatság keretében nyílt meg az a kiállítás, amely Székesfehérvár olasz testvérvárosának legszebb helyeit mutatja be. A tárlatot dr. Cser-Palkovics András polgármester és Simone Maccaferri, Cento alpolgármestere nyitotta meg.

  2018.08.19.
 3. Életre kelt a swing a Fehérvári Big Band koncertjén

  Szombat este egészen New Yorkig repítette közönségét a Zichy színpad: a Fehérvári Big Band showműsora Hámori János vezetésével a nagyzenekari jazz igazán hangulatos, nagyszabású rendezvénye volt a Broadway legnagyobb slágereivel.

  2018.08.19.
 4. Koronázási szertartásjáték - II. András élete és kora a szakrális színpadon

  Pénteken este tartották a Koronázási szertartásjáték főpróbáját a Nemzeti Emlékhelyen. Idén az Árpád-ház egyik legismertebb, leghosszabb ideig uralkodó királya, az Aranybullát megfogalmazó II. András koronázási szertartását és életét vitte színre Szikora János rendező Székesfehérváron. Az egykori koronázótemplom helyén felépített grandiózus szabadtéri színpadon augusztus 18-19-én, szombaton és vasárnap mutatják be a Koronázási szertartásjátékot.

  2018.08.17.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka