Köztünk élő tündérek – eredményt hirdettek a meseíró pályázaton

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár kilencedik alkalommal meghirdetett nemzetközi meseíró pályázatára 110 mese érkezett öt országból. A tavalyi évhez hasonlóan idén is szép számban érkeztek mesék a határon túlról. A kicsiknél Major Gábor: Hol laknak a tündérek? című meséje, a nagyoknál Budaházi Fanni: A mese ereje lett a kategória győztese.
2018.06.09. 15:34 |

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár Egyesület kilencedik alkalommal hirdette meg nemzetközi meseíró pályázatát, amelyre a világ bármely országában élő gyermekek magyar nyelven írott meséit várták.

A pályázatra ezúttal is érkeztek mesék a határon túlról, többek között Délvidékről, Erdély-Partiumból. Az eredményhirdetésre a Hetedhét Játékmúzeumban, az Ünnepi Könyvhét városi programjába beillesztve került sor.
Iszkádi Erika, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház igazgatója az eredményhirdetés előtt köszönetét fejezte ki minden pedagógusnak és szülőnek, akik áldozatos munkájukkal és odafigyelésükkel inspirálták a gyermekeket a pályázaton való részvételre.
Az eredményhirdetésen Brájer Éva alpolgármester felidézte azt a lelkiállapotot, amikor rádöbbenünk a költészet és az irodalom hihetetlen erejére azáltal, hogy kedvenc íróink, költőink mondatai, kifejezései pontosan leírják érzéseinket. Székesfehérvár alpolgármestere a rendezvényen köszönetet mondott Adorján Viktornak és a Gárdonyi Géza Művelődési Háznak, hogy tovább viszik a meseíró pályázat hagyományát. Hozzátette, rendkívül fontos hogy a közösségi média, robottechnológia és a 3D nyomtatás világában is megtaláljuk az ellensúlyt, ne vesszen el a nyomtatott könyvek illata, és az, hogy mesét olvasunk a gyerekeknek, erősítve képzelőerejüket.

A kicsiknél Major Gábor: Hol laknak a tündérek? című meséje, a nagyoknál Budaházi Fanni: A mese ereje lett a kategória győztese.

A kicsik között Bukovszki Máté: 2×2, Fehér Anna: A kapu, Hariton Nándor: Kukker, a kis rockzenész, Kovács Dóra: Tükröcske és Major Gábor: Hol laknak a tündérek? Című meséje emelkedett ki a többi alkotás közül. Székesfehérvár Megyei Jogú Város különdíját a kecsekeméti Kovács Dóra, Brájer Éva alpolgármester asszony különdíját a Szatmárnémetiből érkezett Hariton Nándor kapta, aki egyben a zsűritől a 3.helyezettnek járó elismerést is átvehette. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház különdíját Bukovszki Máté kapta. A zsűri a második helyet Fehér Annának ítélte oda, míg a kategória győztese a székesfehérvári Major Gábor lett.

A nagyok között Balogh Orsolya: Köztünk élő tündérek, Budaházi Fanni: A mese ereje, Dudás Zsófia: Rigó Jancsi, Mózer Dániel: Alex és az égbeliek és Peresztegi Hanna: Lexikonok legjobbja című meséi nyerték el a zsűri tetszését. Székesfehérvár Megyei Jogú Város különdíját a kiskunmajsai Mózer Dániel, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház különdíját Balogh Orsolya vehette át. Harmadik helyezett lett Dudás Zsófia, a második helyet Peresztegi Anna szerezte meg. A nagyok között a győztes Budaházi Fanni lett, aki Sajószentpéterről érkezett.

Kultúra

 1. Szombaton Múzeumok Éjszakája - 27 helyszín,100 program

  Izgalmas estét kínál a Múzeumok Éjszakája szombaton: 27 helyszínen közel 100 minőségi program várja a kultúrára fogékony közönséget. Koncertek a jazztől a népzenéig, gastro casino, históriás táncház is szerepel a rendezvények között. Tárlatvezetés lesz többek között az új Réber-kiállításban, az Országzászló téren Egyéjszakás kalandot szerveznek a műtárgyak és látogatók részvételével, a Városházát pedig a polgármester mutatja meg az érdeklődőknek. 

  2018.06.22.
 2. Meghívás bluesra - Hobo az Öreghegyi Közösségi Házban

  Június 29-én Földes László HOBO “Meghívás bluesra” című élőzenei koncertjére várják a rajongókat az Öreghegyi Közösségi Házba. A 20 órakor kezdődő eseményen közreműködik Kiss Zoltán (gitár), Pengő Csaba (basszusgitár), Igali Csanád (billentyű) és Gál István (dob).

  2018.06.22.
 3. Idén is különleges zenei élményeket kínál a Harmonia Albensis és a Musica Sacra

  Hamarosan ismét gyönyörű muzsika csendül fel csütörtökönként Székesfehérvár templomaiban, hiszen július 5-én kezdődik a Harmonia Albensis. A négy nyári koncert keretében olyan világhírű művészek lépnek fel Fehérváron, mint a sorozat korábbi arca, Miklósa Erika, Kossuth-díjas operaénekes, Marosvári Péter, Finnországban élő, fehérvári orgonaművész, Kolonits Klára, énekművész vagy Ács János, karmester.

  2018.06.21.
 4. Kiállítás, koncert és távcső - Múzeumok Éjszakája A Szabadművelődés Házában

  Június 23-án A Szabadművelődés Házában is megünneplik a Múzeumok Éjszakáját.Az esemény 18 órakor kezdődik, Dér Adrienn és Kiss Dani kiállításának megnyitójával, majd 20 órától szabadtéri koncertet ad Burján Orsi és a Pálinkálom. A rendezvény ideje alatt távcsöves bemutató lesz a csillagdában, a belépés díjtalan.

  2018.06.21.

Múzeumok éjszakája

Királyi Napok

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Székesfehérvár Topotéka