Ötödik meccs után ötödször bajnok az Alba Fehérvár!

Nem lehetett tovább halogatni, el kellett dőlnie, ki nyeri a kosárlabda-bajnokságot. Hazai pályán erre jó esélye volt az Alba Fehérvárnak, még úgy is, hogy két napja simán kikapott Szombathelyen. Most más volt a forgatókönyv, ragyogó védekezéssel szerzett stabil előnyt szünetig az Alba. A továbbiakban már huszonhattal is vezettek Lóránték, és bár a végjátékban felzárkózott az ellenfél, teljesen megérdemelten nyert a Fehérvár, amelyben Shepard, Mohammed és Edwards is remekelt, nemcsak pontszerzésben. Ötödször lett bajnok a fehérvári kosárcsapat!
2017.06.18. 22:30 |

Szűk órával a mindent eldöntő meccs előtt az állóhelyeket már elfoglalta a közönség, a vendégszektorban pedig a legtöbb széken ültek, igaz, biztos volt, hogy ott állva szurkol majd a szombathelyi tábor. Örülhetett aki bejutott, hiszen hosszú sorok kígyóztak a gyorsan elfogyó jegyekét, a kint maradókat óriás kivetítővel kárpótolta a klub és a város. Bent pedig szokatlanul kései időpontban, este kilenckor dobták fel a labdát, de garantált volt, hogy senki nem fog elaludni meccs közben…

Ahogy várható volt, fergeteges hangulatban indult a játék, az utolsó csaták semmihez nem hasonlítható atmoszférájában. Háromszoros olimpiai bajnok kajakosunk, Kovács Katalin ünnepélyes feldobását az „igazi” követte, majd egy-egy rontott támadás, hogy aztán Lóránt duplájánál jöjjön az első hangrobbanás. Több mint három percen át ez volt az egyetlen kosár, jól védekeztek és idegesen támadtak a csapatok. Visszaszedett lepattanók után Shepard köszönt be, a Falco csaknem négy percig „néma” volt. Tóth Norbert két tempója törte meg a csendet és a negyed felénél még csak 4-4 állt a táblán… Ekkor Keller Ákos pillanatai következtek, háromszor is helyre küldte a labdát, de nem szakadt le a Falco. Govenst jól védték le a fehérváriak, támadásban azonban sok volt a hiba. Elképesztően kosárszegény első tíz perc végén hattal vezetett az Alba, a vendégek a tíz pontot sem érték el és láthatóan nem találták játékukat a hazai palánk alatt.

Zsigeranovics támadóhibájával indult a második játékrész, aztán az Alba is a palánk alatt gyömöszölte hiába a labdát. Eltelt két és fél perc kosár nélkül, ez főleg a vendégeket frusztrálhatta, akik olykor egy támadáson belül háromszor is rosszul dobtak. Egy Edwards által kiharcolt fault után technikait kapott a reklamáló kispadjuk, a kanadai hátvéd pedig büntetőkből végre megszerezte a negyed első pontjait. Az ezt követő labdabirtoklásból Shepard tízre növelte az előnyt. Elképesztően  gólképtelen volt az ellenfél. Govens szerezte első kosarukat a negyedben, az ötödik percben, erre Mohammed az első triplával felelt. Majd kiosztott egy gólpasszt is Farrnak, aki ugyancsak kintről talált be. Medford dobta az első Falco-triplát, de ez az Alba időszaka volt. Winston Shepard szenzációsan játszott, Govensből a lelket is kiszorította, elöl zsákolt, ziccerezett. Mohammed labdát lopott, zsákolt, tizenhéttel ment az Alba! Kérdés volt, ezt az extra védekezést meddig bírja a csapat. Másfél perccel a szünet előtt Taylor triplájával már majdnem húsz volt közte, de gyorsan tudott kosarakkal reagálni és így „életben maradt” a Falco. Justin Edwards tempója majd labdaszerzése zárta a félidőt, megnyugtató hazai előnynél.   

Szünet után Govens erőlködött, Edwards ellenben azonnal triplát dobott – az örömöt csak Lóránt harmadik személyije árnyékolta be. A negyedik meccs egyik legjobbja, Barham is kintről volt eredményes. Zónázott a Falco, de Edwards visszalépésből ismét bevágta, majd egy brutális zsákolást is bemutatott. A döntő során egyszer sem volt húsz pont előnye egyik csapatnak sem, most ez is elérkezett, James Farr ziccerénél 49-29-et mutatott az eredményjelző. Talpon volt a csarnok, úgy tűnt, a vártnál hamarabb eldönti a meccset az Alba, pláne, hogy a szombathelyi időkérés után is fehérvári pontok jöttek. Igaz, akadt könnyelműség is, de belefért, huszonhat pont is volt az előny. Pár elszórakozott helyzet után azért időt kért Dzunics Braniszlav, csökkent a figyelem, bár a hitét vesztettnek tűnő vasiak ellen belefért. A máskor triplatermelő Falcóban Váradi még csak a meccs harmadik hármasát dobta, közben Mohammed kedvére ziccerezett. Egy Govens által kiharcolt fault Lórántnak a negyedik volt, Shepard kidumált magának egy technikait, így „sikerült” visszahozni húsz pont alá az ellenfelet. De a negyedik negyedet így is nyugodt helyzetből várhatta az Alba.

Ezt eladott labda és belőle kapott kosár nyitotta, Medford ezt egy bravúrkosárral is megtoldotta. Igaz, közben Mohammed is betalált, de a negyed eleje egyértelműen a Falcóé volt. Váradi újabb hármasával már csak tizenhárom pont volt a hátrányuk, kellett Keller nagy alley-oop zsákolása, majd leszedett lepattanója, és Shepard lerohanásos kosara. A betörő Taylort Medford taglózta le egy sportszerűtlenért cserébe, a sértett szép egyéni akcióval és ziccerrel vett elégtételt. Már bajnokként éltette övéit a fehérvári közönség, de érezhető volt, a Falco minden mindegy alapon kezd játszani és maximálisan bünteti a lanyhuló koncentrálást. Govens visszaszedett lepattanóból dobott triplájával 71-60-ra hozta fel csapatát és még majdnem a negyed fele hátra volt. Összekapta fiait Dzunics, időkérése után jól befejezett akciók jöttek, de most a Falco is jól dobott. Három és fél éperc volt vissza, amikor már csak tízzel, majd a beinduló Govens kosarával már csak nyolccal vezetett az Alba! Volt még ennél is tovább, a hajrában 75-71-re is feljöttek a fekete mezesek, de azért teljesen nem engedte kiénekelni a sajtot a szájából az Alba. A végén Taylor bitos kézzel büntetőzött, Váradi kihagyta a triplát, és Keller Ákosnak elég volt már csak egyet bedobnia két büntetőjéből. Bár nagyon simán is nyerhetett volna a Fehérvár, de semmi jelentősége, hogy mennyivel sikerült. A legfontosabb meccsen megint a mieink voltak a jobbak, az egész szezonban pedig vitán felül a legjobbak! 1998, 1999, 2000, és 2013 után ötödször lett magyar bajnok az Alba Fehérvár!

Alba Fehérvár – Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 78-71 (14-8, 25-16, 23-20, 16-27)

Alba. Taylor 10/3, Edwards 13/6, Shepard 18, Lóránt 8, Keller Á. 9. Csere: Mohammed 15/3, Farr 5/3, Markovics, Keller I.

Sport

 1. Négy fiatal jégkorongozó hosszabbította meg fehérvári szerződését

  Szabó Krisztián és Szita Donát az EBEL-csapatban is szerepel, két kapus: Gyenes Dávid és Kornakker Dániel az Erste Ligában bontogatja szárnyait. Mind a négyen két évre kötelezték el magukat a Fehérvár AV19-hez, illetve a Titánokhoz.

  2018.02.21.
 2. Élete első főtáblás meccsét játszotta WTA-tornán Udvardy Panna

  A Kiskút Tenisz Klub tizenkilenc éves teniszezőnője a a múlt héten begyűjtött fedett pályás magyar bajnoki cím mellé szabadkártyát kapott a Budapest Ladies Openre. A Spanyolországban készülő Udvardy Panna a világranglista 53. helyezettjével, a horvát Donna Vekiccsel játszott a BOK csarnokban és két szettben kikapott, de a végeredmény szinte másodlagos a lényeg, hogy újabb mérföldkőhöz érkezett az egyik legtehetségesebb fiatal magyar teniszezőnő karrierje.

  2018.02.21.
 3. Lélekmozgató - február 22-én ünnepeljük meg először a Magyar Parasport Napját

  Az idei esztendőtől kezdődően minden évben február 22-én ünnepeljük a Magyar Parasport Napját. A Magyar Paralimpia Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) „Lélekmozgató” névre elkeresztelt iskolai programot hirdetett, amelynek Székesfehérváron a Németh László Általános Iskola lesz a kiemelt köznevelési intézménye, ahol kedden a részletes programot sajtótájékoztatóm ismertették a szervezők.

  2018.02.20.
 4. ARAK AKTIV - kilencedik alkalommal indult útjára a kisiskolások versenye

  Kilencedik alkalommal indult útjára az ARAK AKTIV versenysorozata, hogy a fehérvári iskolákban színes és látványos gyakorlataival megismertesse az atlétika versenyszámait az alsó tagozatos kisdiákokkal. Az idei verseny a Szent Imre Általános Iskolában indult kedden.

  2018.02.20.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak