Külföldi kórusokat köszöntöttek a XV. Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál nyitányán

Idén 15. alkalommal kezdődött el a Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál Székesfehérváron, a házigazda Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium szervezésében. A nyitóműsorra a Szent István Művelődési Házban került sor, a külföldi vendégkórusok és a vendéglátó kórusok részvételével.
2018.05.24. 21:15 |

Május 24-e és május 27-e között számos izgalmas zenei élményt kínál Fehérváron a Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál és a hozzá kapcsolódó „Szállj elő zöld ág” néptánccsoportok találkozója.

A nyitónapon a Szent István Művelődési Házban bemutatkoztak a fesztivál külföldi vendégkórusai, a lengyel Harmonia Gyermekkar Lukowából, a szlovákiai Janiga József Művészeti Alapiskola Gyermekkara Nagymegyerről, az ukrajnai Kijevi Fiúkórus és a Vocal Ensemble Ifjúsági Kórus, a lengyel La Musica gyermekkar Lublinból, az erdélyi Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola Felső Tagozatos Kórusa Székelyudvarhelyről.

A házigazda Kodály Zoltán Iskolát a Bárdos Lajos Gyermekkar, a Kicsinyek Kórusa, és a Legkisebbek Kórusa képviselte a megnyitón.

A Harmonia Gyermekkórus Łukowa városából (Lublin régió) érkezett. A kórust 22 évvel ezelőtt alapították. Az elmúlt évek során 36 alkalommal nyert arany, ezüst és bronzérmet különböző hazai és nemzetközi kórusversenyeken. A gyerekek szerepeltek többek között Oroszországban, Ukrajnában és Litvániában is. A kórus vezetője Sławomir Kuczek.

A Janiga József Művészeti Alapiskola mellett működő gyermekkar 2013 szeptemberében alakult 10, énekelni kedvelő gyermekből. Céljuk a kamaramuzsika megismerése, a kóruskultúra ápolása, valamint a közös éneklés nyújtotta élmények megtapasztalása. A kórus rövid munkássága során főként iskolai ünnepélyeken és városi rendezvényeken mutatkozott be. A kórus a idei évben is bejutott a szlovákiai Éneklő Ifjúság országos döntőjébe. A kórus alapító karnagya Orsovics Yvette, állandó korrepetitora Lucia Kolenčíková a Művészeti Alapiskola pedagógusa.

A kijevi Mykola Lysenko Zenei Középiskola Fiúkórusát 1948-ban alapították. Az évek során az intézményben szá- mos későbbi tehetséges karnagy részesült kiemelkedő szakmai oktatásban, akik később Ukrajna vezető kórusaiban töltöttek be kórusvezető szerepet. A kórus 26 fiatal tehetségből – jövendő karnagyokból áll. A kórus repertoárja körülbelül 100 különböző stílusú műből áll különféle korszakokból, melyek közül kiemelkednek az ukrán egyházi kórusművek és komolyzene, világi vokális és kórusok számára írt mesterművek, népdalfeldolgozások, illetve kortárs zeneszerzők művei. A kórus kitüntetett díjazottja az ukrán és nemzetközi kórusversenynek. Története során számos országban szerepelt sikerrel, például Hollandiában, Belgiumban, Norvégiában, Lengyelországban, Oroszországban, Franciaországban, Magyarországon, Németországban, Lettországban, Litvániában és Spanyolországban. A kórus karnagya Mikhailo Vandalovski.

A La Musica Choir 1992-ben alakult. Zdzisław Ohar, a Fryderyk Chopin Általános Iskola zenetanára volt a kórus alapítója, és azóta is ő a kórus vezetője. A kórus tevékenységét egész Lengyelországban ismerik és nagyra értékelik. Számos hazai és külföldi versenyen vettek részt, ahonnan arany, ezüst és bronz minősítéssel tértek haza. A La Musica Choir Kiskórusa 2007 októberében jött létre. Tagjai 9 -16 évesek. Első fellépésük 2008. májusában volt, amelyet a La Musica Kórus megalakulásának 15. évfordulóján tartottak. 2012 óta a kiskórust Karolina Filipczak vezeti, aki a La Musica Kórus második karnagya is egyben.

A Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola Felső Tagozatos Kórusa 1991-ben alakult az V-VIII osztályos tanulókból. Az iskolai koncerteken kívül a kórus részt vesz a város különböző rendezvényein. 13 évig a magyarországi Bárdos Lajos Zenei Hetek rendezvénysorozat társszervezője volt, melyen kétszer is elnyerte a Fesztiválkórus címet. Az énekkar több ízben nyert díjat a körzeti és országos versenyeken. Részt vett többször is az Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztiválon, Székesfehérváron és koncertezett számos magyarországi városban. A kórust 2014 óta Boros Beáta vezeti, 2015-től Tifán Csaba Gáspár karnagy is közreműködik.

Kultúra

 1. Idén is különleges zenei élményeket kínál a Harmonia Albensis és a Musica Sacra

  Hamarosan ismét gyönyörű muzsika csendül fel csütörtökönként Székesfehérvár templomaiban, hiszen július 5-én kezdődik a Harmonia Albensis. A négy nyári koncert keretében olyan világhírű művészek lépnek fel Fehérváron, mint a sorozat korábbi arca, Miklósa Erika, Kossuth-díjas operaénekes, Marosvári Péter, Finnországban élő, fehérvári orgonaművész, Kolonits Klára, énekművész vagy Ács János, karmester.

  2018.06.21.
 2. Kiállítás, koncert és távcső - Múzeumok Éjszakája A Szabadművelődés Házában

  Június 23-án A Szabadművelődés Házában is megünneplik a Múzeumok Éjszakáját.Az esemény 18 órakor kezdődik, Dér Adrienn és Kiss Dani kiállításának megnyitójával, majd 20 órától szabadtéri koncertet ad Burján Orsi és a Pálinkálom. A rendezvény ideje alatt távcsöves bemutató lesz a csillagdában, a belépés díjtalan.

  2018.06.21.
 3. Piknikre várja zeneszerető közönségét az Alba Regia Szimfonikus Zenekar

  Június 26-án, kedden 17.30 órától ismét piknikre hívja és várja a zeneszerető közönséget az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a Csónakázó-tó partjára. A zenekar azzal a szándékkal hozta létre különleges eseményét, az Alba Regia Pikniket, hogy új, kötetlen formában történő találkozást teremtsen városunkban, melynek szereplői a zenészek, a közönség és természetesen a zene.

  2018.06.20.
 4. Újra lesz Leghosszabb Nap zenei fesztivál június 23-án

  Néhány év szünet után újra rendez Leghosszabb Nap zenei fesztivált a Fejér Megyei Művelődési Központ Székesfehérváron: a számos zenei műfajt felvonultató eseménynek a Rác utcai Mesterségek Háza ad otthont június 23-án, szombaton 17 órától.

  2018.06.19.

Múzeumok éjszakája

Ünnepi könyvhét

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Székesfehérvár Topotéka