Köztünk élő tündérek – eredményt hirdettek a meseíró pályázaton

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár kilencedik alkalommal meghirdetett nemzetközi meseíró pályázatára 110 mese érkezett öt országból. A tavalyi évhez hasonlóan idén is szép számban érkeztek mesék a határon túlról. A kicsiknél Major Gábor: Hol laknak a tündérek? című meséje, a nagyoknál Budaházi Fanni: A mese ereje lett a kategória győztese.
2018.06.09. 15:34 |

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület kilencedik alkalommal hirdette meg nemzetközi meseíró pályázatát, amelyre a világ bármely országában élő gyermekek magyar nyelven írott meséit várták.

A pályázatra ezúttal is érkeztek mesék a határon túlról, többek között Délvidékről, Erdély-Partiumból. Az eredményhirdetésre a Hetedhét Játékmúzeumban, az Ünnepi Könyvhét városi programjába beillesztve került sor.
Iszkádi Erika, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház igazgatója az eredményhirdetés előtt köszönetét fejezte ki minden pedagógusnak és szülőnek, akik áldozatos munkájukkal és odafigyelésükkel inspirálták a gyermekeket a pályázaton való részvételre.
Az eredményhirdetésen Brájer Éva alpolgármester felidézte azt a lelkiállapotot, amikor rádöbbenünk a költészet és az irodalom hihetetlen erejére azáltal, hogy kedvenc íróink, költőink mondatai, kifejezései pontosan leírják érzéseinket. Székesfehérvár alpolgármestere a rendezvényen köszönetet mondott Adorján Viktornak és a Gárdonyi Géza Művelődési Háznak, hogy tovább viszik a meseíró pályázat hagyományát. Hozzátette, rendkívül fontos hogy a közösségi média, robottechnológia és a 3D nyomtatás világában is megtaláljuk az ellensúlyt, ne vesszen el a nyomtatott könyvek illata, és az, hogy mesét olvasunk a gyerekeknek, erősítve képzelőerejüket.

A kicsiknél Major Gábor: Hol laknak a tündérek? című meséje, a nagyoknál Budaházi Fanni: A mese ereje lett a kategória győztese.

A kicsik között Bukovszki Máté: 2×2, Fehér Anna: A kapu, Hariton Nándor: Kukker, a kis rockzenész, Kovács Dóra: Tükröcske és Major Gábor: Hol laknak a tündérek? Című meséje emelkedett ki a többi alkotás közül. Székesfehérvár Megyei Jogú Város különdíját a kecsekeméti Kovács Dóra, Brájer Éva alpolgármester asszony különdíját a Szatmárnémetiből érkezett Hariton Nándor kapta, aki egyben a zsűritől a 3.helyezettnek járó elismerést is átvehette. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház különdíját Bukovszki Máté kapta. A zsűri a második helyet Fehér Annának ítélte oda, míg a kategória győztese a székesfehérvári Major Gábor lett.

A nagyok között Balogh Orsolya: Köztünk élő tündérek, Budaházi Fanni: A mese ereje, Dudás Zsófia: Rigó Jancsi, Mózer Dániel: Alex és az égbeliek és Peresztegi Hanna: Lexikonok legjobbja című meséi nyerték el a zsűri tetszését. Székesfehérvár Megyei Jogú Város különdíját a kiskunmajsai Mózer Dániel, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház különdíját Balogh Orsolya vehette át. Harmadik helyezett lett Dudás Zsófia, a második helyet Peresztegi Anna szerezte meg. A nagyok között a győztes Budaházi Fanni lett, aki Sajószentpéterről érkezett.

Kultúra

 1. Életre kelt a swing a Fehérvári Big Band koncertjén

  Szombat este egészen New Yorkig repítette közönségét a Zichy színpad: a Fehérvári Big Band showműsora Hámori János vezetésével a nagyzenekari jazz igazán hangulatos, nagyszabású rendezvénye volt a Broadway legnagyobb slágereivel.

  2018.08.19.
 2. Koronázási szertartásjáték - II. András élete és kora a szakrális színpadon

  Pénteken este tartották a Koronázási szertartásjáték főpróbáját a Nemzeti Emlékhelyen. Idén az Árpád-ház egyik legismertebb, leghosszabb ideig uralkodó királya, az Aranybullát megfogalmazó II. András koronázási szertartását és életét vitte színre Szikora János rendező Székesfehérváron. Az egykori koronázótemplom helyén felépített grandiózus szabadtéri színpadon augusztus 18-19-én, szombaton és vasárnap mutatják be a Koronázási szertartásjátékot.

  2018.08.17.
 3. Magas állami kitüntetést kapott Szikora János a Vörösmarty Színház igazgatója

  Augusztus 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át Szikora János jogász, színházigazgató, rendező, Jászai Mari-díjas, érdemes művész Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől augusztus 17-én, Budapesten.

  2018.08.17.
 4. Augusztus 23-tól újra várja a nézőket a Barátság Mozi

  Rövid nyári szünet után augusztus 23-tól ismét várja a nézőket a Barátság mozi: vígjátékok, romantikus alkotások, családi animációs filmek és új művészfilmek egyaránt szerepelnek az augusztus végi, szeptember eleji kínálatban.

  2018.08.17.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka