Közösségi kemence a Palotavárosi tavak mellett

Hagyomány- teremtő szándékkal szervezte meg első alkalommal a Márton-napi Libatort a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége (HOFESZ) a Fehérvári Polgárok Egyesületének támogatásával közösen a Palotavárosi tavaknál. A rendezvényen többféle, libából készült étel mellett a frissen felszentelt kemencéből kikerülő meleg krumplis pogácsával és rétessel kínálták az eseményre érkezőket.
2015.11.14. 13:20 |
Hagyományteremtő szándékkal szervezte meg első alkalommal a Márton-napi Libatort a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége (HOFESZ) a Fehérvári Polgárok Egyesületének támogatásával közösen a Palotavárosi tavaknál. A rendezvényen többféle, libából készült étel mellett a frissen felszentelt kemencéből kikerülő meleg krumplis pogácsával és rétessel kínálták az eseményre érkezőket.
KÉPGALÉRIA a kemenve avatásáról

Újabb gasztronómiai rendezvénnyel bővült Palotaváros. Márton napjához kapcsolódóan, hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal szerveztek libatort a HOFESZ pavilonjában és annak környékén, szombaton a Palotavárosi tavaknál.  A megnyitón Urfi Tamás, a horgászok megyei szövetségének ügyvezetője és Palkovics Lajos, a Fehérvári Polgárok Egyesületének elnöke köszöntötte a megjelenteket. Viza Attila, a városrész önkormányzati képviselője kiemelte, ebben a mai, zaklatott világban nagy szükség van arra, hogy minél több személyes találkozásra legyen lehetőség. Ezen alkalmakon kezet fogjuk, néhány jó szót váltsunk egymással a kultúránkat, a városunkat, a környezetünket érintő témákról. Hozzátette, Palotavárosban több olyan helyszín és esemény van ma már, ahol mindezek megvalósulhatnak. A Márton-napi Libatorral pedig bővült ez a sor.
A köszöntőket követően az István Király Általános Iskola alsó tagozatos diákjai libákról és ludakról énekelve gyermekjátékokkal, népi bölcsességekkel elevenítették fel a Márton-napi népszokásokat. A kedves kis műsort követően – a nagy szél és a hűvösebb idő ellenére is – szép számmal érkezőket kézműves foglakozásokkal, libasimogatóval és a Mandulás együttes táncba hívogató muzsikájával várták.
A délelőtt során a pavilon mellett rakott, új kemencét is felszentelték. „A kemence melege az összetartozás és a közösség érzetét kelti bennünk. Ez különösen fontos ma, egy nappal a Párizsban történt terrortámadások után. Végig kell azt gondolnunk, mit jelent a közösség, annak ereje, hiszen csak így léphetünk fel, együtt az ilyen támadások ellen.” – kezdte köszöntőjét Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, majd arra kérte a jelenlévőket, néma főhajtással emlékezzenek együtt a franciaországi tragédia áldozataira.

Bár már a héten begyújtották, az első ételeket szombaton sütötték meg Székesfehérvár legújabb közösségi kemencéjében. Pamminger Ede mesterszakács, a Királyi Város Ízmesterének és segítőinek köszönhetően az éhes gyomorral érkezők háromféle libás ételből választhattak. A fehérboros tárkonyos libaragu-levest követően pirított libacomb pirított káposztás csuszával került az asztalra, valamint elkészült a hagyományos ludaskása is, amit libapörccel, illetve rozmaringos libamellel és újboros pecsenyemártással tálaltak.  A kemence mellett hagyományos felsővárosi öltözetben sürögtek-forogtak a felsővárosi hagyományőrző asszonyok, akik egy rövid táncot követően kézzel nyújtott házi rétest és krumplis pogácsát készítettek a felszentelt kemencében. Az eseményen Nagy Attila, a HOFESZ elnöke elmondta, a következő időszakban, január-február környékén, ha az időjárás is megengedi, hagyományos disznótort is tartanak majd a közösségi kemence mellett.